In articolul "Comertul mai atrage o jumatate de miliard de euro. Cine sunt investitorii care cred in revenirea consumului", Ziarul Financiar scrie: "Marii retaileri din Romania, care au format in ultimii zece ani o piata de 7-8 miliarde de euro anual, mai au la dispozitie o jumatate de miliard de euro in acest an pentru investitii, desi a apus vremea in care cumparatorii puneau de-a valma in cosuri produsele. Comertul modern castiga tot mai mult teren in Romania, iar cele cateva zeci de companii care se bat pe banii cumparatorilor romani au deopotriva motive de ingrijorare, dar si de speranta". Integral in ZF.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

De ce se feresc romanii de chilipirurile imobiliare. Creditorii au executat, anul trecut, casele a peste 1.000 de romani, insa licitatiile organizate pentru vanzarea imobilelor au avut rezultate lamentabile: doar 10-15% dintre acestea si-au gasit cumparatori. Diminuarea veniturilor de pe parcursul anului trecut va determina cel putin o dublare a numarului de executari in acest an, afirma consultantii din piata imobiliara. Vanzarile de locuinte executate ar putea creste si ele in conditiile in care unele imobile au fost scoase la licitatie si de cate 40 de ori, anunta Capital.ro.

Criza din Japonia mentine in declin pietele materiilor prime. Preturile materiilor prime au scazut ieri, pentru a patra zi la rand, pe pietele externe, in conditiile in care cutremurul si criza nucleara din Japonia au alimentat temerile legate de un viitor declin al cererii de pe pietele de profil. Pretul petrolului brut cu livrare in aprilie a coborat cu 3,28 dolari (3,2%) la ora 10.43 la New York Mercantile Exchange, ajungand la 97,91 dolari/baril. La ICE Futures Europe din Londra, pretul petrolului Brent a scazut cu 4,42 dolari (3,9%), la 109,25 dolari barilul. Pe pietele materiilor prime, cotatia petrolului a inregistrat, ieri, cel mai mare declin. Cutremurul a dus la inchiderea ori intreruperea productiei la rafinariile care reprezinta cel putin 29% din capacitatea de procesare a Japoniei, reducand cererea de petrol brut. Japonia este al treilea consumator mondial de petrol, informeaza Bursa.ro.

Cei mai puternici 10 afaceristi ai lumii. Nu exista niciun dubiu ca pentru a ajunge sa gusti succesul este neaparat necesar sa gasesti un domeniu care sa-ti poata exploata la maximum talentul si abilitatile. Si totusi, pentru a intra in topul celor mai puternici oameni de business din lume trebuie sa ai curajul sa-ti asumi toate riscurile pe care orice afacere de talie mondiala le presupune. Iata-i pe cei care nu doar ca au reusit toate aceste lucruri, ci au putut sa se mentina in topul celor mai importante personalitati din lumea afacerilor ani la randul, scrie Money.ro.

Strategia energetica a guvernantilor a excelat prin esecuri majore. In pofida unor proiecte ambitioase, niciunul nu a fost dus la bun sfarsit in ultimii doi ani Campionii energetici risca sa devina amintire inainte de infiintare. Investitorii strategici s-au retras pe capete din Romania. Comisia Europeana ne ameninta cu sanctiuni din cauza subordonarii ANRE. Liberalizarea e un concept strain de autoritati. Aceste exemple sunt cateva mostre de realizari ale mandatelor lui Adriean Videanu si Ion Ariton la Ministerul Economiei. Sprijinirea investitiilor straine reprezinta una dintre teoriile des vehiculate de reprezentantii Cabinetului Boc, iar in sectorul energetic intentiile declarat pozitive s-au remarcat prin retragerea unor companii cu greutate din proiecte de producere a energiei, prin mentinerea a zeci de autorizatii pentru infiintarea de ferme eoliene, prin marirea permanenta a fiscalitatii cu efecte in pretul carburantilor sau prin provocarea de pierderi pentru distribuitorii de gaze sub pretextul protectiei sociale, anunta Financiarul.

Noul BMW Seria 6 Coupe, prezentat oficial. Noua generatie a coupe-ului Seria 6 de la BMW este o evolutie a GT-ului premium BMW Concept 6 Series Coupe, creatie a sefului de design al bavarezilor, olandezul Adrian van Hooydonk. Este un coupe clasic (2+2 locuri), lung de 4,894 m, lat de 1,894 m si inalt de 1,369 m, ceva mai mare si mai scund decat predecesorul. Dezvaluita oficial ieri, versiunea coupe preia motorizarile de la "siameza" cabrio. Este vorba, in primul rand, de un TwinPower Turbo cu 6 cilindri in linie, de 3,0 litri si 320 CP, cu transmisie automata in 8 trepte. Acest motor asigura o acceleratie 0-100 km/ora in doar 5,4 secunde si o viteza de top de 250 km/ora, limitata electronic, informeaza 24auto.ro.

Am intalnit si constructori fericiti si fara contracte cu statul. Probabil este singurul constructor roman care a reusit sa-si dubleze businessul an de an. Faceti cunostinta cu Mihai Lung, antreprenorul baimarean care n-a aflat de prabusirea sectorului constructiilor si care nu are nici un contract cu statul. Exista si constructori fericiti. Asa s-ar putea rezuma povestea lui Mihai Lung (44 ani), care a infiintat la Baia Mare cel mai mare business de constructii din zona - compania Inserv. Un om de afaceri necunoscut pana in urma cu un an-doi, a atras atentia asupra sa odata cu inaugurarea mall-ului Gold Plaza (singurul din Maramures si judetele invecinate, cu exceptia Clujului), cu o suprafata de 60.000 de metri patrati, in luna noiembrie a anului trecut, scrie Money.ro.

