Cum sa iti deschizi o cafenea. Investitia initiala porneste de la 50.000 de euro - 100.000 de euro si poate ajunge chiar la peste 1 milion de euro, in cazul achizitiei masterfrancizei pentru o marca internationala. Insa, jucatorii din domeniu spun ca recuperarea banilor se poate face chiar si intr-un an, maxim doi, scrie StartUps.ro

Moneda nationala a castigat, in ultimele doua sedinte de saptamana trecuta, 3,54 bani, dupa anuntarea acordului de finantare externa de la institutiile internationale, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei, valabil astazi, coborand pana la 4,2484 lei pentru un euro. Ultima data cand am avut un nivel al cursului mai scazut decat acesta a fost in urma cu sapte saptamani, mai exact cel stabilit de BNR pe 9 februarie. De asemenea, se pare ca si declaratiile facute de Guvernatorul BNR, saptamana trecuta, au avut un impact asupra cursului, readucand increderea in moneda nationala, scrie Bursa.

Compania americana Google cauta sa angajeze 360 de noi salariati, in contextul in care saptamana trecuta a anuntat al treilea val de concedieri de la inceputul anului. Google anunta ca a angajat prea multa forta de munca in anumite sectoare, in timp ce in altele nu dispune de suficienti salariati. Recent, compania a concediat 200 de membri ai departamentelor de marketing si vanzari, dupa ce anterior concediase 100 de angajati ai departamentului de resurse umane. Majoritatea locurilor de munca ii vizeaza pe cetatenii americani si sunt dintre cele mai variate, de la inginer IT pana la administrator al cantinelor pentru angajati de la sediul din Mountain View, California, scrie Capital.

Compania spaniola GTA va lansa la sfarsitul lunii aprilie un supercar cu un motor V 10 de 780 de Cai Putere (CP), care dezvolta un cuplu de 920 Nm., iar viteza maxima este de 350 de kilometri pe ora. Pretul masinii nu a fost comunicat, dar este de asteptat sa coste peste jumatate de milion de euro deoarece vor fi produse doar 99 de exemplare, relateaza StiriAuto.ro.

Hyundai a prezentat conceptul hibrid BLUE-WILL, dotat cu un motor diesel de 1,6 litri cu injectie directa, transmisie CVT si un motor electric de 100 kw. Masina dispune de baterii litiu-ion-polimer. Acestea sunt amplasate, impreuna cu rezervorul de carburant, sub planseu, in zona din spate. De asemenea, in pavilionul panoramic sunt incorporate celule solare. Constructorul coreean a anuntat ca BLUE-WILL poate fi incarcat si prin simpla cuplare la o priza electrica de perete, scrie Autonews.ro.

Daca in anii trecuti calitatea portofoliilor de credite era foarte buna desi cuvantul de ordine pentru bancheri era sa dea cat mai multe imprumuturi si cat mai repede, situatia a inceput sa se deterioreze rapid din a doua jumatate a lui 2008. Explozia restantelor din ultimele luni contureaza tabloul unui sistem bancar care va trebui sa faca fata anul acesta cresterii rapide a creditelor neperformante. De altfel, unele banci si-au vazut diminuate puternic profiturile ori au inregistrat chiar pierderi in ultimul trimestru din 2008, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele pentru acoperirea riscurilor anticipate. In doar doua luni - ianuarie si februarie- restantele acumulate la creditele in valuta au urcat cu 75%, pana la 426 mil. euro. Aceasta in conditiile in care cursul mediu a urcat in ianuarie cu 8%, la respectiv la 4,23 lei/euro, de la 3,91 lei/euro, cat fusese in decembrie, scrie Ziarul Financiar.

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, parte a grupului austriac de petrol si gaze OMV, anticipeaza pentru anul in curs o scadere a cifrei de afaceri cu 33%, pana la 11,125 mld. lei (2,78 mld. euro), fata de 16,75 mld. lei (4,5 mld. euro) in 2008. Cifra de afaceri bugetata pentru anul in curs se apropie de cea inregistrata la finele lui 2005, de 10,76 mld. lei. In 2006, liderul pietei petroliere, aflat intr-o ampla restructurare de la preluarea de catre austrieci, a urcat la afaceri de 13,07 mld. lei, pentru ca in 2007 businessul sa scada la 12,28 mld. lei, scrie Business Standard.

