Facebook, 50 de miliarde?! Ce spuneti de 300 de miliarde pentru Apple? In prima zi de tranzactionare a noului an pe bursa americana, Apple a reusit depasirea unui nou prag istoric, valoarea sa de piata trecand de 300 de miliarde de dolari. Astfel, "marul din Cupertino" devine cea mai mare companie de tehnologie din lume si a doua mare companie la nivel mondial din punct de vedere al valorii de piata, dupa gigantul petrolier Exxon-Mobil. Nu degeaba mai multe reviste de specialitate (business si de tehnologie) l-au numit pe Steve Jobs CEO-ul deceniului. Nu intamplator sunt perfect de acord cu cei care spun asta, chiar daca nu sunt un mare fan al produselor Apple (dar nu se stie niciodata, nu-i asa? - marturisesc ca sunt tentat "sa fac schimbarea" - mama, de parca as trece la alta religie, sa-mi fie rusine!). Nu degeaba se intreaba unii daca Apple ar putea cumpara Facebook, scrie Business Cover.

Business ReportFoto: Colaj foto

Cu scumpirile de la 1 ianuarie, benzina a spart pragul de 5 lei pe litru in majoritatea statiilor. Din prima zi a acestui an, litrul de benzina a spart pragul psihologic de 5 lei in majoritatea statiilor de alimentare cu carburanti operate de marii jucatori din industria petrolului. Astfel, intr-un an in care cuvintele de ordine au fost majorari de taxe, taieri de salarii sau concedieri, litrul de benzina costa de la 1 ianuarie 2011 cu 24% mai mult, in timp ce litrul de motorina era cu 28% mai costisitor fata de prima zi din 2010. Intre timp au avut loc aproximativ 30 de cresteri de pret. Scumpirile au avut loc chiar si in contextul in care pentru al doilea an consecutiv cererea de produse petroliere s-a confruntat cu un recul pe fondul crizei. Daca in 2009 jucatorii din piata au declarat ca vanzarile la pompe s-au micsorat cu circa 6%, pentru anul care tocmai a trecut scaderile ar putea ajunge pana la 10%, potrivit celor mai recente estimari, anunta ZF.ro.

Harta joburilor platite lunar cu minimum 5.000 de euro. Medici radiologi platiti cu 9.500 de euro pe luna in Norvegia, manageri de vanzari remunerati cu 7.500 de euro in Irlanda sau in Germania si vicepresedinte al unei companii de software in Irlanda, platit cu 10.000 de euro pe luna sunt cateva din pozitiile disponibile in ianuarie pentru specialistii romani. MONEY.ro a alcatuit lista joburilor platite cu cel putin 5.000 de euro in Europa, disponibile in luna ianuarie. Angajatorii din Norvegia recruteaza 18 medici romani specializati in radiologie. Esti eligibil pentru aceasta pozitie daca ai cel putin doi ani experienta relevanta in domeniu si vorbesti fluent limba engleza. Vei castiga circa 9.500 de euro pe luna, vei munci 40 de ore saptamanal si vei beneficia de cinci saptamani de concediu platit pe an, informeaza Money.ro.

Ce se intampla cu dobanzile in 2011? Dobanzile la creditele in lei si euro au inceput deja sa creasca din noiembrie 2010, in timp ce randamentele la depozite raman deocamdata pe loc. Dobanzi egale cu cele din 2010 la creditele si depozitele in lei, insa cu siguranta mai mari la imprumuturile si economiile in moneda europeana. Astfel vad analistii celor mai importante banci locale situatia din acest an. "Credem ca la finele anului 2011, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la nivelul de 5,75%, in scadere cu 0,5 puncte procentuale, deci o reducere de mica amplitudine", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Relatia dintre dobanda de politica monetara si dobanzile din piata s-a mentinut relativ constanta in ultimii ani. Astfel, dobanzile la depozite au fost cu 1,5-2% mai mari decat dobanda-cheie in timp ce dobanzile la credite au depasit cu 4-5 procente dobanda BNR. In acest context ne putem astepta ca in 2011 dobanzile la depozite in lei sa fie de aproximativ 7,75% iar la credite de circa 12-13% pe an. De altfel, departamentul cercetare al BCR da si o prognoza privind valoarea indicelui ROBOR la trei luni si il vede undeva la 6,2% la finele lui 2011 fata de 6,9% anul acesta. Aceasta ar insemna o scadere de doar 0,7% a dobanzilor, in conditiile in care, potrivit legii, toate imprumuturile in moneda nationala vor avea o dobanda variabila care sa depinda de indicele ROBOR, scrie Romania Libera.

Au inceput "promotiile" pentru investitorii interesati sa tranzactioneze Fondul Proprietatea. Casa de brokeraj "Prime Transaction" a anuntat ca face discounturi pentru investitorii care vor sa tranzactioneze actiunile Fondului Proprietatea. "Oferim pana la 30 iunie 2011, o reducere de 50% a comisionului de succes pentru detinatorii de actiuni FP care isi deschid un cont de investitii administrat de broker", se arata intr-un comunicat transmis de reprezentantii SSIF. Acestia au anuntat si ca "Prime Transaction" va oferi asistenta gratuita pentru clientii care isi vor deschide un cont nou cu privire la formalitatile de tranzactionare ale actiunilor Fondul Proprietatea, la functionarea pietei bursiere, cat si cu privire la evolutia cursului de tranzactionare a actiunilor FP, anunta Bursa.ro.

