Dan Ostahie: Sunt gata sa vand Altex. Dupa ce, din cauza crizei, s-a vazut nevoit sa inchida Media Galaxy din Unirea Shopping Center, Dan Ostahie este acum dispus sa renunte la controlul total asupra companiei. „Astazi nu mai este important nici pretul, nici daca pachetul pus in discutie este minoritar sau majoritar. Important este sa fii capabil sa atragi banii necesari pentru a traversa o perioada de criza, care poate fi mai lunga sau mai scurta“, adauga omul de afaceri, citat de Capital.

Patriciu arata statului cum sa faca rost de bani: De ce nu vindeti cladirile ca sa aduceti miliarde la buget. Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, care controleaza afaceri cu petrol, imobiliare, IT si media, vede o contractie a economiei de 7-10% in acest an si estimeaza ca, din septembrie, statul va intampina probleme la plata pensiilor si a salariilor bugetarilor, fara ca banii de la Comisia Europeana sa ajute prea mult. Magnatul considera ca o solutie ar fi vanzarea tuturor asseturilor (activelor) neproductive ale statului, respectiv sedii, cladiri, in sistemul sale and lease back, scrie Business Standard.

Afacerea universitatilor private: 33 mil. euro raman anual in buzunarul "Spiru Haret". Universitatea "Spiru Haret" - cea mai mare si mai bogata universitate privata din Romania, implicata in unul din cele mai puternice scandaluri din invatamant din ultimii ani - a avut venituri de 246 mil. lei (74 mil. euro) in 2007 si un excedent de 110 mil. lei (33 mil. euro), arata datele de pe site-ul Ministerului Finantelor. In conditiile in care universitatea scolarizeaza in prezent o treime din studentii care invata intr-o institutie de invatamant superior din tara, veniturile incasate de "Spiru Haret" din taxe de scolarizare in acest an ar putea ajunge la 100 mil, scrie Ziarul Financiar.

Dinu Patriciu: Pe Bursa de la Bucuresti nu exista nicio oportunitate, decat aceea de a pierde bani. Presedintele "Rompetrol Holding", Dinu Patriciu, considera ca singura modalitate de dezvoltare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este prin transformarea acesteia intr-o bursa regionala, in momentul de fata fiind doar "o loterie nelichida, la care singura oportunitate este aceea de a pierde bani", completand: "Bursa de Valori nu poate supravietui asa cum este ea astazi. Cred in viitorul ei daca va fi suficient de desteapta sa devina o bursa regionala prin atragerea companiilor din micile economii din jurul nostru, precum Bulgaria, Moldova, Serbia, Albania, Bosnia sau Muntenegru", citeaza Bursa.

Brokerii nu recomanda refinantarea imprumuturilor. Aveti un credit si vreti sa il refinantati, pentru ca aveti probeleme cu plata ratelor? Ganditi-va de doua ori, pentru ca analistii atrag atentia ca, in prezent, chiar daca unele banci au mai scazut dobanzile, costurile totale pe care le implica o refinantare fac ca aceasta varianta sa nu fie una avantajoasa, in multe cazuri, scrie Gandul.

Imprumuti 245.000 de lei de la CEC, dai inapoi 653.000. Capital.ro continua seria INCOGNITO cu CEC, singura banca de stat inscrisa in programul „Prima Casa”. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere daca doriti un credit in cadrul programului „Prima Casa” prin CEC este gradul de indatorare. Astfel, pentru venituri intre 5.000 si 10.000 de lei, gradul de indatorare acceptat este de 56%. Pentru a va face o imagine mai completa, va prezentam rezultatele celor doua simulari solicitate de catre reporterul Capital.ro.

Managerii au bonusuri variabile pana la 30% din valoarea salariului. Valoarea medie a bonusului variabil la nivel de top management reprezinta 30% din salariul de baza anual, in timp ce pentru posturile din productie si cele de specialisti valoarea bonusului ajunge la doar 15%, potrivit datelor studiului Mercer. Valoarea bonusului variabil din totalul pachetului salarial este mai mica si reprezinta 12% pentru pozitiile de top management, 6% pentru angajatii din productie si specialisti si 9% la nivel de middle management, scrie Business Standard.

Masinile cu caroserie din bambus, un mijloc de transport inedit. Intr-un orasel din Insulele Filipine, Tabontabon, localnicii utilizeaza un mijloc de transport inedit: taxiuri cu caroserie din bambus, care folosesc drept combustibil biodiesel bazat pe ulei de nuca de cocos. Scopul crearii unor astfel de vehicule a fost acela de a reduce cat mai mult impactul acestora asupra mediului. Desi nu le veti vedea niciodata in topurile celor mai sigure masini, ele sunt totusi o alegere interesanta ca si mijloc de transport in zonele rurale, scrie StiriAuto.ro.

Interviu cu Dinu Vela, un inginer roman din echipa de teste a Honda Canada. Fara nicio exagerare, Dinu Vela este un expert in automobile, unul dintre putinii alesi sa lucreze la cel mai inalt nivel, in acest domeniu. Despre ce inseamna munca de testare, cum e sa conduci o masina inca nefabricata, dar si despre multe alte lucruri fascinante din meseria sa, in interviul de mai jos. "Cu un an inainte de a se lansa modelul nou, suntem chemati sa dam ochii cu un prototip static, de obicei undeva in afara fabricii. Acolo sunt expuse si cateva exemplare in competitie directa, de pe la alti constructori. Avem la dispozitie doua-trei ore, ca sa punem buline cu initialele noastre acolo unde nu ne place ceva si scriem cum credem noi ca am vrea sa fie. Nu tot ce nu ne place va fi schimbat, dar cineva se va uita cat costa si daca merita schimbat", spune Vela intr-un interviu acordat pentru 24auto.ro.

Tuningul auto pierde din caii putere. Reprezentantii firmelor de profil spun ca in prima parte a acestui an cererea a scazut cu 50%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Iar preturile o iau in aceeasi directie. Totusi, inca mai exista loc pentru noi jucatori, pentru ca piata este segmentata, cu firme care dispar in cateva luni si companii cu istorie de cinci - sase ani, scrie Startups.ro.

Microsoft contraataca in razboiul cu Google, cu un pachet Office gratis accesat pe Web. Compania Microsoft va lansa o versiune gratuita a pachetului Office, pe care utilizatorii o vor accesa online, intentionand astfel sa recupereze teren in fata produselor lansate in urma cu trei ani de principalul sau rival, Google. Potrivit agentiei Reuters, citata de NewsIn, pachetul oferit de cel mai mare producator de software din lume va contine un editor de text, un program de calcul tabelar, un program de ilustrare a prezentarilor si o aplicatie pentru luarea de notite, programe similare celor care intra in componenta pachetului Office, scrie Romania libera.