Pierderi de 1.900 miliarde dolari pe piata imobiliara americana. O imagine mai clara asupra crizei din Statele Unite, care s-a propagat in toata lumea, este data de ultimele informatii privind piata imobiliara americana. Astfel, in primele trei trimestre ale anului in curs, valoarea totala a caselor din Statele Unite a scazut cu nu mai putin de 1.900 de miliarde de dolari. Pentru a avea o idee cat mai apropiata asupra a ceea ce inseamna aceasta suma trebuie spus ca echivaleaza cu bugetul Romaniei pe aproape 40 de ani, scrie Capital.

Ce fac brokerii care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei financiare. Criza financiara a aruncat zeci de brokeri in afara ringulului bursier, consultanta si vanzarea de asigurari putand servi drept adapost pentru brokerii disponibilizati pana la revenirea Bursei. Ca agent delegat, brokerul isi pastreaza portofoliul de clienti, lucrand pe baza de mandat, fara carte de munca. Astfel, brokerul poate incasa in continuare comisioane din tranzactiile clientilor si, in acelasi timp, sa caute alt loc de munca, scrie Ziarul Financiar.

Managerii Rompetrol isi reduc cu 20% salariul, timp de sase luni. Conducerea Grupului Rompetrol, incepand cu directorul general executiv Dinu Patriciu, vicepresedintele Ion Sturza, directorul executiv delegat Andre Naniche, directorul de operatiuni Dan Ionescu, senior VP rafinare Cosmin Cocean, senior VP retail Eric Kish si VP marketing si comunicare Sorin Blaga - a decis ca, in mod voluntar, sa isi suspende 20% din veniturile salariale, timp de sase luni, din ianuarie 2009 , au declarat pentru Business Standard oficialii companiei.

Concedieri masive la Pro TV. Trustul a disponibilizat zeci de angajati din statiile locale. Cea mai profitabila companie media de pe piata autohtona este si prima care a inceput seria disponibilizarilor si trecerea publicatiilor pe online. Joia trecuta, in redactia statiei locale Pro TV Buzau, a avut loc o sedinta. O zi mai tarziu, cei aproape zece angajati au fost instiintati ca, incepand cu 15 decembrie, postul tv va functiona doar cu jumatate din echipa, scrie Adevarul.

Cum va arata piata de training in 2009. Anul 2008 a fost unul benefic pentru piata de training din Romania, in ciuda turbulentelor care au lovit mediul economic in al doilea semestru, sustin companiile care ofera servicii de dezvoltare a resurselor umane, dupa ce majoritatea au anuntat ca vor termina acest an dificil pe plus. Si anul viitor va fi unul favorabil, potrivit previziunilor, insa exista mari sanse sa se produca schimbari importante in acest sector, citim in ultimul numar al Revistei Cariere.

Nasterea firmei - de la travaliu la un simplu click. Chiar inainte de a exista un registru al comertului si la doar cateva luni de la Revolutie, unii romani studiau ABC-ul antreprenoriatului. Primul pas - inscrierea firmelor, peste drum de fostul CC. Daca la inceputul lui '90 obtineai pretiosul aviz in mai bine de o luna de zile dupa cozi interminabile, acum tot procesul se reduce la o singura zi, doar printr-o conexiune la internet, scrie NewsChannel.ro.

A venit vremea bancilor pentru locuinte. Criza de lichiditati din mediul bancar clasic, dar si recentele facilitati acordate de Executiv transforma bancile pentru locuinte in solutii perfecte de criza. Deciziile luate de Guvern in sprijinul acestui tip de finantare vin sa scoata si mai mult in evidenta avantajele pe care sistemul bauspar economisire-creditare il ofera pe timp de criza, scrie Cotidianul.

Georgia va avea acord de liber schimb cu SUA. Georgia va avea un acord de liber schimb cu SUA, a declarat presedintele tarii caucaziene Mihail Saakasvili, in cadrul unei vizite de lucru la Rustavi. El a precizat ca ultimele discutii pe aceasta tema au avut loc chiar sambata, intre o echipa de experti guvernamentali georgieni si o delegatie condusa de senatorul John Kerry, fost candidat la presedintia SUA in 2004, scrie Capital.

Anca Bidian, Kiwi Finance: "Asteptatul, in criza, e moarte curata". Diminetile Ancai Bidian sunt acum mai limpezi decat cele din noiembrie: CEO-ul celui mai mare broker de credite are deja un plan menit sa scoata ‘’din nauceala’’ businessul Kiwi Finance, scrie Money Express.

Mobila se intoarce spre cei saraci. Intr-o perioada care anunta lancezeala in vanzarile la mobila, marii retaileri relanseaza concurenta in segmentul decoratiunilor, care le-ar mai putea dezmorti casele de marcat. O oportunitate de care vrea sa profite si Mobexpert, odata cu deschiderea primului sau magazin de tip outlet, scrie Business Magazin.

Cum s-a schimbat mesajul bancilor pentru clienti: de la "hai sa va dam credite", la "veniti cu banii la noi". Ofertele bancilor de la acest sfarsit de an dau o imagine buna despre cum va arata piata bancara in 2009 - o batalie crancena pentru atragerea de fonduri de la clienti, aceasta fiind solutia de baza pentru continuarea creditarii. Ce s-a schimbat intre timp? Bancile locale nu mai primesc finantari de la "mamele" lor, care se confrunta cu penuria de lichiditati de pe pietele internationale, scrie Ziarul Financiar.

