Scumpirea benzinei poate readuce recesiunea. Ce folos are Romania ca detine rezerve de petrol? Analistii economici sunt de parere ca majorarea galopanta a preturilor la carburanti poate duce Romania din nou in recesiune, calificand avantajul national de a avea rezerve proprii ca fiind aproape nul. Benzina si motorina comercializate in Romania au atins maxime istorice, unele sortimente de carburanti apropiindu-se vertiginos de pragul de 6 lei pe litru, dupa ce de la inceputul anului au fost aplicate cinci cresteri de preturi. In mai putin de 1 saptamana Petrom a aplicat doua cresteri de pret, una de 9 bani si alta de 8 bani, la benzina. Romania, care produce prin intermediul Petrom aproape jumatate din necesarul de petrol, pare a nu avea niciun avantaj, cel putin la nivelul pretului pe care il plateste consumatorul, in comparatie cu tari sarace in resurse care sunt obligate la importuri majore asa cum este cazul Bulgariei, Ungariei, Poloniei sau al altor tari membre ale UE, scrie Ziarul Financiar.

business reportFoto: Colaj foto

Proprietarii de apartamente vechi au tinut preturile pe loc si in februarie. Interesul potentialilor cumparatori pentru oferta rezidentiala s-a mentinut relativ ridicat si in luna februarie, determinand proprietarii sa ramana cu preturile la acelasi nivel. Valoarea indicelui national imobiliare.ro, pentru a doua luna a anului, a ajuns la 1.034 euro/mp util, cu 0,3% mai mult decat in ianuarie 2010. "Dupa trei ani de criza, vanzatorii sunt setati pe un timp de asteptare mai lung. In conditiile unui interes in crestere pe segmentul rezidential, proprietarii mentin preturile la multe categorii de apartamente", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro. In luna februarie, pretul apartamentelor vechi din Capitala au avut o evolutie crescatoare. Garsonierele si apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,1%, respectiv 0,4%. Totusi, apartamentele cu doua si trei camere s-au ieftinit cu 0,2%, respectiv 0,1%, scrie Capital.

Ar putea fi fixat cursul francului la 2,9 lei pentru ratele la credite ca în Ungaria? Cursul francului elveţian ar trebui să îngheţe la 2,9 lei, adică acolo unde se afla în mai 2010, dacă Guvernul de la Bucureşti ar adopta un plan similar celui luat în considerare de executivul maghiar, care încearcă să protejeze clienţii cu credite în această valută prin fixarea cursului la care se calculează valoarea ratelor la creditele pentru populaţie în această valută. În Ungaria situaţia este dramatică, în condiţiile în care peste o treime din creditele luate de clienţi sunt în franci elveţieni. Pe plan local, ponderea lor este considerabil mai mică, de circa 6%. Guvernul maghiar ia în considerare o plafonare a francului elveţian la 190 de forinţi, faţă de nivelul de 213 forinţi, unde se află în prezent. Francul s-a apreciat puternic, în condiţiile în care pe plan mondial investitorii caută siguranţa băncilor elveţiene. La Bucureşti, francul a ajuns în prezent la 3,3 lei, cu peste 40% mai mult faţă de nivelul din octombrie 2008, înainte de declanşarea crizei financiare, scrie Ziarul Financiar.

Olli Rehn: Redresarea din zona euro castiga teren. Inflatia va creste din cauza petrolului. Comisia Europeana a ridicat previziunile de crestere pentru zona euro si a anuntat ca redresarea economica avanseaza, avertizand insa ca inflatia va creste din cauza pretului petrolului. Responsabilul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat ca se asteapta ca produsul intern brut din cele 17 tari ale zonei euro sa creasca cu 1,6 procente in anul 2011, cu 0,1% mai mult decat procentul de 1,5 prezis in luna noiembrie a anului trecut. "In timp ce exporturile ar trebui sa continue sprijinirea redresarii, o reechilibrare a cresterii cererii interne este de asteptat pentru anul 2011, ca rezultat al unei cresteri mai durabile," a declarat Rehn, adaugand ca redresarea ramane inegala in statele membre UE, informeaza Euractiv.ro.

