Cele mai mari banci din lume au pierdut 1.000 de miliarde de dolari, de la declansarea crizei. Vedeti aici pierderile grupurilor care sunt prezente si in Romania. Cele mai mari banci din SUA si Europa au pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari in active toxice de la declansarea crizei subprime, la inceputul anului 2007, pana in prezent, potrivit datelor centralizate de Reuters. Cea mai mare pierdere a fost suferita de grupul american Citigroup, de 114 miliarde de dolari. Dintre bancile prezente si pe piata romaneasca, Royal Bank of Scotland a inregistrat cea mai mare pierdere, de 50 miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar.

Piata imobiliara mai are de suportat doi ani de criza. Relansarea unei piete devalorizata pe anumite sectoare si cu 90% va putea incepe cel mai devreme in 2011, cred analistii imobiliari. Conditia: sa se intoarca marii investitori straini, iar bancile sa scape de activele-balast. Devalorizarea activelor imobiliare oscileaza intre 15% si 90%, terenurile fiind victima predilecta, scrie Capital.

Creditul fara ipoteca a disparut. Clientii noi platesc pentru restantieri. Creditul de nevoi personale fara garantii, produsul-vedeta de pana anul trecut al bancilor din Romania, este pus astazi "in vitrina", ambalat in dobanzi si comisioane care taie din start apetitul clientilor pentru finantare. Mesajul bancilor, in cazul acestor credite, este unul foarte clar - “banii sunt inca scumpi, riscurile sunt inca mari, asa ca trebuie sa platiti mai mult”, scrie Business Standard.

Topul mesajelor de pe Twitter.com, realizat de programatori romani. O companie romaneasca de software a lansat un serviciu gratuit ce ofera accesul rapid la informatiile transmise prin Twitter si care a ajuns, in scurt timp, sa fie promovat de TechCrunch.com. Este unul dintre putinele proiecte romanesti care au ajuns sa fie promovate de prestigioasa retea americana, dupa CeeVee.com si Ubervu.com, scrie Romania libera.

Perdantii de la „Prima casa” raman cu maruntisul. Celor sapte banci din cele 19 prezente in programul „Prima casa” care nu au dat nici macar un credit sau au dat prea putine li se vor redistribui aproape toti bani catre institutiile financiare „mai active”, spune Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM). Banii redistribuiti se ridica la 280 de milioane de euro. Printre bancile in cauza se numara Credit Europe, Intesa SanPaolo, CEC, Piraeus, Emporiki si Bancpost, scrie Evenimentul Zilei.

„Economia reala a Americii e pe moarte” Christopher Whalen, managing director la Institutional Risk Analytics, institutul care a caracterizat banca Citigroup ca fiind „regina mortilor vii”, nu si-a indulcit deloc estimarile. Mai exact, Whalen a declarat intr-un interviu pentru Yahoo! Finance ca economia reala a Statelor Unite este pe moarte pentru ca toata lichiditatea se duce in sectorul financiar, toata lumea incercand sa-si refaca stocurile si rezervele cat inca au lichiditate, scrie Capital.

Pe cine se bazeaza piata bicicletelor in plina criza: Clientul de varsta mijlocie, cu venituri mari. Productia de biciclete "made in Romania" este inca foarte redusa, ca si cererea de pe piata autohtona. Vanzarile locale, in valoare de circa 20 mil. euro la nivelul lui 2009, au insa foarte mare potential, in contextul in care anul acesta se vor comercializa circa 250.000 de astfel de vehicule si un nou segment de consumatori se face simtit - clientul de varsta mijlocie cu venituri medii si mari, scrie DailyBusiness.ro.

Nissan Roox, o spatioasa "cutie de pantofi" pe patru roti. Nissan a anuntat ca va prezenta un nou minicar, botezat Roox, la Salonul Auto de la Tokyo, acesta urmand sa ajunga pe piata din Japonia in luna decembrie. Masina al carei aspect te duce cu gandul mai degraba la o cutie de pantofi furioasa, pe patru roti, decat la un minicar modern, este dotata cu o grila cromata si usi spate glisante, scrie StiriAuto.ro.

Renault a incheiat un parteneriat cu AvtoVAZ. Renault a incheiat un acord cu AvtoVAZ pentru a produce impreuna autovehicule incepand cu anul 2012, dupa ce Guvernul rus a cerut grupului francez sa sprijine compania, in caz contrar urmand sa-i fie redusa participatia. Pana in 2015, Renault si AvtoVAZ urmeaza sa ajunga la o productie anuala de 300.000 de unitati, scrie Ziarul Financiar.

Noile modele BMW, de la Seria 0 la gama Y. BMW nu ofera nimic in categoria mini, un neajuns important, intr-un moment in care citadinele economice sunt tot mai apreciate. Lucrurile se vor schimba in curand, se pare, prin aparitia Seriei 0. Va fi un model hatchback, cu 3 si 5 usi, pe viitoarea platforma MINI, cu tractiune pe puntea fata. Practic, noua Serie 0 se va pozitiona intre clasicul MINI si Seria 1. Se pare ca va exista si o declinare roadster, scrie 24auto.ro.

Pe cine angajeaza bancile in criza. Criza a schimbat tipul de joburi pentru care institutiile de credit organizeaza concursuri. Daca inainte de criza, se faceau angajari pentru agenti care sa vanda cat mai multe credite, acum bancile incearca sa-si eficientizeze activitatea. Se cauta specialisti care sa contribuie la reducerea riscurilor, executori de garantii bancare si IT-isti- care sa automatizeze procese pentru care, in trecut, erau folositi oameni, scrie Capital.

Garantia pentru RAFO, cosmetizata in acordul cu FMI. Romania a obtinut de la FMI majorarea plafonului de garantii de stat de la 6 miliarde de lei la 7,7 mld. lei, dar suma suplimentara este prevazuta pentru cofinantarea fondurilor europene. Astfel, garantia anuntata de Emil Boc, de 330 mil. euro pentru RAFO (sau doar 264 mil. euro, potrivit RAFO), nu poate fi acordata decat daca statul schimba destinatia prevazuta initial sau obtine o noua concesie din partea Fondului, scrie Business Standard.