Se intoarce inflatia cu doua cifre? Inflatia a continuat sa creasca si in luna februarie, mai mult decat estimasera specialistii, ca urmare a scumpirii produselor, dar si a majorarii tarifelor la servicii. Legumele si fructele, uleiul, zaharul, dar si produsele de panificatie au inregistrat cresteri de preturi in februarie, urmand tendinta lunilor anterioare. Specialistii din agricultura sustin ca alimentele vor continua sa se scumpeasca si in perioada care urmeaza, cotatiile materiei prime pe piata internationala fiind in urcare, iar rezervele nationale insuficiente. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a tinut sa linisteasca populatia, declarand ca "nu vom fi intr-o zona de criza alimentara" si vom avea o productie agricola buna. Dupa ce anul trecut, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, in ianuarie 2010 cu 6%, in februarie, cresterea de pret a fost de peste 10%, scrie Romania Libera.

business reportFoto: Colaj foto

Cu cat s-a scumpit benzina in tarile europene in 2011. Unde sta Romania. Luand in calcul sortimentul de benzina 95 fara plumb, de la inceputul anului si pana in prezent, cea mai mare scumpire a avut loc in Irlanda, si a fost de aproape 10%. Un litru de benzina a ajuns sa coste, in medie, 1,44 euro. Pe locul doi se afla Ciprul, cu un procent de scumpire de 7,48%, pretul de aici fiind insa unul dintre cele mai mici de pe tot continentul: 1,21 euro pe litru. Podiumul este completat de Bulgaria, cu o scumpire de 6,99% in primele trei luni ale anului, procent care a dus pretul de la pompele vecinilor nostri la 1,20 euro pe litru, cel mai mic nivel din Uniune. La polul opus, benzina s-a scumpit cel mai putin in Polonia, cu 1,91%, urmata de Belgia, cu 2,20% si Malta, cu 2,29%, scrie Money.ro.

In articolul "Un sfert din actiuni au triplat banii pe Bursa in ultimii doi ani. Vezi care este topul cresterilor", ZF scrie: "Actiunile companiei de foraj Dafora Medias (DAFR), controlata de Gheorghe Calburean, au inregistrat cea mai mare crestere de la minimele din februarie 2009, inmultind de sase ori banii investitorilor in ultimii doi ani". Integral in Ziarul Financiar.

Un nou soc petrolier zguduie lumea. Pretul benzinei la pompa bate recorduri istorice nu numai la noi in tara, unde s-a ajuns aproape de pragul de 6 lei per litru, ci in intreaga Europa, cu toate ca pretul titeiului este inca departe de varful atins in 2008. Bursa din New York, dupa doi ani de revenire spectaculoasa, traverseaza o zona de turbulente, preturile petrolului antrenate de violentele din Libia si din restul lumii arabe riscand sa afecteze relansarea economica. In contextul situatiei din Libia, barilul a trecut in doar trei saptamani de la 86 dolari la peste 105 dolari pe pietele americane. Cursul barilului Brent din Marea Nordului, pe baza caruia sunt indexate preturile la pompa in Marea Britanie sau Franta, nu a depasit 120 dolari, pe cand in 2008 pretul era de 147, scrie Romania Libera.

Discriminare in economie: plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul. Companiile care executa proiecte din Programul National de dezvoltare a infrastructurii, si au contractat credite garantate de stat sau de EximBank, vor putea achita TVA la incasarea facturii, prin derogare de la Codul Fiscal, se arata intr-un proiect de OUG Pe partea de cash, la contractarea unui credit, companiile respective vor fi scutite de 24% din finantare, echivalentul TVA. Dragos Doros, partener in cadrul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, a declarat ca masura pe care o pregateste Executivul poate fi aplicata exclusiv cu derogare de la Comisia Europeana. Initiativa legislativa incalca prevederile Directivei 112 privind regimul comunitar al TVA, scrie Financiarul.

