Adevaratele motive pentru care africanii nu au ce manca. Numarul africanilor care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi creste din ce in ce mai mult in ciuda ajutoarelor pe care tarile sarace de pe continent le primesc si in contextul existentei unor terenuri agricole ce se intind pe mii sau chiar sute de mii de hectare. Ce se intampla cu agricultura africana si de ce nu poate sustine necesarul de hrana al populatiei? Adevarul este ca terenurile agricole africane sunt un adevarat aur verde pentru occidentali si, mai nou, pentru elvetieni. Despre ce este vorba mai exact? Compania Addax Bioenergy, prezenta in 15 tari africane de peste 30 de ani, intentioneaza sa foloseasca 10.000 de hectare de teren agricol din Sierra Leone pentru a nu planta nimic altceva decat sfecla de zahar, planta care va fi utilizata pentru producerea de bioetanol. Acesta va fi exportat incepand cu 2012 in UE, scrie capital.ro.

Un an de boom pe Bursa: curajosii care au revenit pe piata in martie 2009 si-au triplat banii. O sansa rara. Investitorii care au avut curaj sa riste inca de la primele semne ale revenirii Bursei, in martie 2009, au avut ocazia rara de a-si tripla banii intr-un singur an sau chiar de a obtine randamente de 500-600%. Dupa prima faza de revenire exploziva, investitorii mizeaza acum pe o asezare a pietei si pe domolirea trendului, care se mentine insa pozitiv, scrie Ziarul Financiar.

Scenariile Fiscului cu datoria Rompetrol. Care sunt sansele ca statul roman sa-si mai vada inapoi toti banii pe care ii datoreaza Rompetrol Rafinare? Ministerul Finantelor este optimist: suma, cifrata la 571 milioane de euro, a fost prevazuta deja in bugetul de stat pentru 2010. In acest an, pe 30 septembrie, obligatiunile emise de companie acum sapte ani ajung la scadenta. Intre timp insa, proprietarul companiei nu mai este Dinu Patriciu, ci kazahii de la KazMunaiGaz (KMG), care vor sa delisteze Rompetrol Rafinare (simbol RRC) de la Bursa de Valori Bucuresti, scrie evz.ro.

10 oferte de nerefuzat de la bancile mici si agresive. Cele mai mari sanse pentru un credit ieftin sau un depozit bine bonificat le aveti la bancile mici, care inca se lupta sa treaca de o cota de piata de 1%. Cel putin 10 banci romanesti ale caror nume ar putea sa va sune exotic incearca sa se diferentieze cu cate o oferta unica pe cate un segment foarte ingust. Romanian InternationalBank (RIB) afiseaza zi de zi cel mai bun curs de schimb euro/leu atat la vanzare, cat si la cumparare. Singurul dezavantaj: banca are doar 34 de sucursale in toata tara, scrie Romania libera.

Criza a adancit prapastia dintre cele doua Romanii. Chiar si in vremuri de recesiune, discrepantele dintre Capitala si provincie au continuat sa se accentueze. Astfel, daca la nivel national rata somajului s-a dublat fata de inceputul crizei, in Bucuresti, ea a crescut cu numai 0,7 puncte procentuale. Apoi, chiar daca in majoritatea judetelor salariile au scazut cu cateva procente fata de 2008, sfarsitul lui 2009 i-a prins pe bucuresteni cu 45 de lei in plus in portofel. Pe termen scurt si mediu, efectele polarizarii vor fi, pentru zonele sarace, cresterea migratiei (interne si externe) si inmultirea problemelor sociale si a infractiunilor. Antidotul ar fi atragerea de fonduri pentru dezvoltare, mai ales din surse europene, scrie capital.ro.

Mercedes-Benz F 800, declaratie de progres tehnologic la Geneva. Mercedes-Benz a prezentat la salonul auto de la Geneva conceptul F 800 Style, o adevarata declaratie tehnologica ce anunta lansarea noului CLS – limuzina cu patru usi si aspect de coupe a constructorului auto german. Pe langa F 800, Mercedes-Benz a dezvaluit in premiera europeana si varianta de caroserie cabrio (decapotabila) a limuzinei Clasa E, masine ce va fi lansata si in Romania in vara acestui an, scrie StiriAuto.ro.

Investitorii iar dau navala in aur, dupa deprecierea lirei sterlinei si a monedei euro. Neincrederea investitorilor in evolutia lirei sterline si a monedei euro, slabite de problemele politice si economice din Marea Britanie si Grecia, a urcat cotatia aurului la cea mai mare valoare din ultimele sase saptamani, investitorii preferand plasamentele mai sigure in aceasta perioada, in detrimentul celor cu risc ridicat. In tara noastra, un gram de aur valoreaza in prezent 110,0764 lei/gram, scrie Bursa.

Skoda pregateste un rival pentru Dacia Logan. Ca dimensiuni, noul model Skoda ar trebui sa se incadreze intre mezina gamei, Fabia, si compacta Octavia, urmand sa fie comercializat la un pret de circa 13.600 de dolari. Suma este comparabila cu cea platita de clientii europeni pentru Logan in varianta cu dotari de top. Cunoscut deocamdata sub codul intern A Entry, noul model va fi destinat in principal celor cu familii mari, scrie 24auto.ro.

Domnul Boc si bagheta «zanului». Ma tem ca antipaticul domn Greenspan avea dreptate. Existenta crizelor nu poate fi evitata, fiindca acestea tin de natura umana. Iar oamenii uita repede greul si se obisnuiesc si mai repede cu binele. Hai, „zanule“, treci si pe la noi cu bagheta aia a ta facatoare de bani! Vorba rapperului Ice Cube: „Laugh now, cry later!“ Poate-i traduce cineva versurile astea si domnului Boc, scrie Claudiu Serban in editorialul sau din capital.ro.