Seful BCR: Bancile platesc dobanzi mari la depozitele in euro pentru ca au nevoie de finantare. Fie ca este vorba despre banci cu capital elen afectate de situatia dificila din Grecia sau de banci cu capital majoritar local, ofertele de dobanzi de 4% pe an la depozitele in euro sunt numeroase, spre surprinderea guvernatorului BNR. Foarte putine banci - daca o fi vreuna - isi pot asigura necesarul de resurse in euro de pe piata locala si de aici competitia dobanzilor la depozitele in valuta, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR. "La depozitele in euro dobanzile sunt ridicate pentru ca cerintele de finantare nu pot fi acoperite local. Pentru a-si asigura necesarul, bancile trebuie sa se imprumute si de la bancile-mama, suportand costul riscului de tara." In 2009 BCR a contractat de la Erste un imprumut subordonat de 120 mil. euro cu o rata a dobanzii formata din EURIBOR la 6 luni plus 4,2%, scadent in 2016. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu s-a declarat saptamana trecuta "foarte surprins" de ratele de dobanda "excesive" pe care le ofera bancile locale la depozitele in valuta, remarcand ca sunt banci care platesc 4 - 5% pe an, in timp ce in zona euro "abia daca obtii 1% la orice depozit in valuta", scrie Ziarul Financiar.

business reportFoto: Colaj foto

Masina care consuma aproape 30 de litri la suta de km. Un top realizat de Environment Protection Agency din Statele Unite arata ca cel mai mic consum al unei masini este de 4,6 litri la suta de kilometri, iar titlul de cel mai eficient model privind consumul este Prius de la Toyota, care are nevoie de doar 4,6 litri de carburant ca sa parcurga 100 de km in oras. La polul opus se afla Bugatti Veyron, care are un consum de 29,4 litri la suta de kilometri in mediul urban si de 15,5 litri la suta de km in mediul extraurban. Aceste cifre nu influenteaza negativ alegerea viitorilor clienti, mai ales ca nimeni nu se poate astepta sa atinga viteza de 100km/h in 3,2 secunde si sa aiba o viteza maxima de peste 400 km/h cu o masina care nu consuma mult. Bugatti Veyron are un motor de 8 litri, care dezvolta o putere de peste 1.000 de cai, scrie Capital.

Ce trebuie sa faci in caz de accident auto. Cum poti solicita despagubiri inainte de reparatia masini. Soferii care au completat formularul de constatare amiabila nu mai pot merge la Politie in cazul in care au nemultumiri asupra stabilirii vinovatiei intr-un accident Peste un milion de soferi din Bucuresti si din cateva mari orase din Romania vor primi in urmatoarele zile brosuri informative "Ce faci in caz de accident?". Este vorba despre cea mai mare campanie de informare in domeniul asigurarilor, desfasurate cu sprijinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si al Politiei Rutiere. "Ce se intampla daca nu ai RCA?" "Ce este bonus-malus?" "Cand poti folosi constatul amiabil?" "Ce faci in caz de accident usor/cu victime" sunt cateva dintre intrebarile la care soferii vor primi raspunsuri. Conducatorii auto afla astfel ca pot solicita plata despagubirii inainte de reparatia masinii. In aceasta situatie, compania de asigurari este obligata sa stabileasca valoarea despagubirii in functie de preturile pentru piese, parti componente, materiale si manopera necesare reparatiei, practicate de service-uri si prevazute in sistemele pentru evaluarea daunelor auto, relateaza Gandul.

Nestor: Onorariile avocatilor au scazut in doi ani cu 40%. Din zona "gri" vin "oferte kamikaze" cu care e greu sa concurezi. Avocatul Ion Nestor, 57 de ani, cel care a fondat si conduce de 20 de ani firma NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil, spune ca acesta este un al doilea an de scadere a pietei avocaturii, pe fondul problemelor cu care se confrunta economia si companiile. "Nu a fost un an care sa-mi insele asteptarile. Nu ne-am asteptat la minuni. Am avut un buget conservator, care sa tina cont de adversitati. Contextul economic nu s-a imbunatatit. Nimic din ce s-a intamplat in ultimele 18 luni nu a fost in masura sa duca la o reluare a unei cresteri economice sanatoase", a declarat Nestor. Nestor, alaturi de sotia sa Manuela, coordoneaza afacerea firmei de avocatura, precum si alte afaceri de consultanta, avand in total o echipa de 133 de avocati si consultanti. Firma de avocatura a NNDKP a inregistrat anul trecut incasari de 13,9 milioane de euro, mai mici cu 6% fata de 2008, fiind pe locul doi in topul celor mai mari firme din Romania, dupa primul an de scadere a veniturilor pe fondul problemelor cu care se confrunta clientii, care au pus presiune inclusiv pe costurile cu serviciile juridice externalizate, informeaza Ziarul Financiar.