Vezi ce potential de crestere estimeaza Target Capital pentru 33 de companii de la Bursa. Analistii firmei de brokeraj Target Capital au emis recomandari de "cumparare" pentru 20 companii listate la Bursa, dintr-un total de 33 luate in calcul, iar opt au un potential de crestere de peste 30% in urmatoarele 12 luni, potrivit unei analize emise astazi. Cel mai mare potential de crestere, de 56%, il au titlurile Conpet (COTE), Target Capital recomandand "cumparare" pe titlurile societatii. Potential de crestere de peste 50% au si titlurile SIF Muntenia (SIF4), precum si Nutricom (NUTE) si Avicola Buzau (AVZU). Cele cinci SIF-uri au recomandare de cumparare "cu atentie la riscuri", si potential de crestere cuprins intre 24% si 55%. Fondul Proprietatea (FP), cea mai noua firma de la Bursa, are un potential de crestere de 31%, cu un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0,8 lei pe unitate, scrie Economictimes.ro.

Wall Street a inchis in crestere usoara, dar pretul petrolului starneste ingrijorare. Bursa de la New York a revenit usor pe crestere miercuri, investitorii fiind prinsi intre situatia incerta de pe piata petrolului si cifrele bune privind ocuparea fortei de munca in Statele Unite ale Americii, potrivit AFP. Pretul pentru un baril de titei a inchis la peste 102 de dolari in New York si 116 de dolari la Londra: Dow Jones a castigat 0.07 %, iar Nasdaq 0,39%. Dow Jones Industrial Average a luat 8.78 puncte urcand la 12,066.80 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a crescut cu 10.66 puncte la 2748.07 de puncte. Si Standard larg & Poor's 500 a crescut 0,16% (2.11 puncte)incheind sedinta la 1308.44 de puncte. "Cumparatorii sunt inca prezenti si nu vedem multe semne de slabiciune", a subliniat Mace Blicksilver de la Marblehead Asset Management. Dintr-un punct de vedere tehnic, pragul de 1.300 de puncte pentru S & P 500 si 12000 de puncte pentru Dow Jones sunt suport bun "pentru piata", a mentionat analistul, citat de AFP.

Gigantul de PR GolinHarris intra pe piata din Romania. Agentia locala de relatii publice Lowe PR s-a afiliat retelei internationale GolinHarris, devenind astfel una dintre filialele companiei americane in Europa de Est, au anuntat reprezentantii celor doua agentii. Filiala GolinHarris Bucuresti va fi coordonata regional de biroul din Londra al companiei mama, urmand sa fie condus de Hortensia Nastase, actualul managing partner al agentiei Lowe PR. Compania de relatii publice GolinHarris apartine grupului de marketing si comunicare Interpublic, care detine si Lowe PR, scrie Business Cover.

Statul mai da un bobarnac pretului benzinei. Guvernul a modificat Codul Fiscal, iar prima consecinta este cresterea pretului la carburanti cu 6-8 bani pe litru. La doua luni dupa ce a modificat Codul Fiscal, 23 decembrie 2010, Guvernul a publicat si normele de aplicare a acestor modificari, iar efectele nu au intarziat sa apara. Una dintre cele mai importante prevederi este ca producatorii de benzina sau motorina, obligati prin directivele europene sa foloseasca biomasa la fabricarea carburantilor in proportie de minimum 4%, nu vor mai beneficia de reducerea cu acelasi procentaj a accizelor platite la buget. Petrom-OMV, compania care face pretul pe piata romaneasca si singurul producator ce inregistreaza profit, a anuntat cresterea pretului la benzine cu 8 bani, cel al motorinelor crescand cu 6 bani. Astfel, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 5,07 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ este 5,45 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 5,21 lei, iar cel de OMV Carrera 100 - 5,87 lei/litru. Litrul de motorina Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costa 5,26 lei, motorina OMV Sprint Diesel costa 5,28 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 este de 5,06 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,60 lei, scrie Romania Libera.

