Tehnologiile care au marcat anul 2008. Desi unele au aparut inainte de 2008, de abia anul acesta au reusit sa faca valuri in mainstream, concurand la faima cu gadgeturile de abia lansate. 1. iPhone 3G si rivalii. Ajuns si in Romania in aceasta vara, telefonul icon al lui Steve Jobs a facut senzatie la noi, ca si la ei. Iar din clipa in care a vazut lumina zilei, toti competitorii au facut si fac orice le sta in putinta sa dezvolte un iPhone killer. Are deja concurenti redutabili, precum Blackberry, care sunt mai eficienti la gestionarea de e-mailuri, dar si la efectuarea de simple apeluri telefonice. 2. Twitter: glorie fara bani. Deloc luat in serios in clipa in care si-a anuntat acum doi ani lansarea, serviciul de microblogging Twitter a intrat foarte rapid in mainstream. De la institutii serioase de presa, care isi pun publicul sa le urmareasca fluxul de stiri condensat in 140 de semne. 3. Mozilla si pentru telefoane. Unul dintre cele mai de succes proiecte open source, browserul de la Mozilla a atins in luna noiembrie 20% din piata acestora, dominata in continuare de Internet Explorer. Cu opt milioane de downloaduri in ziua lansarii, Firefox 3 incearca sa tina piept rivalului de la Microsoft, cu atat mai mult cu cat Explorer-ul a avut in ultima vreme probleme grave de securitate. Tot spre sfarsitul anului, Mozilla a lansat si o versiune de browser dedicata special telefoanelor mobile, Fennec, scrie Cotidianul.

Datele statistice de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) releva faptul ca in 2008, pentru prima oara in istoria de 14 ani a bursei, nici o actiune nu a inregistrat cresteri in cele 12 luni de tranzactionare. Cele mai mici pierderi s-au inregistrat pe actiunile Policolor (minus 0,47%), Mopan (minus 2,38%), Electroaparataj (minus 17,30%), Azomures (minus 22,11%) si Prodplast (minus 26,67%). „Pentru prima oara in istoria ei de 14 ani, in 2008 nici o actiune de la Bursa de Valori Bucuresti nu a cunoscut cresteri. Putem spune ca in 2008 criza financiara a lovit din plin BVB”, spune Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest. In 2008, cele mai mari caderi la BVB s-au inregistrat pe actiunile Broker Cluj (minus 95,25%), Compa Sibiu (minus 94,24%), Impact (minus 93,72%), Flamingo (minus 91,30%) si Electroputere (minus 90,63%), relateaza Cotidianul.

Zeci de mii sau chiar sute de mii de persoane isi vor pierde locurile de munca, in urma restrangerii activitatii sau opririi productiei afectate de criza economica. Specialistii considera ca anul viitor patronii vor profita de criza economica pentru a „scapa de oile negre“, adica de salariatii cu probleme sau cei care creeaza dificultati. Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions, spune ca, in primul rand, risca sa fie dati afara acei oameni care creeaza o stare tensionata la serviciu. Urmatorii salariati vizati sunt cei care au multe absente nemotivate sau persoanele care au facut exces de zel cu concediile medicale. Angajatii loiali si cei care au performante bune nu au de ce sa-si faca griji in privinta jobului, deoarece acestea sunt calitatile cele mai apreciate de patroni in perioada de criza, ne-a spus Daniela Necefor, informeaza EvZ.

