Cumparand «romaneste», salvati un milion de slujbe. Circa 600.000 de salariati care lucreaza in productia de bunuri de larg consum, alaturi de cateva mii din productia de medicamete si circa 400.000 de angajati din industria orizontala (retail, transport), adica peste un milion de oameni ar avea siguranta zilei de maine daca am consuma cu precadere produse romanesti, scrie Capital.

Negritoiu: Creditarea este o problema de risc, nu de lichiditate. Clientii au luat pana acum banii prea usor. Adversitatea care se profileaza intre bancheri si clientii lor tine atat de un anumit nivel de educatie in relatia dintre cele doua parti, cat si de frustrarea de care sufera unii clienti avand in vedere usurinta cu care se puteau finanta pana nu demult, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, potrivit Ziarul Financiar.

Adio ingrasaminte! Adio industrie! Adio agricultura! Daca cineva si-a imaginat ca sprijinul promis fermierilor pentru achizitia de ingrasaminte chimice va rezolva, dintr-un foc, atat problema combinatelor chimice fara piata de desfacere, cat si cea a productiilor mici la hectar din agricultura noastra de semisubzistenta s-a inselat. Si s-a inselat din doua motive. In primul rand, mult asteptatul sprijin financiar (n.r. initial de 400 de lei la hectar, ulterior de 360 de lei), la care a lucrat, printre alti specialisti in problema ingrasamintelor, si Vasile Bacila - consilierul Ministrului Agriculturii care face afaceri cu asemenea produse - foarte probabil nu se va concretiza, scrie Bursa.

Nu mariti taxele in timp de criza, cer oamenii de afaceri. Oamenii de afaceri cer Finantelor ca in proiectul cu modificarile aduse Codului Fiscal sa se tina seama de o imblanzire si o reducere a poverii fiscale a companiilor, dupa modelul administratiei Obama si atrag atentia asupra faptului ca statul trebuie sa-si eficientizeze organele de control si sa nu mai intarzie returnarea TVA-ului catre firme. Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a spus saptamana trecuta, in cadrul evenimentului „Guvernul Privat“ organizat de Business Standard, ca proiectul cu modificarile aduse Codului Fiscal va fi anuntat in scurt timp, pentru a fi supus dezbaterii publice.

Bani de la antreprenori pentru antreprenori. Swiss Venture este un fond de investitii cu capital de risc lansat de un grup de antreprenori cu experienta in domeniul online. Fondul este dedicat exclusiv finantarii de afaceri online iar reprezentantii acestuia spun ca planul este sa ajunga sa detina 70% proiecte de comert online si 30% proiecte in domeniul comunitatilor, scrie Startups.ro.

Jiri Rizek, CEO Flamingo: ''Nu va mai fi niciodata la fel''. Ce se intampla acum - crede Jiri Rizek, CEO al Flamingo - schimba pentru totdeauna industria electroretailului, care astepta un 2010 glorios, cu motoarele turate la maxim. ''Celor care viseaza ca piata va mai fi ca acum doi ani'', spune Rizek, ''le-as spune asa: nu va mai fi niciodata la fel'', scrie Money Express.

Masurile fiscale anti-criza imping economia spre zona subterana. In loc sa stimuleze economia, masurile fiscale anti-criza anuntate de cabinetul Boc vor creste ponderea economiei subterane la o treime din PIB, estimeaza oamenii de afaceri si analistii economici, citati de DailyBusiness.ro.

Falimentul personal, solutie la vreme de criza. Cresterea numarului restantierilor la credite si pericolul majorarii numarului de someri pun pe tapet necesitatea completarii legii insolventei. Astfel, au aparut nu putine voci care sustin utilitatea legiferarii falimentului personal, ca op­tiune de protejare a persoanelor fi­zice intrate in incapacitate de plata. Iar motivatiile sunt atat de ordin moral, cat si economic, scrie Capital.

Femeile castiga cu 27.000 de euro mai putin decat barbatii. Femeile din Romania au castiguri medii brute cu 12,7% mai mici decat barbatii, in timp ce la nivel european, diferentele urca pana la 17,4%, potrivit Eurostat. Astfel, la un salariu mediu brut de 450 de euro pe luna, un barbat castiga anual 5.400 de euro. La o speranta de munca de 40 ani, barbatii ajung la castiguri de 216.000 de euro. In aceste conditii, o femeie va pierde de-a lungul celor 40 de ani peste 27.500 de euro, scrie Ziarul Financiar.

Romanii fug de criza angajandu-se in strainatate pe salarii de 2.000 $. Romanii sunt interesati sa plece in Statele Unite pentru a lucra in agricultura si ca soferi, urmand sa castige aproximativ 2.400 de dolari (1.800 de euro) pe luna, potrivit TransUSA, companie de plasare a fortei de munca in strainatate, care faciliteaza si contracte de munca sezoniere pentru studenti, scrie Business Standard,

Volkswagen se pune contra "curentului electric". Masinile cu motoare pe benzina si diesel vor domina piata auto inca 15-20 de ani de aici incolo, este de parere presedintele Grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, care exprima astfel o viziune diferita fata de cea a competitorilor directi, cum ar fi Renault. „Mobilitatea electrica are locul ei in viitorul indepartat”, a spus Winterkorn, care a adaugat ca era masinilor electrice sigure si ieftine este „foarte, foarte indepartata”, relateaza stiriauto.ro.