Suzuki a sistat productia la fabrica din Ungaria, din cauza crizei gazelor. Suzuki, unul dintre cei mai mari exportatori din Ungaria, a oprit productia la fabrica din tara vecina dupa ce autoritatile de la Budapesta au restrictionat consumul de gaze al utilizatorilor industriali, potrivit purtatorului de cuvant al companiei nipone, Viktoria Ruska, scrie Business Standard.

Videanu devine cel mai important jucator din business. Adriean Videanu, ministrul economiei, a devenit peste noapte cel mai important jucator din business, dupa ce guvernul Boc a decis transferul catre Ministerul Economiei de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a participatiilor statului detinute la peste 40 de companii, cedate catre aceasta institutie in 2006. Printre cele mai importante companii care vor fi preluate de Ministerul Economiei se numara Petrom, Distrigaz Sud, Electrica SA, Avioane Craiova si complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, scrie Ziarul Financiar.

Oamenii de afaceri mizeaza in continuare pe imobiliare. In ciuda faptului ca anul 2008 a fost unul mai prost pentru piata imobiliara romaneasca, unii milionari in euro autohtoni au incredere in continuare in acest segment. In conditiile in care piata bursiera a avut o activitate redusa, oamenii de afaceri si-au indreptat atentia spre castigurile din imobiliare. Insa stagnarea, apoi scaderea preturilor la terenuri cu pana la 30%, a redus din valoarea terenurilor detinute de afaceristii romani, scrie Gandul.

Partea „buna“ a crizei: castig de 1,4 milioane USD pe zi fara gaz rusesc. Autoritatile romane au declarat ieri situatie de urgenta in sistemul energetic, dupa ce, dimineata, livrarile de gaz rusesc au fost oprite si in ulti­mul punct de import, cel de la Mediesul Aurit. Romania a ramas astfel si fara ultimele 2,5 milioane de metri cubi (mc) de gaz pe zi din import, in conditiile in care livrarile prin punctul de la Isaccea, prin care intrau in tara 7,4 milioane, au fost oprite cu doua zile in urma. Suntem obligati sa folosim pacura, care este insa mai ieftina, scrie Cotidianul.

Romania, locul doi in UE la avansul preturilor din industrie. Romania se mentine in luna noiembrie pe locul doi in Uniunea Europeana in functie de cresterea anuala a preturilor la producatorii din industrie, potrivit Eurostat, institutul european de statistica. Astfel, preturile produselor achizitionate direct din fabrica au crescut cu 11,1% in noiembrie 2008 fata de aceeasi luna din 2007. In plus, avansul este de 2,7 ori mai mare decat ritmul mediu anual de crestere a preturilor din intregul bloc comunitar, scrie Business Standard.

Unde investim in 2009? Depozitele bancare, titlurile de stat, obligatiunile si fondurile mutuale care plaseaza banii in astfel de instrumente detroneaza actiunile si imobiliarele in topul randamentelor. Plasamente cu risc redus si care pot fi valorificate rapid, pentru a profita de oportunitati aparute pe piata in perioada de criza. Aceasta este reteta investitiilor personale recomandata in acest an de majoritatea analistilor si oamenilor de afaceri, scrie Capital.

30 de milioane de noi site-uri s-au lansat in 2008. In 2008 au fost lansate 30 milioane de site-uri web noi, in crestere cu 17% fata de anul precedent, potrivit datelor facute publice de compania britanica Netcraft si citate de SFN blog (Shaping the Future of the Newspapers). In prezent, exista 187,6 milioane de web site-uri pe plan mondial. In 2007, numarul site-urilor noi a crescut cu 40% fata de anul 2006, scrie DailyBusiness.ro.

Volvo se aliniaza la cerintele UE cu un nou motor diesel. Desi situatia sa este incerta sub patronajul Ford, Volvo incearca sa se concentreze asupra propriei game de propulsoare si asupra respectarii cerintelor Uniunii Europene. Drept urmare, inginerii suedezi si-au indreptat atentia asupra motorului diesel cu cinci cilindri si 2.4 litri, care a devenit mai puternic si mai economic in urma "tratamentului". Potrivit comunicatului oficial emis astazi de Volvo, noul motor diesel D5 respecta toate normele Euro5 si va putea fi regasit pentru inceput doar pe S80, scrie Automarket.

ASUS lanseaza cel mai mic desktop cu functionalitati HD. ASUS prezinta doua noi editii cu functii HD ale minicomputerului de birou Eee Box, lansat in iunie 2008. Versiunile Eee Box B204 si B206 se adreseaza celor care vor sa vizioneze continut multimedia de inalta rezolutie (HD) pe monitorare, televizoare LCD si pe proiectoare, folosind iesirea HDMI, scrie Chip.

2 miliarde de euro, bagati in gropi pe 2009. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) propune pentru anul in curs, prin proiectul sau de buget, alocatii la nivelul de 6% din PIB, urmand ca un sfert din acesti bani (mai mult de doua miliarde de euro) sa fie destinati lucrarilor de reparatii si intretinere a drumurilor nationale, restul in principal proiectelor de autostrazi, ne-a declarat ieri directorul interimar al companiei, Cristian Duica. Solicitarile companiei sunt menite sa umple gaurile financiare ale companiei, vaduvita in ultimii ani de banii necesari lucrarilor de reparatie a jumatate din drumurile nationale, scrie Cotidianul.

Guvernul vede euro la patru lei si o crestere a PIB de 3,5% in 2009. Crestere economica de 3,5%, deficit bugetar de 1,7-2%, inflatie medie anuala de 5,3%, curs de schimb de patru lei/euro, exporturi de 4,7% si deficit de cont curent de 10,5%. Acestea sunt estimarile Guvernului pentru anul 2009, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante si unor date ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), furnizate Business Standard. Estimarile Guvernului privind mersul economiei in acest an nu sunt deloc optimiste, dupa cum arata datele citate. Potrivit acestor date, Guvernul preconizeaza o incetinire puternica a balantei comerciale, pe un volum al exporturilor de 4,7%, scrie Business Standard.

Sefii Bancii Transilvania au pierdut 110 mil. euro in ultimul an. Valoarea participatiilor detinute de membrii Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a scazut cu 110 mil. euro fata de nivelul de la inceputul anului trecut. Fata de luna septembrie, cand titlurile au fost supendate de la tranzactionare, cei cinci membri ai CA care detin pachete semnificative de actiuni, au inregistrat pierderi de 42 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Estonia: Piata imobiliara s-a prabusit. Piata imobiliara din Estonia a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si jumatate confirmand, astfel, situatia dramatica in care se afla economia estoniana, care se afla deja in recesiune incepand cu jumatatea anului trecut, scrie Capital.