Angajati pe salarii de mii de euro in plina criza.capital.ro face o trecere in revista a celor mai mari salarii oferite top managerilor recrutati in 2009 de catre companiile de head-hunting. Pe primul loc in topul salariilor acordate la angajari facute in 2010 se afla un salariu de 12.000 de euro net lunar acordat unui director general dintr-o institutie financiar-bancara. Acesta a fost recrutat de compania head-hunterului George Butunoiu. „E vorba de o recrutare din randul celor care aveau un job intr-o companie din acelasi domeniu”, a declarat pentru capital.ro Butunoiu. Pe pozitia a doua se afla un salariu de 10.000 de euro net lunar oferit unui CEO dintr-o companie din sectorul FMCG.

Topul proprietarilor de malluri: cine are 100 ha de spatii comerciale. Intre primii zece proprietari se afla trei romani: Iulian Dascalu, Dan Adamescu si Gabriel Popoviciu. Cei mai mari zece proprietari de centre comerciale din Romania detin spatii cu o suprafata inchiriabila de 940.000 mp, adica aproape 100 de hectare de malluri, pentru care au investit circa 2 miliarde de euro, mai mult de jumatate din bani provenind de la banci. Aceasta afacere, in care antreprenorii romani au reusit sa stea in piata concurand cu firmele internationale, le aduce primilor zece proprietari venituri anuale din chirii de 200-250 de milioane, reiese dintr-o analiza a Ziarului Financiar.

Cum fac afaceri evreii din Romania. La urma urmei, evreii, deși inseamna 0,2% din populația lumii, acopera 10% din lista „Fortune“ de CEO ai celor mai mari 500 de companii globale, peste 10% din cea a celor mai bogați oameni din lume și sunt „disproporționat reprezentați in domenii cu venituri mari, cum ar fi medicina, avocatura, instituțiile financiare și știința“; ca sa nu mai vorbim de faptul ca 30% dintre laureații Nobel sunt evrei. Cum iși vad propriul stil in business cei care – fie ca‑și spun evrei sau israelieni – fac afaceri aici? Ii ajuta in business cultura in care s‑au nascut? Și daca da, cum? Money Express prezinta ce cred evreii despre ei inșiși: o schița de autoportret alcatuita pe baza discuțiilor cu cațiva oameni de afaceri care au consimțit sa raspunda la o intrebare pe care puțini indraznesc sa le‑o puna.

Fiscul vinde cafea, blugi si TIR-uri la preturi mici. Daca nu va atrag ofertele marilor retaileri sau ale altor comercianti, aveti o alta varianta: cumparati produse direct de la stat. Lista produselor scoase la vanzare de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este lunga si diversificata. Spre exemplu, puteti cumpara de la cafea si dulciuri pana la galeti sau ligheane de plastic, scrie evz.ro. Pentru a vedea ce produse puteti cumpara trebuie sa consultati anunturile de pe site-ul www.anaf.ro.

Dacia Duster a imprumutat 70% dintre componente de la alte modele ale grupului Renault. Pentru ca nu toti cei interesati au avut posibilitatea de a discuta pe viu, la expozitia de la Geneva unde a fost prezentat oficial noul Duster, cu oficialii Dacia, directia comunicare a grupului Renault a organizat un „chat“ on-line la care au luat parte zeci de marocani, sud-americani, nord-africani, indieni, rusi, si chiar englezi sau nemti. Cel care a incercat sa faca fata tirului de intrebari a fost Vincent Carré, global marketing director pentru marca Dacia in cadrul grupului francez. Un element extrem de important dezvaluit de Vincent Carré a fost modul in care Renault a reusit sa tina pretul modelului foarte jos: „70% dintre componentele noului Duster provin de la alte vehicule ale grupului, majoritatea de la Logan sau Sandero, scrie Business Cover.

Francezii, nemultumiti de Dacia pe gaz. Incantati ca reducerile de cost aduse de alimentarea pe gaz sunt destul de consistente, tot mai multi francezi isi cumpara Dacia Sandero GPL, insa pentru multi dintre ei experienta este una neplacuta din cauza unei emanatii inexplicabile de gaz pe care acestia o resimt in timpul mersului. Presa auto din Franta nu ezita sa puna la colt service-urile autorizate Renault, care gestioneaza problema altfel decat si-ar fi dorit clientii afectati, scrie capital.ro.

Germania: Statele care incalca regulile fiscale ar trebui excluse din zona euro. Sanctiunea de ultima instanta pentru statele din zona euro care incalca regulile fiscale ar trebui sa fie excluderea din uniunea monetara, este de parere ministrul german al finantelor, Wolfgang Schaeuble. Domnia sa afirma, citat de publicatia Bild: "Avem nevoie de reguli mai stricte, ceea ce inseamna, pentru cazuri de extrema urgenta, posibilitatea excluderii din zona euro a statului care nu reuseste sa-si puna in ordine finantele publice. Aceasta perspectiva impune o cu totul alta disciplina". Ministrul a readus in atentie si ideea infiintarii unui Fond Monetar European, dupa modelul FMI, precizand ca regulile zonei euro, respectiv Pactul de Stabilitate si Dezvoltare, nu permit depasirea crizei actuale, scrie Bursa.

Saab ar putea produce un model de serie bazat pe conceptul Aero X. Saab ar putea produce un nou supercar, inspirat din conceptul Saab Aero X, prezentat in premiera mondiala la Salonul Auto de la Geneva in 2006. Cel care va ajuta constructorul auto suedez sa duca la bun sfarsit acest plan este noul sau „parinte”, Spyker. Victor Muller, presedintele acestei comapanii, a promis ca va face orice pentru redresarea Saab si se pare ca este un om de cuvant, scrie StiriAuto.ro.

Afacerea din mezeluri fondata de Cristi Borcea a intrat in faliment. Actionarii irakieni „nu pot fi gasiti”. Aflat in insolventa din noiembrie anul trecut, producatorul de mezeluri Crimbo Prod Carn din Alba, afacere fondata de Cristi Borcea - unul dintre actionarii echipei de fotbal Dinamo Bucuresti - a intrat in faliment, dupa ce administratorul judiciar a incercat mai bine de patru luni sa ii gaseasca pe actualii actionari irakieni ai companiei. In ultimul an, compania din Alba, cu afaceri in jurul a doua milioane de euro, a trecut prin trei schimbari de actionariat din momentul in care Cristi Borcea a decis sa iasa din business cu acte, scrie Ziarul Financiar.

Cat de interesant e produsul Romania imobiliara pana la urma? Produsul numit Romania imobiliara a devenit neatractiv, iar randamentul si numarul tranzactiilor au scazut rapid pe masura ce valoarea proprietatilor ramase fara clienti scadea. Si aceasta pe yield-uri ajunse si la peste 12% in 2009, dupa ce cu doar un an inainte se apropiau de valorile inregistrate in tarile cu piata stabila, din Occident, adica de sub 6%. Acum, situatia, desi se schimba in anumite parti ale Europei, noi parem a ramane Cenusarese, scrie Business Cover.

Noul BMW Seria 5 Touring. Dupa ce a prezentat recent noua generatiei a Seriei 5 sedan, BMW completeaza acum gama cu versiunea break, denumita, in traditia casei, Touring. Designul este inspirat de cel de la sedan, cu partea frontala si ampatamentul lungi si cu un look dinamic, asa cum ii sta bine unui BMW. Seria 5 Touring este un automobil destinat familistilor, astfel ca spatiul interior este generos, cu un portbagaj de 560 litri, volum ce poate fi marit pana la 1.670 litri, scrie 24auto.ro.