Bancile nu mai pot opri „tavalugul“ executarilor imobiliare in acest an. Bancile poarta povara creditelor neperformante din sectorul imobiliar de peste un an. S-au renegociat termenii cu debitorii, imprumuturile au fost reesalonate, ba chiar, in unele cazuri, dezvoltatorii imobiliari si-au cerut insolventa pentru a se proteja astfel de creditori. Atitudinea bancilor a ramas una conservatoare, in ceea ce priveste iminenta executarilor silite, insa companiile de servicii imobiliare sunt de parere ca tavalugul nu mai poate fi oprit in 2010. Avocatii specializati in insolventa considera ca din cele circa 20.000 de dosare de recuperare deschise anul trecut, circa 98% se vor solda cu falimentul debitorilor, scrie capital.ro.

Un oraș de vanzare. In culisele pieței imobiliare a inceput sa circule o informație care va starni, fara indoiala, valva: Petrom, cea mai mare companie de pe piața romaneasca, e in negocieri pentru vanzarea sediului din Straulești – o construcție in care angajații nici n‑au apucat inca sa se mute. "Știați ca Petrom City e de vanzare?“, intreaba cu voce scazuta, in timpul unei discuții cu Money Express, un broker imobiliar. „Ar putea fi tranzacția anului: in piața se vorbește de o oferta de 100 de milioane de euro“, comenteaza el, solicitand, in același timp, sa nu‑i fie divulgat numele.

Conflict de interese la Compania de Drumuri. Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Dorina Tiron, l-a numit saptamana trecuta in functia de director coordonator variante ocolitoare pe Ovidiu Barbier, administrator si asociat al firmei Maxidesign, care are incheiate mai multe contracte de proiectare cu compania de stat. Mai mult, noul director va coordona tocmai activitatea in care Maxidesign are contractele incheiate cu CNADNR. Postul pe care il ocupa din 3 martie era liber de la inceputul lunii trecute, cand fostul director, Hari Cristian Dascalu, si-a dat demisia la presiunea ministrului Radu Berceanu, potrivit unor surse din Transporturi citate de evz.ro.

Seful RCS&RDS: Am investit 1 miliard de dolari in trei ani. Cea mai mare companie telecom creata de un roman a ajuns la 8 milioane de abonati in regiune si a avut in 2009 un profit operational de 274 mil. $, la venituri de 710 mil. $, spune Alexandru Oprea, directorul general al companiei. "Avem peste 8 milioane de abonamente pentru internet, telefonie si TV", spune, intr-un interviu exclusiv pentru Ziarul Financiar, Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS, care de 13 ani conduce zi de zi compania, fiind astfel unul dintre cei mai longevivi executivi de pe piata locala.

Bilantul iernii: 420 de hectare de gropi. Iarna 2009-2010 a distrus a douazecea parte din soselele si drumurile nationale ale tarii, arata o evaluare a Companiei de Autostrazi din Romania. Astfel, din cele 11.150 de hectare de sosea circa 420 de hectare sunt deteriorate. Seful CNADNR, Dorina Tiron, admite ca repararea drumurilor este o problema de maxima urgenta si spune ca lucrarile trebuie finalizate pana, cel mai tarziu, la 15 iunie. Problema este, insa, ca nu sunt bani, scrie Money.ro.

Modelul mini de la Opel, un fel de iPod. Cel putin asta vor sa ne faca sa credem cei din conducerea constructorului german. “Modelul de mici dimensiuni va fi un trendsetter in vanzari”, a declarat Alain Visser, director de marketing la Opel. Oficialul constructorului auto sustine ca exista cerere tot mai mare pentru modele mai mici decat Opel Corsa, dar “la moda”, precum Mini sau Fiat 500. “Pe plan intern, noi numim acest model iPod pe roti si exact la acest capitol lucram in acest moment”, a declarat Visser intr-un interviu, la salonul auto de la Geneva, scrie StiriAuto.ro.

Romania, tara in care zilnic se deschide o casa de amanet. In fiecare zi din ultimele 12 luni, in Romania a fost deschisa cel putin o casa de amanet noua. Casele de amanet pot prezenta interes si pentru romanii care vor sa cheltuiasca bani, nu sa ii imprumute, mai ales ca oferta a crescut substantial de la debutul crizei financiare. Laptopuri, telefoane, aparate foto sau chiar automobile au intrat pe listele de gajuri ale caselor de amanet, alaturi de traditionalele bijuterii. Pretul de cumparare este la o treime din valoare. Pretul de vanzare este la jumatate, scrie Romania libera.

In plina criza, 15 romani si-au comandat cel mai nou model Ferrari. Modelul 458 Italia, cel mai nou bolid Ferrari care are un pret de aproape 200.000 de euro, a fost comandat de 15 clienti romani neafectati de criza. Numarul de comenzi este mai mare decat plafonul alocat anul acesta companiei Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piata locala, de doar 11 unitati. Forza Rossa a comercializat, anul trecut, in tara noastra 25 de modele Ferrari: Scuderia Spider – 4 unitati, 599 GTB – 6 unitati, Scaglietti One to One – 3 unitati, California – 9 unitati, F430 – 3 unitati, scrie capital.ro.

Coca-Cola converteste in actiuni o datorie de 16 milioane de euro. Imbuteliatorul Coca-Cola HBC Romania, cu afaceri estimate la 500 mil. euro in 2009, si-a majorat capitalul social cu 26% prin conversia in actiuni a unei datorii de 65 mil. lei (16 mil. euro) catre compania-mama, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Imprumutul intragrup, contractat in noiembrie anul trecut, reprezinta 16% din valoarea datoriilor totale care apar in bilantul pe 2008 al companiei, iar conversia datoriei in actiuni este singura majorare de capital realizata de producator in ultimul an, scrie Ziarul Financiar.

Daimler vinde participatia de 5,3% la Tata Motors pentru circa 430 de milioane de dolari. Grupul auto german Daimler, al doilea mare producator mondial de masini de lux, vinde participatia de 5,3% detinuta la constructorul indian Tata Motors, vizand un pret de pana la 428 de milioane de dolari, potrivit unui surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg. In urma tranzactiei, care urmeaza sa fie incheiata marti, Daimler va parasi actionariatul celei mai mari companii auto din India, dupa mai mult de cinci decenii de colaborare, scrie Money.ro.

BlackBerry Storm 2: Ceva nou, ceva vechi, ceva albastru. Nu vi s-a intamplat sa va despartiti de cineva si, dupa o vreme, cand va reintalniti, sa va dati palme singur, maraind in gand „am fost un dobitoc“? Ei, cam asta am simtit eu la reintalnirea cu BlackBerry. De data asta, in persoana noului Storm 2 (9520), urmasul singurului BlackBerry cu ecran tactil si tastatura virtuala (Storm 9500). Smartphone-ul a fost lansat saptamana aceasta pe piata romaneasca, in exclusivitate la Vodafone, scrie Business Cover.