Ce firme pot alege sa plateasca impozit de 3% pe venit. Companiile care au dreptul sa solicite plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate sunt cele care au cel mult noua angajati si care au inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Incepand cu 1 ianuarie 2011, microintreprinderile au optiunea de a plati fie un impozit de 16% pe profit, fie de 3% pe venit. Prevederea fost inclusa in Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului fiscal nr. 117/2010, care a fost publicata in Monitorul Oficial 891 de anul trecut. Peste 300.000 de firme plateau un impozit de 3% pe venit pana la inceputul anului trecut, cand s-a incheiat termenul prevazut in Codul fiscal pana la care aceasta facilitate putea fi aplicata. Iar propunerea deputatului liberal Daniel Chitoiu de a o prelungi a fost respinsa de Parlament. Microfirmele din Romania au beneficiat de un regim special de taxare inca din anul 2001, cand impozitul pe venitul anual era de 1,5%. In 2006, microintreprinderile au platit un impozit de 3% pe venit, dupa care a scazut la 2% in 2007. Taxa a crescut gradual, pana la 2,5% in 2008 si 3% in 2009, informeaza EVZ.

Becali a vandut un teren de 10 mil. euro catre Portland Trust. Omul de afaceri George Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua Bucuresti, a vandut la sfarsitul anului trecut un teren de circa 20.000 de metri patrati din Pipera companiei de dezvoltare imobiliara Portland Trust, fondata de britanicul Robert Neale, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de birouri din Bucuresti. "Valoarea tranzactiei este de circa 500-600 de euro/metrul patrat", au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara, astfel ca suma incasata de Becali ar putea depasi 10 milioane de euro. Terenul este situat la intrarea pe soseaua Pipera, pe partea stanga, intre centrul de evenimente Turabo Grand Ballroom si Directia de Permise Auto a Capitalei, o zona care a cunoscut in ultimii ani un puternic proces de dezvoltare pe segmentul de birouri. Portland ar urma sa dezvolte pe acest teren un nou proiect de birouri, dupa ce a dezvoltat si vandut in ultimii zece ani proiectele Opera Center, Bucharest Business Park si Floreasca Business Park, pe care a incasat aproape 200 de milioane de euro, scrie ZF.ro.

Cat mai valoreaza locuinta ta. Harta preturilor din marile orase in 2011. Plus: Garsonierele de 2 mii euro, acum putin peste 8 mii. Anul 2010 a fost unul prost pentru cei care au dorit sa vanda o locuinta. Mult-asteptatul "dezghet" al pietei nu se anunta insa nici in 2011, spun agentii imobiliari din marile orase din tara. O casa cumparata ieftin in 2010 este deja o afacere proasta. Proprietarii de imobile au inceput anul cu superoferte. Spre exemplu, "Cenusareasa" pietei de profil din Bucuresti, o garsoniera de 16 metri patrati din Pieptanari, a fost vanduta anul trecut pentru 25.000 de euro si a reprezentat cea mai ieftina proprietate rezidentiala tranzactionata in Capitala, potrivit portalului magazinuldecase.ro. In prezent insa, proprietarul unei garsoniere similare ca zona si suprafata vrea sa o dea pentru numai 8.700 de euro. Iar anunturile de vanzare pentru apartamente monocamerale mai ieftine de 20.000 de euro sunt tot mai numeroase: Rahova (10.800 de euro), Pantelimon (17.300 de euro), 1 Decembrie (20.000 de euro), Drumul Taberei (20.000 de euro), conform anuntul.ro. Tendinta descendenta este vizibila la nivel national, anunta Gandul.

Jumatate din Vitantis si Moldova Mall s-au vandut cu 5 euro. O firma controlata de George Teleman managing partner al fondului britanic Equest Balkan Properties a cumparat 51% din compania Balkan Properties Cooperatief, care detine retail park-ul Vitantis din Bucuresti si centrul comercial Moldova Mall din Iasi cu exorbitanta suma de cinci euro. Nimic deosebit, avand in vedere ca nu este prima tranzactie efectuata pe cativa euro, dar care trage de fapt in spate credite bancare de zeci de milioane de euro. Astfel, achizitiile pe cativa bani nu sunt de cele mai multe ori chiar un chilipir. In cazul specific al proaspetei tranzactii imobiliare presupune de fapt o impartire a pierderilor. Cele doua active aveau in primele noua luni ale anului trecut pierderi operationale cumulate de circa doua milioane de euro, iar creditele bancare depaseesc valoarea actuala de piata a proprietatilor, tot cu circa doua milioane de euro, fiind de peste 58 milioane de euro, in vreme ce activele respective sunt pretaluite la circa 56 milioane de euro, informeaza Business Cover.

Bugatti va lansa, in 2014, un sedan pe platforma Audi A8. Producatorul celui mai rapid automobil de serie din lume renunta la sportivitate, in favoarea confortului. Conform cotidianului german Der Spiegel, Bugatti va renunta, din 2014, la productia celebrului supercar Veyron si isi va concentra eforturile asupra unui sedan de superlux. Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie al Grupului Volkswagen, proprietarul marcii Bugatti. Publicatia germana nu da prea multe detalii despre viitorul model, dar dupa toate probabilitatile acesta nu va fi atat de exclusivist precum Veyron sau conceptul Galibier (foto), care ar trebui sa prefigureze noul sedan. In ceea ce priveste platforma mecanica, se pare ca va fi preluata de la noua generatie Audi A8, scrie 24auto.ro.