Zece startup-uri pentru vremuri tulburi in economie. Peste 5.000 de firme au fost inmatriculate numai in prima luna a anului crizei. Un semnal ca dificultatile economiei nu au franat initiativa antre­pre­no­­­­­­riala. Frapeaza cresterea mare a startup-urilor din agricultura si servicii pro­fe­si­o­nale. Lansarea unui business intr-o perioada dominata de neincredere si nesiguranta pare o idee proasta. Capital a identificat insa o serie de domenii care ar putea fi profitabile pentru un startup.

Banca bancilor centrale: Expunerea pe Romania este de fapt de 100 mld. euro, mult mai mare decat se stia pana acum. Expunerea totala a bancilor straine fata de Romania, incluzand cota care le revine din creditele acordate de filialele locale, insuma aproape 130 mld. dolari (peste 100 mld. euro) in iunie 2008, conform datelor centralizate de Banca Reglementelor Internationale (BRI), supranumita banca bancilor centrale. Aceasta expunere include finantarile acordate unor companii romanesti direct de la banci din strainatate si care nu sunt cuprinse in totalitate de statisticile BNR privind datoria externa, scrie Ziarul Financiar.

Pogea, Videanu si drobul de sare de la "Oltchim". Statul nu intentioneaza sa privatizeze, in plina criza de lichiditati, cel mai mare exportator din industria chimica autohtona, a carui traditie in fabricarea produselor de profil dateaza de mai bine de patru decenii. Ca orice producator industrial, combinatul valcean este puternic afectat de criza. Combinatul valcean va beneficia de un plan de investitii de 488 de milioane de euro si de un proces de restructurare, scrie Bursa.

Care sunt profesiile ocolite de criza economica. Contabilii, auditorii interni, specialistii in vanzari, recuperatorii de creante si economistii sunt unele dintre categoriile profesionale care continua sa fie cautate pe piata, in ciuda faptului ca firmele sunt prudente in realizarea de recrutari, scrie Business Standard.

Alexis Bonte si Alexandre Almajeanu investesc in FloriLaBucuresti.ro. Magazinul online a fost lansat in urma cu doi ani de catre FYB, companie al carui cofondator este Mircea Scarlatescu. Portalul livreaza flori in Bucuresti si in localitatile limitrofe, dar in urmatorii ani este luata in calcul o strategie de extindere la nivel national a companiei, scrie Startups.ro.

Produsele promotionale in hipermarketurile romanesti, mai scumpe ca in Europa. Hipermarketurile romanesti au printre cele mai scumpe produse la promotii din Europa. Astfel ca, in timp ce la noi un litru de ulei costa intre 4 si 6 lei, in Polonia, spre exemplu, acesta ajunge la 2,7 - maximum 3 lei. Laptele UHT (ultra high temperature) se vinde cu peste 4 lei pe litru la noi, iar in tari precum Germania sau Franta costul nu depaseste 2,8-3,2 lei/litru, scrie Evenimentul Zilei.

Se intoarce foaia salariilor pentru managerii de top. In industriile cel mai afectate de actuala conjunctura economica, veniturile anuale ale top managerilor vor scadea cu pana la 25 de procente, ca urmare a reducerii la minimum a bonusurilor. Aceasta, in timp ce salariul fix va crește cu circa 13%, potrivit Capital.

General manager Kanal D: Ne concentram pe zone alternative de venituri - teleshopping, call TV, concursuri. In timp ce alte grupuri cu istorie pe piata fac fata crizei prin concedieri sau taieri salariale, trustul media turc Dogan are alte planuri pentru televiziunea sa din Romania, Kanal D. Hatice Soysev Kolat, general manager Kanal D, le-a detaliat intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro.

Grupul de asigurari AIG cauta din nou ajutor guvernamental. Compania a fost salvata deja de doua ori de la faliment de catre statul american. Grupul american se afla din nou in discutii cu guvernul SUA in legatura cu un nou ajutor financiar care ar putea ajuta compania sa contrabalanseze noi pierderi trimestriale, scrie Adevarul.

Berceanu: Avem doar 33% din banii necesari pentru autostrazi. Radu Berceanu, ministrul transporturilor, care sta o ora si jumatate pe zi in trafic din cauza lucrarilor la pasajul Baneasa, spune ca va porni un program de concesionare al autostrazilor, de circa 6-7 mld. euro, pe care il va prezenta marilor constructori europeni, scrie Ziarul Financiar.

Danske: Bancile vestice pot pierde 37 miliarde $ din cauza Romaniei. Motivele prezentate de Danske privind posibilele pierderi nu au niciun fel de acoperire in indicii de risc ai sistemului bancar romanesc. Economistii danezi au precizat ca estimarile nu inseamna ca ei se asteapta ca acest lucru sa se intample, ci ca sunt niste simple calcule matematice, scrie Gandul.

Un bancher linistit, cu expunere de 95% pe real estate: De ce nu si-ar plati romanii ratele la case? “Zero credite ipotecare" a acordat in 2009 Volksbank Romania, a treia banca din piata dupa active si cu cea mai mare expunere a portofoliului pe piata imobiliara, mai exact, in proportie de 95%. Banca a fost nevoita sa-si schimbe dramatic strategia, reorientandu-se catre operatiunile de overdraft (card cu descoperit de cont), in contextul in care sectorul pe cresterea caruia au pariat agresiv in ultimii ani este inghetat. Volksbank a trecut de la finantarile in valuta la cele in lei, scrie Business Standard.

Model centenar Bugatti: Veyron cu motor quad-turbo W16, de 1.350 cai-putere! Bugatti implineste, anul acesta, 100 de ani. Cum va fi marcat momentul jubilar? Evident, cu un model special. Si nu orice model, pentru ca, nu-i asa, nici Bugatti nu este orice producator! Se va numi, cum altfel, Centenaire Edition, si este dezvoltat pornind de la binecunoscutul Veyron. Presa auto internationala vorbeste despre un motor quad-turbo W16 care va furniza… 1.350 CP!! Suficient pentru a ridica viteza maxima de la 400 km/ora, cat atinge un Veyron "normal", la 420 km/ora, scrie 24auto.ro.

Pneul care se umfla singur a fost premiat la Hamburg. Creatorii pneului care se umfla singur au fost premiati la Expozitia de Tehnologie a Pneurilor din Hamburg, Germania. Inginerii de la Coda Development au primit distinctia "The Tyre Technology of the Year", care este una dintre cele cinci categorii ale concursului organizat in cadrul acestei expozitii. Potrivit cehilor de la Coda Development, pneul SIT (Self-Inflating Tire) poate sa mentina constanta presiunea din pneu pe toata durata de viata a cauciucului, scrie Automarket.ro.

Microsoft: Fostii angajati pot pastra banii primiti in plus. La numai cateva saptamani dupa ce a demarat cea mai mare campanie de concedieri din istorie, Microsoft recunoaste ca a dat gres cu o parte importanta din planul sau. Mai intai, cei de la Microsoft au realizat ca o problema administrativa a determinat plati mai mari pentru indemnizatiile de desfacere a contractului de munca, decat intentiona. Reactia companiei a fost sa le ceara bani inapoi fostilor angajati. Dar cand una dintre scrisorile Microsoft prin care solicita returnarea banilor a ajuns pe internet, duminica, situatia a devenit jenanta. Compania a revenit si a spus ca fostii angajati pot pastra sumele platite in plus, scrie Chip.ro.