In prima jumatate a acestui an, piata de comert online a fost instabila, inregistrand o usoara scadere a vanzarilor, comparativ cu primul semestru din 2008, dupa cum spune Liviu Taloi, consultant in domeniul e-commerce. Insa, jucatorii din domeniu sunt mai optimisti pentru a doua parte a anului, cand spera ca piata sa nu mai inregistreze scaderi. Liviu Taloi spune ca in prima parte a acestui an toate segmentele comertului online au fost afectate de criza financiara, insa cel mai afectat a fost sectorul IT&C, pe fondul marjelor foarte mici care genereaza costuri foarte mari. De altfel, in afara scaderii marjelor de profit, s-au inregistrat si falimente, in special in domeniul IT&C, restul magazinelor online mentinand marjele la acelasi nivel ca in 2008, scrie Startups.ro.

Datoriile catre Buget, pe scurt. Daca am tipari toate obligatiile restante la bugetul de stat, la 30 iunie 2009, afisate vineri pe site-ul ANAF, acestea ar consuma 14.130 foi, adica 28,2 topuri de hartie A4. Unul peste altul, aceste topuri de hartie l-ar intrece in inaltime pe premierul Emil Boc cu... 7 cm. Obligatiile totale la 31 martie 2009 puteau fi listate pe 24,5 topuri de hartie, intrucat insumau 12.375 foi, mai mici in inaltime decat premierul Boc cu....13 cm. La 30 iunie 2009, obligatiile restante la bugetul de stat ale marilor contribuabili insumeaza 8 pagini, iar cele ale contribuabililor mici si mijlocii, 3.934 de pagini. Obligatiile restante la bugetul asigurarilor sociale de stat ale marilor contribuabili au 7 pagini, iar ale contribuabililor mici si mijlocii totalizeaza 3.000 de pagini. Obligatiile restante la bugetul asigurarilor pentru somaj ale marilor contribuabili se pot lista pe 9 pagini, iar ale contribuabililor mici si mijlocii, pe nu mai putin de 3.295, scrie Bursa.

BRD si Banca Transilvania, cele mai mari banci locale listate la BVB, au avut cea mai buna luna iulie de la listarea lor la Bursa, dupa ce actiunile acestora au fost in topul cresterilor de luna trecuta. Indicele BET a crescut pentru a cincea luna consecutiv, castigul din iulie ajungand la 14,16%. Aceasta a fost cea mai buna luna iulie pentru indice din ultimii patru ani, scrie Business Standard.

Averi topite: cel putin zece mii de bucuresteni au case cu 30% mai ieftine fata de pretul de achizitie. Cel putin zece mii de bucuresteni care au cumparat locuinte in prima jumatate a anului 2008, cand preturile locuintelor au atins nivelul maxim, vad cum valoarea acestora scade pe zi ce trece, iar in cele mai multe dintre cazuri nivelul creditului depaseste acum cu mult pretul pe care l-ar putea primi daca ar incerca sa vanda. Potrivit indicelui ZF, preturile apartamentelor cu trei camere din Bucuresti au scazut cu peste 40% fata de nivelul de la inceputul lunii mai 2008, cand metrul patrat costa in medie 2.070 euro. Unul dintre cei care au cumparat in acea perioada este Dragos N., 33 de ani, care lucreaza in constructii si a cumparat un apartament cu doua camere langa parcul IOR din estul Capitalei. El a platit 95.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si o suprafata de 49 mp, in luna iunie a anului trecut, tocmai cand preturile incepeau sa scada. "Banuiala mea este ca apartamentul acesta mai face acum pana in 70.000 de euro. Banca l-a evaluat atunci la 97.000 de euro si mi-a dat credit 80.000 de euro pentru 30 de ani", spune Dragos, scrie Ziarul Financiar.

Forfetarul: 100.000 falimente pentru 217 milioane euro. Impozitul minim va aduce incasari de aproximativ 1,16 miliarde de lei (in jur de 277 milioane de euro) pana la sfarsitul acestui an, de peste trei ori mai mari decat estimasera initial oficialii de la Finante. Astfel, in numai doua luni de aplicare a acestei obligatii, statul a incasat 291,7 milioane de lei (69 milioane de euro) de la aproape 65% dintre firme, spune Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citat de Mediafax. In momentul introducerii acestei obligatii fiscale, Ministerul Finantelor miza pe o suma de doar 350 de milioane de lei pe opt luni de zile, din mai pana la sfarsitul acestui an. “Fara impozitul minim, 415.033 firme ar fi platit un impozit pe profit si venit de 22,25 milioane lei, scrie Gandul.

Sute de patroni merg cu kilogramul de aur la casa de amanet. Patronii au ajuns sa-si lase bijuteriile de aur la casele de amanet ca sa faca rost de bani pentru salariile angajatilor si impozitele catre stat ori pentru a-si asigura capital de lucru. Si nu doua-trei piese, pentru ca nevoia de lichiditati este foarte mare, ci chiar si cate un kilogram de lantisoare, bratari, cercei, brose si inele, adunate pe vremea cand afacerile le mergeau din plin. „S-au inregistrat asemenea cazuri in special in Bucuresti, dar exista situatii de acest gen in toata tara. Este un fenomen caracteristic unei perioade de criza, cand afacerile caselor de amanet sunt in crestere. Cand economia prospera, trendul se inverseaza“, a declarat pentru Gandul Mihail Pacioianu, presedintele executiv al Federatiei Metalelor Pretioase si Semipretioase - Diamond Gold, relateaza Gandul.

