Comisioanele ilegale se dau scoase cu greu din contractele de credit. Bancile mai au doar o luna pentru a modifica aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia. Daca pentru imprumuturile noi toate aplica fara probleme noile reguli, renuntand la unele comisioane, la creditele vechi deciziile sunt inca in disputa.Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sunt pe cale sa ajunga la o intelegere in privinta aplicarii noilor reguli privind contractele de credit ale persoanelor fizice, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cum a pierdut Transgaz 30 de milioane de lei. In contul unor datorii de 30 de milioane de lei, societatea de stat pentru transportul gazelor naturale Transgaz a acceptat sa primeasca, la schimb, actiunile supraevaluate a doua societati. Ambele in faliment acum. Istoria in urma careia statul s-a ales cu praful de pe toba incepe in urma cu zece ani si are in centru firma Caloni Serv SA, controlata de Constantin Samson. Mai precis, in anul 1999, Caloni Serv SA era imputernicita de SNTGN Transgaz SA sa recupereze datorii de aproximativ 30 de milioane de lei (300 de miliarde de lei vechi, pe atunci), de la mai multe firme mari, multe tot de stat: Termoelectrica, Sidex Galati etc. Desi banii au fost recuperati, acestia nu au mai ajuns niciodata la Transgaz, scrie EVZ.

Sa radem cu Monitorul Oficial: Cele mai amuzante nume de firme. Se spune ca daca vrei sa afli care sunt valorile unui popor, este suficient sa faci o scurta trecere in revista a vorbelor de ocara pe care le folosesc reprezentantii sai. Departe de a fi la fel de reprezentative, numele pe care micii antreprenori le aleg pentru business-ul lor, pe langa faptul ca sunt de multe ori amuzante, le tradeaza pasiunile, gradul de cultura, aspiratiile si, uneori, chiar temerile. Animalele, la mare cinste.Destul de multe firme din Romania poarta numele unui animal. Dar pentru ca limba romana a pierdut demult batalia cu engleza in ceea ce priveste expresivitatea si sonoritatea, cele mai multe dintre micile afaceri din Romania sunt botezate cu echivalentele din "limba internationala", scrie Daily Business.

Meci intre Dacia Duster si japonezi. Arbitru: rigoarea germana. Jucatorii: Dacia Duster, Lada Niva de la rusi si doua modele de la Suzuki: Jimny si Sx4. Arbitru central: germanii de la autobild.de, care au tinut sa realizeze un test-drive paralel, pentru a trage mai usor concluzii despre ce SUV li se potriveste mai bine nemtilor. Dat fiind faptul ca Lada Niva aproape ca a fost trasa pe linia moarta, iar Suzuki Jimny are vanzari extrem de slabe, cea mai interesanta este comparatia dintre Duster si modelul Sx4, scrie Capital.

Angajatii de la stat care au scapat cu lefurile netaiate. Topul salariilor "autofinantate". Vezi cine castiga 13.700 lei pe luna. Salariile angajatilor din companiile de stat care se finanteaza din venituri proprii au ramas neschimbate. Si aceasta chiar daca Guvernul a anuntat, in iunie, ca si bugetele lor vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor. Cel mai mare castig mediu lunar il au salariatii de la Romatsa, care se bucura de o leafa medie ce trece de 13.700 lei. Executivul a aprobat, prin mai multe hotarari, rectificarea bugetelor companiilor din subordinea ministerelor Transporturilor si Economiei, acestea prevazand reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, potrivit Mediafax. Conducerile companiilor nu s-au atins insa de salarii si nici de numarul de angajati, scrie Gandul.

Bancile nu anticipeaza reluarea cererii de credite din partea companiilor sau a populatiei, dupa ce in trimestrul al doilea s-a consemnat inasprirea termenilor de creditare, mai putin in privinta imprumuturilor ipotecare, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei."La nivel agregat, termenii creditarii (firmelor - n.r.) au fost inaspriti in T2/2010. Masurile luate in aceasta perioada au avut un grad de restrictivitate mai scazut decat in T1/2010. Pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, bancile (in procent net de aproximativ 25%) au majorat primele solicitate in cazul creditelor mai riscante, pentru a putea acomoda mai usor eventuale pierderi, scrie Money.

Cele 10 motive ale lui Cramer pentru care bursa nu se va prabusi. Unul dintre articolele care au atras cel mai mult atentia investitorilor in week-endul trecut a fost "Este un crah bursier pe drum? 10 motive pentru care sa fii prundent", aparut in The Wall Street Journal. Aceasta hiper-negativitate este ceea ce tine investitorii afara din piata, iar Jim Cramer, realizatorul emisiunii Mad Money de pe CNBC, considera ca este "jobul" lui sa demonstreze ca se bazeaza pe o teorie falsa, scrie CNBC.com, scrie Economic Times.

De cand curg amenzile pentru casele neasigurate? Avocatii indica termene diferite de la care ar putea fi amendati proprietarii de locuinte care nu cumpara politele obligatorii de 10 sau de 20 de euro. Oficialii companiei care emite asigurarile obligatorii pentru case au afirmat ca proprietarii neasigurati ar putea fi amendati in sase luni de la inceperea comercializarii acestor polite. Data inceperii aplicarii amenzilor ar fi astfel ianuarie 2011, pentru cei care nu au nici asigurare facultativa, potrivit lui Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), scrie Capital.

Cum ar putea scadea cu pana la 70% toate dobanzile creditelor aflate in derulare. De ce sustin bancherii ca masura ar putea aduce falimentul Romaniei. Bancile incearca acum sa iasa dintr-o mare dilema: sunt obligate de Guvern sa renunte la propriile dobanzi in favoarea Euribor (la creditele in valuta), Robor (la cele in lei) sau Libor (la cele in franci elvetieni sau dolari) fara sa poata creste marja, ceea ce inseamna, practic, ca sunt nevoite sa scada toate dobanzile, retroactiv, scrie Gandul.

Romania, gaura neagra pentru banii companiilor imobiliare israeliene. Drumul spre iad e pavat cu bune intentii, se spune, si daca e sa-i credem pe cuvant, investitorii imobiliari israelieni au venit manati numai de intentii bune in Romania, in anii de boom ai pietei. Acestia au anuntat constructia a mii de locuinte, care au ramas in majoritate doar pe planseta, iar o parte dintre ei se lupta acum cu bancile pentru plata creditelor contractate. Valoarea proiectelor anuntate depaseste la o estimare optimista un cinci miliarde de euro, dar daca luam in calcul doar banii investiti efectiv si nu promisiunile, nu e vorba de mai mult de un un miliard de euro, majoritatea fiind ingropati in terenurile achizitionate in varf de piata, la preturi care acum fac aproape imposibila lansarea oricarui proiect, din cauza costurilor ce nu pot fi acoperite prin preturile obtinute la finalizare, scrie Business Business Cover