Cinci "metode de succes" de fraudare a Fiscului. Statutul de membru al Uniunii Europene pe care il are Romania a determinat aparitia unor noi tipuri de frauda adaptate la aceasta situatie, care exploateaza portitele oferite de legislatia comunitara. Potrivit informatiilor autoritatilor de profil, metodele utilizate sunt dintre cele mai diverse si, uneori, chiar dintre cele mai ingenioase, dintre acestea cinci fiind cele mai utilizate, scrie Capital.

Bancile sunt in somaj: un credit ipotecar la patru agentii. Vanzarile de credite ipotecare s-au prabusit in noiembrie si decembrie, arata datele BNR, soldul urcand in cele doua luni cu 53 de milioane de euro cumulat, adica de circa sapte ori mai putin decat in aceeasi perioada din 2007. La o valoare medie a creditelor ipotecare de 32.000 de euro (potrivit Biroului de Credit), reiese ca in cele doua luni bancile au acordat circa 1.600 de imprumuturi. Avand in vedere ca bancile din sistem opereaza o retea de peste 6.500 de unitati, reiese ca in cele doua luni, doar una din patru agentii a dat un singur credit, scrie Ziarul Financiar.

Manualul anti-criza: Contracte flexibile, hedging si planificari bugetare sezoniere. Multinationalele si companiile romanesti si-au prognozat in medie cate 3 scenarii de bugete pentru 2009, in tentativa de a evita efectele recesiunii. In toate cele trei variante, evolutia cursului valutar, scaderea cererii, criza de lichiditate si falimentele in cascada sunt vazute ca principalele riscuri macroeconomice. Companiile "vad" insa si solutii. "Epoca de Aur" a cresterii economice a fost inlocuita brutal de o incetinire puternica, ce se resimte tot mai pregnant in economia reala, releva radiografiile macroeconomice prezentate in ultima vreme de institutii precum Comisia Europeana, Institutul National de Statistica (INS), ori firme de consultanta ca Moody 's sau Coface, scrie Dailybusiness.ro

Cand vin in piata marile afaceri cu banii statului. Bugetul pe 2009, aprobat de Parlament la finele saptamanii trecute, dupa doua luni de la instalarea Cabinetului Boc, da unda verde de acum mult-asteptatelor afaceri cu finantare de la stat, asupra carora persista cel putin doua semne de intrebare. Colectarea din taxe si impozite va asigura banii necesari proiectelor aprobate pe hartie, respectiv institutiile statului vor putea scurta procedurile de executie, astfel incat banii sa intre cat mai repede in piata companiilor? se intreaba Business Standard.

Stolojan: Problema datoriei externe nu este a Estului, ci a Vestului. Tarile din Europa de Est vor cere socoteala statelor vestice cu privire la masurile protectioniste adoptate de acestea pe fondul crizei financiare, in cadrul unui summit la Bruxelles pe 1 martie. Pe de alta parte, marile economii ale Uniunii Europene s-au intalnit ieri la Berlin pentru a gasi o pozitie comuna in privinta crizei pentru summit-ul G20 (grupul statelor industrializate si al economiilor emergente) ce va avea loc in aprilie la Londra, scrie Ziarul Financiar.

Discounturile la masinile scumpe ajung la pretul unui Logan. Dealerii de masini premium opereaza reduceri de pret de pana la 10.000 de euro, pretul unui Logan cu dotari peste medie, la care se adauga pachete de dotari suplimentare, in incercarea de lichidare a stocurilor, unul dintre factorii care antreneaza cele mai mari costuri si probleme de lichiditate, potrivit datelor furnizate de dealeri si importatori. Reducerile de preturi vin in conditiile in care, inainte de izbucnirea crizei, pe piata masinilor premium nu se operau discounturi, deoarece dealerii aveau o clientela stabila, pe un segment in continua expansiune, scrie Business Standard.

Taxele hipermarketurilor, cele mai mari din Europa. Marii retaileri adopta o pozitie de forta fata de furnizorii cu care negociaza, obligandu-i sa-si vanda produsele ieftin. Hipermarketurile romanesti percep cele mai mari taxe din cifra de afaceri a unui furnizor pentru serviciile prestate, spun reprezentantii Agrostar. Astfel ca, in Franta si in Polonia, procentul perceput din cifra de afaceri, sub forma de taxe, este de 10%, in timp ce la noi este de 25%, scrie EVZ.

