Top 10 cele mai scumpe proiecte imobiliare cu finalizare in 2011. Dezvoltatorii imobiliari se pregatesc sa finalizeze, in acest an, proiecte care au inghitit din 2007 si pana acum peste un miliard de euro. Lucrarile la aceste constructii au avansat cu pasi de pitic, iar proprietarii lor spera sa le vanda daca nu in 2011, macar la anul. Cele mai mari proiecte sunt impartite intre doua segmente de piata: retail si birouri, insa majoritatea covarsitoare apartine sectorului de retail, care figureaza cu sapte proiecte pe lista primelor zece cele mai mari dezvoltari ale acestui an. Livrarile de cladiri de birouri noi se anunta a fi la un nivel minim, de circa 150.000 mp, ceea ce inseamna o scadere considerabila fata de ce s-a inregistrat in 2010 – 330.000 mp de noi spatii (incluzand si cladirea Petrom City). Stocul raportat la o rata de absorbtie de 200.000 mp, similara celei inregi­strate la sfarsitul lui 2010, indica faptul ca gradul de neocupare va scadea sub nivelul mediu de anul trecut, ajungand la 15% spre finele lui 2011. In ceea ce priveste stocul de spatii de retail modern, consultantii estimeaza o crestere in 2011 cu 230.000 mp, din care circa 210.000 mp sunt dezvoltati in orase secundare din tara. Noile livrari vor ridica stocul total de spatii comerciale la 1,62 milioane de metri patrati, scrie Capital.

Business_ReportFoto: Colaj foto

Razboiul declaratiilor inutile: cum se fac autoritatile ca rezolva problema benzinei. Cei mai importanti oameni din stat se intrec in declaratii cu privire la politica de scumpire a carburantilor aplicata de petrolisti, numitorul comun al acestor iesiri in public denotand insa o lipsa de solutii. "Din pacate bursa de la Londra sau cea din New York nu asculta de Boc. Cotatia la produsele petroliere creste, dolarul creste in comparatie cu leul, TVA creste, acciza creste. Problema adevarata nu este faptul ca se scumpesc carburantii, ci faptul ca pretul rezultat din aceste scumpiri nu este suportabil pentru populatie. Atata vreme cat China consuma, preturile vor creste, iar Comisia Europeana nu-si va pune niciodata problema ca salariul din Romania este mai mic decat cel din Germania, dar ca pretul la carburanti este aproape la fel. Aceasta nu este problema companiilor petroliere", spune Andrei Chirilescu, specialist in industria de profil, fost director general adjunct al Lukoil. In ultimii doi ani de criza, pretul in lei la benzina si motorina a crescut cu 72%, respectiv 52%, intr-un interval in care romanii au fost afectati de concedieri, taieri de salarii sau cresteri de taxe. Mai mult, cererea de carburanti a scazut, companiile petroliere compensand volumele pierdute prin scumpirile aplicate si puse de fiecare data in legatura cu cotatiile internationale la produsele petroliere, scrie Ziarul Financiar.

Afacerea Bucsaru - Becali, toate partile au iesit in pierdere. Afacerea imobiliara, cu legaturi directe in lumea fotbalului, in care au fost implicati Dumitru Bucsaru si Gigi Becali a fost una din care toate partile au iesit in pierdere. Patronul Stelei l-a imprumutat pe afaceristul ialomitean in februarie 2008 cu aproximativ 10 milioane de euro, bani cu care acesta urma sa demareze un ambitios proiect imobiliar. La 3 ani distanta de la acest moment, Green City Construct, companie controlata indirect de Dumitru Bucsaru, a anuntat ca a decis sa solicite intrarea in reorganizare judiciara a ansamblului rezidential Green City. Reprezentantii companiei spun ca nu este o cerere de intrare in faliment ci una de reorganizare, proiectul urmand sa fie finalizat pana la finalul acestui an, dar este evident ca lucrurile nu au evoluat asa cum se astepta investitorul, scrie Bursa.ro.

Blog Financial Times: Jecmanirea companiilor de stat poate indeparta investitorii straini de Romania. Guvernul vrea sa incurajeze privatizarea si dezvoltarea pietei de capital, dar incearca in acelasi timp sa stoarca bani din companiile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, politica ce ar putea indeparta investitorii straini de Romania, potrivit unei opinii postate pe blogul FT. Stefan Wagstyl, editor Financial Times (FT) pentru piete emergente, foloseste drept exemplu disputa dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), si statul roman privind Romgaz. Compania de stat a "donat" anul trecut 400 milioane lei catre buget la solicitarea guvernului, pentru a acoperi deficitul. Statul detine 85% din actiunile Romgaz, restul de 15% aflandu-se in portofoliul FP, informeaza Gandul.

Ce sanse sunt ca Romania sa dea faliment. Romania este una din tarile predispuse la faliment, se arata intr-un raport publicat de CMA Datavision. Astfel, Romania se afla pe locul 15 in clasamentul CMA, cu o probabilitate de a intra in incapacitate de plata de 18,7%, din acest punct de vedere stand mai bine decat state precum Italia (19,3%), Ungaria (23,6%), Dubai (25,5%) sau Ucraina (30,6%). Grecia este statul cu cea mai mare probabilitate de intrare in faliment, de 58,8%, urmata de Venezuela cu 51,4% si Irlanda, pe locul al treilea, cu 41,2%. Clasamentul a fost realizat in functie de un indicator asemanator CDS-urilor, numit CPD (cumulative probability of default), scrie Capital.

