Ar trebui desfiintate bancile centrale? Un sondaj Bloomberg de la inceputul lunii decembrie arata ca 16% dintre americani sunt favorabili abolirii Rezervei federale. Li se reproseaza bancilor centrale ca manipuleaza moneda si dobanzile ca sa atenueze ciclurile economice si sa creeze astfel false stimulente care duc la crize generalizate. Este criticata cumpararea masiva de catre BCE de obligatiuni guvernamentale ale tarilor europene periferice. Ingrijorarile legate de pierderea independentei in fata politicilor sunt justificate din punct de vedere logic. Aparitia unui curent liberal de gandire din ce in ce mai pregnant, care vrea sa puna capat monopolului bancilor centrale, nu este deci surprinzatoare. Ideea este reluata acum de miscarea Tea Party si de unul din liderii sai, Ron Paul, care a publicat recent 'End the Fed', scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Negocierea a mai taiat 14,2% din pretul locuintelor. Portalul imobiliar magazinuldecase.ro sustine ca in cadrul tranzactiilor realizate prin intermediul sau, anul acesta, proprietarii au lasat la pret, in medie, 14,18%. Studiul a luat in calcul tranzactionarea a 896 de locuinte din Bucuresti (garsoniere, apartamente cu doua si trei camere si case). Astfel, deschisi la negocieri au fost vanzatorii de garsoniere, care au acceptat, in urma negocierii, o scadere a pretului cu 15,9 % fata de preturile medii initiale, intre pretul de strigare si cel de cumparare fiind o diferenta de 7.000 de euro, de la o medie de 44.000 euro la 37.000 euro obtinuti la parafarea contractului de vanzare-cumparare, scrie Business Cover.

Romanii nu vor putea lua credite mai ieftine nici anul viitor, spun analistii. Romanii se vor putea imprumuta anul viitor doar putin mai ieftin decat in prezent deoarece bancile nu vor fi dispuse sa taie prea mult din marjele de castig in conditiile in care incertitudinile din economie persista si riscul de credit ramane la un nivel ridicat, spun analistii. "Dobanzile la credite, atat in lei cat si in valuta, ar putea sa mai scada usor anul viitor, insa diminuarea ratelor de dobanda va fi treptata, deoarece riscurile si incertitudinea raman ridicate in Romania si acestea trebuie compensate prin marje mai mari comparativ cu economiile mature", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank citat de Ziarul Financiar.

Plantatie de nuci cu 7.500 euro/ha. Chiar daca profitul apare abia peste cativa ani, pe termen lung investitia iti aduce castiguri mari. In Romania exista doar 450 de hectare cu livezi de nuci. Miezul de nuca este unul dintre cele mai cautate produse cu prilejul Sarbatorilor, asa ca si vanzatorii profita de ocazie pentru a umfla preturile. Daca in tara ar exista mai multe plantatii de acest tip, importurile ar scadea, iar preturile s-ar diminua. In ultima luna, pe tarabele din pietele bucurestene, un kilogram de miez de nuca s-a scumpit cu peste 5 lei, pretul ajungand in prezent la 30 de lei, scrie EVZ.

Cele mai bune campanii digitale ale deceniului. Deceniul care tocmai se incheie va avea cu siguranta rezervat un spatiu generos in istoria publicitatii, la capitolul dedicat digitalizarii advertising-ului. Iata cele mai inovatoare 10 campanii digitale ale deceniului, cele care au contribuit la modificarea ADN-ului unei intregi industrii. Stai jos. Scobeste-te in nas. Latra ca un caine. Putine sunt comenzile la care Subservient Chicken, personajul imaginat de Crispin Poerter + Bogusky pentru campania Burger King TenderCrisp, nu le executa cu promptitudine. Peste 380 de milioane de oameni au vizitat website-ul care a introdus in 2005 pe scara larga marketing-ul viral in circuitul global de advertising, scrie Money.ro.

Exportatorii romani au depasit realizarile de dinaintea crizei. Dupa un recul dramatic de circa 5 miliarde euro, exportatorii au reusit in acest an nu numai sa recupereze integral pierderile din perioada de criza, dar sa aduca un plus de incasari de 2 miliarde euro fata de realizarile din 2008, cu peste 25% mai mult decat in anul 2009. Greul exporturilor in acest an a fost asigurat de primii 100 de exportatori, care au realizat impreuna peste 50% din incasarile valutare, scrie Bursa.

