Cum arata si cat costa primul "Blackberry romanesc"; Compania brasoveana Visual Fan, care detine brandul Allview, a lansat primul telefon dual SIM care ofera suport Wi-Fi, 3G si PushMail. Allview Q1 G3T este un telefon mobil cu doua SIM-uri care se adreseaza persoanelor aflate in continua miscare. Telefonul include aplicatia de PushMail care permite primirea automata pe telefon a mesajelor din contul de email de la seviciu si din conturile personale precum Gmail, Hotmail sau Yahoo!. Telefonul permite, de asemenea, deschiderea atasamentelor .pdf, .zip si .rar, documentelor de tip imagine sau video si tuturor fisierelor din suita Office, inclusiv Microsoft Office 2007, scrie Capital.

business reportFoto: Colaj foto

Arbitrul telecom propune ca taxele platite de Orange si Vodafone pentru prelungirea licentelor GSM sa fie stabilite de Guvern. ReInnoirea licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate ar putea fi conditionata de plata catre bugetul de stat a unei taxe de licenta, al carei cuantum va fi stabilit, in mod individual, prin hotarare a Guvernului, potrivit unui proiect de lege privind comunicatiile prezentat de Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Proiectul de lege vizeaza situatia in care se afla si cei mai mari operatori de comunicatii din Romania, respectiv Orange si Vodafone. Licentele de telefonie mobila GSM ale Orange si Vodafone, pe care cele doua companii le-au castigat in anul 1996, platind fiecare cate 75 de milioane de dolari, expira in decembrie 2011 - iar statul si operatorii trebuie sa ajunga la un acord in ceea ce priveste termenii reinnoirii, conform Ziarul Financiar.

Vanzarile auto si-au revenit in noiembrie, dar raman mult mai slabe decat anul trecut. Inmatricularile de autovehicule noi din noiembrie au insumat 13.304 unitati, conform datelor Ministerului Administratiei si Internelor, cu 26,7% mai mult decat in noiembrie 2009. Autoturismele, care reprezinta majoritatea vehiculelor noi, au avut o crestere de 34,75%, totalul fiind de 11.440 de unitati. La nivelul primelor 11 luni insa situatia ramane mult mai slaba decat anul trecut, mai exact cu 21,6% mai slaba, numarul total de autoturisme inmatriculate fiind de 82.069 fata de 104.707 in aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai vandute masini din ianuarie-noiembrie 2010 au fost Dacia, cu un total de 27.379 unitati (-18%), Skoda cu 7.213 unitati (-12%), Renault cu 6.929 (-15%), Volkswagen cu 6.740 (-23%) si Opel cu 5.636 (+1%). Autoturismele ieftine reprezinta circa doua treimi din totalul masinilor noi vandute, ceea ce inseamna ca recesiunea este simtita foarte bine si de catre soferul roman dornic de o masina care sa ii ateste statutul social, mentioneaza Business Cover.

Proiect Bucuresti a inchiriat doua etaje din Euro Tower. Compania de proiectare si arhitectura Proiect Bucuresti isi va reloca sediul central in imobilul de birouri Euro Tower, dezvoltat de Cascade Group alaturi de fondul de investitii Charlemagne Capital, incepand de anul viitor, potrivit The Advisers/Knight Frank, intermediarul tranzactiei. Proiect Bucuresti a inchiriat o suprafata totala de 1.350 mp, impartita pe doua etaje, respectiv 8 si 9 al cladirii. "Suntem bucurosi sa avem Proiect Bucuresti printre chiriasii Euro Tower, data fiind experienta lor in dezvoltarea de cladiri fanion in Bucuresti. Compania va completa pleiada de chiriasi multinationali precum Avon Cosmetics, Huawei, Schneider Electric si altii", a declarat Alex Van Breemen, reprezentantul Cascade Group, potrivit Capital.

