Productiile TV vor cauta publicul online. In anii trecuti, casele independente de productie TV se puteau lauda cu profituri generoase si marje de doua cifre. In prezent, industria trebuie sa faca fata reducerii bugetelor si scaderii audientelor, cauzate in principal de migrarea publicului catre internet. Nisa online este insa una dintre variantele de exploatat. Criza actuala accentueaza ritmul de scadere al volumului pietei, dar aduce si o serie de aspecte pozitive - cerne valorile, productiile fara audienta se opresc, creste concurenta si eficienta utilizarii resurselor umane. In aceste conditii, cred ca va creste calitatea productiilor TV, chiar in conditiile reducerii bugetelor. Producatorii vor fi fortati sa fie inventivi si sa gaseasca modalitati de a produce mai ieftin si mai atractiv”, spune pentru startups.ro Tudor Moisescu, Director Economic, Red Spike Film. El adauga faptul ca publicul care se uita la programele TV se imputineaza deoarece migreaza spre online pentru a obtine ceea ce in mod traditional gasea la TV, scrie StartUps.ro.

Aprobarea programului "Prima Casa" i-a exaltat pe unii proprietari de apartamente vechi din Bucuresti, care si-au majorat preturile de vanzare la suma de 60.000 de euro, plafonul maxim garantat de stat. Asemenea fenomene s-au inregistrat pentru apartamentele cu doua camere din zona Titan - stadion National, unde ofertele de vanzare erau, pana in iunie, de 50-55.000 de euro, in functie de suprafata, dotari, etaj sau ve­chimea imobilului. Analistul imobiliar, Ion Radu Zilisteanu, ne-a declarat: "Intr-adevar unii proprietari de apartamente vechi din cartiere periferice ale Capitalei au majorat preturile cu 5-10.000 de euro, entuziasmati fiind de program. Dar nu sunt decat fenomene sporadice, nu s-au generalizat si nici nu cred ca fenomenul va lua amploare". Domnia sa sustine ca isi mentine opinia, potrivit careia circa 16.000 de tranzactii la nivel national in cadrul "Prima Casa" nu vor modifica preturile locuintelor vechi, scrie Bursa.

Top 3 probleme-cheie pentru manageri pe timp de criza. Profitabilitatea, preturile si relatia cu clientii sunt factorii identificati de manageri ca fiind cruciali pe timp de criza, potrivit unui sondaj care a inclus directori executivi de la 570 de mari companii internationale, publicat de firma de servicii profesionale Ernst & Young. 86% dintre directorii intervievati de Ernst & Young au declarat ca pe parcursul ultimului an au accelerat programele de reducere a costurilor, 52% au intensificat planurile de restructurare si 38% au apasat pe butonul pe care scria „program de reducere semnificativa a numarului de angajati”. La intrebarea „care sunt factorii de interes cheie pe termen scurt”, executivii intervievati au raspuns: profitabilitatea (73%), strategia de stabilire a preturilor (55%) si relatia cu clientii (52%). 38% dintre manageri au spus ca s-au facut mai multe investitii in gestionarea riscurilor la nivel intern, scrie Capital.

Dacia introduce motorul de 1,2 litri. Constructorul Automobile Dacia a introdus astazi in gama comerciala o noua motorizare de 1,2 litri, cu alimentare pe benzina, care dezvolta 75 CP. Astfel, Dacia intra in grupul constructorilor europeni precum Fiat, Opel sau Peugeot, care cuprind in gama si motorizari de litraj mic, sub 1,4 litri, cu emisii reduse de CO2. Noua motorizare este disponibila atat pentru modelul Logan, cat si pentru Sandero pentru versiunile de echipare Ambiance, Preferance si Laureate. Pretul insa, potrivit informatiilor furnizate de Dacia, atat pentru Logan, cat si pentru Sandero, echipate cu motorul de 1,2 litri in versiunea Ambiance, este mai mare cu 100, respectiv 150 de euro decat in cazul aceleiasi echipari, dar cu motorul de 1,4 litri, care dezvolta aceeasi putere. Pretul de intrare in gama pentru Logan 1,2 l este de 6.550 de euro in timp ce pentru Sandero este de 7.500 de euro. Dacia a precizat ca intervalele de revizie sunt de 40.000 km la doi ani, scrie Ziarul Financiar.