Propunerea Bancii Mondiale duce aurul la un maxim istoric. Pretul metalului pretios a atins un nou maxim istoric, in urma propunerii facuta de Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale (BM), ca marile economii mondiale sa readopte un standard-aur modificat, care sa functioneze ca referinta in procesul de stabilire a politicilor monetare. Luni, pretul aurului a depasit 1.400 de dolari pe uncie. In Europa, aurul brut a trecut, pentru prima data din luna iulie, de nivelul de 1.000 de euro pe uncie. La majorare au contribuit insa si speculatiile privind intrarea Irlandei in incapacitate de plata, informeaza "Financial Times". Pe bursa londoneza, aurul tranzactionat pe piata spot a atins 1.407 dolari pe uncie, reprezentand o crestere de 1% fata de ziua precenta si una de 28% in raport cu luna ianuarie, scrie Adevarul.

Dupa eoliene, vine boomul pe solar. Incurajati de subventiile mari oferite de stat, investitorii au in plan peste 500 MW din surse fotovoltaice. Atrasi de o lege care recompenseaza din plin investitiile in energie fotovoltaica, tot mai multi investitori au planuri in acest domeniu. Astfel, pana acum, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) a realizat studii pentru instalarea a 500-600 MW din surse fotovoltaice, a anuntat ieri seful ISPE, Dan Gheorghiu. Daca luam in calcul ca un MW fotovoltaic costa circa 4 milioane euro, atunci investitiile aferente s-ar ridica la peste 2 miliarde euro. Numai pentru amplasarea unui MW e nevoie de 3 hectare de teren, sustin specialistii. Unul dintre cele mai mari proiecte in acest domeniu, din ce se stie pana acum, apartine grupului Renovatio, care la mijlocul anului a deschis la Satu Mare o fabrica de panouri fotovoltaice, cu o capacitate anuala de 50 MW. Potrivit datelor proprii, Renovatio are in plan ferme fotovoltaice tot de 50 MW in Romania, precizeaza evz.ro.

Bugetul din 2011, construit pe iluzii. Prognozele oficiale anunta cresteri in toate sectoarele economiei, contrar tendintelor din anul 2010. Majorarea salariilor, concomitent cu reducerea somajului si cresterea numarului de salariati, este doar una din ciudateniile prognozei pe care se bazeaza bugetul 2011. Indicatorii macroeconomici pe care se construieste bugetul anului viitor, evidentiati in proiectia publicata ieri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), arata ca in Romania nu se va inregistra niciun minus in 2011 fata de 2010. Produsul Intern Brut va creste, per ansamblu, cu 1,5%, impulsionat de avansurile din toate componentele sale principale. Industria va creste, potrivit CNP, cu 2,7%, agricultura va avea performante cu 1% mai bune, iar in servicii vom consemna o crestere de 0,9%, anunta Adevarul.

Cum isi pastreaza Microsoft angajatii: salarii peste media pietei, masini premium si abonamente la masaj. Microsoft Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de software din lume, va face 50 de noi recrutari pana in luna iulie a anului viitor, urmand sa ajunga la un efectiv de 350 de salariati in Romania. Fiecare dintre angajatii Microsoft are atributii de management si discuta numai cu executivi de top din companiile partenere. "Oferim posibilitatea angajatilor de a alege intre mai multi furnizori (auto - n. red.). In functie de pozitia pe care o ocupa in companie, angajatul are un anumit buget si-si poate alege o masina preferata marca Mercedes, Audi, BMW sau Volvo", sustine Cosmin Bordea, Country HR Lead al Microsoft Romania. El a precizat ca aproape toti cei 90 de angajati din divizia de vanzari si marketing a Microsoft beneficiaza de un buget pentru achizitionarea unei masini de serviciu. In prezent, in cadrul Microsoft Romania, exista trei organizatii, doua in Bucuresti (una care se ocupa de partea de vanzari si marketing si una de suport tehnic GTSC) si una in Timisoara (care are aproximativ 50 de angajati), potrivit Ziarul Financiar.

Pauza de ceai. O ceasca cu ceai savurata la o terasa din Budapesta a facut-o pe Corina Bernschutz sa se gandeasca la propriul business in domeniu. Acum, cinci ani mai tarziu, ea isi imparte timpul intre cariera de 15 ani in publicitate si ceainaria care ii poarta numele. In urma cu cinci ani, Corina Bernschutz, Innovation Director la Starcom in cadrul grupului Leo Burnett, vroia sa inceapa propria afacere iar ceaiul baut in Budapesta i-a atras atentia catre aceasta piata, pentru ca era altceva fata de ceea ce stia ea despre acest produs. Nu voia sa isi lanseze o afacere in publicitate, pentru ca nivelul de dezvoltare si infrastructura la care s-a ajuns in domeniu sunt mult prea avansate pentru a mai avea o initiativa antreprenoriala individuala in domeniu asa cum isi doreste ea. "In publicitate pot fi mult mai buna intr-un cadru deja oferit de o companie. Odata ce ai ajuns la un nivel de business suficient de mare, atunci si provocarile de business pe care tu le primesti sunt mult mai mari. Ori pe mine ma intereseaza provocarile de business. Nu am rabdarea sa o iau de jos cu provocarile mici - mici - mici", spune Corina Bernschutz, citata de startups.ro.

