Cum pot castiga ONG-urile de pe urma crizei economice? Criza economica nu are numai efecte negative. Organizatiile neguvernamentale, de exemplu, pot avea de castigat de pe urma crizei. Este vorba despre ONG-urile care dezvolta proiecte europene si sunt finantate, in principal, din fonduri structurale sau de preaderare. Ele vor fi avantajate de faptul ca Uniunea Europeana va debloca mai repede aceste fonduri, scrie Capital.

In ce moneda economisim si luam credit in 2009. Leul este moneda recomandata pentru anul 2009 atat pentru economisire, cat si pentru creditare, desi analistii din piata financiara admit ca un credit in euro este, in acest moment, mai ieftin decat cel in moneda nationala. Expertii financiari prognozeaza pentru anul 2009 un curs mediu intre 3,8-4,1 lei/euro, scrie Business Standard.

Lipsa tranzactiilor aduce si vile mai ieftine cu 20-50%. Proprietarii vilelor din zonele centrale ale Capitalei, precum Dorobanti, Primaverii sau Cismigiu, care doresc sa vanda proprietatile in aceasta perioada sunt nevoiti la randul lor sa opereze reduceri de preturi care se pot ridica la 20-50% fata de intentiile initiale. Cel mai mare discount prezentat este pentru o vila din zona Dorobanti, al carei proprietar a redus de la 3,5 milioane de euro la 1,7 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Se pot cumpara case si pe timp de criza. In ultimele sase luni, locuintele s-au ieftinit in medie cu 15%, reducere care compenseaza cresterea dobanzilor si a comisioanelor bancare. Suma totala pe care clientul o are de rambursat la banca la finalul creditului, cat si rata lunara au inregistrat o scadere de pana la 22,8%, scrie Gandul.

Amprenta Cadbury. Cu un portofoliu resuscitat, Kandia-Ciocolata-Cu-Dragoste- Excelent se reinventeaza intr-o cautare a timpului pierdut. Timpul inseamna bani, dar si cota de piata. Vazuta din piata romaneasca, tranzactia Cadbury-Kandia-Excelent ridica si acum a mirare unele sprancene din industrie, scrie Money Express.

kika=IKEA+Mobexpert. La opt ani distanta de intrarea pe piata maghiara, austriecii de la Kika si-au instalat canapeaua rosie-emblema si in Romania. Retailerul va intra in lupta atat cu suedezii de la IKEA, dar si cu Mobexpert, cel mai puternic grup din industria locala, scrie Business Magazin.

Online-ul in 2008, mai serios si mai prietenos cu utilizatorul. Ce urmeaza? 2008 a reprezentat anul in care a crescut numarul site-urilor ce ofera servicii si aplicatii, relansarile incluzand deseori si platforme ce permit o interactivitate mai mare intre vizitatori. Anul viitor va creste numarul blogurilor si al proiectelor online originale, spun reprezentantii pietei, scrie DailyBusiness.ro.

Decizie soc: CNVM cere dizolvarea societatii de brokeraj Mobinvest Oradea. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare a societatii de brokeraj Mobinvest din Oradea si a solicitat actionarilor dizolvarea firmei, dupa mai bine de sase luni de la constatarea unor nereguli in activitatea firmei, scrie Ziarul Financiar.

Presa locala in 2009: Scapa cine poate! O serie de publicatii locale se vor inchide anul viitor, in contextul reducerii bugetelor de publicitate cu 15-30%, coroborat cu presiunile din partea Postei Romane, care intentioneaza sa majoreze semnificativ comisioanele pentru serviciile de distributie de presa locala, scrie Business Standard.

Patriciu face teava Constanta-Trieste. Grupul Rompetrol este interesat sa construiasca partea romaneasca a oleoductului Constanta-Trieste, proiect despre care se vorbeste de mai bine de zece ani, dupa ce a inuagurat un terminal petrolier marin de mare capacitate, in portul Midia, scrie Cotidianul.

Statul incurajeaza clientii bancilor pentru locuinte. Guvernul majoreaza prima anuala acordata celor care economisesc in bancile specializate. Constrangerea de pe piata creditelor imobiliare si majorarea primei anuale acordate de stat ar putea orienta tot mai multi romani spre bancile pentru locuinte, scrie Adevarul.

Si noi vrem sa batem Google. Rusii au Yandex, iar chinezii au Baidu. Cele doua motoare de cautare sunt primele invocate atunci cand se vorbeste de sansele motoarelor de cautare locale in raport cu mamutul Google si tot la ele s-au raportat si ambitiile celor care si-au propus sa lanseze rivali locali ai Google in Cehia sau Slovenia. Ei au reusit. Se poate si in Romania? se intreaba Business Magazin.

Ce masuri trebuie luate de urgenta de noul guvern pentru a readuce increderea in economie? Orice intarziere administrativa in luarea unor decizii in privinta mediului economic - intarzieri ce pot sa vina inclusiv din amanarea instalarii unui nou guvern - va cantari greu, spun analistii economici pentru Ziarul Financiar. Dar care ar trebui sa fie primele masuri, daca nu prima masura, luata de viitorul Executiv?

Adrenalina de criza. La a treia aventura de business, Florentin Banu, omul care a fondat Joe si Artima, se bate cu doua crize simultan: una veche, rezultat al unui management defectuos, si alta noua, generata de blocajul creditelor. Crize? Da, dar unele care-i aduc o doza suplimentara de adrenalina, scrie Money Express.

Pretul apartamentelor vechi, in a doua luna de scaderi semnificative. Noiembrie aduce a doua luna de scaderi semnificative pe segmentul apartamentelor vechi. Indicele BREI a scazut in luna noiembrie cu 6%, pana la valoarea de 1.600 Euro/mp, de la 1.689 euro/mp cat inregistra in octombrie. In luna noiembrie BREI-Vechi a scazut cu 138 euro fata de octombrie, cand inregistra 1.576 Euro/mp, ajungand la 1.438 Euro/mp, scrie Capital.

Standard & Poor's scade ratingul Rusiei. Ratingurile pentru datoriile in valuta ale Rusiei, atat cele pe termen scurt, cat si cele pe termen lung, au fost retrogradate cu o treapta de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's - S&P. Noul rating la Rusiei este BBB/A-3, de la BBB+/A-2, scrie Capital.

Cea mai frumoasa masina a anului 2008. Candidatele la titlul de Cea mai frumoasa masina din acest an sunt Alfa Romeo MiTo, Citroen C5, Infiniti G37 S Coupe, Lancia Delta, Mercedes-Benz CLC, Peugeot 308 CC, Renault Laguna Coupe si Volvo XC 60. Votul pentru public va incepe pe 11 decembrie si se va incheia pe 29 ianuarie 2009, anunta 24auto.ro.

BMW dezvolta un vehicul nou pe platforma lui BMW Seria 5. Bmw testeaza in prezent un nou model, programat sa ajunga in piata in 2010. Este vorba despre o clasa numita PAS (Progressive Activity Sedan) constituita pe platforma lui BMW Seria 5. Viitorul BMW va avea un volum total mai mare decat breakul BMW Seria 5, fiind mai inalt si mai lung. Spatele viitorului BMW PAS este inspirat de la SUV-ul BMW X6, scrie StiriAuto.ro.

Un vehicul solar a facut inconjurul lumii. Un profesor elvetian a facut inconjurul lumii cu un vehicul solar. Elevetianul a condus acest vehicul pana la Poznan, Polonia, la intalnirea ONU privind incalzirea globala. Profesorul a parcurs nu mai putin de 52.086 kilometri si a trecut prin 38 de tari, scrie Automarket.ro.