Cum a ajuns BNR sa fie creditor net, iar bancile sa nu mai aiba lei de plasat. Cum BNR a redus drastic cumpararile de euro din 2005 (iar anul acesta a facut chiar pasul invers, vanzand euro din rezerva contra lei pentru a opri deprecierea cursului), excesul de lichiditati a fost absorbit in economia reala prin creditele oferite de banci, ajungand practic sa dispara in octombrie, scrie Ziarul Financiar.

Angajatii din banci aduc profit dublu fata de cat sunt platiti. Un angajat din domeniul bancar a obtinut un profit mediu net de 14.000 de euro in primele noua luni, conform datelor BNR, aproape dublu fata de salariul mediu net incasat in aceasta perioada. Saltul pe profitul bancilor, venit si din deal-urile din piata asigurarilor, a dus la cresterea cu 71% a profitului net per numar de angajati din sistemul bancar fata de primele noua luni din 2007, scrie Business Standard.

Valeriu Nistor, CEO de vreme rea. Valeriu Nistor indeplineste, de la jumatatea lui octombrie, doua mandate de CEO. Pentru cel de-al doilea job – director general al unei companii de IT al carui nume refuza sa-l pronunte din motive de confidentialitate –, are un mandat de doar sase luni si un singur scop: scoaterea companiei din criza, scrie Money Express.

Ce greseli fac executivii romani in perioadele de criza. Liderii companiilor care au trecut prin perioade dificile in trecut sunt cei mai pregatiti sa gestioneze businessurile intr-un context economic instabil. Ce planuri au executivii pentru perioada de criza? Sunt pregatiti managerii sa faca fata unor ajustari economice bruste? La ce trebuie sa fie atent un executiv in perioadele de criza economica? se intreaba cei de la Ziarul Financiar.

Efectele crizei din constructii: distribuitorii au redus preturile cu pana la 30%. Preturile materialelor de constructii s-au redus cu pana la 30%, in ultimele doua luni, pe fondul scaderii vanzarilor. Reducerile au fost operate de distribuitori pentru a nu ramane cu stocuri, au explicat specialistii din piata. Unele dintre cele mai mari scaderi de preturi s-au semnalat la fier beton, otel, caramizi, ciment si profile metalice, scrie DailyBusiness.ro.

Pe ce leu mizam in luna decembrie? Pentru finalul anului, analistii prognozeaza o depreciere a monedei nationale. Deciziile politice ar putea influenta intr-o mai mare masura evolutia cursului de schimb comparativ cu banii muncitorilor romani plecati la munca in strainatate, scrie Adevarul.

Romania a devenit o piata-cheie pentru companiile straine de televiziune. Ca Romania este o piata-cheie pentru companiile straine de televiziune e deja stiut. Curios este insa ca unele asteapta o crestere cu doua cifre aici, intr-un an-problema. Frana pusa publicitatii pare sa nu il nelinisteasca pe seful NBC Universal ECE: afacerile lor din Romania vor creste la anul, si nu oricum. Cu doua cifre, scrie Money Express.

In 2009, imobiliarele dominate de solduri. Principalele tendinte din piata rezidentiala in 2009 vor fi caderea pretului locuintelor noi si o scadere mai putin semnificativa a pietei secundare pe fondul crizei, sustine Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor. Pe fondul promisiunii de reducere a TVA, beneficiarii amana semnarea contractelor, ceea ce ar putea reduce incasarile companiei in T4 cu milioane de euro, scrie Business Standard.

Dobanzile mari anuleaza ieftinirea apartamentelor vechi. In momentul de fata, desi apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu pana la 30% de la inceputul anului, cei care isi iau acum un credit ipotecar vor plati practic la fel de mult ca inainte de ieftinire daca dobanzile raman la fel de mari pe toata perioada contractului. In medie, suma totala care trebuie platita la banca a crescut cu 25-40% la imprumuturile ipotecare in euro, scrie Gandul.

Romavia devine a doua linie aeriana comerciala nationala. Romavia inaugureaza marti o linie aeriana comerciala catre Viena. Oamenii de afaceri sunt principalii clienti vizati. Decizia de a deschide aceasta linie aeriana s-a bazat pe doua elemente: oamenii de afaceri cu legaturi in cele doua tari si pe tarife rezonabile pentru servicii de business class, scrie Cotidianul.

Cati kilometri de autostrada vom avea in 2009 si 2010 pe baza contractelor semnate. La sfarsitul lui 2010, in urma contractelor incheiate, reteaua de autostrazi si drumuri cu profil de autostrada va ajunge la 678 de kilometri, fata de 263 cat avem in prezent (inclusiv centura Pitestiului), scrie Ziarul Financiar.

Directorul HR Porsche: N-avem nevoie de criza ca sa scapam de angajatii neproductivi. Despre cum se recruteaza si se selecteaza angajatii unei companii de top, problemele cu care se confrunta Porsche la nivel de personal, efectele crizei financiare asupra corporatiei si angajatilor, dar si solutiile adoptate in fata instabilitatii economice, a vorbit Simona Albulescu, directorul de resurse umane al companiei in Romania, scrie DailyBusiness.ro.

Fusu, Neogen: Online-ul scade ritmul la 30% in 2009. Online-ul romanesc va inregistra in 2009 o injumatatire a ratelor de crestere fata de ritmul inregistrat anul acesta, pe fondul situatiei economice dificile, apreciaza Calin Fusu, CEO Neogen, compania online ce detine cel mai mare portal din Romania, din care fac parte site-urile BestJobs si Noi2, scrie Business Standard.

Nokia profita de pe urma Samsung si LG. Principalii producatori de telefoane mobile din Coreea de Sud, Samsung Electronics si LG Electronics, si-au redus tintele de vanzari pentru anul viitor, motivul fiind constituit de criza financiara globala. In schimb, cel mai mare producator de telefoane de nivel mondial, Nokia, profita de aceasta situatie care afecteaza concurenta, scrie Evenimentul Zilei.

Marile televiziuni de stiri transmit nonstop online. Dupa CNN si Euronews, pot fi vizionate live, pe internet, si BBC World News, BBC News, Al Jazeera si France 24. Era vizionarii gratuite apune, utilizatorii fiind nevoiti sa plateasca un abonament lunar pentru a privi transmisiunile pe net. Utilizatorii care vor sa priveasca live jurnalele de stiri sau emisiunile favorite pe internet vor trebui sa scoata din buzunar intre 10 si 18 euro lunar pentru a avea acces la ele, scrie Romania libera.

Masini tunate prezentate la Essen. StiriAuto.ro prezinta o galerie foto cu masinile care au participat la salonul auto de la Essen din Germania. Printre producatorii ale caror masini au fost modificate se numara Opel, Volkswagen, Porsche si Audi. Masini fioroase, multi cai putere si fete frumoase au fost sarea si piperul de la acest eveniment.

Noul Renault Megane Coupe Cabrio va fi prezentat la primavara. Primit cu entuziasm si punctand foarte bine la testele EuroNCAP, noul Renault Megane promite sa fie un model de succes, putand oferi constructorului francez o atat de necesara gura de oxigen, intr-un moment deloc prielnic pe piata auto in general si pentru Renault in particular, scrie AutoNews.