Criza va trimite in saracie un milion de romani. Cifra saracilor din Romania ar putea sa se dubleze pana la finalul crizei economice, ceea ce, pe langa gravele consecinte sociale, va mari presiunea asupra unui buget aflat si asa in suferinta. Nivelul de trai a circa patru sute de mii de romani ar putea sa sufere, in 2009, o schimbare semnificativa, aruncandu-i pe acestia in randul celor aflati sub pragul de saracie absoluta. Pana cand efectele recesiunii vor disparea (adica la aproximativ un an dupa redresarea economica), alte cateva sute de mii de persoane vor intra in aceasta categorie. In total, numarul celor pe care criza ii va transforma in saraci lipiti pamantului ar putea ajunge la un milion, scrie Capital.

Incep sa coboare ratele la creditele in euro. Clientii care au credite in euro cu dobanda calculata in functie de indicatorul EURIBOR incep sa vada scaderi consistente ale ratelor lunare, pe masura ce dobanzile pe pietele interbancare coboara. Indicatorul EURIBOR, care reflecta costul la care marile banci de pe piata europeana isi imprumuta euro intre ele si este utilizat ca o referinta de pret, a coborat in prezent la 1,4% pe an pentru scadenta de trei luni, fata de 2,85% pe an, cat era in ianuarie. In octombrie anul trecut, EURIBOR atinsese varfuri de aproape 5,4% pe an. In general, bancile percep marje de patru-sase puncte procentuale, care se aduna la nivelul EURIBOR, scrie Ziarul Financiar.

Cumparatorii de locuinte noi, prinsi in capcana precontractelor. Bancile pot deveni in curand proprietarii ansamblurilor rezidentiale pentru care au acordat finantari. Insolventa dezvoltatorilor si cumparatorilor de locuinte deschide sezonul executarilor silite. Miile de romani care au platit avansuri pentru locuinte noi isi vad calculele initiale date complet peste cap de efectele crizei. Incercarea de a iesi din antecontractele semnate in anii trecuti, la clauzele carora multi nu au fost atenti, le poate aduce pierderi totale de milioane de euro, scrie Capital.

SIF-urile contraataca in razboiul de 1 mld. euro pentru schimbarea conducerii. SIF Banat-Crisana a suspendat drepturile de vot de peste 1% ale grupului de actionari de la BT, care detine 7,5% din actiuni. Suspendarea dreptului de vot pentru actionarii importanti este una dintre parghiile legale de care conducerile actuale ale SIF se folosesc pentru a limita accesul in Consiliul de Administratie (CA) al acestora. Vineri, SIF-urile au programate Adunari Generale ale Actionarilor (AGA) in care vor fi alesi membrii CA care vor administra in urmatorii patru ani activele SIF-urilor, de peste un miliard de euro, scrie Ziarul Financiar.

Cum riposteaza un gigant pus la pamant de criza. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, unul dintre activele aflate in mana magnatului de origine indiana Lakshmi Mittal, si-a schimbat pentru a doua oara in sase luni strategia pentru 2009, in conditiile in care primele masuri de restructurare anuntate nu si-au aratat inca eficienta, iar preturile la otel si comenzile au atins un nivel minim fara precedent in ultimii 30 de ani, noteaza Business Standard.

Masina "de criza" la romani: Ieftina si din clasa mica. Romanii cumpara tot mai putine masini noi, iar atunci cand merg in show-room, se indreapta in special catre masinile ieftine, din clasa medie sau mica, preferabil pe benzina, arata datele oficiale. Singurele cresteri de vanzari, in primul trimestru, le-au inregistrat Hyundai, cu modelele i10 si Accent, si Suzuki, in special cu gama Swift, scrie DailyBusiness.ro

Painea romaneasca se vinde 'la negru'. Evaziunea fiscala din industria de morarit si panificatie se ridica, anual, la aproximativ 700 de milioane de euro, potrivit patronatului din domeniu. Reprezentantii ROMPAN sustin ca in primele doua luni ale lui 2009, s-a estimat ca jumatate din aceasta piata a functionat "la negru". Datele sunt confirmate si de Ministerul Administratiei si Internelor, care a cerut ca societatile care produc ori comercializeaza faina si produse de panificatie sa fie controlate "la sange", scrie NewsChannel.ro

Cei care apeleaza la pirateria online, de 10 ori mai predispusi sa cumpere muzica.

