La ceva tot i-am batut pe vestici: suntem asi ai internetului. Sa fie Romania a doua tara din lume care legalizeaza dreptul la internet broadband, dupa Finlanda? Cum doua studii plaseaza Romania in fruntea topului mondial al calitatii si vitezei internetului, sansa ne surade. O lansare a unui nou telefon mobil ce aduce pe piata un sistem de operare ce incurajeaza traficul de date pe internet mobil, o noua solutie de comunicatii pentru IMM-uri, care faciliteaza comunicarea video intre angajati, reducand costurile deplasarilor. Sunt doua stiri peste care ati trece, poate, cu indiferenta. Ele fac insa parte din categoria serviciilor si produselor care duc la o crestere semnificativa a traficului de date prin retelele fixe si mobile. Sunt, in acelasi timp, doua exemple concrete ale gradului de dezvoltare pe care internetul, atat fix, cat si mobil, l-a atins in Romania, mult inaintea altor tari europene, informeaza Capital.

BusinessFoto: Colaj foto

Grupul BCR, controlat de Erste, a facut profit net de 6 mil. lei in trimestrul al III-lea. Creditele neperformante, pierderile de venit din comisioane si trezorerie au adus cel mai mic profit trimestrial din ultimii 5 ani. Grupul BCR, care are in centru cea mai mare banca de pe piata, a raportat pe trimestrul al treilea un profit net de 6 mil. lei (1,4 mil. euro), in scadere cu peste 93% fata de perioada corespunzatoare din 2009. Rezultatul este calculat dupa standardele internationale de raportare, care permit un tratament mai lejer al provizioanelor. Divizia de retail a bancii a inregistrat in T3 o pierdere de aproape 14 mil. euro, conform datelor publicate de Erste Group, relateaza Ziarul Financiar.

Mai bine de un sfert din insolvente se inchid prin neprezentarea debitorilor. Credeti ca numai in politica poti castiga prin neprezentare? Ei bine nu, chiar daca doar politica poate parea atat de abjecta incat sa permita sa castigi fara sa faci act de prezenta, nici lumea afacerilor nu este foarte departe. Nu degeaba spunea dezvoltatorul imobiliar si producatorul de usi italian Michele Nusco, ca n-a vazut nicaieri o dependenta atat de mare a businessului de politica. Culmea este ca de aceasta data, pare-se, politica s-a inspirat din business si nu invers. Mai precis din comportamentul unor firme aflate in proces de insolventa, care prefera sa dispara din peisaj, fara a depune unul dintre elementele esentiale ale deciziei. Actele contabile! Pentru ca traim vremuri grele insolventa este una dintre principalele sperietori ale companiilor din economia romaneasca. Nu te plateste un client, se prelungeste excesiv termenul de plata (care in unele domenii a sarit binisor de 120 de zile) sau nu-ti poti recupera banii de la stat si gata, insolventa scrie pe tine, pentru ca multi creditori nu mai au rabdare, fiind si ei presati, pentru ca joaca in acelasi cerc vicios, relateaza Business Cover.

Cum scapi mai ieftin de creditele luate "cu buletinul". Cele mai bune oferte de refinantare a imprumuturilor mai vechi de consum sunt cele pentru clientii care aduc giranti sau au conturi de salarii la aceeasi banca. Doar zece banci de pe piata locala ofera credite de refinantare consistente, mai precis in valoare de 10.000 de euro sau 42.700 de lei, fara giranti sau garantii, care pot fi rambursate in zece ani, arata o analiza efectuata de revista "Capital". Imprumuturile de aceasta valoare pe termene cat mai lungi pot fi utilizate pentru consolidarea unor credite mai mici, de tipul celor luate "cu buletinul". Aceasta este una dintre cele mai simple solutii pentru reducerea cheltuielilor familiei cu plata ratelor. Astfel, costul efectiv al creditelor pentru refinantarea imprumuturilor mai vechi de consum pleaca de la circa 15%, atat la cele in lei, cat si cele in euro. Totusi, cele mai bune oferte sunt pentru clientii care aduc giranti sau au conturile de salarii la aceeasi banca, scrie evz.ro.

