Euro, la un pas de recordul absolut fata de leu. Euro este la mai putin de un ban distanta de recordul absolut fata de leu. BNR a anuntat un curs oficial de 4,1385 lei/euro, cu 1,6% mai mult decat in ziua precedenta. Recordul tuturor timpurilor a fost in 6 ianuarie 2004, cand banca centrala a comunicat 41.438 lei vechi/euro, adica 4,1438 lei noi, scrie Capital.

Analistii bancari: Leul plateste greselile BNR si ale guvernantilor, ingrozind debitorii in valuta. Leul nu pare a fi in prezent victima unui atac speculativ, ci mai degraba a situatiei create de politica monetara si de cea a guvernantilor, sustin analistii pietei bancare. Decalajul dintre importuri si exporturi, reflectat in deficitul comercial mare, inseamna ca nevoia de valuta o depaseste pe cea de lei, fapt ce induce presiuni de depreciere asupra leului, iar cu cat deficitul este mai ridicat, cu atat presiunile sunt mai puternice, scrie DailyBusiness.ro

FMI vine la Bucuresti pentru a discuta un posibil acord de sprijin financiar. Deficitul bugetar a scapat de sub control, sursele de finantare s-au redus, ceea ce ridica problema gasirii unei ancore. O misiune a FMI urmeaza sa vina peste doua saptamani la Bucuresti pentru o evaluare a situatiei macroeconomice si initierea discutiilor in vederea incheierii unui acord de sprijin pentru acoperirea deficitului de finantare pe 2009, afirma surse oficiale. Ieri, leul a pierdut din nou teren in fata euro, cursul ajungand la 4,1385 lei/euro - cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. O depreciere si mai abrupta ii va afecta grav pe cei care au de platit credite in euro. Prognozele economice pentru acest an arata destul de rau, iar Romania are nevoie mai mult ca oricand de finantare externa, scrie Ziarul Financiar.

Petrolistii ingheata salariile sau forteaza reducerea. Principalele companii petroliere de pe piata locala iau in calcul pentru 2009 inghetarea salariilor sau chiar reducerea acestora cu recuperare ulterioara pentru un control mai bun al costurilor, in contextul crizei financiare si economice, potrivit unei centralizari Business Standard. Masurile luate de petrolisti au loc in conditiile in care firmele petroliere au un cash-flow constant si ridicat si fac parte din primul esalon al companiilor din economia interna, in functie de cifra de afaceri. Cea mai mare companie din Romania, Petrom, liderul pietei interne de distributie carburanti si parte a OMV, ar urma sa finalizeze, pana in februarie, negocierile cu sindicatele pe tema salariilor pentru anul in curs.

Noua grila notariala sfideaza criza imobiliara. O alta situatie criticata de catre agentii imobiliari o reprezinta evolutia preturilor din grila de la an la an pentru apartamentele ultracentrale comparativ cu cea a celor din cartierele Capitalei. Pentru apartamentele din zone precum Piata Unirii se avanseaza o scadere cu peste 20% a pretului de grila comparativ cu anul trecut, in vreme ce pentru cartierele Bucurestiului se avanseaza preturi mai mari cu aproximativ 5%, anunta Cotidianul.

Cum poate evita Romania dependenta de o singura sursa de import in urmatorii 10 ani? Oprirea brusca de catre rusi a furnizarii de gaze naturale pentru prima data in ultimii 30 de ani de cand au inceput livrarile spre Romania pune problema unei decizii strategice pentru urmatorul deceniu: ce se poate face ca de acum in zece ani sa nu mai depindem de o singura sursa de import? Acum, solutia este in adancurile Romaniei, in depozite, si mai putin in rutele de interconectare despre care se vorbeste de aproape 10 ani si nu se intampla nimic, timp in care piata locala a fost obligata sa treaca de doua ori prin criza gazelor rusesti, anunta Ziarul Financiar.

Blocaj total al creditarii. Populatia si firmele au avut restante mai mari cu 303 milioane lei in noiembrie. Somajul in crestere a ingreunat rambursarea ratelor populatiei. Cele mai mari restante sunt la companii. Populatia si companiile romanesti isi platesc din ce in ce mai greu ratele catre banci din cauza cresterii impovaratoare a dobanzilor si a cursului de schimb. Dificultatile de rambursare a imprumuturilor innegresc perspectiva reluarii creditarii, care a intrat in blocaj in noiembrie. Restantele la credite au urcat cu 303 milioane lei in luna noiembrie, dupa ce in octombrie crescusera cu 340 milioane lei, astfel ca soldul restantelor a atins 2,8 miliarde lei. In primele 11 luni din 2008, restantele la credite s-au accentuat cu 1,703 miliarde lei, din care 643 milioane lei doar in octombrie si noiembrie, noteaza Romania Libera.

