Polonia vrea sa imprumute FMI cu 1,5 miliarde dolari. Oficialitatile poloneze au schimbat tonul de discutie cu Fondul Monetar International, dorind ca din debitor, sa devina creditor. Astfel, Polonia este prima tara din Europa Centrala si de Est care devine donor in relatia cu Fondul, mai ales in perioada in care FMI are nevoie de bani, pentru a imprumuta economiile in nevoie, scrie Capital.

CE ar urma sa acorde Romaniei 4 miliarde euro din pachetul de 19 miliarde - surse. CE ar urma sa acorde Romaniei 4 miliarde de euro in cadrul pachetului financiar negociat in aceste zile, care totalizeaza 19 miliarde de euro, 13 miliarde de euro provenind de la FMI, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. "Aceste 4 miliarde de euro vor proveni din facilitatea de asistenta pe termen mediu, al carei plafon s-a dublat potrivit unei intelegeri in cadrul Consiliului European, scrie Ziarul Financiar.

Cat de performant este business-ul "in familie"? Marile afaceri de familie sunt mai rezistente decat corporatiile "clasice" in fata crizei economice, potrivit unui raport al companiei de management financiar Barclays Wealth. Actualul climat economic arata ca potentialele puncte slabe ale afacerilor de familie sunt, mai degraba, puncte tari, scrie DailyBusiness.ro

Oferta de criza: Lamborghini de 260.000 $, gratis! Compania imobiliara Samuel & Co. si Lamborghini Miami si-au unit fortele pentru a crea cea mai tentanta oferta existenta atat pe piata resedintelor de lux, cat si pe cea a automobilelor scumpe. La cumpararea unei vile in complexul rezidential South of Fifth din Miami, cele doua companii ofera gratis un Lamborghini Gallardo Spyder, a carui valoare este de 260.000 de dolari, anunta Capital.

Fabricantul american de blugi Levi Strauss isi inchide uzina din Ungaria. Producatorul american de imbracaminte Levi Strauss a anuntat vineri ca isi inchide la sfarsitul lui iunie uzina din Ungaria, ceea ce va duce la disponibilizarea a 549 de salariati, din cauza capacitatii de productie prea mare, relateaza AFP. "In Europa, in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, compania are mai multe capacitati de productie decat permite cererea, acesta fiind motivul pentru care va fi inchisa uzina de la Kiskunhalas", a declarat, pentru AFP, purtatorul de cuvant al grupului, Tamas Torba, scrie Business Standard.

Diminuarea productivitatii muncii scade salariile. Majorarea salariilor peste sporul de productivitate a muncii nu este sustenabila si nu duce la un nivel de trai mai ridicat, ci dimpotriva la unul mai scazut, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu. Productivitatea muncii in industrie a scazut in prima luna a acestui an cu 8,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce castigul salarial mediu brut din industrie a scazut la 1.615 lei, cu 12%, in aceeasi perioada fata de decembrie 2008, scrie NewsChannel.ro

Taranii plang dupa CAP-uri. Statul nu sustine niciunul dintre tipurile de asociere a fermierilor, dar se lauda in schimb ca salveaza economia cu o agricultura in perfuzii. Tot mai multi tarani plang dupa vremurile apuse ale CAP-urilor, in conditiile in care acestia nu-si mai pot lucra terenurile reprimite de la cooperativa dupa 1989. In prezent, potrivit estimarilor facute de sindicalistii din agricultura, in Romania se afla peste 3,5 milioane de hectare de pamant nelucrat din cele 15 milioane, scrie EVZ.

Romania se bazeaza pe un „gentleman agreement” cu bancile-mama, cand spune ca banii raman in tara. Daniel Daianu: "Nu poti obliga o banca sa semneze un asemenea angajament. Si chiar daca ar semna, situatia ar fi aceeasi. Ce, contractele nu se rup?" Statul roman va face o intelegere cu bancile care activeaza in Romania, acestea angajandu-se ca in perioada urmatoare sa nu poata sa repatrieze imprumuturile pe care le-au primit de la actionarii majoritari. "Este un gentleman agreement intre Romania si bancile-parinte", a spus joi seara, intr-o emisiune televizata, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, scrie Gandul.