Business Standard a analizat in premiera cati bani au intrat in campionatele din Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina si Rusia, in calcul fiind luate veniturile care au provenit din transferuri de fotbalisti, sponsorizari, vanzari de bilete, drepturi de televizare si participari in cupe europene. Romania ocupa locul al treilea, dupa Rusia (300 mil. euro) si Ucraina (220 mil. euro), Top 10 din Europa de Est fiind inchis de Slovenia, cu 20 mil. euro. Datele au aratat ca, in pofida investitiilor mari facute in ultimii ani, fotbalul din estul Europei nu a reusit nici macar sa se apropie, ca afacere, de cel din Vest. Spre exemplu, banii rulati de toate cele zece campionate luate in calcul nu reprezinta nici jumatate din veniturile inregistrate in acelasi sezon de echipele de fotbal din Anglia, care s-au ridicat, potrivit unui raport al Deloitte, la 2,4 miliarde euro, afirma Business Standard.

Cea mai grea perioada a crizei economice mondiale a trecut, sustine omul de afaceri american George Soros. De asemenea, el crede ca state precum Polonia si Ungaria ar fi fost mai putin afectate de criza, daca ar fi facut parte din zona euro. Miliardarul a atras atentia, insa, ca e nevoie de o legislatie internationala pentru reglementarea pietelor globale. „Categoric, am lasat in urma cea mai dificila perioada a crizei. Actualele probleme nu seamana cu nimic din ce am mai intålnit, insa marcheaza sfårsitul unei ere. Sistemul actual s-a bazat pe premisa falsa ca pietele pot reveni independent la echilibru, sistemul putåndu-se autocorecta“, a spus Soros, citat de Curentul.

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va inregistra in acest an un profit brut de 4,87 milioane lei, potrivit Bugetului de Venituri si Cheltuieli pe anul 2009, aprobat prin Hotarare de Guvern la 10 iunie si publicat, la 22 iunie 2009, in Monitorul Oficial. Conform Bugetului de Venituri si Cheltuieli, profitul ramas dupa deducerea impozitului pe profit va fi de 4,095 milioane lei. Potrivit documentului, veniturile totale ale CNPR vor fi, in 2009, de 1,543 miliarde lei, 1,487 miliarde lei provenind din venituri din exploatare. Din aceasta suma, 498 milioane lei provin din comisioane incasate pentru transmiterea pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale la domiciliul beneficiarilor. Veniturile financiare ale CNPR pentru 2009 vor atinge 56,65 milioane lei, scrie Adevarul.

Un nou Air Force One pentru presedintele Traian Basescu. Ministerul Transporturilor ii pregateste presedintelui Traian Basescu un nou avion prezidential. Una din cele doua aeronave Airbus 310 ale companiei TAROM, care genereaza pierderi de peste 800.000 de euro pe luna, ar putea deveni Air Force One pentru seful statului. Pe de alta parte, TAROM ar putea pune in aplicare, in acest an, un plan pentru restructurarea sistemului financiar si de reducere de personal cu circa 20%, scrie Gardianul.

Aeroportul Baneasa se teme sa nu fie pagubit cu 200.000 de euro dupa falimentul SkyEurope. Compania aeriana slovaca low cost SkyEurope, care opereaza curse de pe aeroportul Baneasa, pe relatia Bucuresti-Viena, a anuntat, ieri, ca a intrat voluntar in faliment, pentru a se restructura, din cauza dificultatilor financiare structurale. „Operatorul low cost SkyEurope are datorii catre aeroportul Baneasa de circa 200.000 de euro. SkyEurope inca mai efectueaza curse Bucuresti-Viena. Conducerea aeroportului Baneasa ar trebui sa opreasca o aeronava la sol in contul datoriilor. In cazul in care operatorul va inchide ruta Bucuresti-Viena, aeroportul Baneasa pierde banii”, ne-au declarat surse din Ministerul Transporturilor. Potrivit unui comunicat transmis de operator, „SkyEurope a obtinut de la tribunalul din Bratislava inghetarea creantelor, pentru a permite conducerii sa desfasoare procedura de restructurare, o masura similara capitolului 11 din legea falimentului din Statele Unite”, scrie Gardianul.