Cum sa faci un miliard: lectia Topului Forbes. Romanul Frank Timis a intrat, in acest an, pentru prima oara in clasamentul mondial al bogatilor. Topul pentru acest an al revistei americane "Forbes" este condus, ca si in 2010, de Carlos Slim Helu, cu o avere estimata la 74 de miliarde de dolari, acesta fiind secondat de Bill Gates (56 de miliarde de dolari) si de Warren Buffet (50 de miliarde de dolari). Frank Timis este miliardarul roman prezent in premiera intr-un top Forbes. Romanul ocupa in clasamentul din acest an locul 1.057, averea sa fiind estimata la 1,1 miliarde de dolari. "Miliardarul a debutat in acest top datorita participatiilor detinute in trei companii publice: African Minerals, African Petroleum Corp. si International Petroleum, care extrag petrol si gaz in estul Kazahstanului", scrie EVZ.

eMAG devine Amazon-ul romanesc. Desi spunea intr-un interviu din 2007 ca si-ar dori sa lucreze mai putine ore pe zi, criza l-a obligat pe Radu Apostolescu sa ramana in linia intai. Dupa doi ani in care businessul eMAG a inregistrat primele scaderi din istoria sa de zece ani, in 2010 revenirea a fost spectaculoasa: crestere de 60%, tradusa intr-o cifra de afaceri de 102 milioane de euro. Acest lucru se va schimba insa din 2011, dupa ce saptamana trecuta Apostolescu a devenit vicepresedinte si directorul de dezvoltare al eMAG, cedand pozitia de director de marketing catre Irinel Burloiu, fostul director de dezvoltare al Intel Romania, filiala locala a celui mai mare producator mondial de microprocesoare, scrie Money.ro.

Markus Wirth: E nevoie de investitii anuale de 2,5 mld. euro in infrastructura, pentru a atinge un nivel de normalitate. Consumul de ciment s-a redus cu circa 50% fata de perioada de varf atinsa in 2008, pana la circa 340 kg pe cap de locuitor. Producatorii lucreaza la 60% din capacitate si inca se mai asteapta la o scadere de 5% si in acest an. Salvarea ar putea-o aduce proiectele de infrastructura, zona in care, daca ar exista un volum anual de investitii de circa 2,5 mld. euro, s-ar putea instala o stare de normalitate. Markus Wirth este directorul general al Holcim Romania si membru in Consiliul Investitorilor Straini din Romania. Acesta va fi inlocuit din functia executiva de la Holcim din 31 martie si va ramane presedinte al Consiliul de Administratie al companiei, scrie Capital.

Patru telefoane cu Windows Phone 7 in oferta Orange si Vodafone. Despre Microsoft stim de cand eram mici. Despre ecranul albastru am aflat cate ceva cand am crescut. Despre Windows Phone 7 am auzit de multe ori, dar cei mai multi dintre noi au inceput sa il ia in seama de-abia dupa anuntul celor de la Nokia.Totusi, inainte de a incepe sa analizam telefoanele pe care ruleaza acest sistem de operare si care se regasesc in ofertele a doi dintre furnizorii de servicii de telefonie mobila din Romania, propun sa mai aruncam un ochi peste niste date si informatii, scrie ITplay.ro.

Cum profita clincile private de pe urma schimbarilor din sistemul public de sanatate. Piata serviciilor medicale private va depasi jumatate de miliard de euro anul acesta, datorita unor factori ca introducerea coplatii in sistemul de stat si inchiderea unor spitale publice, au spus pentru DailyBusiness.ro jucatori din industrie. "Cel mai probabil piata va trece de 500 milioane euro anul acesta si va ajunge la aproximativ 650 milioane euro anul viitor, atat datorita diversificarii serviciilor oferite in mediul privat, cat si datorita introducerii coplatii in sistemul de stat", a spus Cristian Sas, Chief Operating Officer al retelei de clinici Anima, parte a grupului A&D Pharma, scrie Daily Business.

Cloud "extrem" de la Ericsson si Novatium: PC-ul fara sistem de operare, concurent Google Chrome OS. Ericsson si Novatium au elaborat un sistem si mai radical decat cel al Google unde, totusi, PC-urile au un sistem de operare instalat - Chrome OS - desi nu au nevoie de spatiu de stocare, memorie fantastica sau cine stie ce performante grafice la bord. Asta deoarece majoriatea operatiunilor de calcul se fac pe serverele Google iar aplicatiile ruleaza servite sub forma de servicii. Se poate insa si mai mult decat atat. Cele doua companii pomenite anunta lansarea, la nivel international, a solutiilor PC as a Service (PCaaS), scrie Business Cover.

