Recomandare: pastrati creditul in franci elvetieni. Creditele in monede exotice au fost extrem de tentante pentru romani in urma cu trei-patru ani deoarece dobanzile practicate de banci la acestea erau extrem de mici. In plus, leul era puternic, veniturile erau in crestere, iar atentionarile referitoare la riscurile atasate acestor finantari au fost ignorate. Efectul: circa 14% din totalul creditelor pentru locuinte sunt in franci elvetieni. Aceasta moneda s-a apreciat cu 58% comparativ cu ianuarie 2007, ceea ce a facut ca ratele la creditele in franci elvetieni sa creasca la fel de mult chiar daca dobanda a ramas aceeasi sau peste aceasta valoare daca intre timp a crescut si nivelul acesteia, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Bucurestiul va avea o noua linie de metrou. Pe unde trece si cand va fi gata. Transportul public bucurestean se schimba la fata. Insa abia din 2020. Acesta este anul probabil in care o noua magistrala de metrou, prima de dupa Revolutie, va strabate Capitala, scrie Gandul. "Am optat pentru un parteneriat public privat pentru ca resursele statului sunt relativ reduse in aceasta perioada. Iar 2020 este un termen fezabil pentru finalizarea lucrarilor in masura in care gasim un partener serios", a declarat pentru gandul Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex, scrie ZF.ro.

Mai ieftin decat sa te muti: software-ul cu care alegi ce vezi pe fereastra. Si ce daca stai in Rahova? Atata vreme cat ai la dispozitie intre 2.500 si 3.000 de dolari Winscape are solutia ca sa poti vedea in fiecare zi turnul Eiffel pe fereastra. Sau Golden Gate Bridge. Sau o plaja din Thailanda. Fiindca sunt de parere ca sa te trezesti in fiecare dimineata in acelasi loc e plictisitor, cei de la Winscape au dezvoltat tehnologia care iti permite sa vezi o noua panorama de fiecare data cand te uiti pe fereastra, scrie Money.ro.

Restructurarile ratate in 2010, promise iar. Autoritatile au ratat anul trecut programele de privatizare si de reorganizare ale companiilor cu pierderi, stabilite in fata FMI. Guvernul are planuri mari de privatizari si restructurari ale companiilor de stat pentru acest an, dupa ce, in 2010, cea mai mare parte a promisiunilor a fost ratata. Presiunile de restructurare venite din partea Fondului Monetar International (FMI) sunt foarte mari, motivul principal fiind nevoia de reducere a arieratelor, scrie EVZ.

Cine este de vina pentru noile scumpiri. Se prefigureaza o criza a alimentelor. Preturile in crestere la bursele mondiale, scumpirea carburantilor, lipsa subventiilor si cresterea taxelor sunt principalele cauze ale noilor majorari de preturi pentru alimente care ii asteapta pe romani in umatoarele luni. Uleiul, painea si zaharul se vor scumpi in urmatoarea perioada. "Vom avea cresteri de preturi la ulei, paine si zahar, din cauza cresterilor preturilor materiilor prime la nivel mondial", ne-a explicat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Producatorii anunta ca nu mai pot mentine preturile actuale si trebuie sa treaca la scumpiri. Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu considera ca aceste scumpiri sunt necesare pentru a indrepta marile dezechilibre de la nivelul economiei romanesti, scrie Romania libera.

Ce plafon de garantii are fiecare banca pentru "Prima Casa 3". Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a repartizat plafonul de garantii de 200 de milioane de euro in limita caruia bancile comerciale pot acorda credite "Prima Casa" in cea de-a treia etapa a programului guvernamental. Afla ce plafon a primit fiecare banca inscrisa in program. BCR se bucura de cel mai mare plafon de garantii - de 64 de milioane de euro, in timp ce Volksbank a primit o alocare de doar 100.000 de euro, potrivit datelor publicate de FNGCIMM, scrie Adevarul.

Facebook nu valoreaza 50 de miliarde de dolari. Cei de la Bloomberg au chestionat peste 1.000 de investitori, traderi si analisti, iar 69% dintre acestia au declarat ca Facebook nu valoreaza 50 de miliarde de dolari dupa investitia de 450 de milioane de dolari a celor de la Goldman Sachs. Doar 10% dintre cei chestionati au spus ca Facebook chiar valoreaza atat, in timp ce 4% considera ca valoarea retelei de socializare este mult mai mare, scrie Capital.

Instalatie noua de transport pe cablu in Sinaia. Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, a inaugurat, ieri, instalatia de transport pe cablu din zona partiilor de schi Valea Soarelui. Proiectul a fost realizat in parteneriat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Consiliul Local Sinaia, arata un comunicat de presa remis redactiei. Doamna Udrea a declarat: "In ultimii doi ani, de la bugetul ministerului au fost alocate aproximativ 30 milioane de euro pentru infrastructura de schi, iar acum incepem sa vedem rezultatele proiectelor finantate, scrie Bursa.

Brasovenii de la Allview pregatesc un mobil dual sim cu Android, cu soft de navigatie inclus pentru Romania. Teste cu smartTV. Visual Fan, companie brasoveana care comercializeaza sub brandul propriu Allview diverse produse electronice, va lansa in doua sau trei luni un telefon mobil dual sim, bazat pe platforma software Google Android, care va include gratuit si un soft de navigatie cu harta Romaniei, a declarat joi, in cadrul sedintei deschise de redactie ZF Expert directorul general al companiei, Lucian Peticila.