Contracte reziliate pe SAPARD si PNDR. Sute de contracte cu finantare prin programele SAPARD si PNDR au fost rezilitate de catre Ministerul Agriculturii si institutiile subordonate, unul dintre principalele motive fiind ca beneficiarii nu au reusit sa obtina finantare de la banci pe motiv ca proiectele lor ar fi nebancabile. Unul din opt proiecte cu finantare prin SAPARD se afla in aceasta situatie. 594 de contracte cu finantare din SAPARD dintr-un total de 4.953 au fost rezilitate, potrivit unui document al Ministerului Agriculturii, remis la solicitarea redactiei. Celor 594 de contracte reziliate prin SAPARD se adauga alte 230 de contracte rezilitate prin PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala), conform sursei citate, informeaza Bursa.

"Mai ieftin si mai putin", criteriile dupa care s-au ghidat consumatorii de bauturi. Producatorul berilor Tuborg si Carlsberg, al sucurilor Granini si al apei minerale Bilbor trage linie la finalul lui 2010 si spune ca vanzarile de bere au scazut la nivelul intregii piete cu 7%, in timp ce in cazul sucurilor neacidulate declinul a fost de 15% fata de anul trecut. "Piata de bere a scazut in 2009 cu 14%, iar anul acesta cu 7%. Pe piata de sucuri neacidulate declinul a fost de circa 15-16% anul acesta, un declin mai modest decat anul trecut", explica Shachar Shaine, care conduce afacerile URBB (imbuteliatorul Tuborg si Carlsberg) din 2004. De la 1 ianuarie Shaine preda stafeta operatiunilor locale israelianului Hezy Ovadia si spune ca nu stie deocamdata ce va face pe viitor, insa poarta discutii cu compania si este posibil sa ramana in cadrul acesteia, anunta Ziarul Financiar.

Cat costa eticheta cu doua preturi. Ministrul Agriculturii vrea ca pretul de livrare in marile retele de magazine sa fie mentionat pe eticheta produselor . Introducerea etichetei cu doua preturi (de intrare in magazin si de vanzare la raft) nu va avea ca rezultat ieftinirea produselor daca nu se stabilesc criterii pentru preturile de achizitie, sustin reprezentantii asociatiilor producatoare. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, vrea sa propuna Uniunii Europene adoptarea unei decizii care sa impuna doua preturi pe etichetele produselor alimentare, cel de intrare in magazin si cel final, de vanzare la raft, cu adaosurile comerciale. Ministrul Valeriu Tabara spera ca aceasta metoda ar putea duce la reducerea preturilor la alimente. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Gheorghe Radulescu sustine, de asemenea, ca o astfel de masura este realizabila si ar putea elimina "unele taxe ascunse" practicate de retaileri, informeaza Romania libera.

Brokerii din banci si-au actualizat estimarile pe SIF-uri. Vezi ce tinte de pret au KBC, UniCredit CAIB si Alpha Finance. Trei societati de brokeraj detinute de grupuri financiare, KBC Securities, UniCredit CAIB Securities si Alpha Finance, si-au actualizat estimarile pe actiunile SIF-urilor de la inceputul acestei luni, potrivit datelor Bloomberg. Recomandarile analistilor de la cele trei societati sunt pentru toate SIF-urile de "cumparare" si chiar de "cumparare puternica", in viziunea celor de la Alpha Finance Romania. Cele mai optimiste asteptari le au analistii de la KBC Securities, in timp ce tintele de pret cele mai mici, dar totusi si acestea cu mult peste preturile actuale de la Bursa, apartin analistilor de la Alpha Finance. Astfel, in ceea ce priveste actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), tinta de pret a analistilor de la KBC pentru urmatoarele 12 luni este de 2,20 lei/actiune, a celor de la UniCredit CAIB este 1,66 lei/actiune, in timp ce estimarea Alpha Finance este de 1,52 lei/actiune. Ultima tranzactie de azi de la Bursa cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 0,995 lei/actiune, ceea ce inseamna ca potentialul de crestere pentru aceste titluri este intre 121% si 52,8%, scrie Economic Times.

