Harta vulnerabilitatii la criza arata cod rosu in 27 de judete. Judetele cel mai bine conectate la economia mondiala au sanse mari sa simta din plin efectele crizei, in timp ce zonele mai putin dezvoltate ar putea scapa ieftin. Sentimentul de incertitudine este amplificat daca economia unei intregi zone depinde, practic, de un singur investitor (cazurile Dacia si Arcelor Mittal sunt cele mai relevante) sau daca mai mult de jumatate din PIB-ul local se bazeaza pe pietele de desfacere externe, scrie Capital.

Economia noastra ar putea scadea cu 7,5%. Economia Romaniei ar putea sa scada cu 7,5% anul acesta, potrivit unui raport intocmit de grupul britanic "Capital Economics" Ltd., citat de agentia Bloomberg. Aceasta este cea mai pesimista estimare lansata pana in prezent pentru tara noastra, iar "Capital Economics" aduce ca argument presiunile imense care vor fi facute asupra sis­temului bancar, din cauza deprecierii leului. Amintim ca Fondul Monetar International estimeaza un declin de 4% pentru economia Romaniei, in 2009, citeaza Bursa.

BNR se impotriveste public schimbarii presedintelui CEC si deschide o lupta cu PSD. Pentru prima data in istoria BNR de dupa 1989, banca centrala isi exprima public dezacordul fata de modalitatea prin care un partid - PSD - decide schimbarea presedintelui unei banci de stat, in acest caz CEC. Aceasta pozitie a BNR este surprinzatoare avand in vedere ca banca centrala nu-si exprima public punctele de vedere in privinta sefilor de banci. Situatia creata ar putea deschide un razboi intre PSD si conducerea BNR, scrie Ziarul Financiar.

Falimentul personal, solutie pentru romanii care nu-si pot plati datoriile la banci. Romania are nevoie de o lege a falimentului persoanelor fizice, ca masura de protectie impotriva executarilor silite, spun practicienii in insolventa, ingrijorati de estimarile alarmante cu privire la evolutia numarului somerilor. O astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, sa intre sub protectia tribunalului. Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani, scrie Business Standard.

Rugaciunea lui Niculae. De cand ''s-a dus dracului tot'', adica de prin august, Ioan Niculae da telefoane, tine pledoarii la Guvern, urmareste stirile de la Bruxelles, vorbeste ''in numele a 7.000 de oameni'', se plange, explica, argumenteaza, calculeaza, se uita cum ii cresc stocurile, e atent la prognoza meteo si se roaga. Cu alte cuvinte, face tot ce poate – salvarea businessului nu mai depinde de el, scrie Money Express.

Franciza cu 120 de ani de traditie. Brutariile Paul au fost infiintate acum mai bine de 100 de ani, in Franta, iar saptamana aceasta au fost lansate oficial cele doua unitati pe care compania le detine in Romania, in sistem de franciza. Maxime Holder, CEO Paul Boulangerie, dezvaluie pentru Startups.ro strategia de dezvoltare a afacerii si conditiile de obtinere a unei francize.

Dealerii auto: Leasing fara avans, fara dobanda, numai sa vindem. Producatorii si importatorii de automobile de pe piata romaneasca se intrec in a lansa tot mai multe oferte de vanzari in leasing, aceasta varianta de finantare fiind vazuta de expertii in piata auto, in contextul actual, drept singura care poate salva industria de la faliment, scrie DailyBusiness.ro.

Topul celor mai cautate malluri din Bucuresti. Miercuri se mai deschide unul. Printre cele mai importante livrari se numara Baneasa Shopping City, Liberty Center si Fashion House. Anul 2009 a inceput cu livrarea celei de-a doua faze a proiectului Iris Shopping Center Titan in luna februarie, pentru care se estimeaza un numar de 10.000 de vizitatori pe zi. De asemenea, maine va fi deschis vizitatorilor mallul Grand Arena din Berceni, scrie Gandul.

Institutiile internationale avertizeaza ca sistemul de pensii se va prabusi. Evaluarile Comisiei Europene, ale Bancii Mondiale si ale Fondului Monetar International ajung la o concluzie comuna in privinta sistemului public de pensii din Romania: soliditatea financiara si durabilitatea acestuia sunt in pericol. Sistemul de pensii are nevoie de reforme pentru a evita colapsul. Raportul dintre contributii si beneficii se deterioreaza constant, iar declinul demografic pune presiune tot mai mare pe buget, scrie Capital.

Unul dintre locotenentii lui Patriciu spune ca: Un sfert din francizele Rompetrol risca falimentul. Eric Kish (44 de ani), ofiterul de tancuri din armata israeliana care a devenit unul dintre oamenii-cheie ai dezvoltarii grupului Rompetrol chiar din momentul recrutarii sale de catre Dinu Patriciu, in urma cu 10 ani, spune la parasirea functiei de vicepresedinte pe retail ca lasa in urma o divizie de business pregatita pentru criza, dar nu se sfieste sa enumere si cateva probleme, scrie Ziarul Financiar.

Negocierile cu FMI: Cifrele Bugetului nu mai sunt valide! In urma negocierilor cu FMI vom avea o contractie economica de 4% in 2009, fata de 2,5% cat prognozase Guvernul, iar incasarile bugetare vor fi cu 20 miliarde lei mai mici fata de estimari, scrie Bursa.

CEO Tiriac Holdings: Pietele revin la normal din noiembrie. Petru Vaduva, noul CEO al Tiriac Holdings, cu expertiza in managementul de criza, spune ca a mai intalnit o cadere a cererii precum cea de acum, din Romania, in urma cu zece ani, cand lucra pentru unul dintre miliardarii rusi, scrie Business Standard.

Marcel Straut (Bigger Group) este primul publicitar acuzat de frauda. Marcel Straut, proprietarul Bigger Group, a primit din partea breslei cea mai grea acuzatie din advertisingul romanesc: aceea de frauda. "Bir cu fugitii" - este expresia care, zilele acestea, ii vine manusa lui Marcel Straut – publicitarul ce promitea ca va creste afacerea Bigger precum Fat-Frumos in poveste si care, cat ai zice peste, a inchis-o saptamana trecuta si s-a facut nevazut, scrie Money Express.

Cel mai puternic Volkswagen Golf diesel se va numi GTD. Cea mai puternica versiune diesel a noului Volkswagen Golf VI se va numi GTD, cu trimitere evidenta la legendara varianta sportiva (pe benzina) GTI. Noul Golf GTD va fi prezentat luna viitoare, cu ocazia Salonului Auto de la Leipzig. Conform informatiilor vehiculate la aceasta ora, propulsorul de pe GTD va fi un TDI de 2,0 litri si 170 CP, binecunoscut deja in Grupul VAG, anunta 24auto.ro.

Seat Ibiza ST, noutatea spaniola a anului 2010. Seat Ibiza ST (Sports Tourer), adica break, este unul dintre cele zece modele pe care Seat vrea sa le lanseze in perioada urmatoare. Presedintele Seat, Erich Schmitt, a declarat ca Ibiza ST ar trebuie sa fie lansata anul viitor, insa nu a dat mai multe detalii despe model, potrivit worldcarfans.com. Este de asteptat ca Seat Ibiza ST sa aiba aceleasi motorizari ca restul gamei Ibiza, printre care un propulsor pe benzina de 1,4 litri de 85 de Cai Putere (CP) si un propulsor pe benzina de 1,6 litri de 102 CP, scrie StiriAuto.ro.