Rompetrol vrea sa se imprumute pentru a-si achita datoria catre statul roman. Rompetrol Group NV, detinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, ar putea emite obligatiuni sau ar putea lua un imprumut daca va ajunge la un acord cu executivul roman privind plata datoriei catre stat, a afirmat miercuri Tolegen Bozjanov, presedintele companiei petroliere, transmite Bloomberg. In ianuarie, Rompetrol s-a oferit sa achite o parte din datoria de 515 milioane de euro (710 milioane de dolari) catre stat, iar restul sa-l foloseasca pentru a moderniza rafinaria sa Petromidia. Anul trecut, Rompetrol si-a redus o parte din datorie convertind 1,97 miliarde de lei (646 milioane de dolari) in actiuni Petromidia si dand statului o participatie de 44,7% in rafinarie. Rompetrol detine restul de actiuni la Petromidia. Statul a modificat conversia datoriei in actiuni, spunand ca Rompetrol trebuie sa faca ori plata integrala a sumei datorate ori o conversie in actiuni a datoriei totale. Presedintele ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), Sorin Blejnar, a declarat in 25 februarie ca este improbabil ca Romania sa accepte ca Rompetrol Group sa plateasca doar o parte a datoriei sale, scrie Capital.

Cum va alege Fiscul bogatii pe care sa-i caute la averi. Dupa o analiza de risc, ANAF va selecta un grup de persoane care vor fi verificate prealabil. Cele care au venituri mici si cheltuieli uriase vor fi verificate si impozitate in plus, spun Finantele. Dupa ce ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus, intr-un interviu acordat EVZ, ca primii vizati de Fisc pentru verificarea averilor sunt milionarii din Top 300, Finantele au publicat proiectul normelor pentru utilizarea metodelor indirecte de control. Astfel, ANAF va incepe cu o "analiza de risc pentru stabilirea riscului probabil pentru un grup de persoane fizice". Apoi, va fi selectat grupul celor care vor fi supusi verificarii fiscale prealabile documentare si vor fi controlate toate persoanele. Atentie, cei care vor fi controlati in acest stadiu nici macar nu vor sti acest lucru! Asta deoarece "activitatea de verificare fiscala prealabila documentara se desfasoara fara notificarea persoanei fizice". In cadrul analizei de risc, autoritatile trebuie sa defineasca grupul persoanelor cu risc de nedeclarare a veniturilor. Pentru aceasta, sunt stabilite sursele de date, sunt culese informatii si se elaboreaza indicatori de risc, scrie EVZ.

Mohicanul directorilor de la stat: De ce-as pleca dupa privatizarea fabricii? Seful Oltchim care este si cel mai longeviv director al unei companii de stat din Romania asteapta sa vada cine o va cumpara la privatizare ca sa vada daca mai poate ramane in functie ori nu. Compania valceana a reusit sa faca pierdere chiar si in perioada de boom economic a Romaniei, 2007 - 2008. Constantin Roibu, director de 20 de ani la Oltchim Ramnicu Valcea, timp in care compania a mers mai mult pe pierdere, nu este prea ingrijorat de pierderea locului de munca chiar daca Guvernul a hotarat ca societatea sa fie vanduta in prima parte a anului viitor. "Nu stiu daca si cand se va privatiza. Asta trebuie sa intrebati la Minister. Dar cine spune ca trebuie sa ma dea afara daca se vinde. Depinde si de cine-o cumpara", a spus actualul director Oltchim pentru Money.ro.

Meserii fara cautare. Agentul imobiliar, o specie pe cale de disparitie. Oficial, la nivel national, angajatorii din Romania cauta numai 20 de agenti imobiliari. Aceasta este meseria cu cea mai redusa "cerere de forta de munca" consemnata in trimestrul al patrulea din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). "Anii de criza au adus o reducere de circa 50% a numarului de angajati din agentiile imobiliare romanesti", a declarat pentru gandul Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Reprezentatul ARAI vede insa si o parte plina a paharului in aceasta noua realitate. "Piata a cernut, iar agentii care au ramas sunt cei mai buni, adica cei care incheie tranzactii", precizeaza Cleciu. Visul castigurilor mari si rapide care aprindea imaginatia aspirantilor la statutul de agent imobiliar a apus. In prezent, majoritatea brokerilor din domeniu colaboreaza cu companiile de profil, avand statul juridic de PFA sau microintreprindere, iar acest lucru presupune lipsa unui venit constant. In aceste conditii, prelungirea "inghetului" de pe piata imobiliara locala a facut ca multi dintre agentii imobiliari sa aiba luni de zile in care nu au reusit sa incaseze nici macar un singur leu din comisioane. Departe de modelul de succes vehiculat in presa in urma cu trei ani al brokerului Horatiu Florescu despre care se afirma ca, in 2007, ar fi avut venituri de circa un milion de euro, scrie Gandul.