Vanzarile Carrefour s-au marit cu 50% de sarbatori. Carrefour, cea mai mare retea de hipermarketuri din Romania, dupa cifra de afaceri, a inregistrat in luna decembrie a anului trecut vanzari cu 50% mai mari fata de o luna normala din an, cresterea fiind conforma estimarilor initiale ale companiei. Oficialii companiei nu au precizat evolutia vanzarilor fata de luna decembrie 2007, subliniind insa faptul ca obiectivele au fost atinse, scrie Business Standard.

Cine vrea sa cumpere terenuri la inceput de 2009? Investitorii care au in plan dezvoltarea de proiecte logistice si industriale, in special pre-comandate, reprezinta cea mai dinamica parte a cererii de terenuri, la acest inceput de an, sunt de parere consultantii EuroMetropola. Persoanele dispuse sa achizitioneze terenuri in aceasta perioada a anului sunt cele care doresc sa investeasca, cu intentia de a construi imediat, in special proiecte pre-comandate, cum sunt halele industriale cu anumite particularitati (un anumit amplasament, un anumit sistem de racire etc). Interesul exista in continuare pentru zonele cu acces foarte bun, cum sunt localitatile din apropierea autostrazilor si a altor drumuri de importanta majora pentru transportori, anunta DailyBusiness.ro

CFR Calatori reduce cu pana la 50% abonamentele saptamanale. CFR Calatori va lansa, incepand de maine, o oferta de abonamente cu reduceri de 50% fata de pretul integral al unei calatorii normale pentru abonamentele saptamanale cu numar nelimitat de calatorii, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Transporturilor. Abonamentele saptamanale se emit la clasa a 2-a, pentru o distanta de pana la 300 km. CFR Calatori ofera reduceri pentru abonamentele saptamanale cu numar nelimitat de calatorii valabile la tren accelerat, rapid si intercity. „Ocuparea locului la trenurile accelerate sau rapide se poate face cu achitarea tarifului de rezervare. Abonamentele eliberate pentru trenurile intercity nu dau dreptul la rezervarea locurilor, calatorii ocupand locurile libere din tren”, se arata in comunicatul MT, noteaza Gardianul.

Jaguar pregateste un coupe cu 4 usi? Stim deja ca Jaguar are de gand sa faca din viitorul XJ un sedan de lux la fel de revolutionar pe cat a fost XF in clasa mare, insa s-ar putea ca adoptarea unei linii de design asemanatoare cu cea a unui coupe cu patru usi sa ii ajute pe britanici sa impuste doi iepuri dintr-un foc, scrie Auto.ro

Investitorii cu bani ies la vanatoare de proprietati imobiliare. Atentia va fi indreptata spre toate segmentele: spatii industriale, rezidentiale, de birouri, dar si centre comerciale. Lipsa de bani pentru finatarea unor proiecte imobiliare ii va face pe acei dezvoltatori care nu isi permit continuarea lucrarilor de constructie sa renunte la proiectele din portofoliu. Acest lucru va transforma piata imobiliara in acest an intr-o „vanatoare acerba de oportunitati” pentru investitorii care dispun insa de resurse financiare. Un prim semn al acestei tendinte il constituie oferta facuta de omul de afaceri Dinu Patriciu pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, care are in portofoliu 11 proiecte imobiliare, insumand spatii rezidentiale si de birouri, atat in Capitala, cat si in restul tarii, noteaza Gandul.

Femeile antreprenor primesc credite speciale pentru dezvoltarea afacerii. Institutiile bancare au venit, in ultimul an, cu oferte de credite dintre cele mai diverse pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), in scopul de a incuraja spiritul antreprenorial al romanilor. Banci precum Credit EuropeBank si EximBank au mers pana la a propune credite avantajoase, destinat femeilor care vor sa-si dezvolte o afacere sau care vor sa porneasca de la zero, noteaza NewsChannel.ro

Doar in Dubai vezi asa ceva: Bugatti Veyron albastru. Cea mai puternica masina de serie existenta in momentul de fata, Bugatti Veyron, numara in prezent doar 300 de exemplare in toata lumea, fiind una dintre cele mai exclusiviste supercar-uri produse vreodata. Pentru unii dintre cei mai bogati si mai faimosi oameni ai planetei, i-am numit aici pe seicii arabi, Veyron-ul standard nu este o masina suficient de exclusivista, scrie Auto.ro

HTC va lansa 10 telefoane anul acesta. HTC este una dintre companiile care au dus-o cel mai bine anul trecut. A castigat foarte multi bani, 4.6 miliarde de dolari, si a crescut foarte mult ca brand. Dintr-un producator cunoscut doar de un numar redus de utilizatori, HTC a crescut la nivelul unei companii consacrate. Din aceste motive, compania taiwaneza si-a facut planuri mari pentru anul acesta. HTC are de gand sa lanseze exact 10 dispozitive mobile. Majoritatea dintre acestea vor fi, bineinteles, cu Windows Mobile, noteaza go4it.ro