16 din cele mai mari 20 de piete au fost pe scadere in primul semestru. Vanzarile de tigari, de masini, de ciment si de mobila sunt cele mai lovite. In crestere au fost serviciile medicale private, piata farma, consumul de energie electrica si de gaze, ultimele pe baza revenirii exporturilor. Potrivit datelor stranse de ZF de la jucatorii care activeaza pe 20 de piete-cheie in ceea ce priveste consumul, doar patru au reusit sa iasa din criza: clinici private, piata farma, energie electrica si gaze naturale. Pentru restul domeniilor, cum ar fi auto, lemnul si mobila, cimentul, constructiile, produsele petroliere, textilele sau telecomunicatiile criza si-a continuat neabatut drumul spre diminuarea afacerilor celor mai importante companii locale. La tigari, numarul pachetelor vandute este cu 30% mai redus, chiar daca piata ca valoare nu are aceeasi evolutie, avand in vedere scumpirea tigaretelor. Explicatia plusului de pe piata gazelor, unde consumul a crescut cu 10% in prima jumatate a anului, sunt contractele marilor producatori de ingrasaminte care de mai bine de un an se alimenteaza doar cu gaze ieftine din productia interna, scrie ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Romtelecom isi scoate proprietatile pe piata. Romtelecom a lansat, marti, o pagina web pentru promovarea proprietatilor imobiliare ale operatorului, unde au fost postate peste 150 de anunturi de inchiriere spatii de diferite tipuri, a anuntat compania. "Realestate.romtelecom.ro se adreseaza clientilor interesati de tranzactii cu spatii imobiliare, atat persoane juridice si fizice, cat si agentii imobiliare care urmaresc sa colaboreze cu Romtelecom. Compania detine cateva mii de proprietati imobilare in intreaga tara (cu acoperire urbana si rurala)", se arata intr-un comunicat al Romtelecom remis Mediafax. Ofertele publicate pe site fac referire la spatii ale companiei din intreaga tara, destinate activitatilor cu profil comercial, de birouri si/sau de depozitare, spatii tehnice, turistice, apartamente si terenuri. Site-ul Romtelecom permite cautarea de anunturi dupa categoria de spatiu, localitati grupate dupa numarul de locuitori, judet si localitate, anunta Capital.

"Actavis" si-a depasit previziunile bugetare cu 10-12%. In primele sase luni ale anului 2010, "Actavis" a reusit sa-si mentina si chiar sa depaseasca cu 10-12% previziunile bugetare pentru aceasta perioada. "In ciuda unui context economic nu tocmai favorabil si al unei industrii farmaceutice destul de framantate, speram sa putem mentine acelasi trend pana la sfarsitul anului", ne-a declarat Alina Culcea, informeaza Bursa.

H&M a inceput recrutarea pentru magazinele din Romania. H&M, leaderul retailului de fashion din Europa, a inceput recrutarea personalului necesar in cele cinci magazine pe care le va deschide in 2011 in Bucuresti. Compania suedeza cauta momentan persoane pentru posturile de Visual Merchandiser si cel de Department Manager, potrivit anuntului publicat de agentia de recrutare Manpower. Pentru postul de Visual Merchandisers, H&M vrea persoane tinere, cu sau fara experienta de lucru in retail, muncitoare, istete si comunicative, interesate de domeniul modei. Potrivit descrierii jobului, persoana angajata va "prezenta direct catre client produsele si valorile H&M". Angajatul trebuie sa fie la curent cu tendintele din moda si sa ofere solutii creative de vanzare a produselor disponibile, anunta Money.ro.

Conceptul noului Opel GTC va fi prezentat in toamna. Opel va prezenta in octombrie, la Salonul Auto de la Paris, conceptul GTC Paris, care prefigureaza liniile noii generatii a compactei cu trei usi Opel GTC, a anuntat Opel Romania. Masina de serie va fi prezentata in 2011. "Si viteza era frumusete pura", este viziunea pe care se bazeaza cel mai nou concept Opel, GTC Paris, se arata intr-un comunicat de presa al Opel Romania, scrie Stiriauto.ro.

