Cum faci 19.000 de euro profit la Bursa, intr-o singura zi. Claudiu Eugen Silaghi, unul dintre fondatorii Bancii Transilvania si membru in Consiliul de Administratie al bancii, a vandut marti 2,02% din actiunile bancii, cu 34,8 milioane lei, dupa ce la finele lunii august a mai cedat 1,23% din capital, pentru 21,1 milioane lei. Silaghi a vandut 21,5 milioane de actiuni, printr-o tranzactie speciala, la un pret de 1,62 lei, respectiv cu 0,625 peste ultima cotatie de luni, de 1,61 lei, potrivit unei raportari a intermediarului tranzactiei, BT Securities, inaintata Bursei de Valori Bucuresti si citata de Capital.

Urcarea si decaderea celui mai destept dintre "baietii destepti". In urma cu doi ani, Energy Holding era liderul pietei concurentiale de energie. La inceputul lui 2009, compania nu mai avea nici 1% cota de piata, intr-o piata care si-a schimbat semnificativ configuratia. Ce s-a intamplat in ultimii doi ani cu Energy Holding? Cand si cum va reveni compania in topul furnizorilor de energie? Dar, mai ales, va mai reveni? Veti auzi curand din nou de noi". Este una dintre putinele propozitii rostite la sfarsitul lunii iunie de catre Guy Maybud, directorul general al Energy Holding, intr-un scurt interviu telefonic cu BUSINESS Magazin.

4,8% din Banca Transilvania s-au vandut cu 20 mil. €. Horia Ciorcila: Cred ca sunt investitori de portofoliu. Inca 2,5% din actiunile Bancii Transilvania au fost vandute ieri pe Bursa, prin intermediul a patru tranzactii speciale in valoare de 42,6 mil. lei (peste 10 mil. euro), nefiind raportati nici vanzatorii nici cumparatorii. In urma cu doua saptamani, au mai fost transferate 2,3% din actiuni pentru aproape 40 mil. lei, cumparatorii fiind investitori straini. "Cred ca sunt investitori de portofoliu", a comentat Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si unul dintre principalii actionari, cu circa 5% din actiuni, scrie Ziarul Financiar.

Tiriac: Vor supravietui crizei firmele care nu depind de banci. Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati romani, cu afaceri in imobiliare , auto si servicii financiare, nu vede economia romaneasca iesind din criza mai devreme de finele lui 2010, dupa un an extrem de dur pentru populatie si companii deopotriva si in care vor fi la adapost de riscul falimentului cel mai probabil companiile medii, mai putin dependente de banii din banci, scrie Business Standard.

60% dintre patronii romani spun ca nu mai angajeaza. Cum sa castigi peste granita de zece ori mai mult. STUDIU l Numarul companiilor care vor mai angaja personal in ultimele trei luni ale acestui an s-a redus la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. In timp ce la noi putine companii mai fac angajari, iar un proaspat absolvent de facultate poate castiga 300 de euro pe luna daca isi schimba domeniul, in Marea Britanie, cei care au grija de batrani castiga lunar 686 de euro. Mai sunt locuri si pentru posturi la Bruxelles. Spre exemplu, in luna august au aplicat aproximativ 3.200 de candidati pentru 144 de locuri alocate Romaniei in domeniul secretariatului, adica 22 de candidati pe un loc, scrie Gandul.

Brokerii isi canibalizeaza clientii. Unele semne proaste la bursele mari, in cursul sedintelor de tranzactionare de ieri, au produs frisoane brokerilor nostri. Aceasta ar fi cauza unor manevre pripite ale brokerilor, care, printr-o combinatie de operatiuni pe ambele piete - la BVB si la Bursa sibiana - au condus la pierderi ale clientilor de circa 40.000 de euro. Daca ipotezele in aceasta privinta se dovedesc adevarate, atunci, probabil ca avem de a face cu un abuz de piata. Greu de dovedit, cu legea noastra, scrie Bursa.

Ghici cat a pierdut șeful tau din leafa? Salariile top-managerilor din Romania se vor reduce cu inca 15%, pana la sfarsitul acestui an, continuand alunecarea pe toboganul crizei, care le intoarce la nivelurile din 2007. Indiferent despre care manageri vorbim, de top sau middle, in acest an salariul fix s-a diminuat drastic in foarte multe companii din sectorul auto, imobiliar, al bunurilor de larg consum, vanzarilor, constructiilor si productiei industriale, dar s-a mentinut relativ constant in banci, farmaceutice si IT, scrie Capital.

Topul asiguratorilor dupa primul semestru. Prima jumatate a acestui an a fost cel mai dificil semestru pentru asiguratori, majoritatea inregistrand pentru prima data scaderi ale afacerilor, dar sunt si cateva companii in top zece care au raportat cresteri de doua sau chiar trei cifre, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar. Pe primul loc pe piata de asigurari (generale plus viata) se afla in continuare Allianz-Tiriac (afaceri de 676 mil. lei, scadere de 3%), urmat de Omniasig (596 mil. lei, scadere de 3%), companie a grupului austriac Vienna Insurance.

Volvo C30 facelift poate fi comandat in Romania incepand cu 1 octombrie, primele unitati fiind livrate in decembrie. Volvo a publicat primele imagini oficiale cu versiunea restilizata a modelului Volvo C30, care va fi prezentata in premiera la Salonul Auto de la Frankfurt. Modelul va fi disponibil pentru comanda incepand cu 1 octombrie, iar primele masini vor ajunge in Romania incepand cu decembrie 2009, a spus pentru StiriAuto.ro Raluca Radulescu, marketing manager FORUM AUTO, importator Volvo.

BMW X5, cea mai furata masina dupa Logan. SUV-ul BMW X5 este masina cea mai furata, spun asiguratorii. Politia precizeaza insa ca Dacia Logan ramane cea mai furata masina. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a aratat insa ca, dintre marcile straine, BMW X5 se afla in topul preferintelor hotilor de masini, scrie Business Standard.

Noul Peugeot electric: iOn. Noul model electric de la Peugeot se numeste iOn, va intra pe piata pana la finele anului viitor si peste doar cateva zile va fi dezvaluit oficial, in cadrul Salonului de la Frankfurt, cu statut (inca) de concept. Foloseste baterii litiu-ion si are o raza de actiune de 130 km, fiind ideal pentru utilizarea urbana, scrie 24auto.ro.