Romania, reducere de 4% a PIB-ului.Bulgaria, crestere de 1%. Perspectivele economice ale Romaniei sunt din ce in ce mai sumbre, ultimele informatii vorbind despre o scadere economica in 2009 de patru la suta. Aceasta ultima estimare (in ordine cronologica, pentru ca s-ar putea ca, din pacate, sa nu fie chiar ultima, ci sa urmeze si altele) reprezinta diagnosticul pus economiei romanesti de catre specialistii FMI prezenti in tara noastra. In plus, deficitul bugetar va ajunge la aproape cinci procente, mai exact 4,7%, scrie Capital.

Modificari in legislatia privind TVA-ul. Rambursarea, locul taxarii si clarificarea unor concepte sunt printre cele mai importante schimbari aplicabile de la inceputul anului viitor, in legatura cu TVA-ul. Pentru a integra aceste modificari, companiile isi vor revizui operatiunile cu partenerii externi si vor investi in pregatirea personalului propriu care le va aplica, scrie Startups.ro

Recrutarea prin recomandare: nepotism sau eficienta? Recrutarea pe baza recomandarilor venite de la propriii angajati este folosita de multe companii romanesti, care enumera printre avantaje costurile mai reduse si diminuarea riscului de a angaja o persoana nepotrivita. Exista insa si riscuri asociate acestui mijloc de a atrage personal. Printre ele, suspiciuni de nepotism sau chiar ostilitate deschisa din partea celorlalti angajati, scrie DailyBusiness.ro

Bancherii se uita atent la cresterea problemelor de rambursare ale companiilor. Bancherii se uita cu tot mai multa ingrijorare spre segmentul companiilor, unde problemele la rambursarea creditelor sunt in crestere si cer reglementari care sa incurajeze clientii sa pastreze disciplina financiara. Sergiu Oprescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca ar trebui evitata intrarea voluntara in insolventa pentru datorii modice a companiilor cu credite importante contractate la banci, in conditiile in care, pe fondul reglementarilor privind adecvarea capitalului, o astfel de practica ajunge sa afecteze capacitatea bancilor de a oferi credite, scrie Ziarul Financiar.

Criza nu ridica piata de outplacement. Firmele care ofera servicii de reintegrare pe piata fortei de munca a angajatilor disponibilizati au suferit o mare dezamagire. Desi se asteptau la un numar foarte mare de solicitari pentru asemenea proiecte, companiile care au facut in ultima perioada restructurari nu au solicitat replasarea personalului concediat. Mai mult, chiar si cele care obisnuiau sa recurga la astfel de servicii, le-au sters de pe lista, scrie Capital.

Piata neagra de actiuni: Fondul Proprietatea se tranzactioneaza de un an la mica publicitate. Titlurile Fondului Proprietatea au ajuns sa se tranzactioneze si la 7% din valoarea nominala, evaluand fondul la 265 mil. euro, mai putin decat participatia detinuta la Petrom. Amanarea listarii la Bursa a Fondului Proprietatea, cea mai mare afacere a urmatorilor ani, a condus la formarea celei mai mari piete negre cu titluri de capital de la "cuponiada" incoace, o piata in care investitorii cu bani pot cumpara niste active valoroase extrem de ieftin, iar cei care ar trebui sa beneficieze de pe urma fondului, respectiv persoanele despagubite pentru imobilele confiscate de regimul comunist, ajung sa-si vanda titlurile primite de la stat pe mai nimic, scrie Ziarul Financiar.

Cum sa iti reduci computerul "la tacere".Daca e deja rutina ca, din momentul pornirii calculatorului, sa discuti cu ceilalti din camera pe un ton “usor urlat”, cu niste decibeli buni peste normal, pot spune ca sistemul tau iti face probleme mai mari decat ai putea crede. Urletul construit armonios in interiorul carcasei unui desktop nu e deloc motiv de lauda, in conditiile in care rolul de soprana este asumat de coolerul procesorului, bariton este ventilatorul carcasei, iar in intermezzo mai presteaza si ventilatorul sursei.Si totusi, exista solutii pentru toate buzunarele care sa-l faca sa taca, scrie Tektonic.ro.

Pe o piata a carburantilor in jos, LukOil mizeaza pe vanzarile non-oil. LukOil Romania, al treilea operator de pe piata distributiei de produse petroliere, are in plan dublarea vanzarilor pe segmentul de servicii non-oil, in conditiile in care vanzarile de carburanti sunt in scadere. „Vrem macar sa dublam incasarile din non-oil. Intentionam sa crestem ponderea in profit a serviciilor auxiliare“, a declarat pentru ­Business Standard Constantin Tampiza, directorul general al LukOil Romania.