Romånia a importat, in 2008, aproximativ 185.000 tone de legume, dar a exportat de 13 ori mai putine, adica 13.970 tone de legume, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltariii Rurale (MAPDR). Singurul segment in care exportul depaseste importul este cel de mazare si fasole - au fost exportate 1.210 tone, in timp ce, din import, au venit anul trecut 691 tone de mazare si fasole, scrie Curentul.

Daca nu ne-am fi aflat la parterul unui hotel, atmosfera de la Targul National de Imobiliare ar fi fost identica cu cea de pe Lipscani, la inceputul anilor ’90, cand se vindeau blugi adusi din Turcia. Dezvoltatorii nu se mai multumeau doar sa iti ofere un pliant si sa astepte sa fie abordati, ci te trageau chiar de maneca, asigurandu-te ca au cea mai buna oferta. „Ce va intereseaza, o garsoniera?”, iti taie unul dintre ei calea. „Cea mai ieftina costa 20.000 de euro”. Anuntul bulverseaza jumatate dintre vizitatorii prezenti, care se aduna sa ceara detalii. Aflam ca garsoniera respectiva are 15 metri patrati si este situata undeva langa Costinesti, la mare. Multi pleaca mai departe, dar altii raman in ideea ca nu strica sa ai o casa de vacanta. „Cladirea a fost construita ca un hotel, dar am cumparat-o noi. E ca si o camera de hotel, e drept, dar costa doar 20.000 de euro si o aveti pe viata”. In ceea ce priveste apartamentele mai apropiate de Bucuresti este o alta poveste. „Nu avem decat de trei camere, in Damaroaia. 185 de mii de euro”, informeaza Gandul.

Vesti bune pentru romani: de Paste, mancarea nu se va scumpi, asa cum se intampla de regula in preajma sarbatorilor. Reprezentantii principalelor patronate din industria alimentara spun la unison ca nu sunt motive de majorare a preturilor si chiar merg pe varianta inghetarii lor la paine, lapte, lactate si branzeturi. Exista insa si cateva categorii de produse care vor costa mai mult, cum este cazul tigarilor si alcoolului - ca urmare a cresterii accizelor - , al legumelor si fructelor, provenite majoritar din import, dar si al medicamentelor, informeaza Gandul.

Din 7.000 MW cat este consumul mediu la o ora de varf, doar 100 MW au fost economisiti in Romania sambata, cand a fost celebrata “Ora Pamantului”. „Nu a fost vizibila o scadere masiva a consumului de energie electrica la nivel national. Consumul mediu la nivel national la ora de varf este de 7.000 MW, iar, in seara de sambata, aceasta a inregistrat o variatie de numai 100 MW. Daca ar fi participat toti consumatorii, nu numai populatia, s-ar fi cunoscut o diferenta mai mare, scrie Gardianul.

Putem sa ne luam adio de la ieftinirile la alimente, promise cu mult fast de Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, la jumatatea lunii februarie. Asta pentru ca proiectul de ordonanta care urmarea legiferarea Codului de bune practici intre supermarketuri si furnizori s-a intors de la Guvern la Ministerul Agriculturii, cu rezolutia ca nu intruneste conditiile unei Ordonante de Urgenta (OUG). Desi expertii juristi si-au dat verdictul inca din 15 martie, Ministerul Agriculturii a tinut la secret decizia Guvernului, sperand ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa promoveze Codul de bune practici ca lege, tot in regim de urgenta, la Parlamentul Romaniei, scrie Gardianul.

"Deprecierea monedei nationale ar fi trebuit sa aduca castig exportatorilor romani, insa comenzile au cazut si nu au avut motive sa se bucure", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR). Potrivit acestuia, declinul exportului de marfuri a inceput inca din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, cand au fost consemnate scaderi de 9%, respectiv 17% fata de luna precedenta, si a continuat sa se adanceasca la inceputul acestui an. Anul 2009 a debutat cu aceeasi tendinta descendenta, cu scaderi de 32% si de 35% aferente lunilor ianuarie si februarie, fata de anul trecut, scrie Romania Libera.

