Topul tarilor cu cea mai mare datorie externa. Multe dintre tarile cu cel mai mare grad de prosperitate au datorii externe halucinante. Pe langa acestea, datoria externa a Romaniei de 76,775 de miliarde de dolari pare nesemnificativa, cu atat mai mult daca aceasta este raportata la PIB-ul Romaniei pe 2008, de 213,9 miliarde de dolari. SUA are cea mai mare datorie externa din lume, insa aceasta nu depaseste PIB-ul. Tara cu cea mai mare datorie externa raportata la produsul intern brut este, la ora actuala, Irlanda, cu o datorie cu peste 10 ori mai mare decat PIB-ul, scrie Capital.

Tranzactie surpriza in imobiliare: belgienii au cumparat 60 de hectare in jurul Bucurestiului. A revenit vremea achizitiilor? Compania belgiana Liebrecht & wooD, care detine centrul comercial de tip outlet Fashion House de la iesirea din Militari spre Pitesti, a cumparat in acest an terenuri cu o suprafata de circa 60 de hectare in trei zone ale Bucurestiului, pentru care a platit mai mult de 30 de milioane de euro din fonduri proprii. Belgienii, care au vandut in ultimii ani parcul comercial Militari Shopping si birourile Victoria Park din Baneasa pentru circa 80 de milioane de euro, sunt printre putinii investitori care merg acum impotriva curentului, cumparand terenuri cand nimeni nu considera ca preturile au ajuns la nivelul minim, scrie Ziarul Financiar.

Yamaha a expus prototipul HV-X Hybrid la Salonul Auto de la Tokyo. Yamaha a prezentat un scuter cu propulsie hibrida HV-X Hybrid la salonul auto de la Tokyo. Acesta este, deocamdata, doar un prototip, insa exista si zvonuri potrivit carora Yamaha ar putea crea si o versiune de serie daca reactia publicului va fi una pozitiva. Producatorul a utilizat pentru dezvoltarea noului vehicul pe doua roti cadrul popularului TMax 500, in care a asezat un motor monocilindric de 250 cmc, pe benzina, si unul electric de 15 KW, la care a mai adaugat un pachet de baterii litiu-ion de 300V, scrie StiriAuto.ro.

Cele mai ieftine masini noi de pe piata. Cererea pentru masini s-a prabusit in acest an pe fondul crizei economice. Regulile economiei spun ca ar fi nevoie de o scadere a pretului. Ce se intampla cand nici macar discounturile de 20%-30% nu ii mai conving pe clienti? Spre exemplu, daca in anii trecuti motorizarile diesel erau pe un trend ascendent, acum din cauza pretului mai mare cu pana la 1.500 de euro fata de un motor pe benzina, multi s-au reorientat catre masini mai ieftine. Spre exemplu, in cazul Skoda, anul acesta pretul mediu al unei masini a scazut pana la 12.000 de euro fara TVA, fata de 13.000-15.000 de euro in 2008, scrie Business Magazin.

Lexus LFA: 500 de exemplare, la pretul de 250.000 de euro. Lexus LFA arata si se comporta uimitor, fiind un supercar in adevaratul sens al cuvantului. Dispune de un motor V10 de 4,8 litri, cu o putere de exceptie pentru un propulsor atmosferic: 560 CP la 8.700 rot/min! In schimb, cuplul maxim este limitat la 480 Nm la 6.800 rot/min, 90% fiind disponibil de la 3.700 pana la… 9.000 rot/min, scrie 24auto.ro.

Automobile Bavaria a lansat oficial modelele BMW X1 si BMW Seria 5 Gran Turismo. In cadrul unui eveniment organizat la Centrul BMW din Baneasa, Automobile Bavaria a lansat in Romania modelele BMW X1 si BMW Seria 5 Grand Turismo. BMW X1 se lanseaza pe piata cu un motor pe benzina cu sase cilindri si trei versiuni diesel, cu patru cilindri. Preturile pentru SUV-ul compact pornesc de la 30.940 euro si ajung pana la 41.888 euro, cu TVA inclus, scrie StiriAuto.ro.

VW, Audi si BMW mentin piata de masini rulate la nivelul din 2008. Volkswagen, Audi si BMW sunt marcile de autoturisme second-hand care se pastreaza in preferintele cumparatorilor romani, acestea fiind, de altfel, marcile care inregistreaza cele mai mici devalorizari. Masinile Volkswagen sunt preferate de clientii cu varste intre 40-45 de ani, marca BMW - de tinerii intre 25-30 de ani, iar Audi, care ramane in continuare o marca scumpa, nu se poate incadra intr-un segment de varsta, ci mai degraba intr-un segment distins prin posibilitatile financiare, scrie Business Standard.

Viața de student: de la 9 in camera la apartamente cu spa si fitness. Numarul studentilor a crescut continuu in ultimii ani, in timp ce locurile de cazare din caminele universitatilor de stat au fost la fel de putine, iar conditiile s-au schimbat doar de ochii lumii. Piata libera ofera destule variante, de la apartamente de inchiriat pana la campusuri private, preturi care sfideaza imaginea studentului de odinioara. capital.ro va prezinta discrepantele frapante oferite de studentia „made in 2009”: de la cazare cu 80 de lei pana la „fite” de 300 de euro pe luna de persoana, scrie Capital.

Patronatele vor ca FMI sa accepte o reducere a TVA. Organizatiile patronale vor cere reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) sa accepte o reducere a TVA cu trei-patru puncte procentuale, pe o perioada de un an, pentru bunurile de larg consum si cele alimentare. Discutiile intre reprezentantii mediului de afaceri si FMI vor avea loc marti, 3 noiembrie, a declarat, pentru Bursa, presedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Coraci.

Cine sunt proprietarii de malluri care nu au grija ratei de la banca. In ultimii ani, dezvoltatorii au mers pe principiul "no credit, no project", dar sunt si exceptii, companii care au mizat toti banii actionarilor pe un proiect, dar acum au cel putin o grija in minus: rata la banca. Dezvoltatorii de pe piata locala fie luau 60-70 sau chiar 80% din banii necesari investitiei de la banca, fie faceau initial din banii proprii, cu intentia de a refinanta ulterior. Acest lucru este riscant acum, deoarece poti ramane cu banii blocati" , scrie Ziarul Financiar.

Mall-ul din Cotroceni, ocupat 95% in ziua deschiderii. AFI Palace Cotroceni, cel mai mare centru comercial din Europa de Est, a inchiriat 95% din cei 76.000 mp disponibili, majoritatea contractelor pentru spatiile comerciale fiind semnate in ultima luna si jumatate, fara ca dezvoltatorul mall-ului sa modifice preturile stabilite initial, scrie Business Standard.