Previziuni sumbre pentru piata apartamentelor: preturile se vor mai reduce cu 25-30% in urmatorul an. Piata apartamentelor este inca departe de o revenire in ceea ce priveste preturile, consultantii apreciind ca declinul va mai continua cel mai probabil pana la sfarsitul anului 2011, pe fondul scaderii puterii de cumparare ca urmare a masurilor luate de Guvern in ceea ce priveste taierile salariale si cresterea TVA. "In perioada urmatoare se estimeaza ca preturile apartamentelor vechi si noi vor scadea cu aproximativ 25-30%, in timp ce chiriile pot cunoaste scaderi mai dramatice, de pana la 50%. Consideram ca in cel mai optimist scenariu se prevede o revenire a pietei imobiliare in perioada 2011 - 2012", se arata in studiul semestrial al companiei de evaluare Darian, unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata de profil. Potrivit indicelui imobiliar calculat de ZF, preturile medii ale apartamentelor cu trei camere din Bucuresti au scazut pana la 81.000 de euro la jumatatea acestui an, dupa un maxim de 160.000 de euro in primavara anului 2008, informeaza ZF.ro.

Numarul clientilor Provident va creste de peste 2,5 ori. Numarul clientilor Provident Financial Romania (PFR) va creste cu aproximativ 170% pana la finele anului 2013, la circa 500.000, de la peste 187.000 la 30 iunie, a declarat, marti, directorulul general al PFR, Russell Johnsen. "Estimarile noastre indica un numar de clienti situat intre 400.000 si 500.000. La finele primelor sase luni, PFR avea peste 187.000 clienti si ne asteptam sa atingem pragul de 200.000 in decembrie 2010", a spus Johnsen intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca Provident Financial va continua sa investeasca in dezvoltarea afacerilor pe piata locala, urmand ca societatea sa aiba circa 1.000 de angajati in 2013, de la 570 in prezent, si sa isi dubleze numarul de agenti, la aproximativ 5.500. "De asemenea, reteaua de birouri va creste de la 44 la 61 si vom avea acoperire teritoriala nationala, comparativ cu 75% in mediul urban in prezent", a spus seful PFR. Potrivit datelor companiei, valoarea totala a investitiilor Provident Financial in Romania a depasit 65 milioane de euro, din care mai mult de 14 milioane de euro au fost alocati pentru acest an, anunta Capital.

Indicele Dow ar putea creste cu 12% pana la finele anului sau pietele ar putea scadea cu 25% in urmatorii doi ani. Bursa americana a inceput saptamana cu cresteri in toate sectoarele, principalii indici inregistrand aprecieri de pana la 0,75%. Luna august ar trebui sa fie destul de linistita per ansamblu. Cred ca acum suntem in faza in care construim spre un varf de piata fie la sfarsitul acestei luni, fie la inceputul lunii viitoare, a declarat, pentru CNBC, Paul Schatz, presedinte al Heritage Capital. In acelasi timp, Eugene Peroni, senior vice-presedinte si manager de portofolio la Advisors Asset Management, a spus, tot pentru CNBC, ca piata este intr-un ciclu "foarte puternic". "August va fi o surpriza placuta, Dow va trece de bariera de la 11.000 de puncte si se va indrepta spre 12.000 de puncte inainte de sfarsitul anului, considera Peroni. Pe de alta parte, Daniel Niles, co-CIO la Alpha One Capital Partners, a avertizat investitorii ca ar putea urma vremuri mai grele pentru bursa, scrie Economic Times.

