Dezastru bugetar iminent la fondul de somaj. Banii pentru ajutoarele de somaj alocati pentru tot anul 2010 aproape s-au epuizat in sase luni. Fondul de somaj risca colapsul, fiind alimentat, ca si cel de pensii, cu miliarde de lei din bugetul de stat. Cheltuielile fondului de somaj au fost de 2,25 miliarde de lei in primul semestru. Suma inseamna trei sferturi din totalul programat pentru intregul an 2010, prin Legea bugetului. La prima rectificare, din august, Guvernul a suplimentat cheltuielile cu 1,1 miliarde de lei, diminuand totodata veniturile cu 321 milioane de lei. Inainte de rectificare, deficitul fondului era estimat la 1,1 miliarde lei. Potrivit noii proiectii bugetare, va depasi 2,6 miliarde de lei la sfarsitul lui 2010, o suma exorbitanta atata timp cat pana in 2008, inclusiv, fondul a avut excedente care au ajutat la echilibrarea soldului bugetului general consolidat. Integral in Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

Berea casei, intre legenda Gambrinus si fabrica Tuborg. In tarile "mari bautoare de bere", cum e cazul Germaniei sau al Cehiei, fiecare local serios are datoria sa-si produca propria bere. In Romania, initiativele de acest fel sunt considerate fie prea scumpe, fie prea obositoare. Cand am inceput documentarea pentru acest articol, credeam ca voi bea cate o halba de "bere a casei" cu proprietarii a macar trei localuri, despre care stiam ca isi produc singuri berea. M-am inselat. Cel mai celebru local de gen, Becker Brau, si-a inchis portile la finalul lui 2009. In ciuda preturilor destul de mari si a faptului ca era localizata departe de centru (la intrarea in cartierul Rahova), beraria facuse istorie printre bucuresteni. Prin 2007, terenul pe care fusese construit localul a fost revendicat, iar proprietarii, familia Becker, au decis sa se mute intr-o zona mai prietenoasa, prin apropierea de centru. Optiunea nu a fost agreata de clienti, care s-au rarit de la zi la zi, acuzand serviciile tot mai proaste. Poveste, deci, cu final nefericit, scrie Capital.

Noul Mercedes CLS - primele imagini oficiale. Atunci cand a lansat CLS, in 2003, Mercedes-Benz a creat o noua categorie, cea a coupe-urilor cu 4 usi. Eleganta si dinamismul unui coupe sunt combinate cu functionalitatea si confortul unui sedan - iata o noua reteta de succes in segmentul premium. Un trend care a fost repede urmat de alti constructori, in timp ce Mercedes merge mai departe, iar acum se pregateste sa lanseze pe piata a doua generatie CLS. Noul Mercedes CLS isi va face aparitia la toamna, in cadrul Salonului de la Paris. Imagini preluate dintr-un catalog de prezentare au facut deja inconjurul lumii, zilele trecute. Le-am prezentat si noi, ocazie cu care spuneam ca "scurgerea de informatii" va duce, foarte probabil, la prezentarea, in scurt timp, a primelor imagini oficiale, scrie 24auto.ro.

Cel mai bine platit executiv plasat de head-hunteri are 25.000 euro/luna. Cel mai bine platit executiv plasat de head-hunteri in 2010 este un expat care primeste un salariu de 25.000 de euro net pe luna si a fost recrutat de firma de executive search Stanton Chase International, potrivit unui sondaj realizat de ZF pe baza datelor furnizate de principalii jucatori din piata. "Daca in 2009 nu am facut deloc recrutari in zona serviciilor financiare, piata si-a revenit in acest an, cand am avut cel putin 10 proiecte din acest sector, toate pentru nivel senior, provenind in special din bancile din top 5", sustine Athena Tavoulari, managing director al Stanton Chase. Cel mai bine platit executiv plasat de head-hunteri in 2010 este un expat care primeste un salariu de 25.000 de euro net pe luna si a fost recrutat de firma de executive search Stanton Chase International, potrivit unui sondaj realizat de ZF pe baza datelor furnizate de principalii jucatori din piata. "Daca in 2009 nu am facut deloc recrutari in zona serviciilor financiare, piata si-a revenit in acest an, cand am avut cel putin 10 proiecte din acest sector, toate pentru nivel senior, provenind in special din bancile din top 5", sustine Athena Tavoulari, managing director al Stanton Chase. Integral pe Zf.ro..

Guvernul nu modifica Ordonanta privind creditele pentru consumatori. Guvernul nu intentioneaza sa aduca modificari Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 privind creditul pentru consumatori, spun surse citate de Mediafax, desi bancherii si chiar BNR atentioneaza ca aplicarea noilor prevederi pentru creditele aflate in derulare ar putea destabiliza sistemul bancar. "Angajamentul de a nu fi aplicate retroactiv prevederile din OUG 50 privind creditele consumatorilor a fost pastrat in scrisoarea de intentie negociata cu FMI, dar Guvernul nu are niciun motiv sa modifice legislatia, pentru ca nu este vorba de retroactivitate. Legislatia a primit avizul ca nu incalca nicio prevedere a UE", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Bancherii se tem ca vor suferi pierderi de sute de milioane de euro pentru ca, in forma actuala, Ordonanta ii obliga sa micsoreze dobanzile la creditele in derulare prin aplicarea marjelor prevazute in contractele semnate cu clientii, dar nu peste un indicator propriu, asa cum au stabilit initial, ci peste indicatorii independenti - Robor sau Euribor, aflati la niveluri considerabil mai mici. Integral pe Zf.ro.

