Va supravietui economia noului guvern? Nu conteaza persoana, ci programul! Cam asa s-ar putea sintetiza opiniile specialistilor cu privire la impactul pe care noutatile scenei politice il au asupra economiei romanesti. Totusi, sustin acestia, economia a pierdut de pe urma retragerii lui Theodor Stolojan din functia de prim-ministru si a nominalizarii lui Emil Boc, scrie Capital.

Noii ministri ai finantelor si economiei, o enigma pentru analisti. Desemnarea lui Gheorghe Pogea ca ministru al finantelor si a lui Adriean Videanu la Economie nu le creeaza analistilor niciun fel de asteptari in privinta tipurilor de politici pe care ar urma sa le aplice cei doi din aceste pozitii-cheie pentru traversarea perioadei de criza, anunta Ziarul Financiar.

Canalul Nicaragua, controlat de Rusia, un posibil concurent al Canalului Panama. Presa rusa a anuntat ca presedintele Dmitri Medvedev a discutat cu presedintele nicaraguan Daniel Ortega posibilitatea construirii unui canal maritim prin mica tara din America Centrala care sa lege Atlanticul de Pacific si sa fie un concurent al renumitului canal Panama. Aparent, vizita sefului de stat din Nicaragua nu prezenta niciun interes, singurul punct de atractie fiind faptul ca, dupa 23 de ani de relatii inghetate (punand la socoteala si perioada existentei URSS, de dinainte de 1991), in final se semneaza un acord de colaborare economica intre cele doua state, scrie Capital.

Promotiile de sarbatori la apartamente: te muti acum platesti la anul. Minus 5%, minus 10%, minus 20%, reduceri substantiale pentru apartamentele cumparate cu plata integrala, bani inapoi dupa achizitie, "te muti acum platesti la anul" - sunt doar o parte din ofertele speciale, prezentate drept promotionale, dar cu o valabilitate nedeterminata precis, care pot fi gasite in majoritatea showroom-urilor de prezentare a proiectelor rezidentiale, precum si in targurile imobiliare de profil, scrie Ziarul Financiar.

"Clona" lui BMW X5, cu acte in regula si in Romania. BMW a pierdut procesul intentat impotriva constructorului chinez Shuanghuan Automobile, acuzat ca produce o "clona" a modelului X5, pe care constructorul german spera sa o tina departe de Europa, inclusiv Romania. Distribuitorul european al Shuanghuan, Martin Motors a inceput comercializarea modelului CEO in Italia si Europa Centrala in prima parte a anului 2007, anunat Capital.

Majorarea TVA la 25% pentru produsele de lux este ilegala. Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 25% pentru produsele de lux, masura propusa in programul de guvernare al PD-L - PSD, este ilegala, deoarece legislatia europeana permite doar existenta a "cel mult doua cote reduse", a declarat, pentru NewsIn, specialistul in fiscalitate, Gabriel Biris. El a adaugat ca aceasta masura ar fi oricum ineficienta, in conditiile in care majoritatea romanilor achizitioneaza astfel de bunuri din strainatate, unde sunt mai ieftine ca in Romania, anunta NewsChannel.

Efect contrar: schimbarea taxei reduce cu 30% vanzarile de masini noi. Indecizia Guvernului cu privire la majorarea taxei de poluare nu a condus doar la aglomeratie la ghisee pentru plata acesteia la un cuantum redus ci a produs si un recul suplimentar de pana la 30% chiar pentru vanzarile de masini noi pentru ca multi clienti au amanat decizia de cumparare, a declarat pentru Business Standard Alin Tapalaga, directorul general al Porsche Inter Auto, divizia de retail a Porsche Auto Romania.

Veniturile brokerilor de asigurari, trase in jos de plafonarea comisioanelor RCA. Brokerii de asigurari vor inregistra scaderi ale veniturilor in 2009 dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a plafonat nivelul comisioanelor de intermediere a asigurarilor RCA la 15%, dar si datorita crizei financiare, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentanti din piata.