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri inca un miliard de lei de la bancheri, vanzand bancilor certificate de trezorerie cu maturitatea de un an. Cererea din partea bancilor a fost de aproape doua ori mai mare decat oferta Finantelor, insa dobanda perceputa a fost si ea in crestere, de 11,22%, cu 0,08% mai mult decat precedenta licitatie de titluri. Desi in urcare, dobanda ceruta acum de banci statului este mult sub cea perceputa la inceputul anului, cand aceasta depasea 14%. Pana acum, statul a imprumutat de la banci, in total, circa 40 de miliarde de lei, aproape 10 miliarde de euro, adica de trei ori mai mult decat in tot anul trecut la un loc, scrie Gandul.

Administratorul desemnat al Fondului Proprietatea la inceputul lunii iunie, compania americana Franklin Templeton Investment Management Ltd., ar putea prelua atributiile privind gestionarea Fondului in luna septembrie a acestui an, a declarat ieri Daniela Lulache, presedintele Fondului. Pentru predarea stafetei catre administratorul ales este nevoie de acordul actionarilor, convocati in adunare generala pe 27 iulie. Acestia trebuie sa aprobe termenii si conditiile contractului de administrare, precum si politica de investitii propusa de firma castigatoare. "Dupa estimarile noastre, cel mai probabil undeva in toamna va intra in vigoare contractul de administrare incheiat cu Franklin Templeton. La finele lunii iulie, actionarii vor aproba termenii contractului de administrare. In acest interval de timp, Franklin Templeton are obligatia, conform procedurilor legale in vigoare, sa infiinteze o filiala in Romania si sa se autorizeze pentru indeplinirea conditiilor de administrare", a declarat Daniela Lulache, scrie Romania Libera.

Dornici sa puna mana pe un iPhone, fanii Apple nu s-au mai inghesuit la cozi ca in anii trecuti, dar s-au prezentat la magazine inca din timpul noptii. Apple a lansat saptamana trecuta si o versiune noua de software, iPhone 3.0, care aduce imbunatatiri importante, cele mai asteptate fiind MMS si optiunea copy-paste. Peste 6 milioane de clienti au descarcat software- ul in numai cinci zile de la data lansarii. Terminalul vine cu imbunatatiri majore fata de modelul anterior, cele mai notabile fiind viteza dubla de procesare, marirea vietii bateriei, apelarea vocala, camera foto de 3,15 megapixeli, posibilitatea de a filma circa 30 de cadre pe secunda si o busola. De la anuntul oficial al lansarii a lipsit directorul executiv Apple, Steve Jobs, mai tarziu aflandu-se ca acesta a fost supus unui transplant de ficat in urma cu doua luni, scrie EvZ.

Romanii fug in vacanta in Bulgaria. Cele mai ieftine locuinte de vacanta sunt pe litoralul bulgaresc. Oficialii bulgari spun ca numarul turistilor straini care au vizitat Bulgaria in primele patru luni ale lui 2009 a crescut si ca in aceste conditii se asteapta ca turismul bulgar sa nu inregistreze scaderi in acest an, in ciuda crizei. Aneliya Krushkova, sefa Agentiei Nationale pentru Turism din Bulgaria, spune, conform agentiei Novinite, ca numarul turistilor romani care au vizitat Bulgaria in primele patru luni a crescut cu 80% comparativ cu anul trecut. Statistica ii include pe romanii care au petrecut Pastele in Bulgaria, dar si o parte din vacanta de 1 Mai. A crescut si numarul turistilor din Polonia, Slovenia, Cehia si Ungaria, scrie Cotidianul.