Google: "Avem o experienta in cloud computing la care Microsoft va ajunge abia peste vreo doi ani". Mai intai trebuia sa fi fost o piata macar potentiala pentru ca Google sa vina in Romania hotarat sa ia cat mai multi clienti (si) pentru Google Apps, nu? Corect, si aici rivalul Microsoft face deja progrese, vorbeste despre cloud, scoleste programatori, promoveaza Windows Azure, pe o piata de servicii de cloud aflata la inceput, unde nu avem statistici, dar banuim ca Google e lider. Faptul ca am devenit si noi o piata potentiala, ba chiar interesanta pentru cloud o arata numirea lui Dan Bulucea in functia de Country Manager. Pasul doi pentru Google? Parteneriate locale, scrie Business Cover.

Constructorii chinezi sunt interesati de realizarea unei autostrazi suspendate la Bucuresti. Reprezentantii companiei Beijing Municipal Construction Group Co. Ltd si-au manifestat miercuri interesul pentru realizarea unei autostrazi suspendate la Bucuresti, tinandu-se cont si de infrastructura existenta in Capitala Romaniei. Aflat in vizita in China, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat actuala sosea suspendata care strabate centrul Beijingului, aflata inca in constructie. Intr-un interval de doi ani constructorii chinezi au realizat 9,6 km. "Este foarte clar ca autostrada suspendata se poate face. Iata, avem dovada vie a faptului ca 10 km au fost realizati in doi ani de aceasta firma si am primit asigurari ca modelul poate fi implementat si la Bucuresti. Continuam discutiile, iar dorinta mea este aceea de a demara cat mai curand cu putinta acest proiect de fluidizare a traficului si in Capitala Romaniei", a declarat Sorin Oprescu, citat de Adevarul.

Pentru Renault e mai rentabila extinderea in Maroc: "Europa de Vest e piata principala pentru Dacia, iar Marocul e mai aproape". Grupul Renault considera ca din punct de vedere economic majorarea productiei in Romania pentru a face fata comenzilor din Europa de Vest nu este viabila, in conditiile in care prioritatea Dacia in ceea ce priveste vanzarile nu mai este piata locala, ci Europa de Vest. In conditiile in care doar una din zece masini produse de Dacia la Mioveni se mai vinde in Romania, francezii de la Renault au ales Marocul pentru construirea celei de-a treia uzine a marcii romanesti, costurile legate de transport si forta de munca fiind mai scazute in statul nord-african. "Ceea ce este important pentru a ne dezvolta investitiile in Romania este nivelul de competitivitate al uzinei. Iar noi cand vorbim de aceasta competitivitate nu comparam Romania cu Franta sau Germania, ci cu Maroc sau India", a spus Jacques Chauvet, presedintele consiliului de administratie al Dacia si sef al regiunii Euromed in cadrul Renault, citat de Ziarul Financiar.

Rusii vor sa-si transporte petrolul prin Romania. Autoritatile romane au acum cele mai mari sanse sa atraga Gazprom ca partener in proiectul oleoductului Constanta-Trieste, dupa ce conducta concurenta din Bulgaria a fost blocata. Rusia este gata sa se retraga din proiectul Burgas-Alexandropolis si sa caute rute alternative, a declarat ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko. Dupa ce bulgarii ne-au furat de sub nas proiectul de gaze South Stream, a venit vremea razbunarii! In alta batalie dintre cele doua state de la nord si sud de Dunare, adica cea a conductelor de petrol, Romania are acum sanse enorme sa fure Bulgariei un partener important: Rusia. Este vorba de proiectele concurente Constanta-Trieste, denumita si Pan European Oil Pipeline (PEOP), si Burgas-Alexandropolis, scrie Adevarul.

Citeste si:

EurMonitor: Rusia incepe cel mai ambitios program de inarmare de la epoca sovietica incoace; Cum sa pierzi o tara cu gratie; Reactii impartite la demisia lui Karl-Theodor zu Guttenberg

Presa in Diagonala: Hillary Clinton: "SUA sunt in concurenta directa cu China"; London School of Economics renunta la o donatie de jumatate de milion de dolari primita de la Seif Gaddafi; Navele de razboi americane au intrat in Marea Mediterana

Politic Show: Ponta: "Boc si PDL sacrifica orice pentru a mai sta in functie la Palatul Victoria. Dupa adoptarea Codului Muncii, domnul Boc va fi primul somer"; Gabriel Oprea: "Alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie"