Obama pune piedica operatiunilor externe ale firmelor americane. Presedintele american, Barack Obama, va cere modificarea unor prevederi ale Codului Fiscal, apreciind ca acestea incurajeaza companiile sa dezvolte operatiunile din strainatate, in loc sa infiinteze locuri de munca in Statele Unite, scrie Capital.

Cine iese din economie dupa ce intra impozitul forfetar. Cum arata portretul-robot al victimei impozitului minim, proaspat activat in piata de la 1 mai? Este vorba, in multe dintre cazuri, despre o afacere de familie, la parterul stradal al unui bloc, una dintre cele mai vanate locatii pana nu demult pe piata imobiliara. In alte cazuri este vorba despre spatii sau standuri inchiriate in centre comerciale, unde micii intreprinzatori suporta cu greu scaderea puternica a consumului, pe fondul crizei, scrie Business Standard.

Bancile intarzie reducerea dobanzilor la credite desi pe piata monetara sunt bani. Dobanzile pe piata monetara au scazut cu pana la patru puncte procentuale in ultima perioada, insa bancile nu se grabesc sa reduca dobanzile la credite. Nici scaderea ratelor de referinta la euro - EURIBOR - nu se reflecta in ieftiniri ale creditelor de pe piata locala, desi nivelul primei de risc pentru Romania reflectat in cotatiile CDS - credit default swap - s-a diminuat cu circa trei puncte procentuale in ultima luna. Mai mult, unele banci mari au ajuns sa inregistreze surplusuri de lichiditate, insa prefera sa cumpere titluri de stat decat sa-si asume riscul de a relua creditarea, scrie Ziarul Financiar.

Bancile cer ajutor de la Centru ca sa reia creditarea. Bancherii spera ca Banca Nationala a Romaniei sa adopte, in sedinta Consiliului de Administratie de maine, decizii ce vizeaza relaxarea politicii monetare pentru a stimula activitatea de creditare. Majoritatea directorilor bancilor de pe piata locala solicita o reducere a dobanzii de politica monetara, in timp ce unii ar vrea ca banca centrala sa scada si nivelul ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, scrie Bursa.

Cat de jos pot zbura preturile biletelor de avion? In primul trimestru din 2009, traficul aerian a coborat in picaj cu aproximativ acelasi indice, 15–20%, cu care decola in anii trecuti. Efectul? Un veritabil razboi al tarifelor ce ar putea reduce, in final, diferentele intre modelul traditional si cel low-cost, scrie Money Express.

Planul anticriza al imobiliarilor: construim acum si vindem cand trece. Dezvoltatorii care lanseaza in acest an proiecte rezidentiale profita de preturi de constructie mai mici. Toti acesti dezvoltatori au stiut sa profite de criza: preturi la materialele de constructii mai mici, forta de munca mai ieftina, ceea ce inseamna ca costurile de constructie sunt mai mici, dar preturile finale de vanzare, la fel de mari, scrie Gandul.

Cota de piata a Dacia in Franta este in declin. Vanzarile Dacia in Franta au scazut cu 9% in primele patru luni ale anului, potrivit datelor Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile. In intervalul ianuarie-aprilie, pe piata franceza au fost inmatriculate 14.377 de automobile Dacia noi, iar cota de piata a marcii a fost de 2,1%. In perioada similara din 2008, in Franta au fost inmatricultate 15.799 de automobile Dacia, echivalentul unei cote de piata de 2,2%, scrie Evenimentul zilei.

Vacante cu discount la pensiuni si la mare. Persoanele care vor sa mearga in vacanta in pensiunile agroturistice vor putea sa o faca pana in 19 iunie la preturi promotionale. ANTREC a lansat programul „Vacante la tara“ prin care pentru cinci nopti de cazare intr-o pensiune de doua margarete se vor plati 150 de lei de persoana, in vreme ce in cazul pensiunilor de trei si patru margarete tariful urca, pentru un pachet similar, la 195 de lei de persoana, scrie Cotidianul.

“Antrenorii” de afaceri sunt tot mai cautati. Rata anuala de crestere a pietei de coaching din Romania este intre 30% si 50%, iar specialistii spun ca momentul crizei este favorabil, oferind acestui domeniu oportunitatea diferentierii. Potentialul de dezvoltare este mare atat din punct de vedere al segmentelor abordate, cat si al numarului de profesionisti care activeaza in domeniu, scrie Startups.ro.

Cum se pot plati salariile din Fondul de garantare a creditelor salariale. Unele agentii locale de somaj declara ca destul de putini angajatori solicita plata salariilor din Fond, chiar in situatia in care acestia intra in procedura de insolventa si pun acest fapt pe seama necunoasterii de catre intreprinzatori a legislatiei. Conditiile impuse de lege pentru accesarea banilor din Fondul de garantare nu sunt usor de indeplinit, iar formalitatile care trebuie indeplinite destul de complicate, scrie NewsChannel.ro.

Windows 7, aproape gata de lansare. Ultima versiune este disponibila online, iar pe piata va ajunge in toamna. Incepand de astazi Microsoft va oferi spre testare versiunea aproape finala a noului sistem de operare Windows 7. Despre comercializarea programului, conducerea companiei americane spune ca exista un pret pentru utilizatorii casnici si altul pentru companii, scrie Adevarul.

Bertone Mantide ar putea fi produs in 10 unitati, pretul atinge circa 1,5 milioane euro. Bertone Mantide este tot mai aproape de productia de serie, reiese din spusele designerului masinii, Jason Castriota, care a spus ca Bertone intentioneaza sa produca 10 exemplare ale acestui model, scrie worldcarfans.com. Un Bertone Mantide va costa circa 1,5 milioane de euro, cu cateva sute de mii de euro decat un Bugati Veyron, scrie StiriAuto.ro.

Cel mai rapid coupe BMW din toate timpurile. Sa fie acesta cel mai rapid BMW din toate timpurile? Probabil da, insa deocamdata doar pe hartie. Preparatorul G-Power, binecunoscut amatorilor de viteze ridicate, este cel care recidiveaza. Nu cu mult timp in urma, un M5 dotat cu motor V10 de 750 CP, preparat de G-Power si denumit Hurricane, a depasit viteza de 367 km/ora, fiind considerat cel mai rapid sedan de strada, scrie 24auto.ro.