Cei mai mari brokeri locali au renuntat la rivalitati si s-au aliat pentru a castiga mandatul anului - listarea Fondului Proprietatea. Trei consortii formate din cei mai mari opt brokeri de pe piata locala de capital si un intermediar independent au intrat in cursa pentru intermedierea listarii Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, insa este posibil ca astazi sa mai fie depuse noi oferte. Mandatul va aduce castigatorului reputatie si experienta pentru viitoarele listari ale companiilor de stat. Astazi, 18 august, la ora 15.00 se deschid ofertele de intermediere a listarii Fondului Proprietatea, iar intr-un interval de maximum doua saptamani este asteptata desemnarea castigatorului. Ofertele depuse apartin consortiilor formate din casele de brokeraj KBC Securities si UniCredit CA IB Securities, BRD - Raiffeisen Capital&Investment-ING Bank, BCR - societatea ceha de brokeraj Wood-Intercapital Invest, si societatii de brokeraj BT Securities care a depus oferta pe cont propriu, potrivit unor surse apropiate fondului. Pentru a castiga licitatia si implicit mandatul de intermediere, brokerii trebuie sa depuna o oferta tehnica si o oferta financiara, anunta ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Contract de 5,5 milioane lei pentru instruirea unor angajati de la stat. Ministerul Dezvoltarii a atribuit firmelor Louis Berger (Franta), Lattanzio e Associati (Italia) si Project Management (Irlanda) un contract de 5,5 milioane lei, fara TVA, pentru servicii de instruire a personalului implicat in Programul Operational Regional (POR) si al institutiilor beneficiare. Denumirea contractului este "servicii de instruire specializata pentru dezvoltarea abilitatilor tehnice si generale pentru personalul din cadrul Autoritatii de Management, Organismelor Intermediare si institutiilor beneficiare ale Programului Operational Regional", potrivit unui anunt al ministerului. Serviciile au fost atribuite la finele lunii iunie, intr-un acord cadru, prin licitatie restransa. Criteriile de atribuire au fost oferta tehnica (60%) si pretul ofertei (40%). Proiectul va fi finantat din fonduri comunitare (75%) si bugetul de stat (25%), informeaza Capital.

AVAS cere amanarea platilor catre pagubitii FNI. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cauta sa amane, pentru o perioada de trei ani, plata banilor catre cei care au jucat la Fondul National de Investitii (FNI), a declarat, ieri, pentru ziarul BURSA, Aurelian Popa, presedintele Autoritatii. AVAS este obligata prin lege sa despagubeasca deponentii FNI imediat ce banii ii intra in conturi, situatie care sufoca activitatea Autoritatii de ani de zile. Daca va fi aprobata, amanarea platii catre pagubitii FNI ar putea salva temporar veniturile AVAS, insa, la finele perioadei in care plata va fi sistata, statul va fi nevoit sa dea mult mai multi bani decat in situatia in care platile ar fi continuat dupa cum au fost programate. Acesta este si unul dintre motivele pentru care oficialii au refuzat anterior sa dea curs unor propuneri similare de amanare a platilor, scrie Bursa.

Sfarsitul presei in 2011? Ce trusturi vor fi mantuite? Zeci de publicatii inchise, mii de jurnalisti pe drumuri, taieri de cheltuieli, trecerea pe modul "supravietuire". Acesta este peisajul mass-media romanesti in anii crizei. Ce urmeaza in 2011? Specialistii chestionati de MONEY.ro au schitat, in tonuri sumbre, perspectiva presei romanesti pentru anul viitor. Lucrurile sunt descurajatoare din perspectiva lui Marius Hagger, director general la Ringier Romania. El se asteapta la scaderi ale businessurilor din media, in aceasta toamna, situatie care se va accentua la anul, lucrurile urmand sa se indrepte usor in 2011. Totusi, seful Ringier crede ca vor trece multi ani pana cand mass-media va trece pe profit, anunta Money.ro.

Viitorul nu suna bine pentru economia Romaniei in 2010. Rezultatele economice din trimestrul al doilea au fost putin mai bune decat se preconiza in urma celor mai recente decizii ale administratiei centrale. PIBul a reusit sa creasca cu 0,3% fata de trimestrul anterior insa a ramas cu o scadere de 0,5% fata de acelasi trimestru al anului trecut. Fara a intra inca in detalii este evident ca baza de raportare devine tot mai joasa in conditiile in care ne apropiem de a doua parte a lui 2010. Integral in Business Cover.

Cum au ajuns produsele structurate la BVB: De la idee la listare a trecut un an de zile. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lucrat peste un an de zile la procesul prin care primele produse structurate si-au facut intrarea pe piata locala. "Am muncit foarte mult ca sa aducem aceste produse si la Bucuresti. Initiativa a venit de la Bursa. Noi am zis ca vrem produse structurate, apoi a trebui sa ne interesam cine sunt emitentii de astfel de produse si am luat legatura cu ei. Apoi a trebuit sa pregatim toata documentatia pentru ca CNVM sa aprobe produsele structurate. Intreg procesul a durat peste un an de zile", a declarat pentru Economic Times, Anca Dumitru, directorul general al BVB.