Cine se va inghesui sa taie panglica la cei 10 noi km ai Autostrazii Transilvania. Dupa inaugurarea noului tronson romanii vor putea circula de la Gilau la Campia Turzii, pe o distanta de 52 de km. Romanii vor putea circula, din noiembrie, pe inca 10 noi km din Autostrada Transilvania, pe tronsonul Turda - Campia Turzii, potrivit declaratiilor oficialilor companiei americane Bechtel, constructorul autostrazii. Circulatia urmeaza sa fie deschisa dupa taierea panglicii de inaugurare. Surse din Ministerul Transporturilor au declarat pentru gandul ca in perioada 1-4 noiembrie o comisie de inspectie din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) va face receptia lucrarilor. Si primul ministru are metoda proprie de verificare a executiei drumurilor, potrivit Gandul.

Primii investitori in energia solara din Romania. Romania incepe sa atraga investitii si in domeniul producerii de electricitate din surse solare, dupa boomul din sectorul eolian. Primele proiecte incep sa se contureze in vestul tarii. Transelectrica are deja cereri de racord la sistemul energetic national. Dupa boomul din sectorul eolian, in Romania apar si primii investitori interesati sa produca electricitate din radiatiile solare. "Exista o lista de mai mult de 10 investitori care sunt interesati si au venit la noi cu asemenea proiecte. Sunt si companii mari, si companii mici", a declarat, pentru "Adevarul", David Nicholl, presedintele pentru Romania al Schneider Electric, companie franceza specializata in managementul energetic. Unul dintre proiecte este destul de avansat. Potrivit Transelectrica, exista o cerere de racord la retea pentru un proiect de 32 de MW in orasul Gataia din judetul Timis, anunta Adevarul.

Portretul celui mai bun angajator roman din 2010: intelegator, comunicativ si sociabil. Nu au facut concedieri, continua angajarile si chiar au majorat salariile in cei doi ani de criza. Prefera sa comunice direct cu angajatii si, daca nu este intotdeauna posibil, dezvolta tot felul de platforme interne prin care sa-si anunte angajatii de cele mai noi schimbari din companie. Organizeaza petreceri si-si trimit angajatii in teambuildinguri, iar salariatii performanti primesc sofer care sa le rezolve problemele personale sau zile suplimentare de concediu de odihna. Acesta este portretul celor mai buni angajatori romani care au iesit pe primele locuri in topul Best Employers 2010, realizat in acest an de compania de consultanta in resurse umane AonHewitt, prezenta in Romania prin partenerul Monday Insight Consulting. GlaxoSmithKline, McDonald's, Astra Zeneca, Carpatcement, Henkel, Tuca Zbarcea & Asociatii, Syngenta, Adobe Romania, Avangate si Hilti sunt cei mai buni angajatori din 2010, potrivit editiei din acest an a studiului Best Employers 2010. Studiul a fost realizat in perioada septembrie 2009- iunie 2010, pe un esantion de 24 de companii care au impreuna peste 6.400 de angajati. Anul trecut, la studiu au participat 50 de companii cu peste 13.000 de angajati, precizeaza Ziarul Financiar.

Pierderile in sistemul bancar au urcat la 474,5 milioane lei dupa noua luni. Pierderile la nivelul sistemului bancar au urcat cu 240,5 milioane lei in trimestrul al treilea si au ajuns la 474,5 milioane lei (110 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie, insa bancile mari au inca rezultate pozitive. "Dintre bancile mari, majoritatea s-au mentinut pe profit, iar rezultatele cu plus totalizeaza un castig de 1,3 miliarde lei. Restul bancilor au cumulat pierderi de 1,77 miliarde lei. Problema principala ramane, ca si pana acum, cresterea provizioanelor in tot sistemul", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Valoarea creditelor restante a crescut in luna septembrie cu 9%, la 15,66 miliarde de lei, nivelul acestora reprezentand 7,47% din totalul imprumuturilor, potrivit datelor BNR, relateaza Capital.