Proprietarul Cotroceni Park a inceput sa vanda bucati din platforma Laromet unde planuia sa faca un mall si 3.000 de locuinte. Compania de dezvoltare imobiliara AFI Europe, proprietarul mallului Cotroceni Park din Bucuresti, a inceput sa vanda bucati din platforma industriala Laromet din Bucuresti, achizitionata in urma cu aproape patru ani, un lot de trei hectare urmand a fi preluat de catre o retea de magazine de bricolaj, potrivit unui raport financiar al companiei controlate de miliardarul israelian Lev Leviev. AFI Europe a cumparat in 2007 terenul de 15,5 hectare din zona Bucurestii Noi, unde planuia sa ridice cateva mii de apartamente si un centru comercial, un mega-proiect imobiliar de peste 500 de milioane de euro. Planurile au fost schimbate de criza, iar in urma cu un an compania israeliana a fost la un pas de intrare in incapacitate de plata, cand a fost nevoita sa restructureze datorii de doua miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Cine castiga din "inchiderea" Facebook? Mutarea presei scrise in online a adus cu ea o serie de avantaje incontestabile - economii considerabile de bani si resurse, posibilitatea de a publica stiri in timp real, interactivitate. A adus insa si o rescriere tacita a regulilor jurnalismului, adaptate la noul mediu digital. Cat la suta din ceea ce citim astazi este presa si cat este SEO? Weekly World News, un tabloid american faimos pentru articolele bizare pe care le asterne pe prima pagina a anuntat duminica ca Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume in acest moment, cu peste 600 de milioane de utilizatori, si beneficiara unei recente investitii in valoare de 450 de milioane de dolari din partea bancii de investitii Goldman Sachs, ar urma sa se inchida de pe 15 martie din cauza ca.. are prea mult succes, scrie Money.ro.

Cea mai mare reducere de pret pentru o vila? 1,3 milioane de euro! Constanta din ultimii ani ai pietei imobiliare autohtone a fost devalorizarea proprietatilor, sau, poate ar fi mai rezonabil sa spunem, reasezarea preturilor la niveluri mai apropiate de valoarea lor reala de piata. Indiferent de destinatie, fie ca e vorba despre vile incarcate de istorie sau de apartamente ultramoderne, de imobile ce pot servi ca sediu pentru o multinationala sau pur si simplu de o resedinta privata, reducerile de pret inregistrate pe tot parcursul anului 2010 au fost spectaculoase si depasesc, in unele cazuri, un milion de euro. Astfel, potrivit imobiliare.ro, cea mai mare reducere de pret a aparut in cazul unei vile din apropierea Parcului Cismigiu. Imobilul, construit in 1922, are o suprafata utila de 552 de metri patrati, este compus din subsol, parter, un etaj si mansarda si are 15 camere, sase bai si doua bucatarii. Daca initial pretul solicitat pentru aceasta proprietate era de 2,3 milioane de euro, la finalul anului, pretul de vanzare afisat era de un milion de euro, adica o scadere cu 57% sau 1,3 milioane de euro, scrie Business Cover.

Manipularea Bursei si spionaj la divizia de brokeraj a BT. Procurorii DIICOT au trimis in judecata cinci persoane acuzate de manipulare a Bursei. Printre ei, un om de afaceri clujean si directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania. Daca asta-vara, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania Horea Ciorcila a fost trimis in judecata pentru manipularea Bursei, un alt scandal imens se prefigurează in jurul aceleiasi institutii. Procurorii DIICOT Cluj au decis, saptamana trecuta, sa-l trimita in judecata pe Rares Nilas, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, sub acuzatia de manipulare a Bursei. Alaturi de el au mai fost trimise in judecata alte cinci persoane: Sergiu Dascal (director de operatiuni BT Securities), Gicu Gansca Agenor (om de afaceri clujean), Victor Rusa (avocat), respectiv brokerii Ana Maria Oprean si Ionut Babos, scrie EVZ.

Saxo Bank: In 2011, bursa din Romania ar putea inregistra cele mai mari castiguri din regiune. Plasamentele in actiuni ar putea aduce cele mai mari castiguri in 2011, potrivit estimarilor facute de Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank, insa si investitorii in aur vor avea de castigat, este de parere analistul. “Ne asteptam la crestere economica in 2011, in special in SUA si in tarile emergente. Increderea in crestere a investitorilor intr-o revenire economica sustenabila este principalul motiv pentru care credem ca in 2011, clasa de active care va aduce cele mai mari cresteri este reprezentata de actiuni”, a declarat Christian Blaabjerg pentru EconomicTimes.ro.

Persoanele fara venit trebuie sa plateasca lunar contributia la sanatate de 5,5% din salariul minim. Romanii care nu au niciun venit trebuie sa plateasca lunar contributia la sanatate in valoare de 37 de lei, adica 5,5% din salariul minim pe economie, daca nu au fost inregistrate la primarie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale. Potrivit conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in Romania sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contributiei la asigurarile de sanatate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei si 3,1 milioane de persoane cuprinse in legi speciale, informeaza Adevarul.