Scolile private, mai ieftine in Occident decat acasa. Studiile in strainatate nu incep, neaparat, cu facultatea. Parintii care reusesc sa se desprinda de copii mai devreme au la dispozitie sute de scoli private de prim-rang din intreaga lume, la preturi de doua ori mai mici decat cele practicate de institutiile particulare din Romania. Spre exemplu, majoritatea scolilor din Marea Britanie percep anual sume cuprinse intre 7.000 si 10.000 de euro. La prima vedere, tariful pare relativ ridicat, dar trebuie tinut cont de faptul ca, pe langa taxele de scolarizare, aici intra si costul regimului de internat „cu norma intreaga“ (cu alte cuvinte, trei mese pe zi si cazare pe tot timpul anului, inclusiv in weekenduri si vacante), scrie capital.ro.

OMV capata drepturi mai mari asupra Petrom. La inceputul acestui an expira termenul unor interdictii impuse prin contract noului actionar majoritar al Petrom. Astfel, austriecii ar putea decide chiar vanzarea societatii. Potrivit contractului de privatizare, grupul OMV avea obligatia ca, pentru cel putin cinci ani de la finalizarea tranzactiei (14 decembrie 2004), sa pastreze statutul Petrom de societate integrata in domeniul petrolului si gazelor naturale si sa nu instraineze sau sa inchida niciun activ de baza sau orice parte a acestuia. Active de baza inseamna un numar suficient de active in explorare si productie, astfel incat Petrom sa produca minimum 4,2 milioane tone de titei si 4,5 miliarde metri cubi de gaze anual, scrie Evenimentul Zilei.

Paradoxurile crizei: lanturile de farmacii o duc mai bine. Desi perioada nu este deloc fasta pentru farmacii si nici pentru distribuitori, marile retele au vandut mai bine si mai mult in 2009 decat anul trecut. Cea mai mare retea de farmacii, Sensiblu, divizia de retail a A&D Pharma, care detine 220 de unitati, a avut in primele noua luni o cifra de afaceri de 573, 7 milioane de lei (135 milioane de euro), in crestere cu 41% in lei si de 22% in euro fata de perioada similara a anului trecut, scrie Business Magazin.

Executivii dau intre 25 si 50 de dolari pe cadourile de Craciun pentru colegi. Cadoul pentru sef este cel mai greu de ales. Aproape jumatate (44%) din executivi considera ca pretul optim pentru cadourile oferite colegilor in perioada sarbatorilor de iarna este cuprins intre 25 si 50 de dolari, arata cel mai recent studiu al institutului Korn/Ferry, cea mai mare companie de executive search din lume. Studiul a fost realizat in intervalul noiembrie- decembrie 2009 Peste o treime (37%) din executivi spun ca pretul potrivit pentru un cadou oferit colegilor de sarbatori este sub 25 de dolari, arata sondajul la care au raspuns executivi din 65 de tari, care lucreaza in industrii diferite si care au raspuns la chestionar online, scrie Ziarul Financiar.

“Rabla” a impulsionat vanzarile Opel in Germania. Conducerea Opel spune ca inmatricularile din Germania au atins, in 2009, cel mai inalt nivel al ultimilor patru ani. Anul acesta, inamtricularile de modele Opel au crecut cu 31% pe piata germana, ajungand la 339.000 de unitati, adica o cota de piata de aproape 9%, scrie StiriAuto.ro.

Firmele ar putea primi intre 5 si 10 vouchere pentru casarea masinilor. Firmele ar putea primi intre 5 si 10 vouchere pentru casarea masinilor uzate, fata de doar 3 tichete acordate in prezent, ridicarea acestui plafon urmand sa fie analizata saptamana viitoare de Guvern, a declarat, marti, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El a aratat ca pentru persoanele fizice va fi mentinuta limita de 3 vouchere de casare , in schimb pentru firme va fi analizata posiblitatea ridicarii acestui prag, scrie Mediafax.

Rusia si Ucraina majoreaza cu 30% tariful pentru tranzitul petrolului in 2010. Rusia si Ucraina au convenit cresterea cu 30% a tarifului pentru tranzitul petrolului in 2010, relateaza NewsIn. Volumul va ramane la acelasi nivel cu cel din 2009, adica 15 milioane de tone, in baza acordului incheiat luni seara de Moscova si Kiev, a declarat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene Naftogaz, scrie Bursa.

Hummer, in viziunea unui designer roman. A fost botezat Hummer HB si este creatia unui talentat designer roman, pe nume Ciprian Andrus. Acesta si-a imaginat un model Hummer compact, deci cu dimensiunile micsorate, insa fara a-i fi afectate capabilitatile off-road. Din contra, acestea sunt accentuate gratie rotilor supradimensionate. In timp ce partea frontala pastreaza aspectul clasic al unui Hummer, cele mai importante modificari au fost operate la spate, care este "taiat" chiar in dreptul puntii posterioare, scrie 24auto.ro.

In 2010 vom vedea inchideri importante de hoteluri. Anul 2009 a fost un an greu pentru hotelieri, care au fost obligati de cererea mica sa lase preturile foarte jos, motiv pentru care incasarile au scazut considerabil. Daca s-au mentinut pe linia de plutire in acest prim an de criza, la inceputul anului urmator vom asista la primele falimente importante. „Anul acesta a fost marcat de scaderi dramatice ale tarifelor de cazare si a gradului de ocupare. Practic, toate bugetele pentru anul 2009 au fost regandite si redimensionate la noile realitati ale pietei. In Bucuresti, media pietei o sa inregistreze o scadere de pana la 20% a tarifului mediu de cazare si in jur de 30% a gradului de ocupare mediu”, a explicat, pentru capital.ro, Mircea Draghici, project manager al departamentului Hoteluri la CBRE Eurisko.

Audi a lansat o noua versiune "verde" a modelului A3 - 3,16 l/100km si 99 g/km CO2. Modelul este propulsat de un motor diesel de 1.6 litri care reuseste aceleasi performante ca si cel din versiunea standard A3: accelereaza de la 0 la 100 km/h in 11,4 secunde si are o viteza maxima de 195 km/h. Pe piata britanica unde a fost lansat, noul model A3 costa 18.005 lire sterline, cu 500 mai mult decat echivalentul standard 1.6 diesel A3 care are un consum de 3,41 litri/100km si emisii de 109 g/km CO2, scrie AutoDigest.ro.