De ce se prabuseste America. Majoritatea oamenilor care au trait in anul 1800 au fost doar cu putin mai bogati decat cei care au locuit in anul 100.000 i.Hr. Nu mancau mai bine. Nu erau mai inalti si nu traiau mai mult, scrie editorialistul David Brooks in New York Times. Apoi, in jurul anului 1800, cresterea economica a explodat. Marea Britanie a fost prima, apoi au urmat alte tari. De unde a pornit aceasta crestere? In cartea sa "Economia iluminata", Joel Mokyr de la Universitate Northwestern scrie ca schimbarea cruciala a avut loc in mintea oamenilor. Datorita unor serii de schimbari culturale, tehnicienii au inceput sa puna cunostintele stiintifice in practica, relateaza Romania Libera.

business reportFoto: Colaj foto

Increderea, banii si curajul, vitaminele lipsa care au provocat rahitismul din imobiliare. Piata constructiilor a pierdut 30,5% din volum in luna iulie, una dintre explicatii (cea mai putin importanta) fiind sezonul. Dintre cele 30,5% cea mai importanta parte au reprezentat-o constructiile rezidentiale, in scadere cu 53,3%. Mai mult, in primele sapte luni ale anului dezumflarea pietei a fost de 17%, dintre care 37,3% reprezinta rezidentialul. Asadar premise care nu acorda prea multe sanse unei piete in care nici jucatorii si nici clientii, fie ei corporatisti, fie persoane fizice nu stau bine cu moralul, scrie Business Cover.

Cel mai bine platit avocat a castigat anul trecut 3 mil. euro. Avocatura este cea mai rentabila meserie liberala, dar datele privind veniturile firmelor de avocatura sunt secrete, nefiind publicate de Finante. Cel mai bine platit avocat din Romania este din Bucuresti si a incasat oficial anul trecut 12,27 mil. lei (circa 3 mil. euro), respectiv 250.000 euro/luna, potrivit datelor transmise ZF de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, scrie Ziarul Financiar. ANAF nu a transmis si numele acestuia, invocand secretul fiscal. De altfel, nici veniturile firmelor de avocatura nu sunt cunoscute, nefiind publicate de Ministerul Finantelor sau Registrul Comertului. Topul celor mai mari 10 venituri realizate din activitati independente in 2009 este dominat de avocati, cu noua prezente. Valoarea totala a castigurilor obtinute de persoanele din top 10 la nivel national se ridica la 77 mld. lei (18 mil. euro), in scadere cu circa 10% fata de nivelul din 2008. In ciuda prabusirii economiei si a afacerilor din domeniul privat, nevoia de servicii de avocatura a fost la un nivel comparabil cu cel din 2008.

ANAF a pus sechestru pe Rompetrol. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare precum si asupra participatiilor in filialele sale, ne informeaza Capital. Sechestrul este instituit pentru a impiedica firma de a instraina activele vizate. Reprezentantii Rompetrol spun ca decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare. Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o suma de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datoreaza si nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF, se arata in comunicat.

Dilema absolventului de limbi straine: call center sau "la catedra". Aproximativ 1.000 de absolventi au iesit de pe bancile facultatilor de limbi straine in acest an, iar o mare parte dintre acestia s-au angajat pe unul dintre cele 3.200 de joburi scoase la concurs de firmele care si-au deschis sau si-au extins centrele de servicii de outsourcing in orase precum Bucuresti, Cluj, Brasov, Timisoara sau Iasi. Scaderea prestigiului statutului de profesor si lipsa altor oportunitati de cariera i-au determinat pe multi studenti sau absolventi de facultati limbi straine sa accepte temporar un loc de munca mai bine platit in call centere, chiar daca nu sunt intotdeauna multumiti. Facultatile de limbi straine au scos anul acesta aproximativ 1.000 de absolventi, potrivit estimarilor Ministerului Educatiei, iar o mare parte din tineri sunt deja angajati sau depun cereri pentru posturi in call centere pentru salarii care incep de la 300-400 de euro pe luna, potrivit Ziarul Financiar.

25.000 de euro pentru 25 mp in Titan. Cea mai ieftina garsoniera de pe site-ul MagazinulDeCase.ro a fost vanduta la inceputul lunii august, la un pret de 25.000 de euro, iar cel mai scump a fost un apartament de trei camere, care a costat 190.000 de euro, scrie Capital. In categoria apartamentelor cu trei camere, cel mai ieftin apartament, situat in zona Theodor Pallady, s-a vandut la pretul de 59.000 euro, in timp ce un apartament situat in zona Unirii a costat 130.000 de euro, dar primul a fost vandut nemobilat, in timp ce al doilea era complet mobilat si utilat. La case, pretul a variat intre 115.000 de euro pentru un imobil cu trei camere situat in Grozavesti si 190.000 de euro pentru o casa cu trei camere in zona Pietei Alba Iulia.

Alimentele se scumpesc in pragul sarbatorilor. Preturile la alimentele de baza vor creste treptat, varful urmand sa fie atins in noiembrie, sustin procesatorii. Cresteri viitoare de preturi au fost deja anuntate la principalele produse alimentare de baza: ulei, paine, lapte, oua, carne etc. Preturile practicate de angrosisti, dar si lipsa stocurilor la procesatori, sunt considerate de reprezentantii asociatiilor din industria alimentara principala cauza a scumpirilor care vor urma in perioada ce va veni. Patronatele de profil sustin ca in ultimele doua luni pretul materiei prime a crescut la aproape dublu si chiar daca consumul s-a redus, peste cateva luni se va ajunge la un echilibru al cererii si ofertei, dar preturile pe piata vor fi mai mari. "Recolta din acest an a fost buna, insa de 20 de ani ne confruntam cu aceeasi problema, societatile comerciale nu au bani suficienti sa faca stocuri mari. In plus, nici nu exista silozuri sau hale de depozitare corespunzatoare Angrosistii intervin pe piata, insa cu preturi care se aliniaza la cele internationale. In acest an, preturile la cereale au crescut foarte mult, cauza principala fiind restrictiile pe care le-a impus Rusia la exporturi", ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, scrie Romania Libera.