Avans mai mare, dobanda la credit redusa. In noile conditii oferite de cateva banci din Romania, rata lunara scade cu pana la 18% daca avansul este cu 10% mai mare decat valoarea minima ceruta de banca. De asemenea, avansul mare poate prelungi si perioada de rambursare a imprumutului. De la inceputul anului, in cazul catorva banci din Romania, un avans mai mare inseamna rata mai mica, nu doar ca urmare a diminuarii valorii creditate. „Sunt cateva banci care au decis sa lege perioada de creditare, dar si valoarea dobanzilor de avansul platit de client“, spune Raluca Dobre, analist la brokerul Ipoteci Direct. In aceasta situatie se afla Alpha Bank, BCR, Raiffeisen sau Leumi, cu precizarea ca, in cazul BCR, este suficient un avans de 10% pentru a beneficia de o perioada mai mare de creditare, scrie Cotidianul.

Afacerile companiilor de curierat au scazut cu 25%. Firmele de curierat exclud creditele si fac investitii din banii lor. Cel putin 10% din salariati vor fi concediati. Criza economica si diminuarea bugetului de cheltuieli de catre majoritatea companiilor au determinat reducerea volumelor de transport operate de companiile de curierat prezente pe piata romaneasca. Jucatorii din domeniu sustin ca pentru acest an se asteapta la o stagnare a pietei, iar portofoliul de comenzi a scazut cu 25% in prima luna din 2009 fata de inceputul anului 2008, scrie Romania Libera.

In lipsa unor masuri urgente, Romania risca sa piarda 2 miliarde de euro, fonduri europene pentru agricultura. Peste doua miliarde de euro sunt disponibile anul acesta si anul viitor pentru agricultura din fondurile europene. Banii acestia vor ramane insa aproape neatinsi daca nu se cauta formule de incurajare pentru agricultori si daca nu se iau masuri urgente pentru a scapa de birocratia excesiva din agentiile subordonate Ministerului Agriculturii. In prezent, se depun maximum 10.000 de proiecte pe an, care sunt ca o picatura intr-un ocean. Rezultatul se vede si in absorbtia de fonduri care, la final, este nu modesta, ci neinsemnata pentru dezvoltarea agriculturii, scrie Gardianul.

In 2009, romanii dau bani pe mancare, bricolaj si cosmetice. Mai multa mancare, preferabil ieftina, produse de tip bricolaj si cosmetice, dar mai putina imbracaminte, incaltaminte si electrocasnice, asa poate fi descris pe scurt comportamentul consumatorului roman in anul 2009. Insa, chiar si in conditiile economice dificile ale acestui an, piata de retail va continua sa creasca, desi mai lent decat in 2008, se arata intr-un studiu al companiei poloneze de cercetare si consultanta PMR Publications, scrie Gandul.

Audi TT-RS, cel mai puternic TT din istorie: 340 CP. Audi va aduce la Geneva cea mai tare versiune a lui TT construita vreodata: TT-RS. Cifrele cheie: 340 CP, 440 Nm, sub 5 secunde pentru 0-100. Fanii germani ai marcii Audi au pus mana in acest weekend pe primele imagini cu versiunea RS a modelului TT. Noul TT-RS vine in premiera mondiala la Geneva si va reprezenta una dintre principalele atractii ale standului Audi la evenimentul elvetian, fiind cea mai puternica versiune a lui TT scoasa vreodata de Audi, scrie AutoMarket.

BMW X1 prototip s-a impotmolit in zapada. Iata genul de poza pe care marketingul de la BMW cu siguranta si-o doreste cat mai rar scapata in presa. Este vorba despre un vehicul de test al BMW scos din maldarul de zapada de pe marginea drumului in care a ramas intepenit de catre un Volkswagen Tiguan. Dupa cum se poate vedea cele doua masini sunt de marimi aproape egale, prin urmare, masina de test cu profil de crossover nu poate fi decat BMW X1, scrie StiriAuto.ro