Riscuri majore care ameninta astazi mediile de afaceri. In opinia consultantilor Ernst & Young, cele mai mari pericole la care sunt supuse firmele din Romania sunt problemele de cash-flow, riscul asumat prin creditarea clientilor, riscul ce deriva din structura finantarii firmei si cel legat de dificultatile in a accesa capitalul. Este foarte important ca managementul sa se asigure ca firma are lichiditati corespunzatoare, cu ajutorul carora sa absoarba mai usor socurile din piata, scrie Capital.

Cum se finanteaza un colos cu datorii de 800 mil. dolari. Grupul Rompetrol, cu afaceri de 8,7 mld. dolari in 2008 si parte a companiei de stat de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunaiGaz, se finanteaza, in criza, prin nego­cierea reinnoirii liniilor de finantare obti­nute de la banci si prin vanzarea activelor non-core, avand deja credite de circa 800 mil. dolari. „Mergem pe reinnoirea liniilor de la finantare pe care le avem la diverse banci. Zilele astea, vom semna o astfel de reinnoire cu UniCredit si BCR de 110 milioane de dolari. Sigur ca au crescut dobanzile, dar rezistam bine in criza. Gradul de indatorare la banci nu ni s-a majorat in ultimii circa doi ani. In 2006, aveam deja datorii de aproximativ 700 milioane de dolari“, a explicat intr-un interviu pentru Business Standard directorul operational al grupului, Dan Ionescu.

Un singur roman printre bogatii lumii. Dinu Patriciu a ramas singurul roman prezent in clasamentul „Forbes“. Ion Tiriac a iesit din top. Fostul tenismen roman Ion Tiriac, care s-a numarat in ultimii doi ani printre cei mai bogati pamanteni, a parasit in acest an topul „Forbes“. Dar criza financiara a redesenat intreaga harta a bogatilor lumii. Chiar daca Bill Gates si, respectiv, Warren Buffett raman pe primele doua pozitii in ierarhia celor mai mari averi, pana si ei au pierdut zeci de miliarde de dolari, scrie Adevarul.

Cum sa deschizi o gradinita privata. Piata gradinitelor private mai are inca locuri disponibile pentru antreprenorii doritori sa lanseze o afacere. Dar investitia initiala este semnificativa: aceasta poate depasi suma de 200.000 de euro. In cazul in care cumperi cladirea in care gradinita isi va desfasura activitatatea, valoarea investitiei se dubleaza, scrie Startups.ro.

Urmasul lui Patriciu, Gabriel Comanescu a castigat anul trecut 80 mil. $ la Grup Servicii Petroliere. Omul de afaceri Gabriel Comanescu, proprietarul grupului Upetrom care are peste 6.000 de angajati, a inregistrat anul trecut prin intermediul Grup Servicii Petroliere (GSP) un profit record, de 80 de milioane de dolari, in crestere accelerata fata de 2007, cand a fost de 4 milioane de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Portretul robot al restantierului. Portretul robot al restantierului roman, realizat de Biroul de Credit, ne infatiseaza un barbat tanar, cu varsta cuprinsa intre 18 si 20 de ani, din judetul Giurgiu, care are o restanta de valoare relativ mica, la un credit de consum. Cei mai multi restantieri la credite din tara noastra au pana in 20 de ani, contrar datelor de anul trecut, cand restantierul tipic avea aproape 30 de ani. Ponderea debitorilor cu restante in totalul debitorilor clasificati pe judete este cea mai mare in Giurgiu, Ilfov si Calarasi, scrie Bursa.

Cum iti poti face propriul proiect pentru finantare? Realizarea unui proiect de finantare corect este de cele mai multe ori dificila, ceea ce face ca accesarea fondurilor europene sa impuna, in majoritatea cazurilor, apelarea la consultanta specializata in managementul proiectelor pentru finantare. Chiar si asa, se intampla ca proiectul sa nu fie elaborat asa cum il gandeai initial, sa depaseasca termenul de finalizare sau costurile alocate. Consultantii cu experienta in managementul de proiect considera ca temelia unui proiect de succes este sustinuta de ideea clara pe care fiecare aplicant o are atunci cand se gandeste sa acceseze fondurile europene, scrie NewsChannel.ro.

Daniel Tudor, omul-cheie al preluarii Ardaf de Generali PPF. Din culisele unei tranzactii importante de pe piata de asigurari: preluarea de catre Generali PPF a companiei Ardaf. Actuala conducere a companiei de asigurari Ardaf va continua dezvoltarea companiei si se va concentra pe mentinerea cotei de piata bune pe care compania a obtinut-o in urma managementului lui Daniel Tudor, fostul director general al Ardaf, scrie Cotidianul.

Programul "Rabla": Promotiile de mii de euro, insuficiente pentru a vinde. Dacia si importatorii auto au lansat oferte fara precedent, in care poti cumpara o masina la cheie, fara sa astepti luni de zile, ca anii trecuti, cu un discount ce merge si pana la 4-5.000 de euro si cu dotari optionale gratuite care altadata iti scoteau din buzunar minim 1.000 euro. Ar trebui sa fie imbulzeala in centrele de vanzari. Totusi, nu este asa. Si asta pentru ca, spun specialistii, Programul "Rabla" a debutat cu frana de mana trasa. Sunt foarte putini romanii care au bani cash pentru a cumpara o masina. In conditiile in care creditul auto este in continuare blocat, succesul programului este incert , scrie DailyBusiness.ro.

