Bechtel scandalizeaza Albania cu pretul mare solicitat pentru construirea unei autostrazi. Numele companiei Bechtel se afla in mijlocul unui scandal in ceea ce priveste constructia unei autostrazi si in alta tara din regiune. In Albania, procuratura l-a acuzat pe un fost ministru al transporturilor de abuz in serviciu in procesul de selectare a constructorului. Lulzim Basha (in prezent ministru de externe) este suspectat de selectarea ilegala a consortiului Bechtel-Enka pentru constructia unui segment din autostrada Durres-Kukes, scrie Capital.

10(11) cerinte pentru netbook-ul ideal (I). Anul 2008 a adus un nou tip de echipament portabil pe piata: netbook-ul. Nu numai ca a aparut in acest an, dar, cu o viteza demna de invidiat a acaparat o buna parte din vanzarile de produse portabile.

Un netbook: este un notebook de dimensiuni mici, intr-o configuratie minima care asigura performantele necesare pentru indeplinirea sarcinilor cele mai simple: vizitarea paginilor de internet, accesarea postei electronice, citirea si editarea documentelor de tip office: word, excel, powerpoint etc. A nu se confunda cu subnotebook-ul sau notebook-ul ultraportabil care sunt tot notebook-uri mici, cu ecran de cel putin 12 inchi, dar cu configuratii sau caracteristici tehnice mult mai performante decat un notebook. Si preturile sunt altele, de la dublu in sus. Oricum piata tinde si spre ieftinirea acestora. La un moment dat cred ca cele doua concepte se vor contopi, scrie Ziarul financiar.

Clientii „sub acoperire”, amenintati de criza economica. Eficienta, responsabilitatea si amabilitatea angajatilor sunt doar cateva dintre lucrurile pe care companiile le pot evalua apeland la mystery shoping. Acest serviciu presupune trimiterea unui client „sub acoperire” intr-un hypermarket, restaurant sau banca. El trebuie sa se comporte ca un client cu pretentii absurde, sa enerveze, iar apoi sa observe atitudinea si profesionalismul angajatilor. Eficienta acestei strategii a facut ca numarul firmelor care ofera servicii de mystery shoping sa creasca semnificativ, anunat Capital.

Reducerile de sezon tin piept crizei. In ciuda semnelor de recesiune, marile lanturi de magazine asteapta vanzari mai mari cu 20-30% de sarbatori. Praktiker estimeaza cresteri pe final de an, urmate de stagnare in 2009. Auchan nu exclude o scadere a banilor pentru cosul zilnic. Sefii Ikea spera sa mentina ritmul de crestere a vanzarilor, de 20%. In ciuda crizei financiare internationale, care a inceput sa se simta si in Romania, lanturile de magazine estimeaza pentru finalul acestui an cresteri de 20-30% ale vanzarilor, deoarece spera sa atraga clientii cu promotii si reduceri de preturi substantiale. Chiar daca reprezentantii lanturilor de magazine admit ca apetitul romanilor pentru consum este in scadere, ca urmare a crizei economice, ei sustin ca deocamdata aceasta situatie nu se reflecta in volumul de vanzari, scrie Romania Libera.

Netbridge Development isi imparte activitatile in doua. Netbridge Development s-a scindat in doua, prin separarea serviciilor in Netbridge Services si in Netbridge Development, dupa ce in 2007, Netbridge Development a fost creata din scindarea Netbridge Investments. Netbridge Services se ocupa de Trafic.ro, Okazii.ro, Kestionare.ro, Myjob.ro si HR-Romania.ro, divizia fiind condusa de Radu Sitaru, scrie DaillyBusiness.ro

Ion Dragulin, BNR: Bancile afectate de criza trebuie sa atraga intai capital de la actionari si abia in plan secund de la stat. "Toate sistemele bancare pe plan mondial sunt afectate. Solutia este capitalizarea, care cel putin intr-o prima faza trebuie sa vina de la actionari. Abia in plan secund poate sa vina statul", apreciaza Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate financiara din BNR, referitor la pozitia unor banci austriece, care afirma ca au nevoie si de sprijinul statului roman. El noteaza ca in acest moment bancile locale nu dau semne privind eventuale probleme de capitalizare, iar pe piata interbancara lichiditatea este acceptabila, noteaza Ziarul Financiar.