Anul acesta ne bazam pe 4,5 miliarde de dolari de la "capsunari". In anul 2010, Romania va primi, estimativ, 4,5 miliarde de dolari de la romanii plecati in strainatate, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale publicat astazi. Suma pare impresionanta daca o raportam la banii care intrau in tara in 2003 (124 de milioane de dolari), dar este aproximativ la jumatate fata de anul 2008 (9,3 miliarde de dolari) si cam la acelasi nivel cu suma de anul trecut (4,9 miliarde). Numarul de romani care muncesc in afara granitelor tarii este de aproximativ 2,7 milioane de persoane, reprezentand 13,1% din populatia tarii. In ceea ce priveste statele in care muncesc romanii, topul este dominat de Italia si Spania, urmate de Ungaria. Israelul este pe locul 4, in timp ce Statele Unite sunt pe cea de-a cincea pozitie, urmate de Germania, Canada, Austria, Franta si Marea Britanie. In schimb, Romania are 0,6% din populatie formata din imigranti, proveniti din Moldova, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia, Germania, informeaza Capital.

Depozitul Escrow, optiune pentru securizarea tranzactiilor imobiliare. Criza economica, dificultatea obtinerii finantarilor bancare si, ca o consecinta, greutatile in asigurarea cash-flow-ului, atat pentru investitorii individuali cat si pentru societatile comerciale specializate in efectuarea de investitii imobiliare, determina un comportament mai prudent al jucatorilor pe piata imobiliara. Depozitul escrow are ca destinatie blocarea unor sume de bani pana la incheierea unui contract (sau antecontract) sau indeplinirea unor conditii specificate intr-un angajament scris incheiat intre parti, reprezentand o garantie a utilizarii sumelor depozitate exclusiv pentru destinatia stabilita de parti, avand astfel rolul de a asigura realizarea obiectivelor stipulate in respectivul angajament, oferind mai multa siguranta fondurilor pana la indeplinirea conditiilor stipulate in contract. In practica, partile (respectiv cumparatorul si vanzatorul sau promitentul vanzator si promitentul cumparator, in ipoteza incheierii unui antecontract de vanzare cumparare) convin asupra depozitarii avansului sau a altor plati ce urmeaza a fi efectuate intre parti la un agent escrow, care de obicei este o banca comerciala, mentioneaza Business Cover.

Somaj record in randul absolventilor de facultate: 53.000 de licentiati nu-si gasesc un loc de munca. Numarul absolventilor de studii superioare care primesc ajutor de somaj a ajuns la aproape 53.000 in luna septembrie, nivel record inregistrat in ultimii 20 de ani, in conditiile in care, anual, aproximativ 100.000 de romani termina o facultate. "In prezent, absolventii din ultimii doi ani accepta sa se angajaze si pe posturi care nu necesita o pregatire universitara, ci una liceala. La ultimult targ de joburi la care am participat erau trei tipuri de candidati cu studii superioare: tineri absolventi, somerii de la stat si persoane care mai aveau putin pana la pensie si care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca sub nicio forma", sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul firmei de recrutare APT. Numarul de someri cu facultate s-a triplat in ultimii trei ani, mai ales ca in 2008 au existat doua generatii de absolventi (cu studii de trei si de patru ani pentru licenta), ca urmare a incheierii Conventiei de la Bologna, care prevede durata studiilor de licenta pe o perioada de 3 ani si masteratul de 2 ani. Rata de angajabilitate a absolventilor a scazut si ca urmare a faptului ca universitatile private si-au pierdut din credibilitate, din cauza problemelor legate de legalitatea diplomelor. Rata somajului in randul absolventilor de facultate a ajuns la finele lunii septembrie la 7,9%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Spre comparatie, in 1991 aceasta rata era de 2,3%, corespunzatoare unui numar de 8.000 de someri cu studii superioare, relateaza Ziarul Financiar.

De ce brokerii de la Intercapital cred ca pariul pe aur si Rosia Montana este unul castigator. Brokerii de la Intercapital Invest au lansat oferta publica initiala (IPO) pentru iFond Gold (IFG), un fond de investitii a carei performanta va depinde foarte mult de ceea ce se va intampla cu proiectul Rosia Montana si de evolutia aurului, dupa un an 2010 in care a stabilit in mod constant noi recorduri de pret. Actuala criza globala prezinta o serie de asemanari cu cea din anii '70, care determinase o crestere a pretului aurului cu 2200% pe parcursul a 14 ani, considera brokerii de la Intercapital Invest. Criza din prezent, care unii analisti considera ca a inceput in 2000 si nu in 2008, cand a cazut banca de investitii Lehman Brothers, a adus o crestere de 426% a pretului aurului in 10 ani. Sunt foarte multe similaritati intre cele doua perioade. Criza din anii '70 a inceput oficial in '68 si s-a terminat in '82. La momentul de inceput, indicatorul PER (pret/profit pe actiune - n.red) al companiilor din structura indicelui S&P 500 era de peste 24, pentru ca ulterior sa atinga un minim in jurul a 6 in 1982. Dolarul s-a depreciat cu circa 50% in aceasta perioada, in timp ce pretul petrolului a crescut cu peste 600%", a mentionat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest, citat de Economic Times.