Speriati de aglomeratia de pe sosele, bogatii Romaniei incep sa-si achizitioneze avioane si elicoptere particulare. Oamenii de afaceri din Romania opteaza pentru elicoptere si avioane de mici dimensiuni atunci cand au de facut deplasari urgente prin tara. Avionul bimotor cu elice de tip Piper Seneca de patru locuri este foarte apreciat pe piata romaneasca de aero-taxi. „Ora de zbor cu acest avion costa in jur de 440 de euro. Adica fiecare dintre cei patru pasageri ar plati 110 euro pentru Bucuresti-Constanta sau Bucuresti-Brasov“, explica directorul Regional Air Services (RAS), Dorin Ivascu. Pentru VIP-uri exista avioanele de tip bussines-jet. Dar aici pretul pleaca de pe la 1.500 de euro pe ora de zbor. O aeronava de tip Hawker Beechcraft Kingair, presurizata, care poate transporta in conditii de lux opt pasageri, are viteza dubla fata de Piper Seneca, atingand 500 km/h. Kingair are un pret de aproximativ doua milioane de dolari SUA, in timp ce un avion Piper Seneca de patru locuri costa in jur de 200.000 de dolari SUA. Dar, la mana a doua, aparatele din tipurile enumerate, cu toate reviziile facute bine si la timp, au preturi pe jumatate. „Kingair B 200 este la clasa lux, pe el ora de zbor fiind de 1.400 de euro + TVA, afirma EvZ.

Statul a imprumutat 12,3 miliarde lei de la banci in 2008. Finantele s-au imprumutat in acest an cu 12,3 miliarde lei de la banci, cu 36% peste nivelul din 2007. Valoarea titlurilor de stat vandute de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a fost cu 1,3 miliarde lei peste valoarea programata initial, de 11 miliarde lei. Pe de alta parte, statul a incercat in ultima perioada sa atraga cat mai multi bani de la banci, pe fondul maririi deficitului bugetar peste nivelul estimat, dar si al nevoii de refinantare a datoriei publice. Bugetul pe 2008 a fost construit pe un deficit de 2,3% din PIB, insa valoarea acestuia ar putea urca la 4-5%, conform estimarilor analistilor si oficialilor bancii centrale. In ultima licitatie, din 22 decembrie, Finantele au vandut certificate de trezorerie de 404,6 milioane lei, desi licitatia initiala presupunea o valoare de 800 milioane lei, scrie Romania libera.

Dupa boomul inregistrat in anii anteriori, cu un ritm anual de crestere de peste 20%, piata romaneasca de turism ar putea creste cu doar 5% in anul 2009, ca efect al crizei financiare. Reprezentantii operatorilor din turism sustin ca industria turistica va fi afectata de criza financiara, insa un plus de 5% pentru anul 2009 ar reprezenta un ritm firesc de crestere, in conditiile in care piata romaneasca este o piata in dezvoltare. Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Dragos Anastasiu, sustine ca mult-discutata criza economica ar putea oferi totusi o sansa de dezvoltare turismului intern, in conditiile in care va fi incurajat turismul regional, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum, informeaza Romania libera.

Circa 104.000 de turisti au ales sa isi petreaca Revelionul 2009 in tara, cu 23% mai putini fata de anul trecut, in timp ce numarul celor care merg in strainatate s-a redus cu 38%, la numai 13.000. Totalul cheltuielilor s-a ridicat la 45 de milioane de euro. „Cele 104.000 persoane care vor petrece Revelionul in tara, prin forme de turism organizat, au alocat circa 38,5 milioane de euro, in scadere cu 7% fata de sumele cheltuite anul trecut. In acelasi timp, 12.820 de romani au cumparat pachete in strainatate, costurile ridicandu-se la 6,638 milioane euro, in coborare cu 16%”, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), citat de Gardianul.

Chiar daca dobanzile la economii ar putea stagna in urmatorul an, bancile vor promova tot mai intens produsele de economisire pe fondul lipsei de lichiditati de pe pietele externe. Bonificatiile care au ajuns la un maximum de 15-16% pentru depozitele in lei si de 7,5% pentru cele in euro vor aduce castiguri consistente romanilor, scrie Adevarul.