Somerii de lux de pe Wall Street nu-si prea gasesc rostul in Romania. Ani la rand ne-am plans de exodul creierelor ro­manesti. Iata ca acum, multi dintre cei care au ales cariere de finantisti la Londra sau pe Wall Street se intorc, manati de criza care a devastat centrele financiare. Unii se declara bucurosi ca au revenit in tara, altii spun ca sunt optimisti, insa nu toti gasesc oportunitati de cariera in Romania, iar unii nu se acomodeaza deloc si prefera sa se intoarca acolo unde nu au certitudinea unui job, dar macar sunt obisnuiti cu cutumele locului si regulile jocului, scrie Capital.

Cine sta pe cash intr-o piata moarta: Radulea ia 30 mil. euro de la Europolis. Omul de afaceri Ion Radulea, proprietarul unuia dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Capitala – Sema Parc, urmeaza sa incaseze saptamana viitoare aproximativ 30 mil. euro de la fondul austriac Europolis, bani ce reprezinta ultima transa din vanzarea a doua cladiri de birouri, afacere perfectata in 2006, au declarat pentru Business Standard surse din piata. Valoarea contractului dintre Radulea si austrieci a crescut, de altfel, de la 90 mil. euro, suma anuntata initial, la peste 100 mil. euro.

O noua lovitura pentru firme: creste CASS. Guvernul intentioneaza sa majoreze contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS) cu aproximativ un punct atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, a declarat ieri Aurel Nechita, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. In prezent, nivelul acestor contributii este de 5,2% pentru angajati si 5,5% pentru firme, dupa ce in ultimii ani a scazut cu aproape doua puncte procentuale, scrie Ziarul Financiar.

Un Ordin al CNVM pastreaza intacte profiturile SIF-urilor. Conducerea SIF "Moldova" a anuntat, ieri, convocarea de urgenta a unei adunari extraordinare a Consiliului de Administratie, pentru a discuta implicatiile asupra societatii ale unui aviz favorabil pe care Ministerul de Finanante l-a dat proiectului CNVM privind posibilitatea ca SIF-urile sa treaca deprecierea valorii imobilizarilor financiare doar prin capitalurile proprii, scrie Bursa.

Audi sfideaza criza: 2008, cel mai bun an din istoria marcii! Audi a inregistrat in 2008 cele mai bune rezultate din istoria marcii, atingandu-si ambele obiective: inregistrarea unui profit record si un million de vanzari la nivel mondial. Brandul de lux al celui mai important constructor european, Grupul Volkswagen, a vandut anul trecut 1.003.469 unitati, cu un profit de 3,177 miliarde de euro, la o cifra de afaceri de 34,2 miliarde! Profitul dupa impozitare a fost de 2,207 miliarde de euro, in crestere cu 30,4% fata de 2007, scrie 24auto.ro.

Seful Mazda Europa trece la conducerea Seat. Directorul general executiv al Mazda Europa, James Muir, va trece la conducerea marcii spaniole Seat de la 1 septembrie 2009, inlocuindu-l pe veteranul Erich Schmitt, care va primi noi responsabilitati in cadrul grupului Volkswagen. Muir are 50 de ani, este expert in marketing si si-a inceput cariera in industria auto in cadrul Ford din Marea Britanie, scrie StiriAuto.ro.

Cum le punem piedica hotilor de pe internet. Autoritatile de la Paris au intocmit un proiect de lege pentru a descuraja descarcarea ilegala de filme, muzica, programe si jocuri de pe internet. Daca va fi adoptat, cei prinsi risca sa fie deconectati de la internet timp de un an. Fenomenul pirateriei de pe internet nu are cum sa nu ingrijoreze. Veniturile caselor de discuri si ale producatorilor de filme si jocuri au scazut cu 50% in Franta. In Romania, situatia este chiar mai grava. Este suficient sa precizam ca, in anul 2007, pirateria a cauzat pierderi de 95 de milioane de euro. Pentru 2008, primele date indica o paguba de peste 110 de milioane, potrivit Aliantei Internationale pentru Proprietatea Intelectuala (IIPA) citat de Evenimentul Zilei.

Cum putem recunoaste o pagina web clonata? Patru sfaturi ca sa te asiguri ca site-ul accesat este legitim 1. Atentie la modul in care va divulgati informatiile confidentiale. Indiferent daca alegeti sa trimiteti fisa fiscala personala prin internet, sau cumparati un bilet de avion, ori faceti o rezervare online la un hotel, trebuie sa divulgati informatii extrem de confidentiale folosind internetul. In consecinta, verificati, nu o data, nu de doua ori, ci de mai multe ori unde se trimit datele! 2. Asigurati-va ca sistemul dvs. este protejat: folositi un program antivirus fiabil, o solutie firewall de incredere, cu filter de spam; actualizati-va sistemul si aplicatiile cat de des posibil, scrie Romania libera.

Microsoft isi extinde portofoliul hardware. Microsoft a lansat o noua tehnologie pentru a pastra scazuta temperatura laptop-urilor. Si nu este vorba despre o solutie software. Compania a lansat primul dispozitiv Notebook Cooling Base, un suport de 2,5 centimetri grosime, cu un ventilator incorporat. Disponibil in culorile alb si negru, sistemul de racire pentru laptopuri este alimentat prin intermediul unei conexiuni USB, scrie Chip.ro.