Consiliile locale si judetene vor primi peste 400.000 de hectare de teren in valoare de peste un miliard de euro. Parlamentarii vor sa modifice Legea fondului funciar ca sa elimine taxa de scoatere a terenurilor din circuitul agricol. Vremea de rasplati a venit. Baronii locali PSD si PD-L, cei care au sprijinit cu bani si voturi actuala "coalitie pentru tara" de la Palatul Victoria isi primesc meritatele beneficii. In lipsa banilor, Guvernul a gasit o solutie sa-i recompenseze pe cei care l-au girat cu voturi si cu finante la alegerile din toamna anului trecut: a gasit varianta terenurilor agricole administrate de catre stat, a caror valoare este estimata la cel putin un miliard de euro, scrie Bursa.

Pretul otelului a scazut de trei ori. Combinatul si-ar putea reduce productia anul acesta la jumatate. ArcelorMittal Galati, cel mai mare exportator al Romaniei, a realizat anul trecut un profit net de peste 200 mil. dolari (502 mil. lei), nivel record pentru ultimii patru ani de zile, dar combinatul si-ar putea reduce productia anul acesta de doua pana la de trei ori din cauza crizei. Proprietarul combinatului de la Galati este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, miliardarul Lakshmi Mittal, scrie Ziarul Financiar.

Cosmote Group, care detine in Romania al treilea operator de telefonie mobila, poarta discutii pentru preluarea companiei Telemobil, proprietarul retelei Zapp, au declarat pentru Business Standard surse apropiate discutiilor, scrie Business Standard.

Proiectul pilot pan-european Joint Action to Support Microfinance Institutions in Europe (JASMINE) vizeaza dezvoltarea institutiilor de microfinantare din Uniunea Europeana, ceea ce ar contribui la sporirea accesului la finantare al microintreprinderilor. Institutiile microfinanciare pot depune de la inceputul acestui an solicitarile de finantare, iar din septembrie pe cele de asistenta tehnica, relateaza Starups.ro.

Reducerea bugetului alocat pentru excursii si calatorii ar fi prima masura la care ar apela 60,9% dintre romani In cazul in care criza le-ar afecta veniturile, in timp ce 56,6% ar renunta la obiectele de lux. Potrivit unui studiu realizat de MEDNET si XPRIMM, iesirile in oras, hainele si investitiile sunt urmatoarele pe lista economisirii. Nu in ultimul rand, pe lista economisirii sunt prezente si alimentele. In ceea ce priveste comportamentul de consum pe fondul crizei financiare, mai mult de jumatate dintre romani (50,6%) vor cumpara aceleasi produse ca pana acum, dar in cantitati mai mici, in timp ce 31,4% dintre persoanele intervievate sustin ca nu isi vor schimba comportamentul de consum. Daca veniturile personale ar fi afectate de criza,cei din provincie ar renunta in mai mare masura (59,1%) la obiectele de lux decat cei din Bucuresti, care au inregistrat un procent de 50,7%, afirma Capital.

In curand am putea spune adio zgarieturilor de pe masini. Cercetatorii americani lucreaza la ceea ce ar putea fi vopseaua viitorului, o vopsea care se regenereaza in mai putin de o ora, cu ajutorul energiei solare. Deocamdata, miraculoasa inventie a fost materializata sub forma unui material, un fel de invelis, care se repara singur la contactul cu soarele, in urma unei reactii chimice, relateaza StiriAuto.ro.

Cel mai ieftin automobil din lume, Tata Nano, se pregateste pentru a intra in Europa. Momentul debutului a fost marcat recent, prin prezentarea acestui model in cadrul Salonului de la Geneva. Ce-i drept, pe parcursul calatoriei din India pana pe batranul continent, Nano si-a modificat aspectul si dotarile, insa si pretul, care a ajuns la 3.500 de euro, relateaza Autonews.ro

Criza financiara impinge Ford sa restructureze productia in intreaga Europa. Uzina din Craiova este si ea cuprinsa in planul de criza. Constructorul american spune ca va produce aici motoare EcoBoost, scrie Cotidianul.

Ghid: Camere foto compacte. Nu ai pretentii de mare fotograf, nu vrei sa surprinzi efecte deosebite ale jocului de lumini si umbre la amurg, nu vrei sa urmaresti dansul unei pasari colibri. Vrei, pur si simplu o camera foto compacta, numai buna de luat la petreceri sau in vacante, una care se supune simplei apasari de buton, fara multe alte indicatii suplimentare, iar tu esti gata sa te increzi in eternul mod “Auto”. Chiar daca descifrezi cu usurinta specificatiile tehnice ale unui aparat, mai ai destule alte alegeri de facut, in functie de destinatia camerei foto ideale pentru tine. Fie ca vrei sa cumperi un aparat doar pentru tine si eventualele suveniruri de prin calatorii sau faci o achizitie pentru intreaga familie, Tektonic.ro iti ofera cateva sfaturi pentru a face cea mai buna alegere.

