Se ingroasa gluma! Bancherii pun inca un sfert de miliard de euro la saltea. Provizioanele au explodat in ianuarie si au sarit pragul de 2 mld. euro, iar bancherii se uita ingrijorati la neperformanta. Doar 60% dintre creditele acordate populatiei si companiilor pot fi considerate “curate”, restul intrand deja sub incidenta problemelor. Asta in situatia in care si bancile au nevoie de bani. Numai in februarie, bancherii au imprumutat 9 mld. euro de la BNR. Romanii au obligat bancherii sa puna deoparte, numai in ianuarie, 272 mil. euro pentru provizioane, scrie Business Standard.

Directorul MOL: Avem suspiciuni ca OMV este doar o acoperire pentru rusi. Oficialii grupului petrolier ungar MOL au spus ieri ca OMV este o acoperire pentru interesele rusesti, dupa ce austriecii de la OMV au decis sa-si vanda pachetul de 21% din actiunile MOL catre rusii de la Surgutneftegaz, o companie despre care se afirma ca ar fi controlata direct de Kremlin. Aceasta este cea mai grava acuza oficiala facuta vreodata la adresa OMV, care detine cea mai mare companie din Romania, Petrom, scrie Ziarul Financiar.

12 dosare penale pentru piese Dacia contrafacute. Mai multe loturi de piese de schimb Dacia contrafacute au fost ridicate in urma unor anchete desfasurate in perioada decembrie 2008 – martie 2009 de catre organele de politie impreuna cu reprezentantii Automobile Dacia, scrie Capital.

Cum te poate ajuta arbitrajul comercial. Litigiile rezolvate prin arbitraj comercial sunt solutionate mai repede si mai putin formal decat in cazul unei instante de judecata de drept comun. De exemplu, litigiile interne pot fi rezolvate in maxim cinci luni, iar cele externe in aproximativ un an. Pentru ca procedurile sunt simplificate, caile de atac impotriva unei hotarari arbitrale sunt mai putine, scrie Startups.ro.

Cel mai mare site american de recrutare online a inceput "recoltarea" de CV-uri in Romania. CarrerBuilder, cel mai important jucator de pe piata de recrutare online din SUA, care si-a anuntat intrarea in Romania anul trecut, si-a lansat oficial serviciile in Romania si a inceput sa distribuie primele newslettere pentru atragerea de aplicanti romani, scrie DailyBusiness.ro.

Firmele pot plati impozite mai mici daca isi reevalueaza proprietatile. Persoanelor juridice li se aplica o cota de impozitare stabilita prin hotararea Consiliului Local. Aceasta cota poate fi cuprinsa intre 0.25% si 1,5% din valoarea de inventar pentru cladirile aflate in patrimoniu pentru care persoanele juridice au efectuat cel putin o reevaluare in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta, scrie NewsChannel.ro.

Nicolae Cinteza, BNR: Sapte banci trebuie sa-si mentina solvabilitatea peste 10%. Sapte banci din tara noastra trebuie sa-si mentina nivelul solvabilitatii peste 10% dupa ce s-a observat o deteriorare a portofoliilor de credite, in ciuda faptului ca nivelul minim este de 8%, potrivit recomandarii facute de domnul Nicolae Cinteza, directorul directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, scrie Bursa.

Topul preturilor la apartamentele vechi in marile orase din Romania. Bucurestiul tine in continuare capul de lista al celor mai scumpe locuinte din Romania, cu un pret mediu pe metru patrat de 2.700 de euro, urmat de Timisoara, in care cea mai ieftina garsoniera poate fi achizitionata la un pret de circa 43.000 de euro. Pe locul trei in top se situeaza Clujul, in care pretul minim de achizitie este de 41.500 de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de evaluare Darian si citat de Business Standard.

Mikaloff, CEO al UPC: Competitia pe telecom devenise irationala. Tarifele au ajuns dramatic de mici. Piata telecom din Romania este comparabila cu alte piete europene din punctul de vedere al numarului de operatori, insa concurenta "irationala" pe preturi a dus tarifele la un nivel "dramatic de mic", care face dificila extinderea afacerilor, afirma americanul Jack Mikaloff, citat de Ziarul Financiar.

«Fabricat in Romania» moare, dar nu se preda. Programul Fabricat in Romania, pornit in 2000 ca „un program de promovare a produselor romanesti in Romania“, aproape ca a trecut in uitare. Daca inaintea aderarii la UE producatorii locali simteau nevoia unui astfel de demers, dupa ani de crestere economica si dupa aderarea la UE, nimeni nu-i mai vedea rostul. Proiectul este acum considerat de catre promotorii sai una dintre solutiile majore pentru gestionarea efectelor crizei, scrie Capital.

Taxa de poluare ar putea fi inlocuita din 2010. Impozitul care va inlocui taxa auto se va calcula in functie de gradul de poluare. Ministerul mediului are in vedere renuntarea la actuala taxa de poluare auto si inlocuirea acesteia, incepand cu 1 ianuarie 2010, cu un impozit anual, in functie de gradul de poluare a autovehiculului, a declarat Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, citat de Romania libera.

Gran Turismo chinezesc: Geely Tiger. Constructorii chinezi incep sa-si faca simtita prezenta pe piata auto si, iata, ataca tot mai multe segmente. Acest concept, denumit GT, face trimitere la segmentul Gran Turismo, chiar daca initialele, in cazul de fata, vin de la Geely Tiger. A fost pregatit pentru Salonul Auto de la Shanghai si, daca se va bucura de o primire buna, s-ar putea sa-l vedem in productia de serie nu peste foarte mult timp. Geely Tiger, in versiunea prezentata aici, este o evolutie a unor concepte prezentate anterior, scrie 24auto.ro.

Incep retragerile si de la salonul auto din Frankfurt: Honda, Mitsubishi si Nissan nu vor fi prezenti. Tot mai multi producatori auto se retrag de la saloanele auto internationale din cauza lipsei banilor ori din dorinta de a economisi cat mai mult. Honda, Mitsubishi si Nissan tocmai au anuntat ca vor spune „pas” salonului auto de la Frankfurt, unul dintre cele mai importante din Europa, scrie StiriAuto.ro.