Nabucco va primi 200 milioane euro de la UE. Proiect energetic prioritar, Nabucco va primi banii dintr-un fond de 5 miliarde euro. Basescu a cerut ca UE sa nu lase bancile-mama sa scoata banii din tarile est-europene. Liderii Uniunii Europene au decis ieri sa dubleze linia de creditare destinata sustinerii economiilor aflate in dificultate, de la 25 la 50 miliarde de euro, si alocarea a 5 miliarde euro pentru proiecte de energie si telecomunicatii, cu scopul de a combate recesiunea. "Va fi un semnal clar care arata ca suntem gata sa ne aratam solidaritatea in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, scrie Romania Libera.

Reduceri insignifiante. Vacantele cumparate de la Targul de Turism au discount de maximum 20%. Agentiile de turism si tur-operatorii tin la profitul propriu si nu vor sa scada deloc din preturi in conditiile economice actuale. Astfel, ofertele cu care acestia se prezinta la Targul de Turism, care se desfasoara zilele acestea la Romexpo, nu beneficiaza de reduceri semnificative. Discounturile pentru vacantele de Paste si estivale achizitionate in cadrul targului variaza intre 5% si 20%, in functie de destinatie, perioada aleasa si unitatea de cazare, scrie Gardianul.

Ziarele locale ies online din anonimat. Variantele pe internet ale publicatiilor locale ajung pana la 300.000 de vizitatori unici pe luna. Site-urile publicatiilor regionale au inceput sa adune o audienta serioasa, chiar daca nu poate fi comparata cu cea a platformelor online si a ziarelor nationale. Ziarele locale online au inceput sa fie un magnet pentru audientele din zonele pe care le acopera, semn ca romanii au devenit din ce in ce mai preocupati de evenimentele care se desfasoara in comunitatile in care locuiesc. Aproape toate ziarele din top 10 au peste o suta de mii de cititori in fiecare luna, scrie Adevarul.

Noul BMW Seria 5 GT de serie, dezvaluit pe BMW TV. Producatorul bavarez a dezvaluit varianta de serie a noului BMW Seria 5 GT pe site-ul BMW TV, unde Hans-Jurgen Branz, seful departamentului de dezvoltare al produsului, a acordat un interviu prin intermediul caruia prezinta masina, scrie Auto.ro

Revine Toyota Celica! Toyota are de gand sa lanseze, anul viitor, o noua generatie a coupe-ului Celica. Acesta va avea propulsie spate si va fi dezvoltat in colaborare cu Subaru. Toyota are de gand sa reinvie legenda Celica, urmand sa boteze cu acest nume un coupe sportiv cu propulsie spate care va iesi pe piata in 2010. In acel moment, modelul va deveni a opta generatie Celica. Foarte probabil, noul Celica se va naste in urma proiectului "Toyobaru", prin care Toyota si Subaru vor scoate pe piata cate o sportiva pur-sange, scrie Automarket.ro

BMW Megacity, cel mai mic si mai nou model BMW. Sefii BMW au anuntat un model caruia ii spun BMW Megacity Vehicle, masina de oras, care va deveni cel mai mic model din gama constructorului german dupa ce va intra in productia de serie. BMW Megacity ar putea fi vazut pe strazi in 2011. Acest nou model va fi primul din suita de produse cu „emisii aproape zero” anuntate de BMW in cadrul „proiectului i”. BMW Megacity va putea fi comandat fie cu un sistem de propulsie exclusiv electric, fie cu motor cu ardere interna foarte eficient, scrie StiriAuto.ro

Gmail iti mai da o sansa: undo send mail. Nu mai tarziu de ieri imi exprimam incantarea fata de update-urile frecvente pe care le ofera Gmail. Azi, echipa cu sigla Google in piept ne anunta o noua facilitate experimentala: undo send mail. Asa cum reiese foarte clar si din denumire, aceasta facilitate te lasa sa retragi un mail caruia tocmai i-ai dat send. Chiar daca in teorie suna perfect, functia undo send mail nu este atat de folositoare pe cat pare. Dupa ce ai apasat butonul Send ai un ragaz de 5 secunde pana sa apesi butonul undo care apare deasupra. In cele 5 secunde trebuie sa realizezi ca ai gresit ceva si sa si apesi butonul undo, scrie go4it.ro