China vaneaza tarile cu probleme din UE. Beijingul a anuntat ca ar putea cumpara obligatiuni emise de guvernul portughez, dupa ce luna trecuta si-a declarat intentia de a finanta Grecia. Dupa ce China a cumparat obligatiuni guvernamentale spaniole, iar recent a anuntat ca va investi in Grecia, acum, oficialii de la Beijing promit acelasi lucru si Portugaliei. Ministrul adjunct de Externe de la Beijing, Fu Ying, a declarat ca statul asiatic (devenit a doua mare putere economica a lumii, fiind depasit numai de Statele Unite ale Americii) ar putea ajuta Portugalia sa se finanteze, intentionand sa cumpere obligatiuni emise de Guvernul de la Lisabona, potrivit euobserver.com. Vineri, Michel Barnier, comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, a cerut Chinei sa-si respecte promisiunea de a ajuta la reechilibrarea economiei mondiale. "Daca Beijingul vrea sa-si pastreze locul la masa marilor actori, acolo unde ii este locul de drept, atunci are, de asemenea, si responsabilitati", a declararat Barnier, citat de Adevarul.

Piata constructiilor va atinge punctul minim in 2011. Piata constructiilor a fost sustinuta in acest an in principal de lucrarile de reparatii, situatie care va fi valabila si anul viitor, cand ar putea fi atins punctul critic de minus in acest domeniu, urmat in 2012 de revenirea pe crestere, apreciaza presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu. "Evolutia pietei din 2010 este inferioara celei din 2009. Este al doilea an consecutiv de contractie a valorilor din piata si din pacate, dupa discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii Fondului Monetar International saptamana trecuta si dupa reactiile pe care le avem in urma consultarilor cu reprezentantii guvernamentali, premisele sunt si pentru 2011 de mentinere a contractiei", a declarat reprezentantul Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. El a precizat ca mentinerea pietei in 2011 la nivelul din acest an reprezinta un scenariu optimist. La jumatatea anului, Plosceanu estima ca piata constructiilor ar putea scadea in 2010 cu 35-40%, de la 12,6 miliarde euro in 2009, prognoza fiind in continuare valabila, informeaza Capital.

Taxele pe munca ar putea scadea cu girul FMI. Delegatia Fondului Monetar International a agreat, de principiu, in draftul scrisorii de intentie, o relaxare a impozitarii muncii in 2011. Romania ar putea cobori, in 2011, in topul european al taxarii muncii, FMI fiind de acord, in principiu, cu o scadere a impozitarii fortei de munca. Potrivit unor surse guvernamentale, in draftul scrisorii de intentie, Fondul lasa mana libera guvernului sa umble la contributiile sociale, cu conditia instituirii unei "labor taxation" care sa inglobeze toate impozitele pe munca, respectiv impozitul de venit si contributiile. De altfel, tonul delegatiei FMI s-a relaxat spre sfarsitul misiunii de evaluare in Romania, autoritatile de la Bucuresti fiind optimiste ca pana la anuntul oficial de final vor reusi sa-i convinga pe reprezentantii Fondului sa dea unda verde si altor masuri propuse de guvern, dar privite cu rezerva in prima instanta, anunta evz.ro.

Teama de taieri salariale, tratata cu abonamente de sanatate. Practicarea unor tarife mai mici si redimensionarea pachetelor de servicii sunt principalele metode prin care clinicile medicale au reusit sa isi creasca numarul de clienti corporate anul acesta. Serviciile de sanatate incluse in pachetele salariale ale angajatilor din mediul privat autohton au crescut, anul acesta, in structura veniturilor majoritatii clinicilor medicale. Desi au fost renegociate atat serviciile incluse in pachete, cat si tarifele acestora, marile clinici de sanatate au reusit sa creasca numarul de pacienti corporate deserviti cu pana la 30%. Concurenta crescuta a dus la scaderea preturilor, iar ca dovada ca mai este loc pe piata sta chiar faptul ca Anima, lantul de clinici detinut de grupul A&D Pharma, a ajuns sa deserveasca 10.000 de angajati la numai cateva luni de la intrarea pe piata, scrie Capital.