Finantele au bugetat 350 milioane lei din datoria Rompetrol, dar vor insista pentru plata integrala. Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Finantele au trecut la rectificare incasari de la Rompetrol de numai 350 de milioane lei, pentru ca asta era suma pe care au promis kazahii ca o vor plati. Era valoarea certa pe care o putea accepta si FMI. Cei de la Ministerul Finantelor au mandat sa negocieze recuperarea intregii sume. Statul are si solutii dure, dar trebuie o actiune echilibrata, pentru ca sunt unii dintre marii contributori la buget", au spus sursele citate. Integral pe Money.ro.

Cate constructii noi ar trebui demolate. Peisajul urban se "imbogateste" de la an la an cu cladiri ridicate in cele mai neasteptate locuri. Asociatii, vecini deranjati de zgomotul lucrarilor, inspectori ai ISC sesizeaza autoritatile competente de ilegalitatile din constructii. Cazurile in care instantele decid demolarea lor pentru nerespectarea autorizatiei de constructie sunt rare si lipsesc cu desavarsire. Primul caz a aparut anul acesta. Din controalele efectuate de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), peste 100 de constructii noi din toata tara ar putea fi demolate pentru nerespectarea prevederilor legale. Astfel, in perioada 2009 - 30.06.2010, au fost identificate un numar de 117 constructii care ar putea fi demolate, ISC sesizand Institutia Prefectului pentru trimiterea in instanta in vederea anularii autorizatiilor de construire sau demolare. Dintre aceste sesizari, 45 sunt pentru lucrari de constructii pentru locuinte/ansambluri rezidentiale, 28 pentru spatii comerciale, 9 pentru constructii de birouri si 35 pentru alte tipuri de constructii, diferite de cele mentiobate. Cele mai multe cazuri, in numar de 37 au fost inregistrate in Constanta, iar la Bucuresti si Brasov cate opt cazuri pentru fiecare. Integral pe Money.ro.

Cine se lupta sa-i reprezinte pe actionarii Fondului Proprietatea. Treisprezece candidaturi au fost depuse, pana la finele saptamanii trecute, pentru cele cinci locuri disponibile in Comitetul Reprezentantilor Fondului Proprietatea, organismul care va monitoriza activitatea Franklin Templeton, dupa ce compania americana va prelua administrarea Fondului. Vineri a fost ultima zi in care puteau fi depuse candidaturile pentru Comitetul Reprezentantilor. Ministerul Finantelor, inca actionarul majoritar al Fondului, a dorit sa propuna trei reprezentanti. Dintre candidaturile depuse pana vineri, se remarca cele ale unor persoane care au avut un cuvant greu de spus in evolutia Fondului Proprietatea sau chiar in selectia noului administrator, scrie Bursa.

Romania se imprumuta 2 mil. euro pe ora. Guvernul anunta ca vor creste salariile. De la inceputul anului pana acum, statul a imprumutat peste 11 miliarde de euro de la banci, FMI, CE sau de la investitorii straini. Oficialii guvernamentali sustin ca nu exista alta solutie atat timp cat statul cheltuieste mai mult decat incaseaza. Statul roman imprumuta doua milioane de euro in fiecare ora pentru a putea plati la timp pensiile si salariile bugetarilor dar si pentru a achita imprumuturile mai vechi. De la inceputul acestui an pana acum, Romania a imprumutat, de la banci, FMI sau de la Comisia Europeana, 11 miliarde de euro, adica aproape 50 de milioane de euro pe zi, respectiv doua milioane de euro in fiecare ora, din zi si din noapte. Integral in Gandul.

Loganul cu cutie automata se va lansa la Moscova. Pentru prima data in Europa, modelele Dacia Logan si Sandero vor fi oferite si in varianta de echipare cu transmisie automata. Principala piata tintita de cei de la Renault este cea ruseasca, si de aceea francezii au ales Salonul Auto de la Moscova pentru a le prezenta publicului, informeaza autoreleaseinfo.com. Salonul auto din capitala Rusiei va debuta la 25 august, iar masinile ar putea fi oferite spre vanzare incepand de luna viitoare. Integral in Adevarul.

Centura de siguranta cu sapte miliarde de euro. Ministerul Finantelor lanseaza un program pe termen mediu care ar permite statului sa se imprumute rapid de pe pietele externe in situatia unei crize politice. Din toamna, Ministerul de Finante vrea sa-si asigure cash-ul de la investitori straini si sa rareasca imprumuturile de pe piata interna. Pentru ce se pregateste? Finantele vor lansa, in septembrie, programul-cadru de finantare pe termen mediu (Medium Term Notes), in valoare de sapte miliarde de euro, prin care va putea sa traga bani de pe pietele externe atunci cand va avea nevoie si, de preferat, la dobanzi cat mai avantajoase. Daca luam in considerare ca numai anul trecut avea de finantat o datorie scadenta de doua miliarde de euro intr-o singura luna, nevoia devine evidenta. Integral in Adevarul.