17 din cele 67 de companii listate la primele doua categorii ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) propun actionarilor dividende brute in valoare de 1,09 miliarde lei (255,8 milioane euro), suma echivalenta cu 0,2% din produsul intern brut (PIB). Valoarea totala a dividendelor propuse a se distribui anul acesta este de 2,3 ori mai mica decat in urma cu un an, cand 18 companii din 61 au acordat dividende de 2,32 miliarde lei (623 milioane euro), reprezentand 0,6% din PIB. Scaderea semnificativa are ca principala cauza neacordarea de dividende de catre Petrom, pentru prima oara dupa privatizare, pe fondul inregistrarii unor pierderi exceptionale, care au taiat peste 2,3 miliarde lei din profitul companiei. In urma cu un an, Petrom a distribuit dividende de peste un miliard lei, reprezentand aproximativ jumatate din totalul dividendelor, scrie Romania Libera.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Gabriel Popoviciu nu este actionar sau administrator al niciunei companii. Acesta e unul dintre motivele pe care le-a invocat cand reporterii EVZ l-au intrebat in 2008 de ce se afla in „silenzio stampa”: oficial, nu are nicio societate. Neoficial insa, conturile lui sunt alimentate - prin intermediari si paravane offshore - de activitatile hotelului Howard Johnson (fostul Dorobanti), din Piata Romana, restaurantelor Casa Doina, Hard Rock Cafe, Pizza Hut si KFC, magazinului Pavilionul H, parcului industrial Metav, companiei Alltrom (prin care sunt comercializate produsele JVC). Acestora li se adauga fostele societati de stat Comaliment, ASD Miorita, Herastrau si Practic - fosta ICL Alimentara. Principalul reprezentant al lui Popoviciu in actionariatul acestor companii este chiar mama sa, de 79 de ani. Ajunsa la varsta senectutii, Ligia Popoviciu detine participatiuni in sapte societati, care, la randul, lor fac parte dintr-o suveica de firme din imperiul financiar al miliardarului, scrie EvZ.

Obligate de evolutiile pietelor financiare sau de bunavoie, mai multe banci din Romania au decis in ultimele doua saptamani sa reduca ratele la creditele deja acordate. Printre ele, Piraeus Bank, Banca Transilvania, Garanti Bank sau Banca Romaneasca. La Piraeus, de exemplu, rata lunara aferenta unui credit ipotecar contractat pe 30 de ani scade cu pana la 90 de euro in luna martie comprativ cu octombrie anul trecut. Astfel, potrivit unui calcul efectuat de banca, angajamentul lunar pentru cazul expus mai sus se reduce de la 390,14 euro in octombrie la doar 282,95 euro in martie anul acesta. Procentual, rata scade cu 27%, valoare care acopera si devalorizarea leului, scrie Cotidianul.

Romania are o alocare disproportionata a bugetului de investitii intre infrastructura feroviara si cea rutiera, doar 8% din totalul investitiilor mergand catre calea ferata. Daca in Romania, in 2005, s-au alocat 8% din 1,4 miliarde de euro investitii in infrastructura pentru calea ferata, adica 112 milioane de euro, in Italia au fost alocati 54% din 15,88 miliarde de euro, adica 8,57 miliarde de euro, de peste 70 de ori mai mult pentru o cale ferata cel mult dubla ca lungime. In Austria, 60% din investitiile in infrastructura au mers catre calea ferata. Stam mai prost chiar decat Cehia, tara a carei retea este la jumatate din cea a Romaniei. Pentru cei 9.400 de kilometri de retea din Cehia s-au investit de patru ori mai multi bani decat in Romania, adica 491 de milioane de euro, respectiv 26% dintr-un total de 1,8 miliarde de euro investitii in infrastructura. Stefan Roseanu, secretar general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, spune ca in ultimii doi ani situatia este si mai critica, alocatiile anuale fiind de 90 de milioane de lei, scrie Cotidianul.