Criza vazuta prin ochii a cinci sefi din industria auto. Sefii a cinci dintre cei mai puternici importatori de autovehicule din Romania au dezvaluit pentru Capital previziunile lor privind viitorul pietei autohtone. Vanzarile de autovehicule noi se vor situa sub 150.000 de unitati in acest an. Nici 2010 nu se anunta mai bun, chiar daca este asteptata o usoara revenire spre sfarsitul perioadei. Importatorii au scapat insa de presiunea stocurilor.

PwC, liderul consultantei, isi trimite toti angajatii in concediu fara plata de 15 zile. Liderul pietei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania, cu afaceri de 41 mil. euro in anul fiscal 2008, va acorda tuturor angajatilor 15 zile de concediu fara plata obligatoriu ca parte a strategiei de eficientizare a costurilor. Masura se va aplica in perioada octombrie 2009 - iunie 2010 si vizeaza toti angajatii, prin rotatie, spun reprezentantii PwC, scrie Ziarul Financiar.

Cand vor iesi la iveala scheletele din dulapurile bancilor? Cand vor incepe bancile sa-si execute silit clientii care nu mai pot sa-si achite creditele contractate in perioada de boom? Pe ce se bazeaza, insa, cei care cred ca declanșarea unui val de executari silite e inevitabila? Fundamentul teoriei ține de acumularea, din ce in ce mai greu de contestat, a unor „schelete“ in dulapurile bancilor. E vorba de așa‑numitele credite neperformante: o buna parte din imprumuturile acordate cu larghețe in epoca de boom s‑au transformat in credite‑problema. Numarul restanțierilor – companii și persoane fizice – a crescut cu 85% fața de anul trecut., scrie Money Express.

SUV-ul Dacia a fost surprins intr-o parcare din Italia. Noi imagini cu SUV-ul Dacia au fost publicate sub forma unui scurt video pe YouTube. Un fan al marcii a fotografiat vehiculul 4x4, camuflat, in parcarea unui supermarket italian. "Dupa cum se poate vedea, masina este mare, si are un design modern, asteptam numele si lansarea modelului Dacia", spune autorul acestor imagini. Viitorul SUV Dacia, despre care presa a scris ca s-ar putea numi Kanjara, urmeaza sa iasa pe piata in vara anului 2010, preturile s-ar putea situa in jurul a 18.000 euro, iar gama de motorizari va cuprinde propulsoare cu puteri intre 85 si 140 CP, scrie StiriAuto.ro.

Cat de greu vinzi casa daca tii la pret. De sapte luni, Mihai D. incearca sa vanda un apartament in Dorobanti. Desi a mai lasat la pret, cumparatorii se lasa asteptati. Mai mult de jumatate din ofertele existente pe piata sunt mai vechi de doua-trei luni, spun agentii. In multe cazuri, proprietarii ajung sa realizeze tranzactia la un pret cu 30% mai mic fata de cel cu care au pornit. Asta pentru ca, in aceasta perioada, tendinta e de scadere continua, scrie Evenimentul Zilei.

Interviu/Mihai Bogza, presedintele Bancpost: Eu nu mai vad pentru 2010 riscuri la fel de mari ca in acest an, dar ne-am mai inselat si ne putem insela si pe viitor. "In conditiile in care costul creditelor va mai creste in perioada urmatoare, din cauza riscului politic, va fi un motiv in plus ca reluarea creditarii sa aiba o viteza nu atat de mare cum am dori noi", spune presedinte Bancpost in interviul acordat pentru Bursa.

Cat de aproape este cursul leu/euro de o explozie. Istoria se repeta iar leul pare, din nou, cea mai probabila victima imediata a scandalurilor de pe actuala scena politica. Dupa ce au taiat sursele externe de bani ale Romaniei, FMI, CE, BM sau euroobligatiuni, cu scandalurile lor electorale, politicienii pun acum in pericol si cursul. In cazul in care BNR va fi fortata sa dea drumul la bani in piata, pentru ca bancile sa-i poata da mai departe Finantelor, cursul va fi foarte greu de aparat, scrie Gandul.

Mii de afaceri, scoase la vanzare pe internet. Vanzarea afacerilor pe internet a devenit un adevarat fenomen, in conditiile in care, in perioada septembrie 2008-septembrie 2009 postarile s-au dublat. Numarul anunturilor de vanzare publicate pe portaluri interne precum okazii.ro sau ­anuntul.ro, dar si externe ca businessesforsale.com ori buybusiness.com este in continua crestere in ultimele luni, scrie Business Standard.

Noul sedan Kia se va numi Cadenza. Kia a publicat prima imagine oficiala cu noul sau sedan de lux, dezvoltat pe platforma conceptului KND-5. Pe pietele internationale, noul model se va numi Cadenza. Primele aparitii publice sunt anuntate la diverse saloane auto, pana la finele anului, in Orientul Mijlociu. In Coreea de Sud, acest model, care inlocuieste vechiul Amanti, se va comercializa sub codul K7, scrie 24auto.ro.

Ce banci sunt campioane la procese cu datornicii. Bancile campioane la procese au fost implicate in 68.152 de cazuri din 1996 pana azi. Numarul dosarelor deschise anul acesta este de peste doua ori mai mare decat cel din 2008. Potrivit unui top pus la dispozitia Capital de catre portalul vrajitorul.eu si bazat pe datele Ministerului Justitiei, campiona absoluta pe 2009 este Banca Transilvania, care a deschis doar anul acesta 4.376 de dosare. Topul este continuat de BRD, care a initiat 3.494 de dosare , Raiffeisen, 1.716 dosare, Unicredit Tiriac, 1.335 de dosare, BCR, 793, Citibank, 642, Alpha Bank, 414 procese si ING, 191.

Cand si cum poti sa fii neplatitor de TVA. Organizatiile economice care au o cifra de afaceri sub 35.000 de euro, anual, pot alege sa fie neplatitoare de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata). Aceasta inseamna scutirea de TVA pentru toate operatiunile taxabile desfasurate de respectiva unitate economica, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite de plata TVA. In categoria neplatitorilor de TVA se pot inregistra atat companiile, cat si persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale, din orice domeniu de activitate, scrie Startups.ro.

Cel mai mare pariu in cea mai riscanta perioada: un mall de 300 mil. euro. Aproximativ 2.000 de oameni lucreaza la capacitate maxima in aceste zile pentru a finaliza la timp, pe 29 octombrie, cel mai mare mall din Romania, AFI Palace Cotroceni. Ce se intampla daca retailerii nu-si platesc chiria este intrebarea de pe buzele fiecarui proprietar de malluri, iar acest pariu este cu atat mai riscant cu cat AFI Europe a mizat 300 de milioane de euro pe acest proiect, cea mai mare investitie de acest gen din Romania, scrie Ziarul Financiar.

Magazinele Plus ar putea fi preluate de Mega Image. Magazinele Plus Discount din Romania ar putea fi preluate de Delhaize, care opereaza supermarketurile Mega Image, cele din Austria ar putea fi cumparate de Spar, iar cele din Bulgaria de catre Schwartz, operator al magazinelor Lidl. Oficialii Plus Discount din Romania nu au putut fi contactati, iar reprezentantii Mega Image nu au comentat informatia. Reteaua Plus Discount numara in Romania 86 de magazine. Grupul belgian Delhaize opereaza local o retea de 48 de supermarketuri Mega Image, scrie Business Standard.

SUV-ul Dacia a fost surprins intr-o parcare din Italia