Criza a dus la scaderea capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti si Rasdaq in perioada ianuarie 2008-martie 2009 cu 66,6 miliarde de lei. Daca la inceputul anului 2008 capitalizarea BVB si Rasdaq era de 110,3 miliarde de lei, la finalul saptamanii trecute aceasta a coborat pana la 43,7 miliarde de lei. Mentionam ca in calculul de mai sus s-a luat si capitalizarea Erste Bank, care a venit pe BVB in februarie 2008, valoarea la listare a bancii austriece fiind de 30 de miliarde de lei, afirma Cotidianul.

Litoralul bulgaresc va atrage si in acest an mare parte din turistii romani: hotelierii vecini nu tin cu dintii de tarife si ofera reduceri de 10-20% fata de cele practicate anul trecut. In plus, copiii vor beneficia de mai multe facilitati. In Romania, un singur lant hotelier a luat pana acum aceasta masura. Operatorii de la noi se tem ca bulgarii vor lua din nou crema turistilor romani, dar scad preturile doar daca nu au de ales. Singura salvare raman tichetele de vacanta, care ar putea asigura litoralului autohton un numar confortabil de clienti. O batalie a preturilor ar fi insa pierduta pentru romani - daca o saptamana la Sunny Beach, in hotel de patru stele cu all inclusive, costa 380 de euro, la Mamaia acelasi pachet ajunge la 420 de euro, scrie EvZ.

Peste 17% dintre respondentii la sondajul Bankingjobs se tem ca vor ramane fara loc de munca din cauza crizei financiare si mai mult de 15% dintre acestia se asteapta la o plafonare a salariilor in sectorul bancar, potrivit unui sondaj realizat de portalul www.bankingjobs.ro, scrie Romania Libera.

Pretul gazelor nu se va modifica incepand cu trimestrul al doilea al acestui an, desi, conform unei evaluari a ANRE pentru perioada aprilie-iunie 2009, suma fixa destinata acoperirii costurilor de achizitie a gazelor furnizate in regim reglementat se estimeaza ca va cobori cu 12%, pana la 68,55lei/MWh, de la 77,77 lei/MWh in trimestrul precedent, a declarat purtatorul de cuvant al ANRE, Cristina Bunescu. "Pentru trimestrul II, ANRE a evaluat suma fixa unitara la valoarea de 68,55 lei/MWh", potrivit evaluarii ANRE. Valoarea unitara fixata de ANRE nu include acciza si TVA, insa acopera integral cheltuielile de achizitie a gazelor de catre furnizori si cele de transport. Evaluarea ANRE are insa caracter informativ si nu se reflecta neaparat si in pretul final al gazelor, scrie Romania Libera.

Clientii bancilor au trimis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), de la inceputul anului, peste 800 de reclamatii, potrivit datelor centralizate de ANPC. Reclamatiile vizeaza cresterea dobanzilor la credite si modificarea clauzelor contractuale fara instiintare in prealabil. „Trebuie sa analizam fiecare plangere in parte pentru a vedea unde a fost incalcata legislatia si unde este vorba despre vina consumatorului, in caz ca acesta nu a citit cu atentie ce semneaza. Sunt situatii in care este vina bancii, atunci cand introduce, ulterior incheierii creditului, comisioane noi si majorari nejustificate, si situatii in care omul a acceptat de buna voie o dobanda variabila”, a aprecizat, ieri, seful Directiei de Integrare Europeana din ANPC, Mihail Meiu. Potrivit acestuia, anul trecut, peste 4.000 de consumatori au depus plangeri la ANPC legate de serviciile bancare. In 2008, totalul reclamatiilor inregistrate de ANPC a fost de aproximativ 52.000, peste jumatate dintre ele fiind rezolvate in favoarea consumatorilor, scrie Gardianul.

Vanatorii de chilipiruri cauta acum proprietati la „pret de criza” si nu mai tin cont de „pretul zonei”, negociind dur cu proprietarii care inca tin cu dintii de preturi. Daca inainte de criza se puteau obtine reduceri de 20% din partea proprietarului, acum, potentialii clienti au prins curaj si le ofera proprietarilor, constransi de probleme financiare, cu pana la 70% mai putin din pretul de oferta. „Indiferent ca este vorba despre vanzari rezidentiale, industriale, terenuri sau inchirieri rezidentiale, birouri sau spatii comerciale, sub pretextul ca “e criza”, toti clientii negociaza foarte dur si fac oferte de pret chiar si cu 70% mai mici decat cererea initiala”, spun consultantii Eurometropola. In aceste conditii, proprietarii de locuinte, spre exemplu, prefera sa scoata apartamenele spre inchiriere, decat sa le vanda. De la inceputul acestui an, numarul ofertelor de inchiriere a crescut cu 40%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie Gandul.