Topul celor mai scumpe lucrari de arta licitate in 2010. 'Pastorita' semnata de Nicolae Grigorescu este cea mai scumpa lucrare care a fost adjudecata la licitatiile de arta organizate in anul 2010, dupa ce a fost cumparata, in decembrie, la Casa Artmark, cu suma de 175.000 de euro. De altfel, topul primelor tablouri cumparate la preturi ridicate este dominat de lucrari din portofoliul caselor Artmark si Alis. In clasamentul celor mai scumpe tablouri tranzactionate pe piata de arta in 2010, pe pozitia a doua se afla pictura 'Car cu boi', semnata tot de Nicolae Grigorescu, care a fost achizitionata, in septembrie, la Artmark, pentru suma de 155.000 euro, scrie Capital.

Creste numarul tranzactiilor private cu actiuni ale principalelor site-uri sociale. Valoreaza Facebook 56 miliarde de dolari? Numarul tranzactiilor cu actiuni ale unor companii private nelistate la bursa, precum Facebook, Twitter si LinkedIn a inregistrat o crestere puternica in ultimele luni, sugerand interesul investitorilor in start-upurile IT, scrie Wall Street Journal. Desi companiile care realizeaza site-uri de socializare s-au aratat reticente in a se lansa pe bursa, acestea au actiuni pe care le ofera de obicei angajatilor sau investitorilor care au facut investitii in aceste servicii, scrie Ziarul Financiar.

Cum a schimbat criza valoarea bacsisului! Conform DEX-ului, bacsisul, cuvant de origine turca, este "o suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a castiga bunavointa sau protectia cuiva". Din pacate, in Romania, nu de putine ori, bacsisul este confundat cu restul sau, mai rau, cu spaga. In Occident, restul nu este sinonim niciodata cu bacsisul. "Eram intr-un supermarket, in Munchen, am facut niste cumparaturi, am platit si trebuia sa mai primesc rest 10 eurocenti. Fiind invatata ca in Romania unde vanzatoarea nu ar mai fi avut nici macar intentia de a-mi returna restul, am plecat. Am facut cativa pasi si am auzit pe cineva strigand in spatele meu: era casiera care imi spunea ca am uitat restul", povesteste Theodora Anghel o intamplare din prima sa vizita in Germania. Intr-adevar, in tarile vestice, restul se inapoiaza pina la ultimul cent si orice lucrator in domeniul serviciilor are suficient marunt si nu apeleaza la replica "nu am sa va dau restul" de care toti ne lovim zi de zi, scrie Romania libera.

10 dintre cele mai asteptate gadgeturi in 2011. Piata de comunicatii mobile devine din ce in ce mai aglomerata, iar competitia devine din ce in ce mai dura pe masura ce apar noi tehnologii si inovatii in domeniu. 2011 va fi o adevarata provocare in acest sens. MONEY.ro iti prezinta 10 dintre cele mai asteptate gadgeturi ale anului 2011. Research In Motion va comercializa BlackBerry Playbook incepand din primul trimestru din 2011. Tableta suporta Flash 10.1 si HTML 5, are un ecran de 7 inci, conexiune HDMI si doua camere foto HD, pentru convoribiri video. BlackBerry Playbook va avea o memorie de 1GB RAM si un procesor dual-core de 1Ghz. Tableta MintPad va fi o tableta dual-boot, adica va putea functiona cu doua sisteme de operare diferite. Mai precis, va fi vorba de Microsoft Windows si Google Android. Tableta va avea doua ecrane de tip touchscreen.

Cele mai frumoase masini ale anului 2010. Iata cum arata, in opinia 24auto.ro, un top 5 al celor mai frumoase automobile care si-au facut aparitia pe parcursul anului 2010: 1. Ferrari 458 Italia. O noua creatie rasata a casei de la Maranello, o mostra de frumusete pe patru roti din categoria dream car; 2. Mercedes SLS AMG. Celebrul "Gullwing" intr-o interpretare moderna, o noua referinta in categoria supersport (571 CP). 3. Peugeot RCZ. Replica franceza a cope-ului Audi TT, RCZ si-a depasit rivalul...