Universitati in afara legii: peste 600 de programe de licenta neacreditate. Regulile jocului din invatamantul superior se schimba, dar prea tarziu. MECI si ARACIS au dat publicitatii lista neagra a universitatilor dupa ce s-a incheiat admiterea. De la MECI a transpirat informatia ca Italia vrea sa puna sub embargou diplomele academice din Romania. Se zvoneste ca incearca sa convinga si guvernele german si francez sa faca front comun, scrie Capital.

PSD ii lumineaza pe „baietii destepti”. Noul sef al Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie, vrea sa renegocieze contractele si sa le prelungeasca, desi e obligat sa vanda pe Bursa. Aceste contracte, din care multe au fost semnate pe o perioada de zece ani, sunt acum in prag de expirare, dupa ce au adus pierderi foarte mari statului roman, intrucat tarifele de vanzare a energiei au fost stabilite mult sub pretul pietei. In prezent, circa 10 TWh, ceea ce inseamna 70% din productia anuala a Hidroelectrica, si care reprezinta o cincime din consumul anual de energie al Romaniei, ajunge la acesti „baieti destepti”, iar o mica parte este exportata, scrie Evenimentul Zilei.

Aproape trei mii de candidati pe un singur job. Ofertele de joburi active pe site-urile firmelor de recrutare sunt luate cu asalt de candidati. Pentru un post de reprezentat medical au aplicat aproape 3.000 de persoane. In plus, numarul celor care aplica pe site-urile de profil a crescut de trei ori fata de anul trecut, concomitent cu traficul, pentru care s-au inregistrat cresteri intre 25% si 195%, potrivit principalilor jucatori de pe piata de recrutare online, scrie Business Standard.

Unde a lovit criza: firmele private au dat afara 200.000 de oameni, statul doar 2.300. Companiile private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana acum din cauza crizei, dar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica de aproape 100 ori mai putin, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) obtinute de catre Ziarul Financiar. Astfel, greul crizei este suportat in proportie de aproape 99% de sectorul privat, in timp ce sectorul bugetar, care consuma acum din resursele financiare, ramane neatins, scrie Ziarul Financiar.

Investitiile OMV in tara noastra, in pericol. Seful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, reconsidera angajamentul subsidiarei sale din Romania, Petrom, urmand sa decida pana la finalul anului daca va mai face investitia programata de 1,5 miliarde euro in modernizarea a doua rafinarii, potrivit cotidianului economic austriac Wirtschaftsblatt, scrie Bursa.

Top 10: Cele mai indraznete masini concept lansate pe timp de criza. Masinile concept sunt cireasa de pe tort la o expozitie auto. Formele ciudate si neobisnuite starnesc curiozitatea, interesul si, nu in ultimul rand, amuzamentul celor prezenti. Zagato Perana Z-One, Volvo S60, Lincoln C-Concept, GTA Concept sau Dacia Duster sunt doar cateva din masinile concept care au atras atentia in ultima perioada, scrie News Channel.ro.

Volvo ar putea fi cumparat de compania Geely. Constructorul chinez Geely e pe cale sa cumpere Volvo Cars si a pregatit un plan detaliat in care Volvo ar valora 2,4 miliarde euro, scrie ziarul suedez Dagens Industri, citat de AFP. Geely este unul dintre cei mai mari producatori auto din China, iar ca volum produce cu 20% mai putin ca Volvo. In ultimele luni au mai aparut informatii despre interesul unui constructor chinez fata de Volvo, dar nu s-a concretizat nimic, scrie StiriAuto.ro.

Lamborghini Reventon Roadster, un secret bine pazit. Una dintre cele mai spectaculoase creatii Lamborghini din ultimii ani, Reventon, a fost produsa in doar 20 de exemplare, numarandu-se printre cele mai exclusiviste supersportive din lume. Se pare ca acest model isi va continua cariera, insa in versiune roadster, dupa cum sustin mai multe publicatii auto. Zvonurile vorbesc chiar despre o prezentare speciala a acestei variante, organizata pentru anumiti clienti ai firmei din Sant’Agata Bolognese, scrie 24auto.ro.

Cum sa iti asiguri afacerea. In principiu nu exista sume minime asigurate, dar atunci cand se stabilesc este obligatoriu sa tinem cont de ceea ce trebuie sa reflecte valorile respective, pentru ca polita sa fie corect intocmita si in cazul producerii riscului asigurat, firma asigurata sa-si poata recupera cat mai mult din prejudiciu. Spre exemplu, daca asiguram o cladire pentru riscurile de incendiu, explozie, cutremur etc, trebuie sa stim ca suma asigurata va trebui sa reflecte valoarea de reconstructie a cladirii respective, scrie Startups.ro.

Power Net Consulting: In 2010 criza va lovi in plin, insa segmentul de software va continua sa creasca. Segmentul de software este mai putin vulnerabil in fata efectelor crizei economice si va continua sa creasca in urmatorii doi ani, chiar daca nu cu acelasi avant ca pana acum, este de parere Eduard Gradinescu, seful companiei furnizoare de solutii informatice integrate Power Net Consulting, care sustine intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro ca actualul context economic va determina si o "reasezare" a principalilor jucatori de pe piata, scrie DailyBusiness.ro.

Bugetele de pe TV-ul romanesc, in picaj liber fața de cele din regiune. Piata de televiziune din Romania este cea mai afectata de criza dintre pietele din regiune. Principalele motive tin de presiunile facute de agentiile de media pentru scaderea preturilor de publicitate, de imaturitatea pietei, dar si de incapacitatea economiei romanesti de a se redresa la timp sau de a contracara efectele crizei, scrie Business Standard.

Alexandrescu, AIG Life: Cateva mii de oameni renunta in fiecare luna la asigurarile de viata. Piata asigurarilor de viata inregistreaza in acest an prima scadere, cauzata de prabusirea vanzarilor de polite atasate creditelor, dar si de numarul mare de clienti care renunta la politele incheiate. In primul semestru piata a scazut cu 3%, dupa ce in anii trecuti a avut cresteri de doua cifre, scrie Ziarul Financiar.