Normativul Euro 5 scoate Honda Civic Type R in afara Uniunii Europene. Compactul sportiv japonez Civic Type R, echipat cu un motor pe benzina Euro 4, va mai fi comercializat, de la 1 ianuarie 2011, numai pe pietele in care reglementarile anti-poluare sunt mai putin stricte. Honda a anuntat, astazi, ca, de la 1 ianuarie 2011, nu va mai comercializa compactul sportiv Civic Type R in tarile Uniunii Europene, inclusiv Romania. Decizia a fost impusa de faptul ca modelul este animat de un motor normal aspirat pe benzina de 2.0 litri, care nu indeplineste baremul Euro 5 necesar oricarui autoturism comercializat, de anul viitor, pe teritoriul Uniunii , informeaza EVZ.

Chiriile din malluri au ajuns la nivelul din 2002. Nici in Bucuresti si nici in alt oras, in trimestrul doi al acestui an nu a mai fost inaugurat niciun centru comercial. Pe de alta parte, nivelul chiriilor din centrele comerciale a ajuns la cel practicat in 2002 cand piata era intr-o faza incipienta de dezvoltare, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle. Documentul releva o scadere a chiriilor cu 10-15% in trimestrul doi fata de perioada ianuarie - martie, tendinta care va continua si in perioada urmatoare. "S-a observat o scadere moderata a chiriilor, chiar si in centrele comerciale performante. In trimestrul doi, in Bucuresti, cele mai mari chirii au scazut la 60-75 euro pe metru patrat pe luna, in timp ce unitatile de pe cele mai importante artere comerciale atrag, in medie, chirii cuprinse intre 60 si 70 euro/mp/luna", se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara, scrie Gandul.

Investitorii nu mai au incredere in Romania. Lipsa de predictibilitate, dar si a unor politici fiscale coerente ii face pe oamenii de afaceri sa-si inchida buzunarele, cel putin pana la sfarsitul acestui an. Increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit semnificativ in aceasta vara, dupa trei trimestre de evolutie pozitiva. In Romania, noile masuri de austeritate vor impinge tara intr-o noua contractie economica in acest an. Parerea investitorilor despre mediul de afaceri s-a deteriorat pentru prima data in acest an, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si OeKB Austria. Analistul economic Laurian Lungu considera ca lipsa de predictibilitate a dus la neincrederea investitorilor in mediul de afaceri. "Nu poti schimba legile de pe o zi pe alta, dupa bunul plac. Trebuie sa ai o oarecare predictibilitate, pentru ca decizia de a investi intr-o tara nu se ia pe loc", sustine specialistul. Lungu spune ca Guvernul trebuie sa aplice niste politici economice coerente, insa credibilitatea executivului este o "buba" atunci cand vine vorba de increderea investitorilor, anunta Adevarul.

Cum se creste o afacere in criza. Un dispozitiv brevetat pentru arderea biomasei sta la baza unei afaceri cu centrale termice dezvoltate de doi frati. Cu un randament superior, centralele produse de fratii Hornet au ajuns la mare cautare chiar si in Germania. Ideea de a construi o centrala termica eficienta de uz casnic, care sa coste putin, sa aiba un randament foarte mare si sa utilizeze un combustibil banal le-a venit fratilor Iuliean si Aurel Hornet in anul 1994. Retras la casa de la tara, de langa Braila, fostul inginer metalurg de la Institutul de Cercetari Metalurgice (ICM) Aurel Hornet a cautat o solutie pentru a-si incalzi locuinta. Dupa o perioada in care a experimentat posibilitati de incalzire a casei fie electric, fie cu brichete de rumegus, Aurel Hornet impreuna cu fratele sau Iuliean (fost cadru militar si fost angajat la ICM) s-au gandit cum ar trebui sa fie o centrala termica care sa doteze o locuinta: sa nu scoata fum, sa aiba randament foarte mare, sa fie automatizata. Apoi, si-au fixat ca obiectiv sa construiasca o instalatie termica care sa fie atat de eficienta, incat lumea sa stea la coada pentru a o cumpara, scrie Romania Libera.