Cloud computing este viitorul. 52% dintre profesionistii IT utilizeaza sau intentioneaza sa foloseasca aplicatii de tip cloud, conform unui studiu international al companiei Cisco. In cadrul celor 13 tari participante la studiu, la nivel mondial, 52% dintre profesionistii IT au spus ca ei utilizeaza sau intentioneaza sa foloseasca aplicatii de tip cloud, in timp ce aceste aplicatii sunt folosite la scara mai mare in Brazilia (70%), China (69%) si India (76%). De asemenea, o mare parte (88%) dintre respondentii IT prevad ca vor depozita o parte dintre datele si aplicatiile companiilor lor pe aplicatii de tip cloud publice sau private in urmatorii 3 ani. Aproape jumatate dintre respondentii IT (46%) se asteapta ca serverele lor sa fie virtualizate in proportie mai mare de jumatate, chiar spre 100%, relateaza Capital.

Jumatate din romani nu stiu ca depozitele bancare sunt garantate. Aproximativ 52% din populatia urbana care utilizeaza produse bancare cred ca economiile depuse la o banca ar fi pierdute integral in eventualitatea in care institutia respectiva ar intra in faliment, arata un studiu GfK Romania comandat de Fondul National de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Aproape 30% dintre cei care au depozite cred ca si-ar pierde economiile daca banca ar da faliment, in timp ce 39% spun ca si-ar recupera partial banii. Si aceasta in conditiile in care doar 13% dintre respondenti stiu ca economiile lor sunt garantate in limita a 50.000 de euro. "Un nivel scazut de informare a populatiei cu privire la sistemul bancar poate influenta deciziile de economisire", crede Eugen Dijmarescu, directorul FGBD. Doar 16% din cei care folosesc servicii bancare au depozite la banci, iar raportul GfK arata ca romanii economisesc tot mai putin, scrie Ziarul Financiar.

Cum se descurca statul ca negustor. Cateva sute de persoane s-au inghesuit ieri ore in sir pentru electronice si mancare ieftina la primul magazin de marfuri confiscate din Bucuresti. Ce anume poate determina sute de romani sa se inghesuie de la primele ore ale unei dimineti friguroase de iarna in fata parterului unui bloc cenusiu din cartierul bucurestean Berceni, dupa ce timp de decenii aceiasi romani au sperat sa scape de cozile uriase formate de cu noapte in fata bacaniilor? Pana la 300 de locuitori ai Capitalei, veniti din toate sectoarele Bucurestiului, au asteptat ieri, cu incepere de la primele ore ale diminetii, deschiderea primului magazin de bunuri confiscate deschis in Capitala de Fisc. Magazinul, despre care angajatii Fiscului prezenti ieri la deschidere afirma ca a necesitat o investitie de 15.000 de lei, nu este decat un spatiu comercial modest la parterul unui bloc, alcatuit din trei incaperi. Cativa angajati ai Politiei Comunitare arbitreaza la intrarea in magazin disputele pe tema "cine a fost inaintea cui la coada" iar oamenii isi pun mana caus la ochi pentru a zari printre gratiile ruginite posibilele chilipiruri de cumparat atunci cand vor avea norocul sa intre inauntru. Politistii comunitari baga inauntru cumparatorii in loturi de zece, pe masura ce altii ies. Nemultumite, cateva persoane sustin nevoia unei bune organizari si acuza televiziunile ca nu i-au informat corect asupra marfurilor pe care pot sa le cumpere, potrivit EVZ.

Site-ul Amazon.com este imposibil de prabusit. Afla de ce. Grupul de activisti cibernetici "Anonymous" au incercat toata saptamana trecuta sa dezactiveze site-ul Amazon.com care apartine celui mai mare magazin online din lume, insa fara succes. Amazon.com este un site invincibil, iar de acest lucru s-au convins si hackerii de la Anonymous. Nereusind sa doboare Amazon.com, acestia si-au orientat atacurile catre site-urile din Europa, Amazon.co.uk., amazon.de, amazon.fr, amazon.es, pe care au reusit sa le dezactiveze timp de 30 de minute. Metoda preferata de atac este DDoS, care vine de la Distributed Denial of Service. Ce inseamna DdoS? Hackerii infiltreaza virusi sau viermi in mii de calculatoare, iar acestea executa un program de atac, care asteapta comenzi de la distanta, informeaza Capital.