Cand trece leul peste patru unitati/euro, de sarbatori sau in 2009? Leul a batut recordul la depreciere si a atins ieri minimul ultimilor patru ani, de 3,9530 unitati/euro, dar analistii financiari iau in calcul un curs de peste patru lei/euro, chiar la finele lunii decembrie, in absenta unei interventii masive a Bancii Nationale, scrie Business Standard.

Criza ar putea amana deschiderea a 18 malluri. Desi s-au construit multe centre comerciale in ultimii ani, totusi piata romaneasca nu a ajuns la saturatie. In 2009 a fost programata deschiderea a 10 malluri aflate in constructie. Criza financiara si blocarea creditarii amana opt proiecte programate pentru 2008. Chiriile in spatiile comerciale au scazut in medie cu 15-20%. Romania este in acest moment cea de-a patra destinatie europeana a investitiilor in centre comerciale, datorita potentialului inca neexploatat, insa criza financiara si blocarea creditarii ar putea ingheta unele proiecte imobiliare. Potrivit proiectelor anuntate de dezvoltatori, pentru anul 2009 sunt deja in constructie un numar de zece centre comerciale noi, cu o suprafata de peste 400.000 de metri patrati, arata datele Cushman &Wakefield. La acestea se adauga alte opt malluri a caror deschidere fusese programata pentru anul 2008 si care au fost amanate, scrie Romania libera.

Voestalpine renunta, pe motiv de criza, la superinvestitia din Romania. Proiectul de evaluare a otelariei de la Agigea a fost inghetat. Castiga proprietarii terenurilor din zona Agigea, care raman cu avansul dat de austrieci. Romania a pierdut, cel putin pentru urmatorii ani, cea mai mare potentiala investitie straina directa pe plan local. Reprezentantii austriecilor de la Voestalpine, care ar fi urmat sa construiasca o otelarie de cinci miliarde de euro in zona Marii Negre, au anuntat ieri amanarea proiectului pe termen nedefinit, din cauza crizei financiare internationale. Aceasta dupa ce, in luna octombrie, compania preciza ca decizia finala privind combinatul siderurgic va fi luata in 2009. Anuntul afecteaza in egala masura Bulgaria, Turcia si Ucraina, celelalte trei candidate pentru realizarea proiectului, alaturi de tara noastra, scrie Gandul.

Soarta lui Opel se va decide dupa Craciun. O sursa din guvernul german a declarat pentru Reuters ca nu este nici o graba in a lua o decizie privind viitorul Opel. Compania din Russelsheim a cerut un imprumut de un miliard de euro de la guvernul german pentru anul 2009. Cancelarul german, Angela Merkel, a lasat de inteles ca guvernul sau ar putea ajuta Opel daca va fi nevoie. Aparent, oficialii Opel au declarat ca nu au nevoie de o decizie finala pana la sfarsitul acestui an, deci nu este o situatie asa de dificila cum este la General Motors sau Chrysler, anunta AutoMarket.

Cine ne va monta panourile solare? Maine aflam la ce firme ne vom putea inscrie, in 2009, pentru a ne instala sisteme ecologice de incalzire a locuintelor. Statul asigura 90% din banii necesari pentru panouri direct catre instalatorii agreati, care vor fi anuntati maine. Programul „Casa Verde“ va demara pe 5 ianuarie, scrie Adevarul.

Cauti cea mai puternica placa grafica? De acum o gasesti la Nvidia. In august, cand AMD a lansat prin divizia ATI placa video Radeon HD 4870 X2, a detronat orice solutie single card de la Nvidia. Ne asteptam la un raspuns de la ei si el a venit sub forma lui GeForce GTX 295. Ca si solutia de la ATI, viitorul top de gama de la Nvidia va fi construit din doua placi separate cu procesoare G200. Ele vor fi indreptate una spre cealalta, sistemul de racire fiind comun, scrie go4it.ro

Peugeot lanseaza 4007 Sport Edition. Compania franceza a lansat Peugeot 4007 Sport Edition pentru piata germana. Peugeot 4007 Sport Edition vine echipat cu jante de aliaj de 19 inch Aero Star, sistem de evacuare dublu, rama din crom pentru proiectoarele de ceata si spoiler frontal plus praguri redesenate. Modelul beneficiaza de ornamente din crom care dau un plus de sportivitate exteriorului, scrie Auto.ro