Ce bonusuri au bancile pentru romanii cu carduri: reduceri la cumparaturi si rate fara dobanda. Ca sa isi fidelizeze si sa isi extinda clientela, bancile ofera tot felul de bonusuri si recompense utilizatorilor de carduri. Posesorii de carduri pot sa primeasca puncte de loialitate care valoreaza bani - cel mai frecvent mod de a recompensa utilizatorul instrumentului de plata. Punctele pot fi folosite ulterior pentru reduceri la diferite magazine partenere sau valorificate sub forma de cumparaturi gratuite la acelasi comerciant. Totodata, folosirea cardului aduce si reduceri de pana la 20-30% la comerciantii parteneri. Alt beneficiu consta in rambursarea de catre banca a unui procentaj din banii cheltuiti. Pe lista avantajelor mai figureaza si plata in rate fara dobanda, precum si o perioada de gratie extinsa pana la 60 de zile, in cazul cardurilor de credit, scrie Gandul.

"Regii asfaltului" au sanse mici la contractele de pe coridorul IV. Intre 3 si 9 oferte au fost depuse pentru fiecare lot in parte, astfel ca pretul va conta cel mai mult in desemnarea castigatorilor, pe care ii vom cunoaste pana la finele lunii viitoare. Licitatiile organizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru constructia celor 183 km de autostrada de pe coridorul IV de transport paneuropean au atras nu mai putin de 64 de oferte din partea constructorilor. Sutele de milioane de euro, avand in vedere ca cele patru tronsoane au fost impartite in mai multe loturi, reprezinta mana cereasca pentru drumari in vremurile actuale de criza. Nume mari, precum Strabag (Austria), Astaldi (Italia), Aktor (Grecia), se regasesc pe lista ofertantilor, de unde nu lipsesc nici companiile romanesti, precum Romstrade (Nelu Iordache), UMB Spedition (Dorinel Umbrarescu), Tehnologica Radion (Theodor Berna), Delta ACM (Florea Diaconu), scrie Capital.

Cum ar putea Guvernul sa ieftineasca benzina. O reducere a accizelor, macar si pentru o perioada limitata, este singura modalitate ca preturile carburantilor sa scada, spun specialistii din piata petroliera. Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca o reducere a accizei in prezent ar scumpi si mai mult carburantii pe viitor. In aceste zile, preturile afisate la pompa au batut orice record pentru piata romaneasca. Cea mai scumpa benzina a ajuns sa coste sase lei pe litru si niciun sortiment de carburanti nu este mai ieftin de cinci lei. Asta dupa ce cotatiile petroliere au atins niveluri maxime pentru ultimii doi ani si jumatate, depasind 115 dolari barilul, pe fondul tensiunilor din lumea araba. Totusi, in conditiile in care taxele reprezinta jumatate din pretul de la pompa, o reducere a acestora ar ieftini carburantii, spun petrolistii, scrie Adevarul.

De ce UPC nu ofera viteze mai mari la Internet? UPC, numarul doi pe piata locala de servicii TV, ofera in Bucuresti internet cu viteza de download de pana la 25 Mbps, in timp ce principalii competitori, RCS&RDS si Romtelecom, au in oferta abonamente de 100 de Mbps. Oferta de internet a celor de la UPC pentru bucuresteni, dar si pentru locuitorii altor orase nu se poate compara cu cea a companiilor rivale. De ce? "Portofoliul de servicii UPC, inclusiv cel de Internet, este construit pornind de la ceea ce isi doresc clientii. Acesta este motivul pentru care structura portofoliului este una aparte si ia in calcul nevoile specifice ale fiecarui segment de utilizatori. UPC si-a construit oferta astfel incat clientii sa isi poata alege pachetul cel mai potrivit nevoilor lor, la un pret care ii avantajeaza", a declarat pentru Capital Dragos Militaru, Director Comercial UPC Romania, citat de Capital.