Acoperisurile de suprafata mare, spatiul ideal pentru panouri solare. Compania de electricitate Edison International a initiat un proiect de 875 milioane de dolari, prin care intentioneaza sa produca energie electrica din panouri solare. Caracteristica ce face acest proiect aparte este ca panourile nu vor fi amplasate pe terenuri achizitionate in mod special pentru acest lucru, ci pe acoperisuri de cladiri ce au o intindere mare, scrie Capital.

Bancile, obligate prin lege sa arate din start contractele. Clientii bancilor vor putea afla inca din faza de informare cum arata contractul de credit si toate sumele pe care se angajeaza sa le plateasca. Inca din faza precontractuala, clientii unei banci vor avea dreptul sa primeasca date privind toate conditiile contractuale, inclusiv un grafic de rambursare care sa mentioneze costurile totale. Opacitatea acuzata pana acum de clienti in privinta costului real al unui credit va disparea odata cu aplicarea ordonantei de urgenta privind protectia consumatorului, care urmeaza sa intre in vigoare la sfarsitul lunii, anunta Ziarul Financiar.

Voiculescu isi pregateste intrarea in lumea bancara. Omul de afaceri Dan Voiculescu, care controleaza grupul Grivco, tatoneaza intrarea in sectorul bancar, au declarat pentru Business Standard surse din piata. Informatia este confirmata si de oameni apropiati lui Voiculescu, care sustin ca proiectul a fost pus pe masa inca de acum un an si jumatate, discutiile continuand si in aceasta vara. Intrebat de Business Standard daca a inaintat documentatia aferenta la BNR, pentru infiintarea unei institutii de credit, Dan Voiculescu a raspuns sec: “Nu comentez!”.

British Airways ia in calcul o fuziune cu cea mai mare companie aeriana din Australia. British Airways are in vedere fuzionarea cu cea mai mare companie aeriana australiana, Qantas Airways, potrivit unui anunt facut astazi de catre compania britanica. Anuntul British Airways a fost extrem de laconic, precizand ca "orice informatii despre aceasta posibila tranzactie se vor face publice in timp util", scrie Capital.

Vanzarea cafenelelor Turabo a fost oprita, iar proprietarul incearca sa se extinda cu resurse proprii. Tudor Niculescu, proprietarul celui mai mare lant de cafenele de pe piata locala, a renuntat sa mai vanda businessul, desi negocierile cu un jucator strategic se aflau in faza finala in noiembrie, cauza fiind schimbarea ofertei cumparatorului ca urmare a crizei financiare, informeaza Ziarul Financiar.

Gigantul Gamesa pregateste 500 MW pe eolian pentru Romania. Gigantul spaniol Gamesa, unul dintre primii trei producatori mondiali de turbine eoliene, intentioneaza sa construiasca, pe piata locala, parcuri cu o capacitate totala de aproximativ 500 MW, printr-o investitie estimata la 750 mil. euro si analizeaza, in prezent, mai mult de zece locatii in acest sens, au declarat pentru Business Standard surse din piata.

Criza economica vs. noul guvern: cine va castiga? Noul guvern, indiferent de culoarea politica, va trebui sa isi rescrie programul pentru a avea sanse reale in "meciul" cu criza economica. Ca intr-un meci de box, daca nu va aplica din timp upercut-uri fiscale, Romania risca un knock-out anul viitor, noteaza DailyBusiness.ro

Afacere de sarbatori: chiria pe trei-patru luni in doar zece zile. Cea mai ieftina oferta de cazare la munte in perioada sarbatorilor consta in inchirierea unui apartament cu doua camere. Chiria este de 500 de euro pentru cinci zile. Vilele sunt cautate, in perioada sarbatorilor, de grupurile mari de turisti. Proprietarii de locuinte din zona Valea Prahovei isi vor incasa banii pe luni bune de chirie, in extrasezon, in doar cateva zile, de Craciun si de Revelion. Cea mai mare cerere este pentru apartamente cu doua si trei camere si, bineinteles, pentru vile. Potrivit agentiei imobiliare Mervani, inchirierea unui apartament de doua camere pe termen lung, in zona montana, costa aproximativ 400 de euro pe luna, dar proprietarii fac in asa fel incat locuintele sa fie libere in perioada sarbatorilor de iarna, scrie Cotidianul.