Ardaf va deschide luni al doilea Centru de Daune din Capitala. Compania de asigurari Ardaf va deschide luni cel de-al doilea Centru de Daune din Bucuresti, situat in Sectorul 5, au anuntat vineri reprezentantii societatii. Beneficiarii acestui nou sediu sunt clientii Ardaf posesori ai politelor Casco si de raspundere civila auto (RCA) implicati in accidente de circulatie in Bucuresti, indiferent de sectorul in care se produce accidentul, sau in judetul Ilfov. Noua unitate este destinata simplificarii si reducerii perioadei necesare derularii formalitatilor de constatare si de lichidare a daunelor auto, se arata in comunicat, scrie DailyBusiness.ro

Prima linie electrica noua dupa 20 de ani. Transelectrica a inaugurat, ieri, singura linie electrica realizata in Romania in ultimii 20 de ani, care leaga vestul tarii de sistemul de transport al energiei din Ungaria. Noul obiectiv, care va dubla capacitatea de comercializare de electricitate intre cele doua tari, face parte din programul de cuplare a pietelor de profil din Romania, Ungaria si Austria, scrie EVZ.

Calin Fusu, milionar din internetul romanesc. Originar din Republica Moldova, fondatorul Neogen avea 16 ani cand a intrat la Academia de Studii Economice din Bucuresti. La cei 34 de ani ai sai, Calin Fusu, fondatorul si actionarul principal al site-ului de internet Neogen, este unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri de succes din Romania. Portalurile sale cu anunturi – locuri de munca, matrimoniale, vanzari etc. – sunt vizitate zilnic de milioane de oameni din Romania, Serbia, Bulgaria si Republica Moldova. Calin Fusu este un jucator care a pariat intotdeauna in mod inspirat. A venit in Romania in urma cu 18 ani din satul Parlita din Republica Moldova. In 2000 tanarul s-a hotarat sa intre in afaceri pe internet si a dat un anunt la mica publicitate pentru a cauta parteneri. I-a gasit pe cei mai potriviti si impreuna cu ei a ridicat un imperiu, scrie Romania libera.

Noul Ford Focus RS dezvaluit. Ford a dezvaluit versiunea de productie a noului Focus RS, la cateva luni de la prezentarea oficiala a conceptului cu ocazia Raliului Marii Britanii. Modelul va fi echipat cu un motor turbo cu 5 cilindri ce dezvolta 300 CP, iar sprintul de la 0 la 100 km/h se realizeaza in 5,9 secunde. Viteza maxima va fi limitata la 244 km/h, insa, in teorie, daca ar fi sa nu luam in considerare limitatorul, RS poate atinge cu usurinta 257 km/h, scrie Auto.ro

Nokia N96: alura de N81, dotari de N95 8GB si putine noutati. N96 este un telefon despre care s-a vorbit foarte mult anul acesta. Desi a fost anuntat in februarie, abia in toamna a devenit disponibil pe piata, iar saptamana trecuta a sosit in sfarsit la redactia go4it. Pana la anuntul lui Nokia 5800 (telefonul din Batman: The Dark Knight) si surpriza de la sfarsitul lui noiembrie (Nokia N97), Nokia N96 a reprezentat varful de lance al finlandezilor pe segmentul multimedia, preluand stacheta de la cunoscutul N95 8GB. Trebuie sa spunem de la bun inceput ca N96 este un terminal aproape identic cu N95 8GB. Dincolo de diferentele ce tin de aspect (aici fiind clonat dupa N81), constructia dual-slide intalnita la N95 se pastreaza iar componentele hardware ofera facilitati similare. Nokia N96 vine cu o capacitate dubla de stocare (16 GB) plus slotul pentru carduri microSD. O alta implementare ce nu se regaseste pe N95 este tunerul TV digital DVB-H, insa doar cei care opteaza pentru un abonament de date generos sau se plimba prin zone cu acoperire Wi-Fi se vor bucura de aceasta dotare, scrie go4it.ro