Top trei cresteri salariale in 2008. Cele mai mari cresteri salariale din 2008 s-au inregistrat in sanatate, IT si invatamant. Astfel, salariile din sanatate si asistenta sociala au ajuns in octombrie 2008 la 1.387 de lei (370 euro), adica cu 33,88 mai mari fata de 2007, cand salariul mediu net in acest domeniu era de 1.036 de lei (309 euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, in informatica si cercetare-dezvoltare, salariul mediu net a crescut cu 28,36%, de la 1.869 lei (557 euro), cat era in octombrie 2007, pana la 2.399 (641 euro), in octombrie anul acesta, scrie Ziarul Financiar.

Banca Nationala a inceput demersurile pentru semnarea "Memorandumului explicativ privind schimbul de informatii intre registrele de credit nationale" propus de Comisia Europeana, document pe baza caruia bancile europene vor putea verifica bonitatea clientilor din diferite tari membre, putand sa le ofere preturi si conditii mai bune la credite. Nu exista insa un calendar ferm pentru finalizarea acestui proiect la nivelul UE. Comisia a infiintat la inceputul anului un grup de lucru care sa identifice obstacolele legislative, administrative, de reglementare si de alta natura care impiedica schimbul de informatii de credit pe piata financiara europeana, afirma Ziarul Financiar.

Industria bunurilor de larg consum a fost marcata in anul 2008 de inchiderea sau mai bine spus de relocarea unor capacitati de productie din Romania, unele cu o traditie indelungata pe piata locala, in tari ca Bulgaria sau Polonia, iar lista include fabrici intrate cu ceva vreme in urma in portofoliul unor multinationale precum Kraft Foods, Coca-Cola, Nestle, Bunge, Friesland Foods sau Colgate-Palmolive. Este de asteptat insa ca procesul sa continue si anul viitor, pe fondul crizei financiare, dar si al avantajelor fiscale oferite de tarile din jur si al costurilor reduse cu forta de munca. Asa ca, si pe sfarsit de an, vestile de acest gen nu lipsesc, compania germana Meggle, cel mai mare producator de unt din Europa, a renuntat la intentia de a achizitiona o unitate de productie in Romania, in favoarea Bulgariei. Ramane de vazut care vor fi efectele acestor relocari, nefiind exclus ca firmele respective sa piarda din cota de piata in favoarea altor jucatori. Din pacate, marci de traditie locale precum Poiana (Kraft Foods), Super Cristal, Norvea (Colgate-Palmolive) si Muntenia (Bunge) vor fi produse in strainatate, dupa cum promit companiile straine care le-au preluat, sau chiar vor disparea. Au fost insa anuntate si investitii importante, precum proiectul greenfield al gigantului american Procter&Gamble (P&G), care aloca 100 mil. dolari (70 mil. euro) pentru construirea unei unitati de productie la Urlati, in judetul Prahova, iar de aceasta data, Romania a fost aleasa in defavoarea Poloniei, Turciei si a Ucrainei, gratie pozitiei strategice a tarii, scrie Business Standard.

Credeati ca munca peste program in timp de criza, rezolvarea mai multor sarcini de serviciu, executarea lor cu strictete si sacrificarea vietii personale va va aduce mai multi bani sau o promovare? Ei bine, va inselati! Totusi, printre altele, criza economica are si parti bune - conduce piata muncii la maturizare. Una dintre tendintele care se contureaza pe piata muncii, pe timp de criza, este suprasolicitarea angajatilor. „Lucrul obisnuit care se intampla in aceasta situatie este sa li se propuna angajatilor niste posturi cumulate, adica cu acelasi salariu sa se ocupe de mai multe lucruri de care se ocupau initial in fisa postului - daca se poate, sa preia doua sau chiar trei functionalitati diferite”, a explicat psihologul Augustin Cambosie. El a explicat ca acest lucru nu aduce satisfactii in plan financiar sau in planul promovarii, ci mai devreme sau mai tarziu angajatul respectiv va trebui sa plateasca un pret de suprasolicitare. „Functioneaza ca un soi de bumerang care mai devreme sau mai tarziu, lovind angajatul, urmeaza sa se intoarca si-n capul angajatorului”, a adaugat el, scrie Capital.