Cum se realizeaza un studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate este o analiza care testeaza viabilitatea unei idei si raspunde la intrebarea daca merita sa investim in ideea de afaceri. Studiile de fezabilitate pot fi aplicate in cazul multor tipuri de afaceri, dar in special acestea sunt folosite pentru afaceri care prezinta un anumit risc. Studiul determina punctele slabe sau imposibilitatea de derulare a afacerii, pentru o anumita locatie sau timp, economisind timp, bani si evita astfel, problemele care pot aparea mai tarziu. Scopul unui studiu de fezabilitate este de a da o imagine de ansamblu aspectelor principale care definesc afacerea si care urmeaza sa fie demarata, utilitatea lui fiind acela de a identifica din timp problemele care ar putea impiedica succesul afacerii pe piata, scrie NewsChannel.ro

Reducerile in hipermarketuri, doar o abureala de aprilie. Nimic din ceea ce se spunea la negocierile dintre marii retaileri si producatorii autohtoni nu s-a realizat pana in prezent. In urma cu o luna, Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, promitea scaderi de preturi in hipermarketuri cu 10%. Insa acest lucru nu numai ca nu s-a intamplat, dar a si fost dat uitarii. Astfel, proiectul ordonantei de urgenta care sa-i ajute pe micii comercianti si producatori nu a fost acceptat de guvern, pe motiv ca acesta nu reprezinta o situatie extraordinara. Ulterior, documentul a fost transformat in proiect de lege, scrie EVZ.

Europenii dau bani si pentru vinurile romanesti. Viticultorii vor primi in acest an 42 milioane euro de la UE, din suma totala de 210 milioane euro. Producatorii romani renunta la vinul alb si dulce, deoarece europenii cumpara vin rosu. Pentru inlocuirea vitei-de-vie imbatranite, dar si pentru cultivarea de soiuri romanesti autohtone, producatorii de vin si cultivatorii podgoriilor pot accesa fonduri europene. De asemenea, importante sume de bani sunt disponibile pentru promovarea vinurilor in alte tari decat cele ale UE si pentru asigurarea recoltei, scrie Romania Libera.

Veniturile lunare abia acopera costurile vietii. Cheltuielile de stricta necesitate au crescut odata cu castigurile familiilor. In ultimul trimestru din 2008, veniturile populatiei au avut o crestere de peste 20%. Plusul astfel castigat s-a risipit, insa, pe fondul scumpirilor din 2008. Datele prezentate ieri de conducerea Institutului National de Statistica (INS) arata ca venitul mediu pe gospodarie a crescut in trimestrul patru din 2008 cu 23,5% fata de perioada similara din 2007, scrie Adevarul.

Nemirschi: Masinile inmatriculate in Bulgaria ma pot omori! Ministerele de Interne din Romania si Bulgaria cauta solutia care sa-i poata impiedica pe romani sa isi mai inscrie masinile pe numele cetatenilor bulgari pentru a nu mai plati taxe, declara ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, acesta criticand "fenomenul" cu ocazia unei conferinte de presa. Intrebat de jurnalisti despre aceasta problema, Nemirschi a tinut sa-si nuanteze o declaratie anterioara pe aceasta tema. "Am spus ca as vrea sa aplic o taxa si pentru aceste masini ale romanilor inscrise in Bulgaria. Nu stiu insa cum trebuie procedat. La mijloc sunt niste chestiuni sensibile precum discriminarea, suntem in Uniunea Europeana acum si nu putem sa punem taxe pe o placuta de inmatriculare", a afirmat acesta, scrie Auto.ro

ESP-ul va deveni dotare standard din 2011. Parlamentul European a decis ca, din 2011, toate vehiculele de pe teritoriul UE sa aiba ca dotare standard Sistemul de Control al Stabilitatii, cunoscut si sub denumirile ESP sau ESC. Regula mai trebuie insa aprobata si de Consiliul European, Comitetul Ministrilor. Scopul acesteia si al unui alt pachet de masuri noi este cresterea sigurantei in trafic si reducerea consumului de carburanti, scrie StiriAuto.ro

Gmail continua sa vina cu noutati: acum preview pentru link-uri. Google se ocupa intens in ultima vreme de propriul serviciu de e-mail. Aproape in fiecare saptamana sectiunea Labs ne ofera noi si noi facilitati. Cea mai noua gaselnita din Gmail este o facilitate inspirata de la Yahoo Messenger. Este vorba de preview-uri pentru link-urile primite in mail-uri. Google s-a gandit ca ar fi bine sa poti vedea direct in Gmail clipurile video sau imaginile catre care duc link-urile pe care le primesti pe mail, scrie go4it.ro