Jaguar sarbatoreste 75 de ani de existenta prin conceptul XJ75 Platinum. Marca britanica Jaguar, detinuta de grupul indian Tata, sarbatoreste 75 de ani de existenta printr-un concept derivat din cel mai nou model al sau, XJ, denumit XJ75 Platinum. Masina dispune de un motor V8 de 5 litri, care dezvolta 476 Cai Putere (CP) si un cuplu maxim de 574 Newton-metru, fiind o versiune derivata din propulsorul V8 de 5 litri cu 510 CP, informeaza Stiriauto.ro.

Paradoxul Alro: productia creste, pretul aluminiului creste, dolarul creste, dar profitul scade. Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) - una dintre cele mai mari companii locale, controlat de grupul Vimetco, detinut de investitori rusi, a inregistrat o scadere cu 18% a profitului net in primul semestru, la un nivel de 28,9 mil. lei (8,9 mil. euro), desi paradoxal a beneficiat de factori mult mai favorabili decat in primele sase luni din 2009. Astfel, pretul aluminiului a atins la bursa din Londra o cotatie medie de 2.160 dolari/tona in primul semestru din 2010, in crestere cu 48% fata de nivelul mediu din primele sase luni ale anului anterior. Vanzarile fizice au crescut, de asemenea, in conditiile in care Alro a produs cu 13,8% mai mult aluminiu primar in acelasi interval, iar productia de aluminiu procesat (cu valoare adaugata mai mare) s-a dublat. Cursul mediu de schimb al dolarului s-a mentinut in primul semestru la un nivel apropiat de 3,16 lei/dolar. In perioada ianuarie-iunie 2009 cursul mediu al dolarului a fost de 3,17 lei, anunta ZF.ro.

Primul Duster "tunat" de nemti. Germanii de la Elia G au decis sa realizeze primul tuning pentru Dacia Duster, dupa ce tot ei au facut modificari si pe Logan si pe Sandero. Elia G este un cunoscut tuner german specializat in masini produse de Dacia, Renault si Nissan. In afara de modificarile aduse exteriorului care constau in jante de 16 inci si teava de esapament cromata, Elia G a umblat si la motor. Astfel, motorul de 110 cai putere si un cuplu maxim de 240 Nm a fost adus la o putere de 122 de cai si 265 Nm. Habitaclul a fost de asemenea modificat, aducandu-i-se imbunatatiri "ecologice", scrie Capital.

Dubaiul construieste cel mai mare aeroport din lume. Al Maktoum International va putea primi in 2017, atunci cand va fi complet operational, pana la 150 de milioane de pasageri pe an. Costurile de constructie se ridica la 30 de miliarde de dolari. Dubaiul, cel mai indatorat emirat din federatie, ridica acest aeroport bazandu-se pe enormul potential de trafic. Se estimeaza ca el va fi principalul hub de tranzit pentru companiile ce opereaza intre Europa, Asia, Orientul Mijlociu si Australia. In ciuda crizei datoriilor (micutul emirat ar datora mai mult de 100 de miliarde de dolari) si a scaderii economice de anul trecut, primele trei miliarde de dolari au fost deja investite, informeaza Money.ro.

Piata auto va scadea cu 30% in acest an. Trust Motors, importator Peugeot in Romania, estimeaza ca piata auto va scadea cu 30% in 2010, dar are sanse de redresare in 2011 prin programul "Rabla". In Romania s-au vandut 130.193 de autoturisme in 2009, inregistrand o scadere de 52% ce a redus tara noastra la nivelul din 2003. "Puterea de cumparare tot mai scazuta si masurile de austeritate adoptate de Guvern sunt principallii factori care influenteaza negativ evolutia pietei auto", sustine Narcis Ghita, reprezentant al Trust Motors. De asemenea, importul masiv de masini second hand duce la scaderea vanzarilor de masini noi, mai spune el. Oficialii Peugeot au precizat ca 80% din vanzarile de masini au fost realizate prin programul Rabla, anunta Adevarul.

Reteta naturista pentru afaceri de un milion de euro pe luna. Afacerea familiei Manea, bazata pe fabricatia produselor naturale, nu a fost afectata de criza, dimpotriva, gama de produse a fost diversificata in baza unor brevete si inovatii la care s-au adaugat investitii periodice. Inginerul chimist Stefan Manea si-a deschis firma cu activitate de productie in domeniul homeopatiei, fitoterapiei si galenice imediat dupa revolutie, in aprilie 1990. La inceput a iesit pe piata cu doua produse. Dupa 20 de ani de activitate, firma de productie de medicamente naturale Hofigal are un portofoliu de 480 de produse si este singura de pe piata de profil cu capital integral romanesc. "Am ipotecat tot ce aveam cand am pornit afacerea. Mergeam acasa doar de doua ori pe saptamana, dormeam pe un pat de metal, semanam plante, praseam si recoltam, ca sa avem materie prima pentru productie. A fost greu, dar am gandit in perspectiva un program de dezvoltare serios, cu crestere anuala de doua cifre", ne-a spus inginerul Stefan Manea, scrie Romania Libera.