Germania, in topul preferintelor pentru emigranti. Germania a fost desemnata principala destinatie pentru emigranti, conform unui clasament aparut in World Migration Report, publicat astazi. Gazda a 10,1 milioane de emigranti in 2005, Germania se afla in capul unei liste de tari ce reprezinta destinatiile preferate pentru emigrare. Franta se claseaza pe locul al doilea cu 6,5 milioane, iar Marea Britanie pe locul al treilea cu 5,4 milioane, urmata de Spania (4,8 milioane) si Italia (2,5 milioane), noteaza Capital.

Preturile la ciment si otel-beton au scazut brusc cu 40-50%. Preturile la otel-beton si ciment, cele mai importante materiale de constructii, s-au redus in ultimele saptamani cu 40-50% fata de sezonul de varf (iulie-septembrie) din cauza crizei de pe piata imobiliara si a vremii nefavorabile, fiind asteptate noi scaderi in urmatoarea perioada, insa nu la aceeasi amplitudine. Astfel, preturile la otel-beton s-au redus la circa 500 de euro pe tona (pret cu TVA, la distribuitori), fata de nivelul maxim de 1.100 de euro atins in vara, in timp ce cimentul a revenit la circa 25 de lei pentru sacul de 50 kg, fata de 40 de lei cat era in sezonul de varf, anunta Ziarul Financiar.

N97, reactia Nokia la iPhone. Cel mai mare producator de mobile a lansat, ieri, in premiera, la Barcelona, primul telefon menit „sa fure“ din piata terminalului produs de americanii de la Apple. Nokia, cel mai mare producator de telefoane din lume, a lansat ieri terminalul cu ecran tactil si tastatura fizica N97, care reprezinta primul contracandidat cu adevarat puternic al companiei finlandeze la iPhone, „telefonul-fenomen“ produs de americanii de la Apple. Noul model a fost un secret bine ascuns de Nokia. El a fost prezentat pentru prima data ieri, cu ocazia evenimentului Nokia World 2008, de la Barcelona, scrie EVZ.

Plimbarea electorala a studentilor a costat CFR-ul un milion de euro. Calatoriile gratis ale tinerilor au dus la supraaglomerarea trenurilor. Peste 70.000 de persoane au luat cu asalt casieriile din gari. Peste un milion de euro. Atat ar fi putut incasa CFR Calatori de la tinerii care au luat cu asalt trenurile in perioada 28 noiembrie – 1 decembrie in scopul, oficial cel putin, de a-si exprima optiunile electorale. Daca scopul final al initiativei guvernamentale de a le oferi o calatorie dus-intors gratis, cu trenul accelerat sau rapid, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani in perioada respectiva a fost atins, ramane de vazut. Cert este insa ca societatea CFR Calatori trebuie sa-si recupereze din bugetul Ministerului Transporturilor (nu se stie cand) peste 4,5 milioane de lei, cat a costat plimbarea electorala, scrie Gandul.

Tiriac Imobiliare face angajari, in ciuda crizei. Tiriac Imobiliare si-a propus sa atraga in cadrul echipei sale noi specialisti din domeniul imobiliar, recunoscuti in plan national si international pentru experienta lor, contextul economic fiind unul prielnic acestei decizii, a anuntat conducerea companiei. "Ne-am propus sa dezvoltam proiecte imobiliare ambitioase, atat de tip rezidential, cat si comercial si, pentru acest lucru, avem nevoie de noi oameni implicati, seriosi, cu experienta", a declarat Ion Alexandru Tiriac, reprezentantul actionariatului in cadrul Tiriac Imobiliare, citat de DailyBusiness.ro