Cum a ajuns o firma din Resita sa produca una din zece biciclete vandute de Decathlon. In numai doi ani si ceva de la infiintare, compania VeloCity din Resita si-a dublat vanzarile de biciclete catre grupul francez. Numarul de angajati a crescut de la 24 la 240. Grupul francez Decathlon are magazine in 16 tari, unele dintre ele pe piete mari precum Rusia si China, iar una din zece biciclete pe care le vinde in intreaga lume este produsa in Romania, la Resita. VeloCity, situata in hala de la Ebosul Nou, pe platforma Mociur, este unul dintre furnizorii importanti de biciclete ai companiei franceze. De altfel, Romania, Italia si Portugalia sunt singurele tari unde sunt produse bicicletele comercializate de Decathlon, potrivit reprezentantilor retailerului francez de articole sportive, anunta EVZ.

Cat mai valoreaza masina ta pe piata second-hand. Vezi care sunt marcile auto care s-au depreciat cel mai putin in ultimii doi ani. Imediat dupa cumparare, un autovehicul incepe un proces de depreciere. Nu toate masinile rulate de pe piata romaneasca se devalorizeaza insa la fel de rapid. O masina noua pierde din valoare chiar si 20% in numai 12 luni de la data achizitiei, spun specialistii din piata auto. In acelasi timp, "una second-hand pierde 10-15%. Ulterior, deprecierea anuala ar trebui sa se situeze pentru urmatorii trei-cinci ani in zona 6-10% pe an pentru un vehicul second-hand", a declarat pentru gandul Bogdan Vulcan, program manager al portalului auto.ro. Puterea de cumparare tot mai scazuta a romanilor si cresterea costurilor de inscriere in circulatie a unei masini vechi a generat un recul de proportii pe piata auto second-hand. Astfel, in februarie inmatricularile de autoturisme rulate au coborat sub pragul de 10.000 de unitati, de circa patru ori mai putin decat in decembrie 2010, informeaza Gandul.

Crestere de 45% pe piata investitiilor. 2010 a fost un an mai bun pentru piata de investitii fata de 2009, acest sector al pietei imobiliare inregistrand un volum de 327,3 milioane euro. Suma reprezinta un plus de 45% fata de volumul din 2009, un an foarte slab pentru investitii, arata cel mai recent raport de piata al CBRE Romania. In cel de-al doilea semestru al anului 2010 s-a inregistrat o activitate mai scazuta pe piata de investitii comparativ cu prima jumatate a anului. Semestrul 2 a avut un minus de 55% fata de primul semestru, insa a marcat prima mare tranzactie cu un proiect office - Floreasca Business Park. Cele mai cerute produse investitionale au fost cele comerciale (parcuri de retail, centre comerciale sau de tip big box) si cladirile de birouri. Numarul si volumul tranzactiilor institutionale rezidentiale este limitat la sub 6% din total. Nu s-au inregistrat tranzactii investitionale pe domeniul industrial, mixed-use sau hotelier. In total, s-au inregistrat 14 tranzactii, iar valoarea medie a tranzactiei a fost de 23,4 milioane EUR, scrie Romania Libera.

Cat timp sa depozitezi leii pentru a avea castig maxim. Dobanzile oferite de banci pentru depozitele in lei la termen pe 6 sau 12 luni sunt in prezent cele mai mari de pe piata bancara. Anul trecut economiile pe 1-3 luni erau cele mai profitabile. Deponentii au de castigat cel putin un punct procentual daca pastreaza economiile in banca o perioada cuprinsa intre sase luni si un an si nu aleg un depozit pe maximum trei luni, asa cum sunt obisnuiti. In ultimul timp, bancile ofera dobanzi mai mari la depozitele cu scadente mai mari. Trei din cele mai mari banci aplica aceasta strategie. Banca Transilvania, care in 2010 oferea cele mai mari dobanzi la lei pentru depozitul pe 111 zile, plateste cel mai mult acum, respectiv 7,5% pe an, pentru economiile la termen pe 12 luni in lei. Aceeasi situatie este valabila la Banca Comerciala Romana (care are insa o promotie si la economiile pe trei luni) si BRD SocGen, anunta EVZ.

Cum va afecta situatia din Japonia piata electronicelor, dar si pe cea auto din Romania. In momentul de fata Toyota este in plin proces de determinare a pagubelor rezultate in urma cutremurului si a tsunami-ului din 11 martie din Japonia. Productia la fabricile din Japonia a fost suspendata in perioada 14-16 martie, urmand ca in urma analizelor de impact sa se ia o decizie privind eventuala reluare a productiei. "Aceasta suspendare temporara nu are efect imediat asupra livrarii vehiculelor si pieselor in Europa, avand in vedere ca durata expedierii acestora din Japonia poate fi de pana la sase saptamani", explica, intr-un comunicat de presa, oficialii companiei, informeaza Gandul.

Cum vor bancile sa atraga fermierii. Agricultorii vor beneficia de dobanzi cu pana la 30% mai mici la credite, iar bancile ar putea lansa in urmatoarea perioada si imprumuturi pentru achizitia de terenuri. Sectorul agricol devine din ce in ce mai atractiv pentru bancile din Romania, iar o scadere a dobanzilor pentru creditele specifice este aproape sigura. Cinci dintre cele mai importante zece banci din Romania plaseaza deja fermierii printre clientii favoriti. Este vorba despre BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank si Raiffeisen care lanseaza cu o frecventa aproape lunara credite dedicate sectorului agrar, scrie Romania Libera.