Angajatul roman: mai bine prost platit, decat concediat. Daca inainte de recesiune demisiile curgeau pe banda rulanta doar pentru ca retributia nu corespundea cu asteptarile angajatilor, acum majoritatea prefera micsorarea salariului decat sa-si piarda locul de munca. Studiul „Ce isi doresc tinerii profesionisti”, realizat de Daedalus Millward Brown in colaborare cu Catalyst Solutions, arata ca 59% dintre romani ar accepta o scadere a salariului, scrie Capital.

Ion Sturza, omul care a adus kazahii in Romania: O tranzacție ca Rompetrol nu va mai reuși nimeni. Preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGaz, cel mai mare deal privat din Romania, realizat la o valoare de 13,5 ori EBITDA companiei, a tinut de un om: translatorul intre cele doua parti. Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova si director adjunct al Rompetrol, povesteste, intr-un interviu acordat MONEY.ro, despre cum a tradus fiecareia dintre cele doua partile implicate ce voia sa auda, in asa fel incat tranzactia sa aiba loc. Acum, la doi ani de la preluare, kazahii vor capitaliza Rompetrol cu 1,5 miliarde de euro, din care prima transa, de 500 de milioane, a venit deja, iar miliardul vine in urmatoarele luni.

Patronul CrisTim a dat afara a doua echipa de executivi in 2 luni. Radu Timis, proprietarul unei afaceri de 120 mil. euro in industria mezelurilor, cu peste 2.000 de angajati, CrisTim, surprinde intreaga piata dupa ce a decis sa se desparta de o echipa de executivi scoliti in multinationale, la mai putin de doua luni de cand i-a angajat. Marian Cretu, Radu Soare si Camelia Cringus nu mai fac parte in acest moment din businessul CrisTim, anunta Ziarul Financiar.

"Sunt semnale ca indienii vor sa inchida combinatul de la Galati". Lakshmi Mittal intentionea­za sa inchida combinatul de la Galati si sa mute productia de otel in India, ne-a declarat Gheorghe Tiber, presedintele "Solidaritatea", cel mai mare sindicat din ArcelorMittal Galati. Domnia sa a precizat: "Nu am confirmari clare, insa sunt semnale ca Mittal intentioneaza sa deschida doua combinate in India unde va muta si productia de la Galati. Se pare ca vrea sa vina in intampinarea pietei produselor siderurgice din Asia care ar putea suporta 200 de milioane de tone pe an, iar in China nu se produce momentan decat jumatate", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, scrie Bursa.

Iata cum ar putea arata Dacia Logan Coupe. Un tanar designer roman, Maris Alexandru Bogdan, a reusit sa atraga atentia publicatiilor franceze cu o creatie digitala inedita – versiunea coupe a modelului Dacia Logan. Un Logan coupe ar fi bine primit de publicul tanar si ar mari si mai mult vanzarile Dacia in Europa, care au crescut in primul semestru al acestui an cu 28.6 procente, comparativ cu anul trecut, scrie StiriAuto.ro.

Mistrale, sau Porsche Panamera in viziunea Gemballa. Panamera, primul sports sedan construit de Porsche, a ajuns si in laboratoarele tunerilor auto. Gemballa, una dintre cele mai reputate firme specializate in rafinarea modelelor Porsche, a prezentat zilele acestea primele imagini cu propria interpretare a noului Gran Turismo, scrie 24auto.ro.

Batalia imobiliara: front blocat de lipsa banilor. Aiurea, pe campuri, mai rasare cate o vila ramasa la rosu; par avanposturi abandonate de indraznetii care au impins prea departe linia frontului. Captivi in spatele liniilor inamice, unii dintre "proprietari", raniti, asteapta inca salvari miraculoase. Altii s-au predat deja. Piata i-a tradat... Pana la urma, si agentii imobiliari au intors armele! O paranteza: am pus ghilimele mai sus pentru ca unii nu sunt cu adevarat proprietari. Sunt doar titularii unui credit si victime ale unor calcule care acum dau cu minus, scrie Romania libera.

Ratele la Intesa au scazut cu 30%. Intesa Sanpaolo a fost singura banca din piata care, la inceputul acestui an, avea o bonificatie la depozitele in lei de 17%. De atunci, aceasta a scazut pana la valoarea actuala de 10,5%. De cealalta parte, dobanzile creditelor, in special ale celor destinate persoanelor fizice, au cunoscut in ultimul an o tendinta de scadere semnificativa atat in ceea ce priveste imprumuturile in lei, cat si in valuta, scrie Evenimentul Zilei.

Dozatorul de lapte se amortizeaza in doar sase-opt luni… de criza. Bucurestenii se inghesuie la dozatorul de lapte proaspat al unei ferme din Pantelimon, pentru care platesc mai putin decat la hipermarket, desi produsul este 100% natural si ecologic. 400 de litri este cantitatea medie zilnica de lapte livrata cu ajutorul dozatorului de la ferma din Pantelimon. La sfarsit de saptamana, se poate ajunge si la 500-600 de litri pe zi, scrie Capital.

Creditul ipotecar il ingroapa pe cel „cu buletinul“. Preferinta populatiei pentru creditele de investitii imobiliare se explica prin faptul ca dobanzile sunt mai mici decat la cele de consum – un produs pentru care nu se solicita garantii, asadar riscant pentru creditori. De exemplu, in iunie, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci pentru creditele in euro cu maturitate intre unu si cinci ani au fost de 5,46% - pentru creditele imobiliare fata de 7,29% - pentru imprumuturile de consum, arata datele BNR, scrie Gandul.

UBS: Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, dar si salariile sunt mici. Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 67 din 73 de orase ale lumii, dupa nivelul preturilor, fiind considerat cel mai ieftin oras din Europa si unul dintre cele mai putin costisitoare din lume, dar si salariile sunt printre cele mai mici, arata un studiu publicat miercuri de banca elvetiana UBS, Potrivit studiului "Preturi si salarii" derulat in martie 2009, orasele cu preturi mai mici decat in Bucuresti sunt Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi si Mumbai, scrie Money.ro.

Bancile economisesc milioane de euro cu angajatii care stau acasa in concedii fara plata. Jucatorii din sistemul bancar au inceput cu varianta soft a restructurarii: concedii fara plata in loc de reduceri salariale sau concedieri de personal. Angajatii Bancpost sau ING au intrat sau urmeaza sa intre in concediu fara plata in acest an, pentru reducerea costurilor cu salariile cu sute de mii de euro sau chiar cu peste 1 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Gadgeturile pentru animale, o afacere la moda. Potrivit Asociatiei Americane a Produselor pentru Animale, sumele cheltuite de americani pentru patrupezii lor s-au dublat in ultimii zece ani si sunt estimate la 45 de milioane de dolari pentru 2009. In fruntea vanzarilor se afla produsele high tech pentru dresaj, antrenamente si ingrijire, scrie NewsChannel.