Inflatia anuala, sub presiuni electorale. Inflatia se va inscrie pe o traiectorie descendenta si exista sanse ca la sfarsitul anului inflatia sa se situeze sub nivelul de 7%. Cresterea lunara a preturilor si tarifelor cu 1,06% inregistrata in luna octombrie in raport cu septembrie a.c. mentine rata anuala a inflatiei la un nivel ridicat. si anume, conform statisticii oficiale, rata anuala a inflatiei calculata octombrie 2008/octombrie 2007 a inregistrat nivelul de 7,39%, comparabil cu cel inregistrat in luna precedenta (7,30%), scrie Romania libera.

Ford prezinta la Detroit noul sau limbaj de design. Ford a anuntat ca va prezenta la Salonul Auto de la Detroit noul sau limbaj de design, denumit generic si plastic "post-kinetic". Acesta ar putea sta la baza noului Ford Taurus, un model disponibil exclusiv pentru piata din SUA, dar oficialii Ford refuza sa confirme sau sa infirme informatia, scrie AutoMarket. Echipele de design Ford din America de Nord si din Europa au lucrat doi ani impreuna pentru a produce succesorul limbajului de design kinetic. Debutul Kinetic a avut loc prin modelul Mondeo, si a fost continuat cu succes de modelele Fiesta, Kuga si Ka.

Gripa din imobiliare viruseaza si alte industrii. Parte din industriile conexe, precum materialele de constructii, utilaje sau materiale izolatoare, pot fi mentinute prin investitii in infrastructura si programe pentru izolarea locuintelor. Criza din imobiliare este recunoscuta de toata lumea. Singurele necunoscute raman durata si intensitatea efectelor in economia reala in 2009, scrie Adevarul.

Jaguar XF Coupe ajunge pe piata in 2010. Iata o prima imagine cu Jaguar XF Coupe. Masina va ajunge pe piata in 2010, odata cu limuzina Jaguar XJ, si va intra pe un segment propriu acum modelelor germane Bmw Seria 3 Coupe sau Audi A5. Pretul estimat in acest moment pentru un Jaguar XF Coupe este de aproximativ 47.000 de euro. Pentru a oferi si mai multa savoare viitoarei sportive de lux, inginerii din Insula pregatesc si un model Jaguar XFR Coupe, o masina cu 500 de CP la dispozitia soferului, scrie StiriAuto.ro

Finul lui Geica incaseaza de la Autoritatea Aeronautica 500 milioane de lei lunar. Dupa „boierul” Florea Geica, Autoritatea Aeronautica Civila (AACR) plateste peste 500 milioane de lei vechi pe luna pentru reprezentantul Romaniei in Consiliul Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (OACI), Catalin Cotrut. Cu toate ca salariatii AACR au castigat, pe fond, anularea hotararii prin care salariul si cheltuielile pentru Catalin Cotrut sa fie platite din bugetul AACR, Ministerul Transporturilor vrea sa promoveze o noua hotarare prin care reprezentantul Romaniei la OACI sa primeasca un salariu lunar de 7.200 de dolari net si 17.000 de euro pentru mentinerea licentei de zbor, anunta Gardianul.

Audi dezvaluie A5 si S5 Cabrio la sfarsitul saptamanii. Audi va publica in curand primele imagini oficiale cu A5 si S5 Cabrio. Audi va dezvalui detaliile si fotografiile oficiale cu noile A5 si S5 in variante Cabrio la sfarsitul acestei saptamani. Spre deosebire de Lexus, BMW si Infiniti, Audi nu va folosi un hardtop retractabil, ci un soft-top clasic. Motorizarile lui A5 si S5 Cabrio vor ramane aceleasi cu cele disponibile pentru coupe, cu exceptia motorului 2.0 TDI, care nu va fi prezent in gama cabrioletelor, anunta AutoMarket.