Repere salariale in asigurari. Industria asigurarilor este una speciala, mai ales datorita faptului ca organizatiile care activeaza aici au o dubla responsabilitate. Prima este cea fata de investitiile clientilor. Cea de-a doua este fata de furnizarea, intr-un timp cat mai scurt, a contravalorii serviciilor financiare contractate, mai ales in cazul situatiilor de urgenta, scrie Revista Cariere.

TVA-ul redus la locuintele noi nu va relansa tranzactiile. In urma acestei ieftiniri, apartamentele noi intra in concurenta directa cu cele vechi. Reducerea se aplica numai la apartamentele noi de pana la 120 de metri patrati si care costa cel mult 100.000 de euro fara TVA, scrie Gandul.

Bentley, cinci comenzi de circa un milion de euro. Porsche Romania, importatorul general al marcii de lux Bentley, a primit in acest an cinci comenzi si a livrat pana in prezent doua masini, a declarat pentru Business Standard, Adrian Pascu, directorul marcii Bentley. El a precizat ca, in ultimii doi ani, compania a comercializat in Romania zece masini Bentley, scrie Business Standard.

Alte glasuri, alti operatori. „Daca iei o alta piata, oamenii nu stiu ce inseamna «beep». Exista in cateva alte tari, dar e folosit doar in subgrupuri. Aici «beep»-ul e mass-market“, spune seful Zapp, adaugand ca „e in mentalitatea romanilor si nu trebuie sa facem training nimanui cum sa foloseasca «beep»-ul“, scrie Money Express.

Fiscul din Armenia ii premiaza pe cumparatorii care solicita bonul la casa. Ministerul de Finante din Armenia a gasit o solutie pentru a-i face pe consumatori sa solicite la casa bonul fiscal: va organiza o tombola cu premii. Pentru a participa la tombola guvernamentala, participantii trebuie sa aduca un bon fiscal. Inscrierea va avea loc din 1 ianuarie, scrie Capital.

Ce ne dati ca sa mai stam? In plina discutie despre solutiile de criza, presedintele Raiffeisen International lanseaza de la Viena un mesaj care a starnit controverse: momentul ezitarilor a trecut, e timpul ca autoritatile sa pregateasca un pachet de sustinere pentru sistemul bancar si pentru economie, scrie Business Magazin.

Interamerican Pensii cumpara fondul Bancpost. Interamerican Pensii, numarul sase pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), va prelua fondul de pensii administrat de Bancpost, unul dintre cei mai mici jucatori, au declarat pentru ZF surse din piata. Valoarea tranzactiei este estimata la cateva milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Evaluati-va anual climatul organizational! Starea de spirit a angajatilor, problemele si dorintele lor, felul in care percep top managementul sau superiorul direct sunt cateva informatii pe care fiecare companie ar trebui sa le analizeze in mod constant. O metoda care si-a dovedit eficienta in acest tip de situatii este studiul privind climatul organizational, citim in Revista Cariere.

Cum sa reduceti costurile de IT in firma. Dotarile tehnologice ale firmei pot sa lase urme serioase in buget - cateva upgrade-uri de programe, cateva calculatoare noi, anagajarea inca unui administrator de sistem si, inainte sa-ti dai seama, cheltuielile s-au extins simtitor. Fie ca ai doi angajati sau doua sute, iata cateva sugestii care va pot ajuta sa reduceti din costuri, sa economisiti bani si sa va concentrati asupra obiectivelor mai importante, potrivit NewsChannel.ro.

Microsoft: O bresa de securitate poate afecta toate versiunile IE. O bresa de securitate pentru care nu exista remediu in Internet Explorer afecteaza toate versiunile browser-ului, fiind mult mai serioasa decat se credea cand a fost facuta publica pentru prima data, in urma cu doua zile, au precizat cei de la Microsoft, citeaza Chip.ro.

Topul celor mai tari gadgeturi ale anului. Redactorii go4it.ro etaleaza cele mai tari produse pe care le-au testat anul acesta. Samsung M8800 Pixon, Nokia E71, HTC Touch Pro, Sony Ericsson XPERIA X1, Logitech Harmony One, iPod Touch 2G si Iriver Spinn se regasec pe pozitii fruntase in top.

Noul Z4, primul roadster BMW cu hardtop retractabil. Mai mult ca niciodata, clientii de pe piata auto din America de Nord vor putea beneficia, cu incepere din 2009, de rezultatele strategiei de dezvoltare EfficientDynamics propusa de BMW. Pentru toate modelele BMW prezentate la NAIAS 2009, motoarele vor combina performantele dinamice specifice marcii cu un consum de combustibil cu adevarat redus si cu un control eficient al emisiilor, scrie 24auto.ro.

MAN va cumpara Volkswagen Truck & Bus. Grupul german MAN va cumpara de la Volkswagen, la 1 ianuarie 2009, cel mai mare producator de camioane din Brazilia, Volkswagen Truck & Bus, cu scopul extinderii in America de Sud. Analistii considera ca afacerile diviziei braziliene constructoare de camioane si autobuze a Volkswagen valoreaza 1,2 miliarde de euro, scrie StiriAuto.ro.

Un designer a inventat un hibrid alimentat de energia soferului. Da Feng, un absolvent al facultatii britanice de design, a creat conceptul Gym Car. Acesta este propulsat de un motor electric care isi ia energia de la un set de baterii litiu-ion. Ceea ce este cu adevarat inedit este modul in care bateriile sunt incarcate. Soferul trebuie sa faca exercitii fizice la bordul vehiculului pentru a putea genera suficienta energie cat sa incarce bateriile lui Gym Car, scrie Automarket.