Directorul general al companiei CFR Calatori, Razvan Laurentiu Stoica, intentioneaza sa solicite Guvernului o compensatie pentru companie in valoare de circa 700 milioane de lei. „Guvernul a alocat, pentru acest an, de la buget, circa 600 milioane de lei drept compensatie pentru CFR Calatori. Comparativ, anul trecut, CFR Calatori a primit o compensatie de circa 1,2 miliarde de lei. Totusi, in ciuda sumei mari, societatea a acumulat datorii de circa 260 milioane de lei in 2008, relateaza Gardianul.

Top 15 orase in care merita sa faci cumparaturi. Intr-o perioada in care cei mai multi dintre noi nu stiu cum sa tina mai bine de bani, din cauza nesigurantei provocate de criza economica, altora le arde de cumparaturi. Si cum vara este anotimpul cel mai propice pentru aceasta activitate, datorita comcediilor si a perioadelor de reduceri, Forbes a realizat un top cu principalele orase mondiale in care merita sa e duci la cumparatori, folosind drept criteriu prezenta celor mai cunoscute marci pe aceste piete, scrie NewsChannel.ro

In plina criza economica,companiile de servicii medicale private si-au consolidat afacerile, in primele sase luni, inregistrand cresteri cuprinse intre 20 si 70% fata de anul anterior. Desi majoritatea sectoarelor din economie au resimtit acut efectele negative ale crizei economice, serviciile de sanatate private reprezinta singurul domeniu care incheie primul semestru cu cresteri de doua cifre. Pe o piata estimata la 450 milioane de euro in acest an, clinicile medicale private isi cresc portofoliul de clienti de la un an la altul, datorita situatiei deficitare din sistemul public de sanatate. In aceste conditii, din ce in ce mai multi clienti migreaza catre serviciile private de sanatate, chiar daca acest gen de servicii implica costuri mai mari. Afacerile furnizorului de servicii medicale private MedLife au crescut, in primul semestru, cu 50%, la 53 milioane lei (12,53 milioane euro), fata de ianuarie-iunie 2008, pe fondul diversificarii serviciilor oferite, al cresterii numarului de pacienti si al deschiderii de noi centre medicale, scrie Romania Libera.

Statul vinde garsoniere cu 20.000 de euro bucata. 235 de locuinte ANL din Titu, Nehoiu, Timisoara si din Curtea de Arges au fost deja evaluate pentru a fi vandute catre chiriasi, urmand ca tranzactiile sa se incheie in perioada urmatoare, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Ioan Andreica. „Sunt evaluate 235 de locuinte ANL cu scopul de a fi vandute catre chiriasi. Ne-au intrebat in ce conturi trebuie virati banii, astfel ca asteptam din zi in zi confirmarea tranzactiilor“, a declarat Ioan Andreica. Potrivit oficialului MDRL, un apartament cu doua camere intr-un bloc construit inainte de 2004, din cele patru localitati, a fost evaluat intre 20.000 si 30.000 de euro, in timp ce o garsoniera a fost evaluata la mai putin de 20.000 de euro, scrie Cotidianul.

Apartamentele de pe Valea Prahovei, construite intre anii 1960 si 1990, au un pret mediu de 1.314 euro metrul patrat. Cele mai scumpe apartamente se gasesc in Predeal, iar cele mai ieftine in Poiana Campina. Cele mai scumpe apartamente din zona montana, dintre localitatile Campina si Brasov, se regasesc in statiunea turistica Predeal. Cine vrea sa cumpere in aceasta localitate un apartament de doua camere trebuie sa scoata din buzunar 1.590 de euro pentru un metru patrat construit de locuinta, arata un studiu al agentiei imobiliare Mervani, facut pe ofertele proprii. Garsonierele din Predeal sunt un pic mai ieftine, au un pret de 1.542 de euro metrul patrat, in timp ce pretul mediu al garsonierelor la munte este de 1.476 de euro metrul patrat. Pretul mediu al garsonierelor este mai mare decat cel al apartamentelor de doua camere, cu aproximativ 150 de euro la metrul patrat, intrucat acestea sunt mai cautate datorita pretului de vanzare mai mic, afirma Cotidianul.

Vechii datornici evita Romania. Recuperarea creantelor pe care Romania le are la mai multe state, pentru exporturile derulate inainte de 1990, se afla in impas. Procesul este ingreunat de problemele economice grave ale unor state africane si de refuzul categoric al unor tari de a negocia ramburarea datoriilor. Oficialii nostri nu au reusit inca sa inceapa negocierile cu Sudan, Nigeria, Somalia si Tanzania, care ne datoreaza, in total, nu mai putin de 185 de milioane de dolari, se arata intr-un raport al guvernului,.Nici autoritatile din Cuba nu s-au aratat deschise negocierilor. Aceasta tara trebuie sa restituie Romaniei 1,1 miliarde de ruble transferabile. Argumentul Cubei pentru refuzul de a negocia este situatia economico-financiara a tarii si lipsa vointei politice de a discuta rambursarea datoriei fata de fostele tari socialiste creditoare, se arata in documentul executivului. Alte probleme in inceperea sau incheierea negocierilor sunt prezente si in relatia cu alte state, precum Libia, RPD Coreeana si Sudan, scrie EvZ.