De ce bugetarii primesc mai usor credite decat cei de la privat? Garanti Bank ofera credite catre angajatii de la stat la o dobanda cu un punct procentual mai mica. Si alte banci favorizeaza bugetarii, desi ofertele acestora nu sunt la fel de explicite. Angajatii din sectorul public au un punctaj mai bun la calcularea scoringului, argumentul fiind stabilitatea locului de munca. Dar exista si situatii in care angajatii din sectorul privat pot obtine un punctaj foarte bun. Depinde de marimea companiei, de situatia financiara, scrie Capital.

Deutsche Bank a platit peste 100 mil. euro pe cea mai mare cladire de birouri din Bucuresti. Divizia de real estate a grupului german Deutsche Bank a semnat saptamana trecuta contractul pentru preluarea celei mai mari cladiri de birouri din Bucuresti, situata in Pipera si denumita BOC, in urma unei tranzactii estimate la peste 100 de milioane de euro. Aceasta este prima din acest an si probabil cea mai mare tranzactie cu o cladire de birouri din Bucuresti, scrie Ziarul Financiar.

Statul ia bani scumpi pentru drumari: Euribor+5,95%. Destinatari sunt regii asfaltului. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania vrea un credit sindicalizat, in valoare de 187,5 milioane de euro, cu o dobanda mai mare cu 5,95% peste EURIBOR la 6 luni, daca Ministerul Finantelor va aproba demersul. Conform informatiilor disponibile, acesta este cel mai mare credit sindicalizat accesat pe piata din Romania in 2009. Compania de Drumuri ar putea avea insa surprize neplacute daca EURIBOR ar urca in perioada urmatoare, scrie Business Standard.

FMI: "Nivelul valutelor majore nu afecteaza redresarea". Nivelul la care se afla, acum, valutele majore nu afecteaza revenirea la crestere a economiei globale, sustine John Lipsky, directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), care estimeaza ca vom asista la o redresare moderata in 2010, scrie Bursa.

VW va prelua un pachet mai mare de actiuni la Porsche. Volkswagen (VW), cel mai mare grup auto din Europa, a anuntat ieri ca va cumpara 49,9% din actiunile Porsche, pentru 3,9 miliarde de euro. In luna august, Porsche a anuntat vanzarea a 42% din titluri pentu 3,3 miliarde de euro, scrie Evenimentul Zilei.

Autostrada Bechtel, asigurata la Asirom, pentru 2,2 miliarde euro. Proiectele de infrastructura sunt vanate de asiguratori, pentru valoarea lor mare, fapt ce le poate aduce castiguri substantiale. Prima de asigurare variaza intre 0,2% si 0,3% din valoarea contractului. "Au fost cumparate polite de asigurare conform prevederilor contractuale, dar nu va pot spune la ce companie", a declarat Bogdan Sgarcitu, director comunicare Bechtel. Surse din piata de asigurari au declarat pentru Gandul ca autostrada Brasov - Cluj Napoca - Bors este asigurata la compania Asirom.

Fara comisioane de rambursare anticipata a creditelor din mai 2010. In prezent, cel mai mare comision de rambursare anticipata a unui credit de consum sau ipotecar, perceput de bancile din top 10 de pe piata locala, este de 5% din valoarea imprumutului. Comisioanele mari de rambursare in avans a creditelor de nevoi personale vor fi reduse sau eliminate din mai 2010, anunta conducerea Asociatiei Romane a Bancilor, care transpune astfel in practica o directiva a Comisiei Europene, scrie Cotidianul.

Nissan va aduce pe piata o versiune electrica a vehiculului utilitar NV200. Nissan a confirmat planurile de a construi un vehicul utilitar electric, bazat pe actualul NV200, precum si un model electric de inalta performanta, care va fi comercializat sub marca Infiniti. In cadrul unei conferinte care a avut loc la Salonul Auto de la Tokyo, presedintele Nissan, Carlos Ghosn, a declarat: "Lumea este nerabdatoare sa isi exprime ingrijorarea in ceea ce priveste emisiile de CO2, iar noi propunem solutii care sa raspunda noilor provocari in materie de protejare a mediului. Solutia este producerea in masa a mijloacelor de transport cu zero emisii la nivel global.", scrie StiriAuto.ro.

Noul SEAT Alhambra apare anul viitor. Alhambra, versiunea de la SEAT a monovolumului Volkswagen Sharan, va avea un succesor, incepand de anul viitor, din momentul in care Volkswagen va trece la schimbul de generatii pentru acest MPV. Chiar daca tendintele actuale indica preocuparea constructorilor pentru reducerea greutatii si dimensiunilor, in cazul de fata va fi un model cel putin la fel de generos ca actuala generatie, in privinta spatiului, scrie 24auto.ro.

2.086 de licitatii publice din 2009 au fost „manarite”. In perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2009, au fost depuse 6.509 contestatii la licitatiile publice si au fost emise 6.275 de decizii. In doar 2.064 de cazuri s-a dat dreptate autoritatilor contractante. In restul deciziilor, CNSC a dat dreptate contestatarilor sau a respins plangerile acestora pe motiv ca nu respectau procedurile, scrie Capital.

Sefa retailului Volksbank in anii de boom paraseste banca. Roxana Bolocan, care a condus operatiunile de retail ale Volksbank intr-o perioada in care banca a crescut agresiv, urcand de la mijlocul clasamentului pana pe locul al treilea dupa active, isi cauta un nou loc de munca. In prezent Bolocan se afla in concediu de ingrijire a copilului, dupa ce pozitia sa de responsabil cu retailul fusese ridicata recent la rangul de vicepresedinte, scrie Ziarul Financiar.

Vanatoarea de manageri se muta pe online: 3.000 de joburi vacante. Managerii disponibilizati in acest an de catre companiile care si-au redus activitatea si care nu au fost abordati de catre firmele de headhunting isi pot cauta un job pe internet. Oferta este bogata, cele mai importante trei site-uri oferind peste 3.000 de posturi in domenii dintre cele mai diverse, precum vanzari, IT sau finante, scrie Business Standard.

Operatorii de telefonie mobila se simt amenintati de noile aplicatii. Tot mai multe aplicatii permit trimiterea de SMS-uri si apelarea gratuita de pe telefonul mobil. In serviciul roaming, economiile pot fi foarte importante. Unda de soc a plecat pe 7 octombrie de la Whitacre Tower din Dallas, cand conducerea operatorului AT&T a anuntat o decizie care va avea o influenta mondiala, apreciaza cotidianul elvetian Le Temps, consultat de Agerpres. Firma americana a autorizat utilizarea integrala a softului Skype pe aparatele sale iPhone. Vestea va avea repercusiuni foarte importante asupra tuturor operatorilor de telefonie mobila si asupra clientilor acestora, scrie Romania libera.