Industria muzicala nu este neaparat impiedicata de pirateria online, cei care utilizeaza metodele ilegale de descarcare a melodiilor dorite fiind totodata si cei care ajuta la cresterea acestei piete, potrivit unui studiu BI Norwegian School of Management, citat de The Guardian. "Cei care downloadeaza muzica ilegal sunt de 10 ori mai dispusi sa plateasca pentru cantece decat cei care nu apeleaza deloc la pirateria online", se precizeaza in studiu, scrie DailyBusiness.ro

Banca Carpatica tinteste un profit net de opt ori mai mare. Banca Comerciala Carpatica va inchide patru unitati in teritoriu si 16 reprezentante, in acest an, urmand sa realizeze, in acest fel, o economie neta de aproape un milion de lei, potrivit informatiilor publicate, ieri, de institutie. Carpatica tinteste in 2009 un profit net de 6,72 milioane de lei, de peste opt ori mai mare decat cel obtinut anul trecut (801 milioane de lei), in ciuda faptului ca, in primele luni din acest an, activitatea de creditare a fost blocata, scrie Bursa.

Firmele si-au redus cu 30% bugetele de relocare. Previziunile economice pentru acest an, dar si pentru 2010, scaderea cifrei de afaceri din ultimele luni, au determinat IMM-urile, companiile medii si cele corporate sa-si diminueze bugetele de relocare. Astfel, acestea s-au redus cu 25–30%, arata un studiu realizat de compania imobiliara Esop, scrie Gandul.

H7, urmatoarea generatie de Hover. Crossoverul "made in China", Hover are deja un inlocuitor, momentan la stadiul de concept. Chinezii de la Great Wall au prezentat zilele acestea la salonul auto de la Shanghai urmatoarea generatie a lui Hover, care poarta numele de H7 si se pare ca va incerca sa intre pe zona premium a crossoverelor. Daca aspectul viitoarei masini de serie va fi macar asemanator cu cel al conceptului H7, atunci SUV-ul ar putea spera la un loc in zona premium, dar cu un buget considerabil de marketing, ca suport. Sub capota, masina are un propulsor pe benzina V6 de 3.0 litri, cuplat la o transmisie integrala in 6 trepte, capabil sa duca SUV-ul la 225 de km/h, scrie StiriAuto.ro.

Topul celor mai fiabile automobile. Atunci cand cumparam un automobil, indiferent daca este nou sau de ocazie, fiabilitatea acestuia este unul dintre cele mai importante criterii in alegerea modelului. Sursele neutre de informare sunt, insa, destul de greu de gasit. Fiecare dealer isi ridica in slavi marfa, pe forumuri opiniile sunt de cele mai multe ori pline de subiectivism, iar "legendele" referitoare la un model sau altul au rareori acoperire in studii realizate riguros, pe piata, scrie 24auto.ro.

Cum gasesti pe Google imaginile care te intereseaza. Daca aveai impresia ca Google are liber de sarbatori, te-ai inselat. Google munceste inclusiv de Paste, precum jucatorii de fotbal din campionatul englez. De data aceasta, Google a pus la cale o facilitate, numita Similar Images, care te ajuta sa gasesti imagini asemanatoare. Similar Images este de fapt un experiment care face parte din laboratorul unde Google testeaza cu spor diverse formule. Desi nou-nascut, acest experiment dovedeste ca are potentialul de a deveni, pe viitor, o functie de baza a cautarilor de imagini pe Google, scrie go4it.ro.